- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keuteldrama overschaduwt historische raadsvergadering.

13-juli-2004

+ Zondagmiddag om kwart over twaalf plaatste een medewerker van de firma Securior het bekende paaltje met het inrijverbod voor gemotoriseerd verkeer voor de sluisbrug. Het was het paaltje aan de kant van de Doelen. Aan de andere kant, bij Ome Ko, stond er nog geen. Een automobiliste, zich van geen kwaad bewust, reed de brug op en zag haar weg versperd. Ondanks haar vriendelijke verzoek vertikte de ingehuurde paaltjesplaatser het om het paaltje even uit het wegdek te lichten en haar door te laten. Nadrukkelijk op zijn horloge wijzend, begon hij over de borden bij de invalswegen, waarop staat dat op zon - en feestdagen de sluisbrug gesloten is voor doorgaand snelverkeer. Wat ook wel klopt. Alleen gaat dit verbod in om twaalf uur en niet om kwart over twaalf. Als híj spijkers op laag water zoekt, kunnen wíj het ook.
+ De bushaltes bij het grote parkeerterrein aan de Maxisweg, dat onder Rijkswaterstaat valt, werden de afgelopen week verlengd op verzoek van de provincie Flevoland. Er was meer ruimte nodig om de haltes aan te doen. Dat komt omdat er de laatste tijd meer bussen van en naar Almere rijden. Ook zijn veel bussen tegenwoordig geleed en dus langer dan vroeger.
+ Woensdag 14 juli begint volgens planning de sloopoperatie op het kruitfabriekterrein. Dat wil zeggen: tenzij de voorzieningenrechter de door de Stichting Behoud Vesting, de actiegroep de Nee-meermin, de Stichting Stad Muiden, de klankbordgroep en de VIB ingediende bezwaarschriften van spoedeisend belang beschouwt en een stokje voor de sloop steekt. Pas als de uitspraak van de rechter er is, kunnen de werkzaamheden begonnen, dan wel hervat worden – of juist niet als blijkt dat de bezwaren gegrond zijn.
+ Mocht de sloop doorgaan dan is er een enorme operatie te verwachten, die vele maanden gaat duren. Op enkele industriële monumenten na (welke is nog steeds onduidelijk) gaat alles tegen de grond: alle MCI gebouwen, installaties, apparatuur, leidingen en tanks. In de aanvraag staat: 'diverse gebouwen, leidingen, stroom, afzuig, elektriciteit, cascadebakken en septic tanks'.
+ Omgerekend naar de geschatte hoeveelheid van 35.000 m3 sloopafval zullen er 3500 ritten met vrachtauto's moeten worden gemaakt om alles af te voeren. Naar het schijnt blijft er veel puin op het terrein, bijvoorbeeld om de wegen te verharden. Het is nog niet duidelijk of bij het afvoeren gebruik wordt gemaakt van een brug over de Muidertrekvaart. Die is in elk geval nog niet geslagen. Uiteraard mag het scheepvaartverkeer niet gehinderd worden. Zo is de trekvaart opgenomen in een omleidingsroute, als vanaf 1 november de Groote Zeesluis vijf maanden gestremd is. Je mag aannemen dat de afvoerroute van het puin niet over de Amsterdamse Poortbrug loopt, zoals sinds mensenheugenis met alle grondstoffen en eindproducten van de kruitfabriek het geval is geweest. Of misschien toch wel? De bewoners van het Kruitpad zijn natuurlijk niet voor niets als direct belanghebbenden ingeseind over de sloopwerkzaamheden.
+ In de aanvraag staat dat het om gedeeltelijk slopen van opstallen en installaties gaat, maar opvallend is dat ook de term 'totaalsloop' wordt gebruikt. Voor de verwerking van het puin wordt een mobiele puinbreekinstallatie ingeschakeld. Het gaat overigens niet alleen om betonpuin, maar ook om bijvoorbeeld houten palen. Het kruitafval zal in bakken worden opgeslagen. Een van de voorwaarden voor het verlenen van de vergunning is, dat wel de opstallen gesloopt worden, maar niet de funderingen en vloeren van de gebouwen. Die vallen onder de bodemsanering.
+ Als het terrein gesloopt wordt opgeleverd, is er volgens de aanvraag in principe geen gevaar meer voor de gezondheid en het milieu (behalve dan van wat er nog in de grond zit) te duchten. De sloop wordt zo rigoureus aangepakt omdat er volgens de KNSF 'een zeer grote kans is dat er stoffen achterblijven in verborgen hoekjes, putten, leidingen, filters en apparatuur'. Benadrukt wordt dat de gebouwen doordrenkt zouden zijn van kruit en asbest. Maar hoe kan er nu kruit en asbest in beton zitten? Dat moet dan wel een poreus soort beton zijn. Plofbeton.
+ De KNSF heeft maatregelen getroffen om voorbereid te zijn op calamiteiten. Zo wordt het hele terrein, 7 dagen per week, 24 uur per dag bewaakt. Volgens oud-medewerkers van de kruitfabriek, met de nodige kennis en ervaring op dit gebied, is het voor de veiligheid niet nodig om te slopen. Alles grondig schoonmaken zou afdoende zijn. Maar ja, alles slopen is natuurlijk wel zo voordelig. Bovendien: als alles weg is, is er geen kruitfabriek meer en dus ook geen gevaar.
+ Niet gesloopt worden de gebouwen die Monumentenzorg aanwijst als industrieel monument. Naar verwachting vallen daar twee magazijnen uit 1850 en het ketelhuis uit 1885 onder en volgens de laatste berichten ook het karakteristieke sluisje. Dit sluisje werd bij het plan van drie jaar geleden ook als monument genoemd, samen met de oudste productielijnen en het poortgebouw.
+ Muiden kan zijn lol nog op als het met het sloopafval net zo gaat als met de trucks met aanhanger, waarmee vorige week de platgeslagen buizen werden afgevoerd. De afgeladen wagens konden alleen de bocht nemen bij de Amsterdamsepoortbrug als ze de stoep opgingen, wat dan ook prompt gebeurde. Met de loodzware vrachten dreigen niet alleen het Kruitpad, dat voor een groot deel eigen weg is, maar ook wegdek en trottoir bij de brug aan gort te worden gereden.
+ Na de historische raadsvergadering van vorige week donderdag kan Muiden weer even op adem komen. Het gevaar van Kruitburg is nog niet geheel geweken, maar er gloren lichtpuntjes. Zo heeft de provincie als eerste reactie op de raadsbrede afwijzing van het startdocument laten weten pas in augustus weer in de perikelen rond de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein te willen duiken. Een geruststellende gedachte, want dit maakt het wel erg onwaarschijnlijk dat Henri Meijdam alsnog met een aanwijzing voor de opstandige Vechtstad komt aanzetten.
+ De KNSF likt zijn wonden. De heren dachten waarschijnlijk met hun dreigbrief die boeren eens even flink aan het schrikken te maken, maar mooi dat dit averechts uitpakte. Het is een goede zaak, dat Rijk en Provincie even de tijd krijgen om zich af te vragen wat voor vlees ze in de kuip hebben met gesprekspartners van dit slag. Als de kwestie hoog oploopt, en dat lijkt onvermijdelijk, zullen ook de Tweede Kamer en de landelijke media benieuwd zijn in hoeverre het maatschappelijk belang gediend is bij een monsterverbond met deze vastgoedmagnaat.
+ De afgetreden wethouders werden in de raadsvergadering vergeleken met de drie musketiers, omdat ze onder het motto 'één voor allen, allen voor één' hun ontslag zouden hebben aangeboden. Te veel eer. Er zullen niet veel aanwezigen in de (alweer!) bomvolle kazerne geloofd hebben in de oprechtheid van Schulp en van der Steen die om het hardst riepen dat ze uit collegialiteit de arme Leupen hadden gesteund, die immers de wacht was aangezegd door zijn eigen partijgenoten. Schijnheiligheid troef: het is een publiek geheim dat het ook binnen het CDA, D66 en de VVD de laatste tijd behoorlijk rommelt. Ook werd aan de oprechtheid van met name de fractievoorzitter van het CDA getwijfeld, toen Leupen op zijn beurt aan de fracties vroeg zich te verantwoorden. Waren ze nu wel of niet op de val van de wethouders uit geweest? Hadden deze niet kunnen blijven zitten?
+ De waarheid is dat in de achterkamertjes de koppen bij elkaar waren gestoken om alleen Leupen naar huis te sturen, maar dan niet vanwege zijn falende aanpak van de problematiek rond de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, maar voor zijn tekortschieten inzake de Stichting Primair, u weet wel, de stichting die het bestuur van de openbare scholen in de regio overnam en er niets van bakte. Niet alleen de wethouder, ook de raad is schuldig aan deze kwalijke zaak, zo goed als dit elders in de regio het geval is. Bijna iedereen heeft zitten pitten. Het zal een aantal gemeenten een smak geld gaan kosten.
+ 'Dat is niks voor Dirk Jan', kon je horen fluisteren, toen deze anders altijd zo recht voor zijn raapse Muier als een tol begon te draaien toen Leupen doorvroeg. Maar Methorst is bepaald geen uitzondering. Als het gaat om luisteren naar de bevolking heeft de hele meerderheid van de raad boter op z'n hoofd. Toch hadden in de cruciale raadsvergadering de fractievoorzitters de mond vol van 'waardering' en 'respect'. Dat eeuwige geslijm over en weer – ik zal er nooit aan wennen. Het viel trouwens op dat van de drie wethouders uitgerekend Cees Leupen, nota bene het aangeschoten wild, zich als enige gedroeg als een man.
+ Dick Schulp had zichzelf uitgeroepen als aanklager van de import Muidenaren die de waarde van hun huis zagen oplopen tot een miljoen en nu de groei van de stad dwarsbomen. In een dramatisch pleidooi betoogde hij dat hij veel stadgenoten had gesproken, die nu juist positief staan tegenover Het Nieuwe Muiden. Wat krijgen we nou? Maar liefst 97% van de invullers van de Klankbordenquête gaf aan tegen een twee tot drie keer zo groot Muiden te zijn! Persoonlijk kon ik me wel vermaken om de bombarie van deze bijna ex-wethouder met zijn profetie à la de Muider Meermin over de nakende ondergang van de Vechtstad. Van de andere kant kan ik me voorstellen dat menigeen zich grauw ergerde aan dit heerschap, dat zichzelf als een verdienste aanrekent van Muider bloed en bodem te zijn.
+ Hans van der Steen, die kennelijk bang was dat een ontslag zijn CV zou ontsieren, hield na het krokodillentranendal een open sollicitatie voor een vrijkomende wethoudersplaats. 'Had u mij weggestuurd, wanneer er een motie van wantrouwen was gekomen?' wilde hij weten. Daarmee stak hij zijn nek in de strop, die Schulp kort daarvoor met een breed gebaar van zich afgeworpen had. De VIB en Van der Steen zijn eigen D66 beantwoordden zijn vraag met 'ja'. De anderen bespaarden hem een afgang door geen antwoord te geven. Het is niet eens zozeer persoonlijk bedoeld. Het is meer dat er zich momenteel een raadsmeerderheid aftekent tegen het verschijnsel derde wethouder. Die is niet nodig. Twee wethouders kosten Muiden al zoveel (wacht)geld.
+ Bij zijn onderbouwing van de raadsbrede motie, die werd ingediend door Flip de Groot, had Jan Hylkema maar weinig woorden over voor de dreigbrief van de KNSF. Het waren de woorden 'chantage' en 'pertinente onwaarheden'. Raadsleden beïnvloeden en nog wel op deze manier, dat kan niet door de beugel, betoogde hij. Ook wapperde Hylkema met de aangekondigde eigen open begroting van de PvdA. Daaruit blijkt dat er niet meer dan vijfhonderd woningen, plus slechts een kwart van de bedrijven en kantoren die de KNSF wil, nodig zijn om kostendekkend op het kruitfabriekterrein te bouwen. Van die 500 woningen is bovendien 15% sociale woningbouw, terwijl dit in het KNSF plan bij slechts 2% van de 1700 woningen het geval is. Althans, voor zover een en ander te achterhalen valt, want de open begroting van de KNSF is ondanks alle beloften nog steeds niet openbaar (en de KNSF de raad maar verwijten dat deze zich niet aan afspraken houdt).
+ Jan Hylkema kwam met nog meer goed nieuws. Hij kondigde aan dat Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Milieufederatie Noord-Holland op het punt staan zich te storten op het behoud van 'de parel van de natuurboulevard langs de zuidelijke IJmeerkust', waarmee de Rietpolder, alias het KNSF-terrein bedoeld wordt. Hylkema betoogde dat het onverstandig van B&W was geweest een sloopvergunning af te geven, niet alleen omdat dit politiek gevoelig ligt, maar ook omdat de sloop conflicteert met flora - en faunawet. De KNSF kan zelfs het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit op zijn pad vinden.
+ De fractievoorzitter van de VIB, Anna Waanders, door ervaring wijs geworden, bleef er op hameren dat de raad uitsprak dat het aangeboden startdocument niet geaccepteerd werd. Dat gebeurde ook, zij het niet bij elke fractie van harte. Ook ergerde het haar enigszins dat ondanks de eerdere moties om niet uit te gaan van 4500 woningen, de verschillende opties in de voorgestelde aanvullende motie, gebaseerd waren op aantallen woningen. 'Onwillekeurig ga je toch weer mee zitten rekenen' zei ze.
+ Henk Bökenkamp pleitte namens de VVD voor het aantrekken van een professionele onderhandelaar. Dat klinkt goed. Alleen: wat valt er te onderhandelen? De KNSF heeft de raad een ultimatum gesteld: 1700 woningen en 100.000 m2 kantoren en geen woning of vierkante meter minder. De heren zouden wel eens een klap kunnen krijgen van de deur die ze zelf hebben dichtgesmeten. Het zal me niet verbazen als ze hun handen dicht kunnen knijpen, wanneer ze weg komen met de 500 woningen van de alternatieve begroting van de PvdA. Per slot van rekening verplicht niemand de raad om het bestemmingsplan te wijzigen (de huidige bestemming is kruitfabriekterrein, en niet industrieterrein, laat staan voor milieubelastende industrie, zoals de redactie van de Gooi – en Eemlander hardnekkig blijft beweren).
+ Teletekst van RTV Noord-Holland meldde dat Henri Meijdam, naar aanleiding van de weigering van de startnotitie zoals de raad deze voorgelegd kreeg, een aanwijzing overweegt. Klopt niet. Is geen aanleiding voor. Mogelijk was dit wel het geval geweest als Muiden zich beperkt had tot een afwijzing van dit document. Gezien de reële voorstellen van de gemeenteraad voor een aangepaste aanpak (en de bijgevoegde alternatieve startnotitie van de klankbordgroep) is de weg vrijgemaakt voor nader overleg – met de provincie wel te verstaan.
+ De raad van Muiden zal een vlekje weg moeten werken. In de motie - of het amendement, ik weet het niet meer (Fred Winnubst van de Nee-meermin noemt het een ammendemotie) worden zeshonderd woningen genoemd als streefaantal voor het KNSF-terrein, in plaats van de 1700 waarmee de KNSF de raad via een dreigbrief onder druk probeerde te zetten. Naast deze zeshonderd, wat trouwens honderd meer is dan de inwoners wensen, wordt ook een andere mogelijkheid genoemd, namelijk twaalfhonderd, ook op jawel: het KNSF-terrein. Dat is niet bepaald kleinschalig, zoals de inwoners willen. Het is maar liefst vier keer Mariahoeve. Deze twaalfhonderd moet beschouwd worden als een compromis van CDA en D66, die beiden aanvankelijk de wethouders steunden bij hun grootschalige plannen en die nu, aan elkaars leiband, voor hun doen een flinke stap terug hebben gedaan.
+ Een voordeel kan zijn dat de 1200 woningen een opstapje vormen voor de provincie om verder te praten. Vervolgens moet iedereen dit aantal zo snel mogelijk vergeten, anders voelen de inwoners zich terecht belazerd en heb je in Muiden de poppen pas goed aan het dansen.
+ Dat er met de KNSF niet valt te praten werd donderdag overduidelijk. Ferry Holzhaus was overtuigd van zijn gelijk, maar bleef vriendelijk en beschaafd. De man van de communicatie Sander Simons maakte het echter bont. In de krant zegt hij beleefd 'het jammer te vinden dat het consensusmodel uit beeld dreigt te verdwijnen', maar toen in de raadsvergadering bleek dat de dreigbrief van de KNSF geen enkele indruk maakte, was hij door het dolle heen. Hij stond in staat van agressie voor de kazerne te tieren dat Muiden een steeg was en snel moest worden opgeheven (zie Anna's dagboek).

+ De raadsvergadering stond zozeer in het teken van de verantwoording van de vertrokken wethouders en van het startdocument, dat de andere onderwerpen amper aan bod kwamen. Zo werd er maar kort over de jobs en de opvang van jongeren gediscussieerd. Men is er nog steeds niet uit. Sandra Deuling was diep in de perikelen van de Stichting Primair gedoken. Het was beslist sneu voor haar dat er zo weinig aandacht voor haar bevindingen was, ook al omdat besloten werd achter gesloten deuren verder over dit precaire onderwerp te praten. Voor een andere D66 vrouw, commissielid Rietje Rijnja, die vele uren aan het spitten was geweest in het dikke, vaak bijna onleesbare aangepaste Welstandsplan, was het helemaal sneu. Het voorstel werd er doorgehamerd, zonder dat er een woord aan gewijd werd. Vanaf deze plaats een woord van troost voor beide raadsleden.
+ In het nieuwe informatieboekje voor de watersporter in de Gooi – en Vechtstreek, dat wordt uitgegeven door de waterpolitie, staat onder het kopje 'gebiedsinformatie Muiden' te lezen: 'Nederlands oudste reclameslogan luidt "Muiden, een plaats om eens lekker voor Pampus te liggen". Om te weten wat daar precies mee bedoeld wordt, meteen gebeld naar 261389, het telefoonnummer van het VVV - kantoor Muiden, althans volgens hetzelfde boekje. Maar je kunt bellen tot je een ons weegt: er wordt niet opgenomen. Ze liggen zeker voor Pampus.
+ Ter gelegenheid van de 'uitgebreide onderhoudswerkzaamheden' zoals de renovatie van de Groote Zeesluis, die dit najaar van start gaat, door DWR wordt genoemd, is een informatiefoldertje verschenen met foto's die in en om de sluis zijn gemaakt. Men heeft zich ingespannen er iets moois van te maken en dat is gelukt. Het gratis foldertje ligt op verschillende plaatsen in Muiden waar veel mensen komen, onder meer bij de Hoek. Ook krijg je het desgevraagd aangereikt door de sluiswachter van dienst.
+ Wanneer de Groote Zeesluis gerenoveerd wordt en afgesloten voor het scheepvaartverkeer, worden de sluiswachters een klein half jaar elders op een DWR-post ingezet. Maar ook als het werk klaar is, zal dit regelmatig gebeuren, want dan wordt de sluisbrug in stille tijden op afstand bediend – net als trouwens de drie bruggen over de Muidertrekvaart die Kruitburg zullen moeten ontsluiten. Als het zover mocht komen.
+ Waar een keutel al niet goed voor kan zijn. Misschien was het toeval, maar het valt op dat kort na de keutel over 'de hangende tuinen van Muiden', de ecologische dienst van de DWR besloot de unieke flora, die groeit en bloeit op de verweerde muren van de verschillende kolken, waar mogelijk te redden. Voor de aanvang van de restauratie, die 4 oktober begint en tot en met 30 mei volgend jaar duurt, worden de verschillende bijzondere planten, waaronder de varen met de zwarte steeltjes, overgeplaatst naar een ander muur. Waar precies is nog niet bekend.
+ Voor de statistieken. Hoewel de gemeente maar 6600 inwoners telt hebben wij twee brandweercorpsen, beide onder leiding van beroepsbrandweercommandant Martin Mager. Als enige professionele kracht staat hij aan het hoofd van in totaal dertig vrijwilligers. Beide geslachten zijn in de corpsen van Muiden en Muiderberg vertegenwoordigd. De gemiddelde leeftijd is 38 jaar.
+ De NS overweegt om in de nabije toekomst alleen treinreizigers in het bezit van een vervoerbewijs toe te laten in de voetgangerstunnel van het station Weesp. Dat zou de inwoners van Leeuwenveld duperen, want dankzij deze tunnel kunnen ze de weg naar het centrum afsteken. Ook met name senioren uit Muiden, die aan de achterkant het station binnenkomen, zijn de dupe. Ze moeten óf helemaal buiten langs lopen om aan het loket een kaartje te kopen óf aan de achterkant van het station een kaartje uit de automaat trekken. Ook al moet er tegenwoordig extra betaald worden voor kaartjes, die aan het loket gekocht worden, toch geven veel ouderen daar de voorkeur aan boven de kaartjesautomaat. Jongere mensen hebben vaak haast en willen ouderen nogal eens opjagen. Ook kun je schampere opmerkingen verwachten over je leeftijd wanneer je traag bent of aarzelt.
+ De processierups, die in hele horden eikenbomen kaalvreet en met zijn brandharen pijnlijke jeuk veroorzaakt, rukt op vanuit het Zuiden. Er zijn al processierupsen in Wijdemeren gesignaleerd. In Muiden of Muiderberg zijn ze nog niet waargenomen. De kans is groot dat we de dans ontspringen, want ze plegen eind juni, begin juli op te houden met rups zijn.
+ Helemaal vanuit Muiderberg mailt Jaap Schulp dat wat de CDA-er Van Bochove in de Tweede Kamer gezegd heeft over het groen houden van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein niet nieuw kan zijn voor het CDA, getuige het Tweede Kamerverslag van 25 november 2002, dat hij van internet afplukte. Het gaat om het volgende citaat: 'Verder ben ik van oordeel dat er met het Groene Hart op een zeer zorgvuldige manier moet worden omgegaan. Er liggen in het Groene Hart een groot aantal claims. Dat betekent dat er door de partijen in die deltametropool een zorgvuldige afweging moet worden gemaakt over de situering van bedrijventerreinen en woningbouw. Bijvoorbeeld waar het gaat om de Bloemendalerpolder bij Weesp ben ik er geen voorstander van om daar te bouwen. Zo zijn er meer plekken waar niet gebouwd zou mogen worden'. Van Bochove had een vooruitziende blik, want massale bebouwing van het KNSF terrein was toen nog niet actueel.
+ Nu hij toch achter de computer zat maakte Jaap uw chroniqueur er in één moeite door op attent dat in de notulen van de raadsvergadering van 17 juni staat, dat inspreker L.H. Gotjé gezegd heeft: 'Een volk dat op fort Johannes ligt dreigt meer dan hun eigen goed te verliezen'. Ik neem aan, schrijft Jaap, dat meneer Gotjé H.M. van Randwijk aanhaalde: 'Een volk dat voor tirannen zwicht, zal méér dan lijf en goed verliezen; dan dooft het licht'. Of zou fort Johannes misschien onderdeel uitmaken van de stelling  van Amsterdam, vraagt hij zich af. Het verkreukelde citaat haalde ook de raad.
+ Muiers worden boos als het beeldje van Ome Jan Melis een feestmuts wordt opgezet, maar met dat beertje dat momenteel op zijn arm zit, heeft niemand enig probleem.
+ In Mariahoeve huppelt af en toe een zwart konijn, dat een uitgesproken voorkeur heeft voor het sappige plantsoengras. Het is een bijzonder konijn. Het weet de weg naar huis. Vooral als er een hond blaft.
+ De noodlokalen voor drie klassen van de Jozefschool bij de betonnen plaat voor de Vestingwel waren razendsnel geplaatst. Als de gemeente Muiden altijd zo voortvarend zou zijn, dan hadden we hier minder te klagen.
+ Laat een Muier zich ontvallen: 'Als de KNSF-plannen doorgaan, woon ik niet meer in Muiden'. Het leverde hem de hoon van omstanders op. Maar hij wilde er alleen maar mee zeggen dat Muiden dan Muiden niet meer is.
+ De raad van Muiden wijst anoniem het startdocument af, en wat weet de Gooi - en Eemlander te melden? 'Muiden zegt nog geen ja tegen de bouw'. Als we op die toer gaan, weet ik er ook een: 'Muiden zegt nog geen nee tegen de Gooi – en Eemlander'. Nog niet.
+ 'We hebben hier vier politieke partijen, dus we hebben geen behoefte aan jouw mening', snauwde een stadgenoot tegen Ouwe Muier. Die vertelde maar niet dat de raad van Muiden zes verschillende fracties telt. Dat zou het alleen maar erger hebben gemaakt.
+ Op warme zomeravonden wemelt het langs de Singelgracht van wolken knutten, de beruchte IJsselmeermugjes. Loopt een Muier ze weg te wapperen met zijn hand: 'Hup, weg jullie, naar het KNSF-terrein!'
+ Een idee dat, als ik het goed gehoord heb in het rumoer, afkomstig was van raadslid Janneke Knijn van de VVD: 'Waarom geen jongerenhonk in het oude politiebureau in het gemeentehuis?' Iedereen lachen. Waarom eigenlijk? Het is een prima idee.
+ Oud-wethouder Joop Lahnstein maakt foto's voor de kabelkrant. Zo kiekte hij donderdag zijn oud-collega's, die van de raad op het matje moesten komen, om hun plotselinge vertrek nader te verklaren. Was Joop even blij dat hij er niet bij zat!
+ Als het langst zittende gemeenteraadslid is Eric Hoetmer vanaf 17 juli, wanneer alle drie wethouders wethouder af zijn, Muidens loco burgemeester. Hij heeft al geoefend met een ambtsketen van aluminiumfolie. Het stond hem goed.
+ Gehoord bij De Mol: 'Hoe eerder je hem gelijk geeft, hoe sneller je van hem af bent'.
+ Opgevangen: 'Als hij een boom op het oog heeft in het Kruitbos mag hij wel opschieten'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: