- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Uit de hemel gevallen keutels.

1-juli-2004

+ De blijde boodschap op RTV Noord-Holland luidde 'Het CDA wil een streep zetten door woningbouw bij Muiden.' Deze boodschap kwam voor de inwoners van Muiden als een geschenk uit de hemel. Tijdens de behandeling van de Nota Ruimte had het CDA Tweede Kamerlid Bas Jan van Bochove laten weten, dat zijn partij wil dat de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein groen blijven. De door de provincie geplande 4500 woningen moeten maar naar Almere, daar kunnen nog wel wat huizen bij, betoogde Van Bochove. Hij herhaalde het CDA standpunt op de radio en voor de TV. Ook gedeputeerde Henri Meijdam kwam voor de camera. Deze keer was hij heel wat minder zelfverzekerd dan normaal. Zo'n doffe dreun verwerk je niet een, twee drie, en al helemaal niet als je met Muiden/Weesp een voorbeeldproject voor ogen hebt, waarin je in hetzelfde Den Haag de show wilt stelen.
+ De druiven zijn zuur. De visie van het landelijke CDA op het Groene Hart in het algemeen en op het project Muiden/Weesp in het bijzonder, staat haaks op de visie van het Muider CDA, die hier de grootste partij is. De gedeputeerde mag dan Schulp in het verleden begroet hebben met een olijk ' Hé Dicky Duck!' – nu het niet uitgesloten is dat hij met deze pas afgetreden wethouder serieus om de tafel moet, zal het hem de nodige tijd en moeite kosten Schulp aan zijn verstand te peuteren, dat de kaarten ineens anders liggen.
+ Uitgerekend het CDA heeft immers de stok weggeslagen, die de provincie achter de deur had staan. Meijdam kan nu niet meer dreigen met een aanwijzing. Dankzij het CDA is daar geen kamermeerderheid meer voor te krijgen. Nu het CDA in Muiden zich niet meer achter het dreigement van Meijdam kan verschuilen, zullen ze, of ze opnieuw een wethouder leveren of niet, met de waarheid naar buiten moeten komen. Die luidt: 'Wij CDA weten wat goed is voor de inwoners van Muiden en dat is grootschalig bouwen, zelfs al zijn onze eigen kiezers, net als bijna iedereen, hier tegen'.
+ De tweemansfractie D66 zal zoals bijna altijd wel weer aan de hand van het CDA meelopen. Alleen zal D66 er nog meer moeite mee hebben het huidige verhaal aan hun kiezers te verkopen. En ze staan er al zo slecht voor. CDA en D66 hebben samen zes zetels in de raad. Dat is te weinig voor de meerderheid en een meerderheid is, duaal stelsel of niet, nog altijd nodig om een college te vormen dat bestaat uit geestverwanten. Men zal minstens één lid van een van de andere fracties mee moeten krijgen om KNSF- vastgoed ter wille te zijn en dus aan de wensen van Rolf Visser en de zijnen tegemoet te komen.
+ Kennelijk twijfelen de demissionaire wethouders er niet aan of het zal hen lukken om het bedje van de KNSF, na een klein oponthoud, verder te spreiden. Uit hun houding valt althans geen andere conclusie te trekken dan dat ze verwachten weer als wethouders terug te keren – met uitzondering van Cees Leupen, die niet op de steun van zijn partij kan rekenen en, naar het schijnt, het nu ook zelf wel voor gezien houdt. Het wordt nog een ingewikkeld probleem wie er voor hem in de plaats komt, want er zal bij een samengaan van CDA-D66 een derde wethouder nodig zijn voor het politieke evenwicht. Henk Bökenkamp van de VVD zat op de vrijgekomen wethouderszetel te vlassen, maar volgens de laatste berichten is Henk afgewezen - ook al omdat hij bepaald niet de hele VVD vertegenwoordigt.
+ De huidige, afgetreden wethouders negeren, onbeschaamd als altijd, de door de bevolking gekozen raad. Ze zeggen dat ze als demissionaire bestuurders alleen de lopende, niet politiek beladen zaken wensen af te wikkelen en laten zich niet zien in openbare vergaderingen. Daarmee ontlopen ze, als altijd, elke verantwoording. Hun redenering is: 'Je zal wel gek zijn om je door dat slappe zootje op je vingers te laten tikken, zeker als je weet, dat je straks weer op je oude plek zit!'
+ Het kan niet missen: zo denkt B&W erover. Hoe valt anders de botte brutaliteit te verklaren, waarmee het voltallige college besloten heeft de sloopvergunning waarom de KNSF gevraagd had, af te geven. Alsof dít geen politiek beladen onderwerp is! De aanvraag rammelde aan alle kanten. Wel was duidelijk dat het om een totaalsloop ging met als, door het ministerie van VROM ondersteunde, motivering dat anders de veiligheid in gevaar zou komen – iets wat door deskundigen bestreden wordt. Er zit niets anders op dan af te wachten hoe het is afgelopen met alle tegenstrijdigheden in de aanvraag en wat het lot is van bijvoorbeeld de industriële monumenten. Dreigt er vanwege de haast en de kostenbesparing cultureel erfgoed verloren te gaan? Wat gebeurt er met de natuur? Kan er gesloopt worden zonder dat er gekapt wordt? Allemaal vragen waar politiek en publiek naar mogen gissen.
+ Volgende week donderdag wordt de beslissing van B&W om de sloopvergunning te verlenen in het Vechtjournaal gepubliceerd. Deze totaalsloop is een gigantische operatie waarbij 35.000 m3 afval moet worden afgevoerd, goed voor 3500 ritten. Vanaf donderdag kunnen we in de krant lezen onder welke voorwaarden de sloop mag doorgaan, althans, dat mag je toch wel veronderstellen. Het zou het college goed uitkomen als het Vechtjournaal die dag helemaal niet in Muiden bezorgd wordt, in plaats van zoals meestal alleen maar hier en daar. Dat alles openbaar moet, vinden B&W en de KNSF al erg genoeg. Door het sloopnieuws aan de grote klok te hangen worden uitslovers zoals de Nee-meermin, de Stichting Stad Muiden en Behoud Vesting Muiden gealarmeerd. Je zal zien dat die lastpakken zullen proberen via de voorzieningrechter de sloop uit te stellen. Dat houdt alleen maar op, terwijl die aardige mannen van de KNSF nu juist zo graag wat vaart willen maken.
+ Dat verbazing en woede elkaar afwisselen, vooral ook in politieke kring, laat zich raden. Je kunt je er niet van afmaken door te zeggen, dat slopen voor eigen risico van de grondeigenaar is, omdat het bestemmingsplan eerst gewijzigd moet worden voordat er mag worden gebouwd. Zo simpel ligt het natuurlijk niet. Als KNSF vastgoed op basis van de intentieverklaring en alle verwachtingen die door de meegaandheid van de raad geschapen zijn, alle medewerking krijgt om het terrein kompleet kaal te slaan, dan wordt het wel heel moeilijk de zaak alsnog terug te draaien. Gelukkig maar dat we het in elk geval alvast over één ding eens kunnen zijn: niet één lid van dit college, dat zelfs na zijn opstappen nog demonstatief alle democratische principes aan zijn laars lapt, verdient het om terug te mogen komen.
+ Heeft de PvdA van Muiden/Muiderberg zich blauw zitten calculeren om aan te tonen dat er helemaal geen 1700 woningen nodig zij om kostendekkend op het KNSF terrein te bouwen, maar dat pak weg 500 ruim voldoende is om met een moddervet winstje weg te komen, verschijnen de kamerleden Bas Jan van Bockhove van het CDA en Adri Duivesteyn van de PvdA op de buis om het volk er kond van te doen, dat een meerderheid van de Kamer het niet nodig vindt om het Groene Hart te bebouwen. Onze lokale PvdA zal de vergeefse moeite van het cijferwerk graag voor de goede zaak over hebben. Het CDA en D66 in Muiden staat een moeilijker taak te wachten. Hoe moeten ze de inwoners van Muiden aantonen dat, aanwijzing of niet (niet dus) Kruitburg met zijn 1700 woningen tòch echt nodig is? Ga daar maar eens aan staan.
+ Ze zeggen dat er nooit wat gebeurt in Muiden. Ouwe Muier weet wel beter. Binnen een kwartier noteerde hij drie vermeldenswaardige gebeurtenissen. Om te beginnen passeerden in de Naarderstraat twee Sikhs uit India, oudere mannen, beiden met een grote witte tulband. Ze waren ook al bij het Spieringfestival te zien. Ze voelen zich hier zeker thuis. Toen uw chroniqueur doorliep zag hij op het terras bij Ome Ko een grote Sint Bernhardshond braaf naast zijn baasje zitten. Het enorme beest had een tonnetje om zijn hals, precies zoals zijn beroemde soortgenoten van het Zwitserse klooster, die na lawines ingezet worden om de slachtoffers uit de sneeuw op te graven en te voorzien van een opwarmertje. Bij navraag bleek er geen cognac meer in het tonnetje te zitten. Dat was maar goed ook, want Alma moet niets van dergelijke grappen weten. Het is niet de bedoeling dat meegebrachte etenswaren en dito dranken op het terras worden genuttigd.
+ Derde tafereel. Op de hoek van de Amsterdamsestraat en de Singelstraat had een schilder die de pui van de uitbreiding van de Tafel van Muiden aan het schilderen was, zijn werkplek afgezet met oranje pionnen. De chauffeur van een Duitse vrachtauto wilde er langs, maar de pionnen stonden in de weg. De man stapte uit en zette ze op de stoep. De schilder zette de pionnen rustig terug en gebaarde de Duitser dat hij moest wachten. Daarop zette de schilder een van de oranje pionnen als een toeter aan zijn mond en brulde 'Holland, Holland!' Het schalde langs de gevels. Allemaal in Muiden gezien. Met eigen ogen. Binnen een kwartier. Hoezo: er gebeurt hier nooit wat?
+ Even het kersverse 'communicatieplan gemeente Muiden' doorgebladerd dat dinsdagavond onder het motto 'Vraagt u maar' in een speciale commissievergadering wordt behandeld. Vera Reijnders hoopt ermee af te studeren aan de Hogeschool InHolland in Diemen. Dat zal best lukken. Alles staat keurig een rijtje en het ziet er allemaal netjes uit. Zoals te verwachten was zijn de conclusies niet bepaald verrassend. Zo komt uit het onderzoek naar voren dat het gemeentelijk informatieblad best wat boeiender mag zijn en de gemeentelijke website best wat uitgebreider. Voorts blijkt dat de burgemeester alles wat naar vernieuwing riekt op afstand houdt.
+ Het is goed te merken dat Vera Reijnders in Muiderberg woont. Bij de niet gemeentelijke media worden wèl de kabelkrant, de Gooi – en Eemlander en de gratis advertentiebladen genoemd, maar over Muideninfo.nl wordt niet gerept, en al helemaal niet over de invloed van dit lokale medium, dat dagelijks 300 tot 400 bezoekers trekt. Je zou denken dat muideninfo zijn partijtje aardig meeblaast binnen de gemeentelijke communicatie. Maar ja, in Muiderberg surfen alleen de politici naar deze site. Daar komt bij dat de portefeuillehouder, burgemeester Smith, niets van kritische journalistiek moet weten. Die bestaat dus niet. Alvast gefeliciteerd met je diploma Vera.
+ Het tarief van buslijn 153 – het busje van Muiden naar het station van Weesp is geruisloos verhoogd met een derde strip. Het einde van de zone bij de eindhalte station is althans afgeplakt. De zonegrens is verlegd naar een halte eerder, bij het industrieterrein aan het begin van de Korte Muiderweg, waar de bussen naar Almere stoppen. Ook al omdat Connexxion er geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven heeft, is het iedereen, de buspassagiers zo goed als de chauffeurs, ontgaan dat je tegenwoordig meer moet betalen.
+ Ooit was het busje van lijn 153 een volwassen bus. Omdat de lijn niet rendeerde, werd besloten minder te gaan rijden, wat prompt als gevolg had dat er nog minder passagiers op de bus stapten. De route werd ingekort, haltes verdwenen en de bus werd een busje. Er is werkelijk alles aan gedaan om het openbaar vervoer tussen Weesp en Muiden zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Maar het busje is knus en de chauffeur heeft een mooie babbel. Toch gek, die slechte verbinding, terwijl Muiden en Weesp nu juist steeds meer naar elkaar lonken, en wellicht straks ook letterlijk naar elkaar toe groeien.
+ U heeft al eerder kunnen lezen dat we binnen afzienbare tijd geen busverbinding tussen Muiden en Weesp meer zullen hebben en aangewezen zullen zijn op zogeheten vraagafhankelijk vervoer. Dat is een soort treintaxi (die vervalt trouwens ook, net als de bus) maar dan goedkoper. Er zijn al de nodige ervaringen met deze vorm van vervoer. En die zijn niet bepaald positief. Het klinkt goed: je belt een dag tevoren op en je spreekt een tijd af. Al naar gelang het beleid ter plaatse word je dan thuis, of vlak bij je huis, opgehaald. En anders moet je op de bushalte gaan staan wachten.
+ Zoals iedereen die afhankelijk is van openbaar vervoer maar al te goed weet, lopen de wachttijden soms schandalig op. Gezien de ervaringen met de treintaxi moet je niet vreemd opkijken dat je bij vraagafhankelijk vervoer gedwongen bent een uur of zelfs langer te wachten. Er is geen pijl op te trekken. Je kunt maar beter een dure taxi nemen, wil je een trein halen – ook al is een taxi inschakelen helaas al evenmin een garantie dat je op tijd arriveert. Wat is er toch aan de hand in dit land? Waarom word je er zo keihard voor gestraft als je er aan meewerkt het aantal auto's terug te dringen door zelf geen auto te rijden?
+ Zoals iedere rechtgeaarde Muier weet, verandert de Weesperweg van naam bij het bruggetje, dat de gemeentegrens tussen Muiden en Weesp markeert. Hier begint de Korte Muiderweg. Niet alleen de naam verandert op deze plaats, maar ook het wegdek. Sinds kort is het Weesper deel geasfalteerd, net als het Muider deel, dat al geruime tijd van asfalt is voorzien. Alleen was er op de Korte Muiderweg kennelijk veel haast bij. Niet alleen ziet de weg er met de naden en plooien uit als een opgelapte loper, ook hotsen en botsen de auto's over randen en kuilen, waarin bovendien het regenwater blijft staan.
+ Vrijdag is een begin gemaakt met het grondwerk voor het plaatsen van noodlokalen voor drie klassen van de Jozefschool bij de betonplaat in de Bouvywijk. Het gerucht doet de ronde, dat de aannemer van de uitbreiding van de school niet wil bouwen als er kinderen in de school zijn, maar dat hij alleen in de vakanties aan de slag wil. Hierdoor dreigt de bouw zich jaren voort te slepen en is de buurt al die jaren opgescheept met de overlast door de noodlokalen.
+ Het ligt anders. Om te beginnen is er geen aannemer; het werk is nog niet aanbesteed. Wel stelt de architect Wiebe Hofman voor om het pulsen en het aanbrengen van de stalen draagconstructie te laten plaatsvinden in de vakantie. De verdere uitvoering, zoals het plaatsen van de prefab onderdelen, kan zonder enig probleem ter hand worden genomen terwijl de kinderen gewoon les krijgen. De bouw hoeft in principe nog geen jaar in beslag te nemen, maar het kon wel eens geruime tijd duren eer er begonnen wordt, want de voorbereiding ligt al maanden stil.
+ Binnen enkele maanden zijn nu al vijf politieauto's in de hens gegaan, waarvan één in Weesp en vier op het parkeerterreintje bij het politiebureau aan de Weesperweg. Volgens het persbericht heeft de politie het ernstige vermoeden dat het wel eens om brandstichting zou kunnen gaan, maar zij heeft geen idee wie zoiets doet, laat staan waarom. Overwogen wordt de politieauto's voortaan buiten het bereik van brandstichters te parkeren. Gezien het ruimtegebrek in de buurt, lijkt de enige oplossing een parkeergarage onder het bureau. Nadeel is, dat het Muider politiebureau is ondergebracht in een keet, die wel eens zou kunnen branden als een fakkel, mocht eronder een auto in de fik staan.
+ Er zijn in Muiden zo weinig politieauto's over dat wijkagent Herman de Vries gedwongen is zijn rondjes op de fiets te maken. Het is wel uitkijken voor fietsendieven, anders moet hij lopen.
+ Henk Bökenkamp wethouder? Dat zal me wat worden! Enkele jaren geleden, toen ene Margot van der Fliert, weer een andere vazal van Vlaanderen, wethouder was, belde zij om de haverklap met haar mobieltje naar E.P. voor instructies.
+ U herinnert zich nog de keutel waarin stond dat Henk Steffens na de raadsvergadering op een vreemde damesfiets wegreed, toen bleek dat het sleuteltje van zijn eigen, verdwenen fiets op het slot van deze fiets paste? Achteraf blijkt dat Henk een beetje van slag was van de vergadering. Het wàs zijn eigen fiets, dat wil zeggen: het was de fiets van Els. Die mocht hij gebruiken.
+ Het leegstaande postkantoor, de hangplek voor oudere Muider jongeren, heeft aan de buitenkant een grote opknapbeurt gekregen. Daar was het pand dan ook wel aan toe. De binnenkant is nog niet aan de beurt. Er wordt gefluisterd dat de dat de plannen voor het KNSF bouwbureau dat erin zou komen, op een laag pitje staan.
+ In 'Mug', het gratis blad van de Amsterdamse minina – de tegenhanger van het peperdure glamourblad Quote - staat een uitgebreid verslag van een fietstocht met hindernissen over de Diemerzeedijk en Muiderzeedijk naar Muiden. Het is de bedoeling dat er een fietspad komt op de kruin van deze oudste zeedijken van Europa. Wanneer dit precies zal zijn is niet bekend, ook niet bij de eigenaar van de dijk, het Hoogheemraadschap AGV, die nog geen aanvraag van de provincie heeft ontvangen. Mug verwacht dat het fietspad er over pakweg een jaar zal liggen. Niets staat de aanleg meer in de weg, want de kruitfabriek is gesloten en het gevaar voor de fietsers geweken, aldus het blad.
+ Het klopt niet helemaal wat Mug te melden heeft. Zo valt er te lezen dat het hek om het kruitfabriekterrein er pas drie jaar staat, terwijl het al bijna twintig jaar geleden werd neergezet (nadat een fotograaf uit Weesp het terrein was binnengedrongen). Dat neemt niet weg dat het interessant is wat de fietsende verslaggevers te vertellen hebben. Bijvoorbeeld dat er in het Diemerpark, de vroegere stortplaats van giftige stoffen, de komende eeuwen geen boom zal groeien, en ook dat de asfaltpaden van het park zo breed zijn, dat de ringslangen van IJburg niet over durven te steken om op hun trekroute, de Muiderzeedijk, te komen. De verslaggevers schrijven dat ze zijn bang zijn om over een ringslang of over de zeldzame rugstreeppad te fietsen.
+ Voorbij de vroege PEN - centrale 'openbaart zich een schitterend landschap. Laag boven een uitgestrekt rietveld jaagt een kiekendief. Wilgen, populieren en bloeiende meidoorns omzomen het riet. Omgevallen bomen liggen her en der te vergaan. Zo moet Nederland eruit hebben gezien in de oertijd' aldus het verslag.
+ Pal achter de Maxis begint het LAW- pad, het Lange Afstands Wandelpad rond het IJsselmeer, dat straks dus concurrentie krijgt van het fietspad op de dijk. Tussen de schapen hobbelend, fietsen ze nu eens onderlangs, dan weer boven op de dijk naar Muiden, twee en halve kilometer verderop. Ze bereiken 'een uit de kluiten gewassen bos': het terrein van de kruitfabriek van Muiden Chemie, gevestigd in 'een oeroud moerasbos'. 'Acht jaar lang heeft hier een eenzame das zijn burcht bewoond', weten ze te vertellen. 'Vier reeën hadden op het terrein hun rustgebied. Niemand mocht hier komen, dus was het een ideale wijkplaats voor het wild'. Sinds er drie jaar geleden – wat dus niet klopt – een hek om het bos is gezet, zijn er volgens Mug hier geen dassen of reeën meer gezien. 'Wel nog vossen, vorig jaar werden er zes jonkies geboren'. Amsterdammers. Alsof vossen uniek zijn.
+ 'De kruitfabriek had de neiging om nogal eens te ontploffen', vervolgt het verslag. Vandaar dat er met de planning van het fietspad op de dijk gewacht zou zijn tot MCI eind mei dicht ging. Er worden luxe villa's tussen de bomen gebouwd, constateren de verslaggevers misnoegd en ze verzuchten: 'Wat ons betreft mag die kruitfabriek dan nog één keer de lucht in'. Hij is al bijna weg jongens.
+ Vanaf de waterkant van de dijk kijken ze uit over een grote baai met in het midden het eiland Pampus: 'Rietkragen en bomen zover het oog reikt en geen mens te zien'. Dezelfde ervaring hadden hun voorgangers als Rembrandt, die hier inspiratie opdeed, en de bekende schrijver Nescio. Alleen was Pampus toen een ondiepe zandplaat in de Zuiderzee.
+ Turend over het water bekruipt de verslaggevers van Mug een dubbel gevoel. Enthousiasme over het fietspad: 'Een prachtig cadeau voor fietsend Amsterdam. In Muiden ben je in een uurtje en dan kun je verder langs het IJsselmeer of langs de Vecht'. Maar ze vrezen dat het wel eens een heel erg druk fietspad zou kunnen worden: 'Dan is het gedaan met dit stiltegebiedje'.
+ Bij de Hoek is de nieuwe vaargids Vecht en Vechtplassen verkrijgbaar. Een informatief en volledig boekwerkje, maar kijkend onder 'Muiden' valt iets merkwaardigs op. Volgens de samenstellers moet Floris V over de honderd zijn geworden. Over het Muiderslot wordt althans gezegd, dat het huidige kasteel stamt uit het einde van de veertiende eeuw. Dat is juist, maar het huidige slot werd niet gebouwd in opdracht van Floris V. Floris, die in 1296 overleed, gaf opdracht tot de bouw van het kasteel dat er ervóór stond en verwoest werd.
+ Henk van Ginkel schrijft in zijn prachtboek dat Hugo de Groot enkele keren in het Muiderslot kwam voordat hij gevangen werd gezet. Maar Hugo de Groot ontsnapte toch in een boekenkist uit Slot Loevestein? Zo komen de praatjes in de wereld.
+ Voor de deur van de 'winkelwoning' van de familie Overtoom in de Amsterdamsestraat, waarin eerder 'Vie de Bourgogne', Het Gegeven Paard en de bekende bazaar van Punt zaten, staat een bakfiets geparkeerd. Hierin worden de dochters Mies, Pien en Kika vervoerd. Het is een hartveroverend gezicht. Anne Sjoerd Dikkerboom vindt deze vorm van kleine meidenvervoer echter minder bijzonder dan het aantal versnellingen dat de bakfiets zou hebben. Volgens Anne Sjoerd zijn dat er 27, of 21, daar wil hij vanaf zijn, maar in elk geval is het aantal deelbaar door drie.
+ Een verdrietige boodschap voor wie de illusie mocht hebben dat Rijkswaterstaat bereid is de maximum snelheid op de A1 ter hoogte van Muiden terug te brengen naar 80 kilometer, zodat er minder luchtvervuiling, en minder files voor de deur zullen zijn. Rijkswaterstaat peinst er niet over.
+ Er moet wel een derde wethouder komen, want het duurt het soms eindeloos eer in de receptie van het gemeentehuis de telefoon wordt opgenomen. Een derde wethouder en het probleem is opgelost.
+ Voorlaatste nieuws: Radio Noord-Holland meldde vorige week dat Muiden een nieuw college heeft met CDA,VVD en D66. Dat klopt niet. Laatste nieuws: Bökenkamp is verdrietig. Hij zou gepasseerd zijn als nieuwe wethouder. Dat klopt wel.
+ Opgevangen: 'Kwik, Kwek en Kwak - hebben de macht in Aqua Duckstad overgenomen'.
+ Gehoord: 'Ik ben nodig, hik. Muiden kan mij niet missen, hik. Het volk roept mij, blurrrp!'
+ De KNSF stond al klaar met auto's en sloopmateriaal. Het gonsde al dagenlang van de activiteiten op het terrein. Ze moeten geweten hebben, dat de sloopvergunning eraan kwam.
+ Nu het verdriet van Muiden eindelijk tot Den Haag is doorgedrongen, groeit de hoop dat alles toch nog goed komt. Zo zal de Tweede Kamer er zich over verbazen dat het Ministerie van VROM zich van het probleem van de kruitfabriek in de randstad heeft afgemaakt, door te doen voorkomen alsof de fabriek werd gesloten vanwege de veiligheid, terwijl de sluiting aantoonbaar het gevolg was van te weinig rendement. Ook het feit dat VROM samen met de provincie onderhandeld heeft met een grootgrondbezitter, die in het blad Quote wordt opgevoerd als de Parasiet, om aan subsidiering van de sanering van de vervuilde grond te ontkomen zal bij de Tweede Kamer niet in goede aarde vallen, temeer omdat de lasten in de vorm van massale woningbouw zijn afgewenteld op het kleine Muiden, waarvan de bevolking nu juist zo graag wil dat het zijn karakter behoudt. De dreiging van de provincie met een aanwijzing, nog nooit vertoond bij een plan voor woningbouw, zal de parlementariërs eveneens verbazen.
+ We zijn er nog niet. Er zijn meer zaken, waar geen parlementariër zijn vingers aan zal willen branden. Terwijl het nationale debat over de bouwfraude nog nagalmt, is een politieke partij in Muiden dankzij professionele nacalculatie tot de aantoonbare conclusie gekomen dat 500 woningen op het KNSF-terrein royaal kostendekkend zijn, terwijl KNSF vastgoed de ontmantelings – en saneringskosten zo hoog heeft ingeschat (en een zo hoge rente heeft berekend) dat voor kostendekkend bouwen minimaal 1700 woningen toereikend zouden zijn. Ook zal Den Haag er de wenkbrauwen over fronsen dat het demissionaire college van Muiden alle op - en aanmerkingen vanuit de commissie op de sloopaanvraag negerend, besloten heeft een sloopvergunning voor de kruitfabriek af te geven, er kennelijk op speculerend dat men daarmee de mogelijk verstrekkende gevolgen van het optreden van het CDA in de Tweede Kamer voor zal zijn.
+ Wedden dat Dick Schulp, wanneer de Tweede Kamer besluit dat het Kruitbos blijft en dat de Bloemendalerpolder niet bebouwd wordt, iedereen die het horen wil (en ook wie het niet horen wil), luidkeels laat weten dat dit te danken is aan zijn voorspraak bij het CDA?
+ Natuurlijk is het zielig voor Cees, Dick, Hans, Rolf, Ferdy en Sander wat er nu allemaal gebeurt. Maar het is goed voor Muiden.
+ U hoeft zich niets aan te trekken van wat ik schrijf hoor. Volgens de meeste politici – en die maken de dienst uit, is het allemaal flauwekul. Vooral als het ze niet bevalt. Alleen: wanneer het allemaal flauwekul is, waarom zijn ze dan zo boos?
+ Ik zal het maar toegeven. Toen ik het me te gortig werd, heb ik een paar vriendjes in Den Haag gebeld.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: