- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Uitvallende stroom blokkeert verse kabelkeutels.

27-juli-2004

+ Vrijdagmorgen even na zevenen schrokken Nico en Corrie Wolf wakker van een daverende klap. Omdat de stroom was uitgevallen, dachten ze dat er in hun huis op de hoek van de Naarderstraat en het Vestingplein een explosie had plaatsgevonden, maar er was niets dat daar op wees. Op dat moment konden ze niet weten dat in het hele oostelijke deel van de vesting, zo goed als in Mariahoeve en de Noord - en Zuidpolder ineens geen elektriciteit meer was, anders hadden ze kunnen concluderen, dat de oorzaak van alle consternatie dichtbij hun huis lag. Dankzij metingen was de Nuon er in de loop van de dag achter gekomen, dat in de grond van het plantsoen, pal naast de weelderige bloementuin van Wolf een zogeheten mof, een verbindingsstuk in de elektrische bekabeling, het had begeven.
+ Maandagmorgen werd begonnen met de herstelwerkzaamheden. De Nuon zou er twee dagen zoet mee zijn – ook al omdat ze bij het graven op een warwinkel van oude en nieuwe leidingen stuitten. De Wolfjes houden het erop dat de mof kapot gesprongen moet zijn als gevolg van de druk en de trillingen van het zware verkeer dat in de vroege uren door de vesting jakkert. De gemeente kon er geen verklaring voor geven, temeer omdat de storingsdienst van de Nuon zelf met een vaag verhaal kwam over overbelasting van een trafohuisje.
+ De zeshonderd Muider Nuon-abonnees, die vrijdagmorgen tot iets na halftien verstoken bleven van elektriciteit, moesten ervaren hoe onthand we zijn als de techniek ons in de steek laat. Voor de particulieren viel het nog mee: dan maar een keertje geen brood roosteren en je haar föhnen. Maar de bedrijven hadden echte problemen. Zo kon er bij het Shell station de Hackelaar aan de A1 niet getankt worden, werd Eric Hoetmer thuis gealarmeerd dat het koelsysteem van de snackbar was uitgevallen – dat kon gelukkig voor korte tijd geen kwaad - en kon Rita Kop haar kazen niet insealen (wel wegen, want dat gaat met een batterijtje) en zag zij zich gedwongen haar waren koel te houden door de motor van haar auto te laten draaien alsof het een aggregaat was. Bij Ome Ko zaten de klanten op een droogje. Er kon geen druppel koffie gezet of bier getapt worden.
+ Op het gemeentehuis werden ambtenaren met een technische knobbel, vrije dag of niet, in alle vroegte opgetrommeld uit angst dat er iets onherstelbaars was gebeurd met het computerpark. Dat bleek niet het geval te zijn. Feitelijk was heel Muiden de dupe van de stroomstoring, want de kabelkrant, die vanuit het Muizenfort bediend wordt, bleef de hele dag uitgeschakeld. We moesten wachten tot de avond eer er weer nieuwtjes op de buis verschenen, en dat uitgerekend in deze spannende tijden voor Muiden.
+ Op de toonbank van de Hoek staat een collectebus van de Stichting Behoud Vesting Muiden. Omdat alle beetjes helpen, wordt een vrijwillige bijdrage in de proceskosten tegen de KNSF gevraagd. Regelmatig klinkt het gerinkel van munten, maar er zijn ook Muiers die een bankbiljet in de bus frommelen.
+ Op bankrekeningnummer 54.15.85.770 van dezelfde stichting zijn, ten name van de Nee-meermin, al wat bijdragen binnengekomen, maar iets meer zou zeker welkom zijn, want de advocaat moet worden betaald en advocaten zijn duur. De rechter heeft bepaald dat de gemeente moet opdraaien voor de proceskosten en griffierechten. Dat is meegenomen, ook al houdt het in dat de Muider gemeenschap uiteindelijk de kosten betaalt.
+ Zoals u ongetwijfeld weet, heeft de bestuursrechter donderdag het verzoek van de stichtingen Behoud Vesting Muiden en Stad Muiden om een voorlopige voorziening, naar aanleiding van de door de gemeente Muiden aan de KNSF verleende sloopvergunning, gedeeltelijk toegewezen. Vijf gebouwen waarin vleermuizen huizen, mogen vooralsnog niet worden gesloopt. Op de keeper beschouwd is het een betrekkelijk succes, want in principe heeft de KNSF nu vrij baan om verder alles met de grond gelijk te maken, op nog wat andere gebouwen na die Monumentenzorg beschouwt als industrieel erfgoed.
+ De uitspraak komt er op neer dat niets de KNSF kan weerhouden om vaart achter de kaalslag te zetten en daar zijn ze druk mee bezig. Vooralsnog mogen er alleen gebouwen omlaag worden gehaald en dus niet de bomen van het Kruitbos, want er is geen kapvergunning. Maar het is niet uitgesloten dat de plannen van de KNSF alsnog gedwarsboomd worden, met name wanneer de bezwaarschriften, die de gemeentelijke adviescommissie binnenkort behandelt, gehonoreerd worden. Maar zover is het nog niet. De verzoekschriften die donderdag in de zitting van de bestuursrechter ter sprake kwamen, zijn te beschouwen als de eerste fase van het verzet tegen de totaalsloop – met in het verlengde daarvan de grootschalige bouw.
+ Er speelt nog iets anders, iets dat de vastgoedmaatschappij misschien nog wel eens lelijk zou kunnen opbreken. Naar redelijkerwijs mag worden aangenomen is de vergunning, die de KNSF in verband met de flora - en faunawet onlangs heeft aangevraagd bij het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit nog niet verleend. Dit betekent dat ambtenaren van de A.I.D., de Algemene Inspectiedienst, die opsporingsbevoegdheid hebben, het KNSF-terrein mogen betreden teneinde de KNSF te betrappen op een overtreding.
+ Natuurlijk reageerde na afloop van de zitting van donderdag de vastgoedmaatschappij opgelucht. De pedante houding van hun advocaat kon niet verhelen dat de heren danig in hun piepzak hadden gezeten. Neem alleen al de tegenslag dat de rechter de sloop had opgeschort tot de zitting, kennelijk omdat hij begrip had voor het argument dat totaalsloop onomkeerbare gevolgen zou kunnen hebben. Ook liet mr. Letschert niets heel van het betoog van de KNSF dat er snel gesloopt moest worden vanwege de zogenaamd zeer onveilige situatie. De rechter wist heel goed dat de fabriek niet gesloten was om een vreselijk gevaar af te wenden maar omdat de MCI op zijn laatste benen liep – en dat liet hij de heren ondubbelzinnig weten.
+ Strikt bezien had mr. Letschert zich kunnen beperken tot de vraag of de sloopvergunning formeel aan de wettelijke voorwaarden voldeed. Dat hij de moeite had genomen diep in de materie te duiken, en hij de verschillende partijen alle gelegenheid bood hun standpunten uitvoerig te onderbouwen, getuigde van heel wat meer maatschappelijk besef en respect voor de inwoners van Muiden, dan de KNSF en de gemeente Muiden konden opbrengen. Zowel de advocaat van de gemeente als die van de KNSF betoogde dat de twee stichtingen uit Muiden geen direct belanghebbenden waren.
+ In de ogen van B&W en de KNSF gold dit ook voor de Muiderbergse belangenpartij VIB, die met een verzoekschrift kwam, waarin betwijfeld werd of de afgetreden wethouders de politiek gevoelige beslissing van het verlenen van de sloopvergunning wel hadden mogen nemen. Stel je voor: die dorpelingen kwamen helemaal uit Muiderberg, vier kilometer verwijderd van het KNSF-terrein - wat hadden ze hier in hemelsnaam te zoeken? Het was jammer, maar voorspelbaar, dat mr. Letschert geen boodschap had aan de argumentatie van de VIB: B&W was nu eenmaal bevoegd en de wethouders hadden dan wel ontslag genomen, maar ze waren nog in functie.
+ De in de rechtszaal aanwezige Muiers beschouwden het terecht als een zwaktebod van de gemeente en de KNSF om het er op te gooien dat het kruitfabriekterrein als particulier bezit een eilandje binnen de gemeente zou zijn waarmee de rest van Muiden niets te schaften heeft. Blijkbaar wisten ze niets beters te verzinnen om de bevolking buitenspel te zetten. Het was het zoveelste ontluisterende voorbeeld hoe de gemeente Muiden tegen haar eigen inwoners aankijkt.
+ Het Ministerie van VROM had er bij B&W op aangedrongen de sloopvergunning snel te verlenen, zodat de veiligheid van het terrein gewaarborgd zou zijn. Oud MCI medewerker Ron Drost dacht hier anders over. Het voormalige hoofd van de bedrijfsveiligheid verklaarde tegenover de rechter dat het fabrieksterrein op 27 mei schoon en veilig was opgeleverd. Er was geen noodzaak om te slopen, want het was gewoon veilig, betoogde hij. Blijkbaar was VROM ervan uitgegaan dat het pas echt veilig zou zijn als alles plat lag. In elk geval zou zo'n drastische aanpak de ultieme oplossing zijn van een vervelend probleem, namelijk de aanwezigheid van een gevaarlijke fabriek in de dichtbevolkte randstad – een oplossing bovendien, die het Rijk geen cent kostte. Wat de rechter ervan vond, kwam niet uit de verf. Vermoedelijk deed het voor hem niet of nauwelijks ter zake, omdat niet de noodzaak van de sloop aan de orde was, maar of er voldaan was aan de voorwaarden.
+ Het spreekt vanzelf dat iedere rechtgeaarde Muier in zijn hart gehoopt had dat de sloop helemaal stilgelegd zou worden, maar er is ook nog zoiets als de realiteit. Je hoefde er niet lang over na te denken om te beseffen dat de rechter niets anders te doen stond dan te beoordelen of de verzoekschriften juridisch hout sneden. Dit neemt niet weg dat het verloop van de zitting als een morele overwinning voor Muiden werd ervaren, al was het maar omdat de rechter de inwoners van de stad wel degelijk als belanghebbenden beschouwt en daarmee als een partij waar rekening mee dient te worden gehouden. Dat biedt hoop op, en perspectief voor de volgende confrontaties.
+ Dat beide stichtingen en de VIB, als vertegenwoordigers van de mening van de overgrote meerderheid van de stad Muiden, de sloopplannen van de KNSF niet over hun kant hebben laten gaan, is bijzonder bevredigend. Per slot van rekening hadden ze ook helemaal niets kunnen doen, maar dan hadden Rolf Visser en de zijnen deze stap op weg naar Kruitburg zonder enige tegenstand kunnen maken. De houding van de initiatiefnemers getuigt ervan dat ze geen enkele angst hebben voor de even steenrijke als machtige vastgoedmagnaat, die er geen been in ziet bij het minste of geringste te intimideren door met rechtszaken te dreigen – kennelijk speculerend op het ontmoedigende effect hiervan.
+ Op donderdag 19 augustus nemen de leden van de commissie beroeps - en bezwaarschriften in een openbare hoorzitting op het gemeentehuis kennis van de bezwaarschriften tegen het verlenen van de sloopvergunning. De indieners krijgen dan de gelegenheid hun bezwaren mondeling toe te lichten. Er zijn totnogtoe drie bezwaarschriften binnengekomen, namelijk een gezamenlijke van beide stichtingen, een van de VIB, en een van de Klankbordgroep Muiden. Tot daags voor de hoorzitting kunnen er nog bezwaarschriften worden ingediend.
+ Bij de planning voor de aanleg van een bedrijventerrein in Aalsmeer werd de Provincie tot twee keer toe teruggefloten door de Raad van State. Beide keren omdat er welgeteld één rugstreeppad was gesignaleerd, terwijl de plannen niet goed getoetst waren aan de flora - en faunawet. En de rugstreeppad is nu eenmaal een beschermde diersoort. Dat wordt nog wat met het KNSF terrein. Door het natte weer schieten niet alleen de paddenstoelen met bosjes uit de grond maar ook de rugstreeppadden en ander kruipend en sluipend gedierte. Als één rugstreeppad al voldoende is om grote bouwplannen tot twee keer toe te stagneren, dan duurt het nog eeuwen eer de eerste paal in het grote moeras van Muiden wordt geslagen.
+ In de Gooi – en Eemlander van vrijdag stond een onthulling die te denken geeft. Al voordat bekend werd dat de drie wethouders zouden aftreden, was door de coalitiepartijen afgesproken dat Schulp en Van der Steen in het college zouden terugkeren. Echt nieuws was dit niet, maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om de stijl. Niet alleen liepen beide ex-wethouders rond met de allure van 'wie doet me wat', minstens één van de twee brulde regelmatig: 'Ik kom tòch terug'. Maar dan wèl vol mededogen in de gemeenteraad beweren dat je 'uit collegialiteit' met wethouder Leupen, die eruit lag binnen zijn partij, bent opgestapt. Hoezo hypocriet? Alleen al vanwege deze houding zou het dik verdiend zijn dat de twee niet terugkomen. Maar wie weet gebeurt het toch. In de politiek kan het balletje raar rollen.
+ Volgens de woordvoerster van het CDA Gea Heijnen (Dick Methorst was op vakantie in het buitenland) was het 'geenszins de schuld van het CDA' dat de formatie niet door is gegaan. 'Andere partijen hebben zich niet aan de afspraken gehouden', briest ze – aldus de Gooi – en Eemlander. Met name de PvdA zou zijn belofte over de terugkeer van beide wethouders gebroken hebben. Volgens de fractievoorzitter van de PvdA ligt het anders. Jan Hylkema: 'Ik heb aangegeven dat ik persoonlijk geen veto zou uitspreken. De rest van mijn partij denkt daar anders over'. Tja, en dan gaat het feest niet door, althans niet bij een democratische partij.
+ Volgens de krant neemt de achterban van de PvdA het Schulp kwalijk dat hij, de wil van de bevolking negerend, hardnekkig aan blijft sturen op een grootschalig Muiden. Nou, er zijn wel meer redenen, waarom velen willen dat er een punt wordt gezet achter het tijdperk Schulp. Reken maar dat daar niet alleen de PvdA kiezers naar uitkijken.
+ Vergissingen die nauwelijks toeval genoemd kunnen worden omdat de spreker er onbedoeld zijn gedachten mee uitdrukt, heten Freudiaanse vergissingen. Ouwe Muier kwam er twee tegen. In het persbericht van het CDA over de mislukte poging om een nieuw college te formeren, stond 'de problemen splitsten zich toe op de invulling van het wethouderschap'. Normaal spitsen problemen zich toe, maar in dit geval was er inderdaad sprake van een splitsing. Een andere, geplukt uit de Gooi – en Eemlander: ex-wethouder Dick Schulp zei het plan van de 1700 woningen op het KNSF terrein 'een zege' voor Muiden te vinden. Mocht-ie willen. Muiden behaalt een zege als het plan van de baan is.
+ Niet iedereen zal het watermonument van Muiden 1050 op het Vestingplein als hét voorbeeld van fraaie vormgeving beschouwen, maar één ding staat vast: deze gedenksteen waar water uitkomt, is een doorslaand succes. Maar weinig passerende wandelaars en fietsers kunnen de verleiding weerstaan een verfrissende slok te nemen. Er zijn zelfs sportieve voorbijgangers die zichzelf van onder tot boven voor het monument staan te wassen. Best een leuk gezicht.
+ 'Bij ons heb je dat niet meer. Nooit gedacht dat het hier wèl zou zijn', zei een gast uit Zuid-Afrika en hij las hardop voor: 'wit bij wit, bruin bij bruin'. Laat hij nu voor een glasbak staan!
+ De klanten van slagerij Neefjes kunnen tijdens het wachten de tijd doden met een potje sjoelen. Alsof dit nog niet genoeg is, werd zaterdag een oude piano in de slagerij gezet. Totnogtoe heeft geen klant zich geroepen gevoeld een concert te geven. Dat is maar goed ook, want deze klantentrekker is zo vals, dat iedereen de deur uit vlucht.
+ Voor het geval u mocht denken dat de gemeente de huidige afvalbakken heeft ingeruild voor andere exemplaren: het zijn precies dezelfde bakken. Het enige nieuwe is de klep waarmee de afval wordt afgesloten en waarop een sticker met een hand en een blikje is aangebracht. Het is een anti-kauwtjesklep. Die zwarte donderstenen met hun brutale blauwe kijkers slaagden er elke dag in de omgeving van de bakken te veranderen in een puinhoop. Nu niet meer. En als ze een doorgang naar de bak forceren, zitten ze gevangen. Dat schijnen ze heel goed te begrijpen, want ze blijven uit de buurt – totdat ze er wat op gevonden hebben.
+ Kennelijk vond RTV Noord-Holland het zo bijzonder dat een ondernemer loco burgemeester is, dat ze hier speciaal voor naar Muiden kwamen. Ze hadden pech: Eric Hoetmer was er niet, hij was ziek. 'Een burgemeester kan ook ziek zijn' liet Denise de verslaggeefster vanuit de snackbar weten. Die kon er niet om lachen. Haar gevoel voor humor reikte niet verder dan dolle pret omdat in Muiden een snackbarhouder in staat geacht wordt de plichtplegingen te verrichten die bij het burgemeesterschap horen. Alsof dat zo moeilijk is. Als je maar een schaar bij je hebt.
+ Ook als burgemeester Smith terug is van vakantie zal Eric Hoetmer waarschijnlijk nog wel een tijdje, al dan niet getooid met ambtsketen, als invaller moeten optreden, zodra Smith om de een of andere reden niet kan komen opdraven. Afgaand op de jongste ontwikkelingen is er immers alle reden te verwachten dat er voorlopig geen nieuwe wethouders zullen zijn.
+ Er mag dan wel alom druk gespeculeerd worden, en er zijn ook wel geschikte kandidaten te vinden, maar het grote probleem is dat de een na de ander afvalt, meestal omdat een wethouderschap niet te combineren valt met een baan of functie. Liefhebbers zijn er genoeg. Alleen moet je er ook nog eens geschikt voor zijn en uitgerekend geschikte mensen zijn moeilijker te vinden. Juist omdat ze zo goed zijn hebben ze vaak een prima baan, die veel beter betaalt dan het wethoudersschap.
+ Mochten serieus te nemen kandidaten in principe bereid zijn, dan doemen er vaak problemen op. Zo blijkt ineens dat het niet mag - niet van de baas of niet van de wet, omdat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling. Ook kan het zomaar gebeuren dat een prima kandidaat M/V zich op de valreep terugtrekt, omdat hij/zij beseft, dat het wethouderschap misschien wel eervol, maar allerminst dankbaar is. Er zijn immers in het recente verleden brokken gemaakt en er moet puin worden geruimd. Ook zijn de verwachtingen hoog gespannen. De kiezers zien de nieuwe wethouders immers als laatste strohalm om het gevaar van Kruitburg te keren en de kleinschaligheid van Muiden te handhaven. Maak dat maar eens waar.
+ De gemeente Muiden, die als verliezende partij door de voorzieningenrechter veroordeeld werd tot het betalen van de proceskosten en griffierechten, moet niet vreemd opkijken als er een gepeperde rekening binnenkomt van de Stichting Stad Muiden en de Stichting Behoud Vesting Muiden met de Nee-meermin. Deze stichtingen zijn immers gedwongen geweest kosten te maken in het belang van het behoud van de leefbaarheid van Muiden.
+ Je kon er donder op zeggen. Ouwe Muier kreeg een lijstje met namen toegespeeld van ondernemende vrouwen in Muiden, die hij in de vorige keutels niet genoemd had. Mevrouw A. Wormer, diëtiste, stond erop en ook mevrouw T.Bergsma, pedagoge en A. Heydra, mondhygiëniste, Maria Gerritse, pedicure en mevrouw E. de Boer, die natuurgeneeswijzen adviseert. Er stond bij geschreven dat hij die namen zelf had kunnen weten als hij even in de gemeentegids had gekeken.
+ De nieuwe, hoogst actuele aflevering van Hopsalabopsa.nl staat bol van verontwaardiging, leedvermaak en overrompelende humor. Het is weer smullen geblazen voor liefhebbers van boven de 18.
+ Muiden had vroeger een melkboer met legendarisch grote voeten. Een jonge moeder in Muiden, die trots met haar pasgeboren baby'tje ging wandelen, moest er rekening mee houden dat er altijd wel een stadgenoot was, die het dekentje oplichtte en naar de voetjes van de baby keek om vervolgens te constateren 'Niet van de melkboer'.
+ Opgevangen: 'Weet je waar het in de politiek om draait? Niet om de programma's, maar om de poppetjes en de piepeltjes'.
+ Gehoord: 'Sander Simons, is dat niet die bekende communicatieadviseur van RTL4?'
+ Als ik het goed begrijp verwijt het CDA de PvdA dat deze naar zijn kiezers luistert.
+ De rechter in de zitting over de sloopvergunning voor de KNSF was A. Letschert. Je kan zeggen wat je wil, maar Arie heeft het toch maar ver geschopt sinds hij vorkheftruckchauffeur was bij de kruitfabriek.
+ Tot besluit een gastkeutel van Joop Lahnstein: 'In Nederland kun je beter vleermuis zijn dan inwoner van Muiden. Als vleermuis geniet je meer rechtsbescherming'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: