- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Muider economie bruist dankzij dameskeutels.

21-juli-2004

+ De Gooi – en Eemlander constateert dat dankzij de activiteiten van ondernemende vrouwen en tegen alle sombere verwachtingen in de economie in Muiden bruist. Dat het hier goed zou gaan, staat haaks op de verwachtingen van de voorstanders van Kruitburg. De aanhang van de ex-wethouders is van menig dat er massaal moet worden gebouwd, willen de ondernemers zich in de toekomst kunnen redden. Alleen legt de theorie van 'hoe meer woningen, hoe meer klanten' het af tegen wat er momenteel in de praktijk gebeurt. Initiatief, fantasie, vitaliteit en veerkracht blijken doorslaggevend. 'Vooral vrouwen timmeren aan de weg' signaleert verslaggeefster Tamar de Vries. De dames hebben geloof in eigen kunnen en vertrouwen in hun kansen.
+ De krant meldt als laatste nieuws van het ondernemersfront dat Rose van der Moot (24) met het oog op opdrachten uit de reclamewereld een modellenbureau in de Hellingstraat heeft geopend, dat Petra Vonk (48) een éénvrouws secretaresse - en telefoonservicebedrijfje aan huis is begonnen en dat Hylke Bazen (33) wegens ruimtegebrek in haar huidige kapsalon boven Desirée op het punt staat om te verhuizen naar het pand van Okikokie op de hoek van de Amsterdamsestraat en de Zeestraat.
+ Er is ooit serieus sprake van geweest dat de vrouwelijke ondernemers, die op een bepaald moment niet te spreken waren over de Muider Ondernemers Raad, hun eigen MOR zouden beginnen. Uit angst voor te weinig leden hadden ze het niet hoeven te laten. In ondernemend Muiden spelen vrouwen een toonaangevende rol. Vanaf het Vestingplein staffelde Ouwe Muier kaasvrouw Rita Kop, in de Naarderstraat Sharon Gokke van Bloemenhal Alexander, de drie dochters van Ria Sachs met hun jachtcharterbedrijf en Hennie van Setten met haar inmiddels tot een etalage teruggebrachte galerie. Op de Herengracht Alma Boersma van Ome Ko, Chantal van De Kapper, Marleen Wensing van Okikokie met haar nieuwe stek, Evelyn Stricker die de scepter zwaait in de bakkerswinkel, en Marian Homan, beter bekend als Mar Britstra van Madame Mikmak.
+ Op de Vecht de vrouwelijke schippers Cocky Schilperoord en Leon Oosterbroek, in de Sluisstraat Desirée Man met haar drogisterij/parfumerie, in de Amsterdamsstraat Lyanne de Kleine van de Tafel van Muiden, Eline Duinder van Liens & Linnen, Hansje Giesberger van het bric á brac winkeltje en Pietje van Kooy met haar beelden. En op de Prins Bernhardsingel Willy van de Water, de kapster met de langste staat van dienst.
+ Links en rechts in Muiden zijn meer ondernemende vrouwen te vinden. Zoals (met stip) de directeur van het Muiderslot Ties Hilgers, drie pedicures: Kitty van Ingen, Marian Blüm en Kitty Mulder, vier schoonheidsspecialistes: Corry van de Pouw, Nancy van der Sluis, Amber Polderman, en Jacqueline van Dijk, de fysiotherapeutes Annemiek van der Horst en Emmy Janssen, Kunie de Baat met haar kinderopvang en Sandra Koper van Aerobics. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Muider kunstenaressen en ontwerpsters en al evenmin over dokter van Leersum.
+ Vroeger had je Dora de Beer, de dames van het Gegeven Paard, later die van Zus & Zo en Bep Demmers met haar Vie de Bourgogne. Je had mevrouw de Boer met haar borduurwinkel, de dames Pronk van het zuivelwinkeltje, en heel vroeger, juffrouw Mol van de huidige gelijknamige taveerne. Er waren er natuurlijk meer. Ook van de huidige vrouwelijke ondernemers zal ik er vast verschillende vergeten zijn. Dat hoor ik dan nog wel. In elk geval zijn het er genoeg om vast te stellen dat Muiden niet twee tot drie keer zo groot hoeft te worden om je als zelfstandige te handhaven, hoewel: een flinke wijk erbij is natuurlijk meegenomen.
+ Nu het toch over de kracht van het zwakke geslacht gaat: sinds Janneke Knijn terug is, zitten er in de gemeenteraad van Muiden zeven vrouwen en zes mannen. Als de dames willen, kunnen ze de macht grijpen.
+ Het vorig jaar verschenen boek 'Schuifgroen' waarin de bekende journalist Herman Vuijsje, zijn indrukken weergeeft, die hij opdeed tijdens zijn wandeltochten in de door massale hoogbouw bedreigde gebieden langs de grens van Amsterdam, is nog aardig actueel. Vuijsje beschrijft onder meer een wandeling vanuit Weesp, die hij samen met de Amsterdamse wethouder Duco Stadig maakte. De wethouder meldt trots, terwijl hij naar de bebouwde hoek in de Bloemendalerpolder tegenover het NS station wijst: 'Ik heb er toe bijgedragen dat er woningen in deze polder komen, vijfduizend stuks. Ik ging op bezoek bij een vriend in Weesp en zag dat het daar een waanzinnig goed bereikbare plek is. Je hoeft niks aan te leggen: er ligt al een station waar je kunt overstappen van en naar Amersfoort, Amsterdam, Almere, Schiphol en Leiden. Daar kun je dus slim bouwen'.
+ Stadig verwijst naar de Vijfde Nota, waarin staat dat er tot 2030 maar liefst 150.000 woningen aan de Noordvleugel van de Randstad moeten verrijzen. Aanvankelijk was de keus gevallen op Bovenkerkerpolder, maar in 2001 ging de voorkeur uit naar de Bloemendalerpolder omdat het openbaar vervoer daar zo goed zou zijn (ook de busverbinding?). En ik altijd maar denken dat uitgeweken werd naar de Bloemendalerpolder, omdat er bouwen in de Bovenkerkerpolder verzet opriep bij de bevolking, terwijl tussen Weesp en Muiden massale woningbouw nu juist zo welkom was. De toenmalige wethouder Leupen had immers in het Noordvleugeloverleg aan gegeven dat vijfduizend woningen voor Muiden een optie was.
+ Vijfduizend woningen beslaan nog geen kwart van de Bloemendalerpolder, betoogt Stadig. Maar Rijk en provincie waren altijd tegen bebouwing van dit veenweidegebied, omdat het in de ecologische zone lag. Wel had de provincie de polder als 'zoeklocatie' bestempeld. Stadig, laconiek: 'Kort voordat dit bekend werd, is het hele gebied opgekocht door projectontwikkelaars, net als alle andere bouwlocaties in de Vijfde Nota'. Kennelijk zijn dit soort praktijken voor bestuurders geen reden zich op te winden.
+ Ook laat de Amsterdamse wethouder aan Herman Vuijsje weten, dat Weesp altijd voorstander is geweest van grootschalige bouw in de polder, vanwege het grote woningtekort en de vele arbeiders, allochtonen en kinderen. Door de uittocht naar met name Almere dreigde de bevolking van deze Vechtstad tot onder de 18.000 te dalen. Dat zou, zegt Stadig, voor de gemeente Weesp minder faciliteiten betekenen en voor de wethouders minder salaris. Ach ja, daar doe je het toch maar voor.
+ Om niet 1500 woningen zoals Weesp aanvankelijk wilde (inmiddels 1000), maar 5000 (inmiddels 4500) woningen in de Bloemendalerpolder te kunnen bouwen was de medewerking van de gemeente Muiden nodig. Tweederde van de polder ligt immers binnen de gemeentegrenzen van Muiden. Volgens Stadig is Muiden een rijke gemeente zonder woningnood (op de website van de provincie staat iets heel anders) en was men hier altijd tegen bouwen in de Bloemendalerpolder. 'Maar ten langen leste gingen de Muidenaren voor een bord linzen overstag', zegt hij. Muiden zou zich soepel opgesteld hebben, in de hoop een aquaduct in de Vecht te krijgen. Ook wilde Muiden volgens Stadig 'landgoedvilla's' bouwen op het KNSF-terrein, 'vroeger kruitfabriek, nu een verstilde oase'. Een merkwaardige uitspraak, want de kruitfabriek was toen nog niet dicht en de landgoedvilla's maakten deel uit van het eerste KNSF-plan met de 500 à 600 woningen.
+ Na 'de ommezwaai van Muiden' leek de regionale coalitie sterk genoeg om de weerstand te breken. Minister Pronk wipte het stukje Bloemendalerpolder uit het Groene Hart van Nederland. Er moest wel een groenzone langs de Vecht blijven als 'landschappelijke inpassing'. Herman Vuijsje constateert dat uitgerekend op deze plek de omgeving verpaupert door paardenbakken, garages, spoorbielsverkopers – allemaal dingen die de boeren erbij gaan doen; kenmerkend voor een agrarisch gebied in overgang naar sluipende verloedering met 'struisvogels, autobanden, lama's, caravans en dwerggeitjes'.
+ 'Als de plannen doorgaan', zo voorspelt Vuijsje, dan wordt de zuidoostelijke 'bandstad' Amstelveen – Ouderkerk – Gaasperdam – Driemond – Weesp via de Bloemendalerpolder doorgetrokken naar Muiden. Terwijl de oostkant van de polder verstedelijkt, komt er in de westkant, in de Gemeenschapspolder, 140 hectare bos. Dan is het gedaan met deze weldadige wijdheid zo dicht bij Amsterdam. Het wordt de genadeslag voor de Diemerscheg, aldus Vuijsje.
+ De kabelkrant is een zo razendsnel medium dat de advertentie met het bankrekeningnummer, ingezet om de advocate van onder meer de Nee-meermin te kunnen betalen, al voorbij is voordat je iets hebt kunnen noteren. U weet waarover het gaat. Als inwoners van Muiden hebben we deskundige juridische hulp nodig, wanneer in de rechtszitting van 29 juli (die is inmiddels een week vervroegd) de bezwaren tegen de sloopvergunning op het KNSF-terrein voor de Voorzieningenrechter worden behandeld. Zoals bekend heeft de rechter wegens het spoedeisende karakter – als er gesloopt wordt is de situatie onomkeerbaar - besloten de sloop in elk geval tot aan de zitting op te schorten. Dit mag dan de burger moed geven, het levert geen honorarium voor de advocate op. Uw spontane bijdrage op bankrekening 54.15.85.770 van de Stichting Behoud Muiden Vesting, ten name van de Nee-meermin is dan ook van harte welkom.
+ Nuchter beschouwd is de sloopaanvraag een technisch - administratieve kwestie waarvoor bepaalde regels gelden, die moeten worden nagekomen. Als aan alle eisen is voldaan, zou de KNSF zijn gang kunnen gaan. Maar het ligt in dit geval toch wel iets gecompliceerder. Anders dan de KNSF bij de Voorzieningenrechter heeft aangevoerd, zijn de Stichting Stad Muiden en de Stichting Behoud Vesting Muiden, wel degelijk belanghebbenden, om nog maar te zwijgen over de actiegroep De Neemeermin. Ook zou best wel eens kunnen dat de rechter niet ongevoelig is voor bepaalde argumenten. Zo staat de bestemmingswijziging nog niet vast, terwijl de KNSF op de aanvraag alvast 'wonen en werken' als bestemming van het terrein heeft ingevuld. Ook slaat het nergens op dat een 'totaalsloop' nodig zou zijn om de veiligheid te waarborgen. Schoonmaken van de gebouwen zou voldoende garantie voor de veiligheid geven.
+ Indertijd liet de VIB, die de sloopaanvraag uitvoerig bestudeerde, weinig van dit document heel. De VIB, die los van de anderen een verzoekschrift bij de rechter indiende, komt met het argument dat de afgetreden wethouders hadden gezegd dat ze politiek beladen onderwerpen, zoals de sloopvergunning toch duidelijk is, zouden laten rusten. Alleen schijnt de rechter op voorhand niet goed raad te weten met de uiteraard politieke invalshoek van de VIB. Daartegenover staat dat er vrijwel zeker aandacht zal zijn voor de protestbrief die de Milieufederatie Noord - Holland mede namens Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer aan de Voorzieningenrechter heeft gestuurd, zo goed als voor het feit dat de KNSF doodleuk begonnen is met slopen zonder het antwoord van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit af te wachten op de aanvraag van de vergunning die nodig is volgens de Flora - en Faunawet.
+ Morgen, donderdag 22 juli, is de zitting. Het is mogelijk dat de rechter dezelfde dag nog een uitspraak doet, maar de uitspraak kan voor hetzelfde geld nog een dag of wat op zich laten wachten. In het, beslist niet uitgesloten, voor Muiden gunstigste geval mag er helemaal niet gesloopt worden. Ook is denkbaar dat de sloop voorlopig moet worden opgeschort om alsnog aan bepaalde voorwaarden te voldoen. De derde mogelijkheid is dat de rechter oordeelt, dat er geen vuiltje aan de lucht is en dat B&W de sloopvergunning terecht heeft verleend. Even duimen dus.
+ In de melodramatische toespraak die ex - wethouder Schulp afstak tijdens de laatste raadsvergadering viel te beluisteren dat de wethouders niet twee jaar geleden met de KNSF in onderhandeling traden over de grootschalige kantoor – en woningbouwplannen, maar dat hiermee al vier jaar geleden begonnen werd, toen duidelijk was dat de kruitfabriek binnen afzienbare tijd zou gaan sluiten. Hier is twee jaar over gezwegen om geen onrust bij de medewerkers te veroorzaken. Alsof die daarmee geholpen zouden zijn. Bovendien was de afvloeiingsregeling voor het personeel een zaak tussen MCI en de werknemers. Uiteindelijk is niet meer dan een handjevol MCI medewerkers door de KNSF overgenomen voor de beveiliging. Maar het kwam de KNSF wel goed uit, die stilte van twee jaar, waarin van alles bekokstoofd kon worden. Zou Leupen tegenover zijn partijgenoten over een en ander gezwegen hebben, omdat hij geen onrust wilde veroorzaken?
+ Er zijn nog steeds geen nieuwe wethouders. Dat kon wel eens een goed teken zijn. Hoe langer de formatie van het nieuwe college duurt, hoe onwaarschijnlijker het wordt dat dezelfde gezichten terug komen. Dat zou ook te gek zijn, nu overduidelijk is gebleken dat de heren ondanks de massale afwijzing van de KNSF–plannen door de inwoners van Muiden, nog onverminderd in een Groot Muiden geloven. De kans dat ze terugkeren, is er bepaald niet groter op geworden sinds de malle vertoning van Schulp en de open sollicitatie van Van der Steen in de laatste raadsvergadering.
+ De leden van de PvdA hebben al laten weten faliekant tegen een college te zijn waar één of meer ex-wethouders deel van uitmaken. Het mooist zou natuurlijk zijn wanneer er een raadsmeerderheid te vinden is voor managers met kennis van, en hart voor Muiden, die geen boodschap hebben aan het politieke machtsspel. Mochten Schulp en Van Steen onverhoopt weer op het fluweel plaatsnemen (Leupen doet sowieso niet meer mee), dan zal dit duo zozeer overtuigd zijn van eigen gelijk en voortreffelijkheid, dat Muiden het ergste voor de toekomst moet vrezen. In het allerergste geval schuift Henk Bökenkamp als derde wethouder aan. Je moet er niet aan denken, zo goed als een deel van de raad niet wil denken aan de politieke aardverschuiving die Muiden dan bij de raadsverkiezingen over anderhalf jaar te wachten staat.
+ Het Laatste Nieuws! De formatiepoging van Dirk Jan Methorst, de fractievoorzitter van het CDA, is mislukt. 'De problemen splitsten zich toe op de invulling van het wethouderschap', aldus het persbericht van het CDA, dat vervolgt: 'Ondanks eerder gemaakte afspraken kon de door het CDA voorgestelde wethouder geen goedkeuring verkrijgen van de andere partijen en dit probleem was niet op te lossen'. Het CDA concludeert dat er voor deze partij voorlopig geen taak is meer weggelegd bij de vorming van een nieuw college. Wie volgt?
+ Op de gemeentelijke website www.muiden.nl staat wel de motie te lezen die de raad unaniem aannam naar aanleiding van het startdocument voor de structuurvisie, maar het feit dat dit startdocument nadrukkelijk door de raad werd afgewezen, wordt niet vermeld. Ook staat er wèl op dat er een sloopvergunning verleend is aan de KNSF, maar niet dat op bevel van de voorzieningenrechter deze sloop voorlopig is stopgezet. Maar niet getreurd: op de website staat dat de officiële publicaties van de gemeente Muiden nog steeds wekelijks in de Nieuwe Weesper worden gepubliceerd. Nieuwe Weesper? Jawel, Nieuwe Weesper.
+ Volgens recente gegevens beschikt 77% van de Muider huishoudens internet. Dat wil nog niet zeggen dat iedereen de gemeentelijke website bezoekt. Maar liefst 57 % doet dit niet. Met name de senioren maken slechts een beperkt gebruik van de internetmogelijkheden. Ze surfen meestal naar enkele vaste pagina's. Daar blijft het bij.
+ Voor de elektrische installatie van de Groote Zeesluis was dertig jaar geleden 23 kilometer meeraderige kabel nodig. De bedoeling is om de komende dertig jaar alles zonder storing te kunnen laten functioneren door het huidige elektrische bedienings - en besturingssysteem te vervangen door een nieuw systeem, waarmee de brug in stille tijden op afstand vanuit Weesp kan worden bediend. De nieuwe apparatuur vraagt veel minder ruimte en kan in zijn geheel worden ondergebracht onder het sluiswachterhuisje. Hierdoor komt het souterrain van het witte sluishuis vrij en kan dit pand worden verkocht.
+ Mike Man heeft zoveel plezier in de Nederlandse taal, dat het hem stoort wanneer hij op domme fouten stuit. Zo ontdekte hij in het peperdure DWR-foldertje over de renovatie van de Zeesluizen, dat op diverse plaatsen in Muiden gratis verkrijgbaar is, maar liefst elf kanjers van taal – en drukfouten. Bij DWR reageerden ze een beetje lacherig toen ze hierop attent werden gemaakt. Er zou worden teruggebeld. Moet nog steeds gebeuren. Wie nu concludeert dat Mike op alle slakken zout legt, zit ernaast. Gelukkig is hij daar de man niet naar, anders zou hij zijn hart ophalen aan de keutels. Zo wordt in de vorige aflevering gerept over een 'anoniem' raadsbesluit. Er had natuurlijk 'unaniem' moeten staan. Sorry Mike, sorry Muiden.
+ De onderhoudswerkzaamheden aan de Grote Zeesluis vinden plaats van 4 oktober 2004 tot en met 30 mei 2005. Het scheepvaartverkeer door de sluis zal gestremd zijn van 1 november tot 1 april. Er wordt voor een periode van circa zes weken, de tijd dat de draaibrug elders gerenoveerd wordt, een noodbrug aangebracht voor voetgangers, (brom)fietsers en invalidenverkeer. De sluisbrug zal dus niet bijna acht maanden afgesloten zijn voor het doorgaand gemotoriseerd verkeer, zoals uit andere berichtgeving viel op te maken.
+ 'Burgemeester, doe mij maar een patatje oorlog' grapte het 'lampje' van de Gooi – en Eemlander zaterdag op de voorpagina. Het was een knipoog naar het artikel op dezelfde pagina onder de kop 'Cafetariabaas eventjes eerste burger van Muiden'. Kennelijk was het loco burgemeesterschap van Eric Hoetmer, dat zaterdag inging, belangrijk genoeg voor een prominente plaats. Vraag: wat zou het lampje gezegd hebben als de loco burgermeester een stukadoor (in goed Muidens een muurvarken) was geweest?
+ Burgemeester Smith is op vakantie, maar waar is zijn ambtsketen? Er werd ijverig naar gezocht, omdat de dienstdoende ex-wethouder op de valreep op moest draven om een vijftig jaar in de echt verbonden echtpaar officieel te feliciteren. De keten was niet op het gemeentehuis, maar ligt waarschijnlijk veilig bij de eerste burger thuis achter slot en grendel. Wie weet heeft-ie 'm meegenomen op vakantie. Hoe het zij: niemand kan erbij. Ook de huidige, enige echte loco burgemeester Eric Hoetmer niet. Als het erop aan komt kan niemand de burgemeester verbieden zijn ambtsketen uit zicht te houden. Dit teken van waardigheid wordt niet genoemd in de gemeentewet.
+ Minister Dekker wil een inventarisatie van de recreatiewoningen. Nog maar een derde van de gemeenten heeft gehoor gegeven aan haar verzoek om informatie hierover. Ze heeft de provincies gevraagd de gemeenten achter de broek te zitten. De provincies zeggen echter dat het niet hun taak is zich te bemoeien met het beleid van de gemeenten. Maar wat is het nu voor moeite voor de provincies om even met een aanwijzing te dreigen?
+ Als Muiden had geweten, dat de woningbouw voor de eigen inwoners, die het CDA ruim twee jaar geleden in zijn verkiezingsfolder beloofde, op grootschalige bouw van kantoren en onbetaalbare woningen op het KNSF – terrein sloeg, zou het CDA dan de grote spong naar vier zetels hebben gemaakt?
+ Volgend jaar bestaat Natuurmonumenten honderd jaar. De eerste actie was het redden van het Naardermeer, dat op het punt stond volgestort te worden met huisvuil. Wat zou het mooi zijn om het eeuwfeest te vieren met de redding van het Kruitbos iets verderop, dat eveneens op het punt staat volgestort te worden. Met huizen.
+ Leek alles zo mooi voor elkaar te zijn. Maar ja, die eigenwijze bevolking hè, en nu weer dat sloopverbod. En dan die natuurorganisaties en die Tweede Kamermeerderheid die niet wil dat er bij Muiden gebouwd wordt. Het leven van een vastgoedmagnaat gaat niet over rozen.
+ Muiden, dat is de bolderkar vol kleintjes van het antroposofische dagverblijf van Kunie de Baat, met voor en achter de kar een Mohammedame.
+ Uit het Kruitbos steeg vorige week donderdag geween op en geknars der tanden. Waren ze aan het slopen of hadden ze spijt?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: