- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Volop zomer, maar geen tijd voor vakantiekeutels.

31-juli-2004

+ Het is wel even slikken, wanneer je vanaf de Maxisweg over de Muidertrekvaart heen kijkend, de kaalslag op het KNSF-terrein ziet. Wat gaat het hard. Muiers die ooggetuige waren van de sloop van de eerste gebouwen, hadden het er behoorlijk moeilijk mee. 'Het is alsof er grote happen uit je eigen lichaam worden genomen' verzuchtte een vroegere kruitmaker. Sentimenteel? Jazeker, maar mag het alsjeblieft als je met eigen ogen ziet hoe een deel van je leven met de grond gelijk wordt gemaakt? Natuurlijk kun je niet van een grondeigenaar verwachten dat hij rekening houdt met dit soort sentimenten. Toch zou het prettig zijn als ergens uit bleek dat de heren van de KNSF beseffen dat Muiden het verlies van de fabriek na ruim drie eeuwen moet verwerken – ook al is men er zich van bewust dat de kruitfabriek altijd een gevaar is geweest.
+ Een geluid uit Muiderberg over het verdriet van Muiden. In Anna's Dagboek van 28 juli staat te lezen: 'Ondertussen zie ik de sloopfoto op Muideninfo. En denk terug aan de woorden die in de rechtszaal gesproken zijn. Over de ontzettende onveiligheid van het gebied en dat er echt niet zomaar de beuk ingegooid zal worden. En nu: ronkende machines die puin maken op de plek waar enkele weken geleden mobiele telefoons verboden waren vanwege het gevaar. Ik vraag me nog steeds af hoe de Flora - en Faunawet werkt in deze periode. Jonge dieren (tweede broedsel) en alles in bloei. Waar blijven de milieuorganisaties?'
+ De milieuorganisaties komen eraan. De Milieufederatie van Noord-Holland wil een 'groene start' van het KNSF terrein, dat een 'grote natuurlijke waarde' heeft en pleit voor teruggave van het terrein aan de natuur: 'Het Kruitbos is een sprookjesbos met zijn mansdikke eiken en Elzenbroekbosjes, zo kenmerkend voor moerasgebieden'. De Milieufederatie die zich ook verzet tegen bebouwing van de Bloemendalerpolder herinnert eraan dat deze polder gespaard zou blijven als tegemoetkoming voor bouwen in Aetsveld, en later in IJburg. Volgens de federatie komt de provincie steeds meer geïsoleerd te staan.
+ Anna Waanders, de Muiderbergse die met hart en ziel voor Muiden in de weer is, heeft gelijk. Er is weinig zicht op wat er in het Kruitbos aan de hand is en wat er gaat gebeuren. In de zitting over de sloopvergunning werd niet gerept over naleving van de uitspraak van de rechter, bijvoorbeeld door een bevoegde instantie te laten controleren - laat staan dat er sprake is van sancties.
+ Onduidelijkheid. Neem het sloopverbod op de vijf gebouwen waar, naar in januari schijnt te zijn geconstateerd, vleermuizen in huizen. De KNSF toonde zich voor de rechter graag bereid voor vervangende huisvesting te zorgen. Een edel streven, maar volgens de Muider zeilmaker annex vleermuisspecialist Teus van der Zee, heeft het geen enkele zin. Vleermuizen laten zich niet verhuizen, vleermuizen zoeken hun eigen weg. Het is zeer de vraag of de KNSF wel weet waar ze het over hebben. Toen Teus communicatieadviseur Sander Simons opbelde en vroeg of hij wist om welke soort vleermuizen het ging, had deze er geen idee van wat hij met die vraag aan moest. Geïrriteerd (niet agressief) liet hij weten dat hij zou terugbellen. Teus wacht nog steeds op een telefoontje. Over communicatie gesproken.
+ Teus van der Zee vermoedt dat de gebouwen bevolkt worden door de dwergvleermuis. Dat lijkt hem het meest aannemelijk, want daar heb je er veel van in onze contreien. Maar het is ook mogelijk dat de laatvlieger de panden heeft gekraakt. Dit is de op een na grootste vleermuissoort in Nederland met een vleugelspanwijdte tot 38 cm. In Muiderberg ontdekte hij 200 laatvliegers en in Muiden 190. De laatste hingen in 'de kraamkamer' bij de buren van zijn ouders in de Constantijn Huygenslaan. Maar misschien zijn de vleermuizen van de KNSF wel roze vleermuizen. Deze zeldzame soort fladdert eveneens rond in onze omgeving. Laatst werden er een heleboel in een oude schoorsteen in Naarden ontdekt. De schoorsteen mocht niet worden gesloopt.
+ Een tip van Teus. Raak nooit vleermuizen aan, ze kunnen besmet zijn met rabiës ofte wel hondsdolheid. De Muider vleermuisspecialist ziet geen enkele reden tot paniek, maar het gevaar mag niet worden onderschat. Begin deze week was hij in de Lange Gangh. In de buurt was een zieke vleermuis gevangen, die van hand tot hand ging. Dat er niets gebeurd was, was meer geluk dan wijsheid, want het diertje, dat kort na een veterinair onderzoek bezweek, bleek zoals Teus al vermoedde, wel degelijk rabiës te hebben – en niet zo'n beetje ook. Hondsdolheid bij vleermuizen openbaart zich niet in agressie, zoals bij honden. Ze vallen je niet aan, maar een beet is levensgevaarlijk. Dus niet aanraken als je er een vindt, maar bellen naar het vleermuizenmeldpunt: Teus van der Zee 0653766580.
+ Nadat het zomerspektakel in en rond de Groote Zeesluizen uitgebreid in Panorama aan bod was gekomen, kwam onlangs ook de Waterkampioen uit met een fotoreportage waarin onder het motto 'Zien en gezien worden: een dag bij de sluis in Muiden' het hart van de stad in het zonnetje wordt gezet. De reportage omvat maar liefst vier pagina's met werkelijk schitterende sfeerfoto's. Ik kan u nu wel lekker maken, maar het blad was meteen uitverkocht. U zult het moeten doen met de wetenschap dat er diverse jonge en oudere Muiers op het water en de wal vereeuwigd werden, onder wie Willem Trekkast en de sluiswachters Mieke Willig en Wout Wormhoudt, die een spectaculaire spagaat maakt over twee dichtdraaiende sluisdeuren.
+ Het schutten is zo gebeurd, meldt de Waterkampioen: vijf minuten duurt het, hoogstens tien. Ook weet het blad te vertellen dat er op topdagen meer dan 550 vaartuigen de Groote Zeesluizen passeren. Voorts is er de nodige aandacht voor Ome Ko. Niet alleen wordt smakelijk verteld hoe je vanaf het terras kunt smullen van de pogingen van de watersporters om hun bootje door de sluis heen te loodsen, ook wordt het broodje bal aanbevolen. Die is inderdaad lekker, beamen de medewerkers, maar dé specialiteit is toch wel saté.
+ Toen het oostelijk deel van Muiden tot aan de Hakkelaarsbrug het op vrijdagmorgen 25 juli twee en half uur zonder stroom moest stellen, stonden er in de melkput van Henk Nell in de Noordpolder tien koeien te wachten om machinaal te worden gemolken. Dat ging dus niet, bij gebrek aan elektriciteit. De Nuon had voorspeld dat het euvel binnen afzienbare tijd zou zijn verholpen. Geen enkele reden dus om zich zorgen te maken. Twee uur wachten is te overzien. Het duurt wel een halve dag eer koeien op springen staan. In geval van nood kan de boer overgaan op melken op een motor met een compressor – de voorloper van de elektrische melkmachine. Hij had de koeien ook naar een andere melkput kunnen brengen. Eventueel hadden de dames met de hand kunnen worden gemolken, maar dat zou problemen hebben gegeven. Ze zijn niet gewend dat er handen aan de spenen komen.
+ De flarden van de gesprongen mof lagen nog dagenlang als stille getuigen van de stroomstoring op het gras van het plantsoen naast het huis van Nico en Corry Wolf. Het was alsof er een bom boven op het verbindingsstuk was gevallen. De Nuon had geschat twee dagen zoet te zijn met het zoeken naar en het herstellen van het euvel, maar uiteindelijk heeft het bijna een week geduurd eer het karwei achter de rug was. Gelukkig waren de monteurs vrijdagmiddag de spits vanuit Amsterdam vóór. Hierdoor ontliepen ze het ongenoegen van het avondsluipverkeer. De mannen hadden hun handen vol aan het werk en konden moeilijk ook nog eens als verkeersagent optreden. Niet dat ze er tegen op zagen om het verkeer te regelen. Dat deden ze zodra dit even nodig was. Ook hadden ze er geen moeite mee om als stratenmakers de straat op te breken en weer dicht te gooien, zomin als ze zich er te goed voor voelden om als plantsoenarbeiders struiken uit te graven en weer op hun plaats te zetten.
+ Welgeteld zes verschillende Nuon-specialisten, die ieder met een eigen dienstbusje waren gekomen, moesten meten, zoeken en graven om de weg te vinden in de warwinkel van kabels, leidingen en de halve vuilnisbelt aan troep die ze in het plantsoen en onder het wegdek aantroffen. De plaats des onheils, de overgang van de Naarderstraat in het Vestingplein, staat ook bij de gemeente bekend als een berucht knooppunt, waar je nog niet jarig bent als het niet meezit. Op het gemeenthuis was men opgelucht dat het lukte de kabel in een mantelbuis onder het wegdek door te trekken, anders had de weg afgesloten moeten worden. Dan waren de rapen gaar geweest, want dan had het doorgaand verkeer geen kant uit gekund.
+ De graafmachine die al eerder in het plantsoen en op de stoep van de Naarderstraat was ingezet, hoefde nu alleen maar naar de overkant van de straat te worden verplaatst om daar een sleuf te graven, waar de draad weer kon worden opgepakt. Uiteindelijk werd 41 meter kabel vervangen. De oude kabel bleek flink aangetast te zijn door vocht. Het zou onverantwoord geweest zijn er weer 10.000 volt doorheen te jagen.
+ Bij de herstelwerkzaamheden kon de weelderige bloementuin van Wolf worden ontzien, hoewel de kabel onder de stronk en de wortels lag van een kort geleden gevelde iep, die er ooit bovenop was geplant. De mannen van de Nuon gingen er gewoon in een bocht omheen.
+ Nog steeds is niet duidelijk wat er nu precies gebeurd is. Kennelijk heeft de spanning op de kabel bij de verbinding een uitweg gezocht en gevonden, wat dus gepaard ging met een explosie. Volgens de mannen van de Nuon had het veel weg van een elektrische storing die in dijklichamen optreedt, en die veroorzaakt wordt door een combinatie van vocht en trillingen.
+ 'We zijn in de watten gelegd' zei een van de monteurs, doelend op de gastvrijheid van Nico en Corry Wolf, bij wie ze geregeld welkom waren voor koffie en thee. De schrik van de klap van de gesprongen mof, die het echtpaar vroeg in de morgen ruw uit hun slaap haalde, werd ruimschoots vergoed door de aanwezigheid van de mannen van de Nuon. Die kwamen bovendien met een prachtig bloemstuk aanzetten toen het werk er op zat. De Wolfjes waren opgetogen. Over het gebaar wel te verstaan, want wie hun tuin kent, weet dat ze niet om bloemen verlegen zitten.
+ De Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ), de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) en de Dienst Landelijk Gebied hebben besloten op bepaalde projecten samen te gaan werken. De allereerste actie is een brede lobby om de grootschalige woningbouwplannen in de Bloemendalerpolder tegen te houden. Met name de Muider politici die achter de inwoners staan, zullen niet nalaten het samenwerkingsverband erop te wijzen, dat ook het KNSF-terrein onder het Groene Hart van Nederland valt, en door onder meer de provincie als een deel van de Bloemendalerpolder wordt beschouwd.
+ De Stichting Stad Muiden heeft een poging gedaan om bij de Rijksdienst Monumentenzorg (de RDMZ) een beschermde status te verkrijgen voor het gehele kruitfabriekterrein. Hoewel dit terrein in theorie aan de voorwaarden voldoet, hebben de consultants van de RDMZ besloten geen complexbescherming te adviseren. De cultuurhistorische waarde van het gehele terrein is interessant, maar niet voldoende om er een rijksbeschermde status aan te geven. Voor een aantal gebouwen dat hier wel voor in aanmerking komt, had de KNSF zelf al de monumentenstatus aangevraagd.
+ De Stichting Stad Muiden wordt geadviseerd een gemeentelijke monumentenaanvraag in te dienen, temeer omdat de staatssecretaris ineens een stop heeft afgekondigd op de aanvragen voor de status van Rijksmonument – wat inhoudt dat er de komende anderhalf tot twee jaar geen aanvragen in behandeling worden genomen. Gelukkig dus maar dat de KNSF, die in hoge mate cultuurbewust is zoals uit de eigen website blijkt, net op tijd was. Wat de aanvraagstop betreft: het lijkt er op dat de machtshebbers in Den Haag alles wat kwetsbaar is en geen geld oplevert bij het grootvuil willen zetten – totdat ze zelf na de verkiezingen in het voorjaar van 2006 worden afgevoerd.
+ Het wordt zoetjesaan tijd dat de KNSF in de gaten krijgt dat Muiden meer is dan een optelsom van de drie megalomane wethouders, en al helemaal nu die drie van het toneel verdwenen zijn. Je mag toch wel verwachten dat het feit dat de raadsleden unaniem de domme dreigbrief aan de raad van de vastgoedmagnaat naast zich neerlegden, de heren van de KNSF wakker heeft geschud. U weet het nog? De grondeigenaar beriep zich op afspraken die nooit met de raad gemaakt zijn, en dreigde dat Muiden zou kunnen fluiten naar allerlei gemeenschappelijke voorzieningen wanneer er 200 woningen minder zouden komen dan de 'afgesproken' 1700, die, naast massale kantoren, nodig zouden zijn om kostendekkend te bouwen. De KNSF hoopte blijkbaar dat de raad peentjes zou gaan zweten en het startdocument, waarmee de vastgoedmaatschappij onderdak zou zijn, als de wiedeweerga zou aannemen. Wat dus mooi niet gebeurde.
+ Er gebeurde wel iets anders. De PvdA maakte onlangs haar aankondiging waar om met een eigen tegenbegroting voor de bebouwing van het KNSF-terrein te komen. IJzersterk is dat het PvdA-plan strookt met de bevindingen van het second opinion bureau Oranjewoud - zij het dat dit bureau zijn conclusies in verhullende taal bracht, kennelijk om de opdrachtgever, de provincie Noord-Holland, te behagen. Kenners van de materie prikten er makkelijk doorheen.
+ Minder sterk, maar wel verklaarbaar, is dat in de tegenbegroting geen volledige cijfermatige onderbouwing wordt gegeven. De cijfers van de deskundigen van de PvdA en die van de KNSF kunnen pas naast elkaar gelegd worden, als de open begroting openbaar wordt gemaakt, wat totnogtoe, ondanks alle beloften van de KNSF, nog steeds niet is gebeurd. Overigens beschikt de PvdA naast een aantal feiten, waarvoor geheimhouding beloofd is, ook over de nodige uitgelekte cijfers – want je weet hoe het nu eenmaal in een kleine gemeenschap met geheimen gaat, zeker als er drank aan te pas komt.
+ De open begroting van de PvdA staat uitgebreid op Muideninfo.nl. De KNSF is ingeseind, maar heeft totnogtoe niet gereageerd, wat opvallend is, want meestal is men er als de kippen bij met dreigende taal. Ook de grote media zijn er nog niet bovenop gesprongen, terwijl het toch een spectaculair, zo niet sensationeel stuk schijnt te zijn. Let wel: schíjnt, want alleen deskundigen kunnen van dit financieel-technische verhaal chocola maken, en daar behoort Ouwe Muier allerminst toe.
+ Links en rechts informerend heeft hij begrepen dat er uit de berekeningen valt op te maken dat de KNSF door 1700 peperdure woningen en 100.000 m2 kantoren te bouwen, wel een ietsje méér dan quitte speelt. De vastgoedmagnaat zou er, met wat geluk, wel eens rond de 75 miljoen euro winst aan kunnen overhouden. Ouwe Muier durft het aan dit een woekerwinst te noemen. Maar dat mag in Nederland. Sterker nog: menigeen heeft juist grote waardering voor slimme jongens, die weten hoe ze het moeten aanleggen om steenrijk te worden.
+ Kwalijker is dat een dergelijke gigantische winst ten koste van de gemeenschap behaald zou worden - en dit bovendien in nauwe samenwerking met diverse overheden, als het ministerie van VROM, de provincie, het college van B&W van Weesp en de inmiddels opgestapte wethouders van Muiden. Want wíe er ook om een twee en half keer zo groot Muiden, en kantoren van zeven verdiepingen gevraagd heeft: de inwoners van Muiden zelf zeer beslist níet. Er is geen enkele behoefte aan en zeker niet op deze plaats. Maar zoals gezegd: Ouwe Muier heeft geen verstand van geld. Ook weet hij niet hoe dun de spoeling zal zijn als de buit verdeeld wordt. Je zal je toch maar uitgesloofd hebben en afgescheept worden met pak weg slechts een miljoentje aan euro's.
+ De PvdA schakelde voor haar open begroting verschillende specialisten in. Zij kwamen tot de slotsom dat het alternatieve plan een winst van tien miljoen euro voor de KNSF zou opleveren. De sociaal democraten beschouwen een dergelijke winst als een méér dan schappelijk resultaat van samenwerking tussen particuliere partijen en overheid. Ook mag het méér dan kostendekkend genoemd worden. De tien miljoen winst komt eruit, wanneer er vijfhonderd woningen (waaronder 15 % sociale woningbouw in plaats van de 2 % van het KNSF-plan – dat is omgerekend ruim twee keer zoveel) plus een kwart van de door de KNSF geplande kantoren - en bedrijvenbouw gerealiseerd wordt. Daar is dan geen 70 ha voor nodig, zoals in het plan van de KNSF, maar slechts 24 ha. De overblijvende 46 ha zou door de provincie – die daar een potje voor heeft – als natuurgebied van de KNSF kunnen worden gekocht. Ook Natuurmonumenten zou dit gebied kunnen overnemen.
+ Het is nog maar drie jaar geleden dat dezelfde KNSF met een 'groen' plan op de proppen kwam, dat qua aantal woningen (hooguit 600) aardig in de buurt kwam van het PvdA plan. Dit oude plan werd, anders dan het latere uitgelekte megaplan, zonder enige terughoudendheid in het openbaar gepresenteerd. Wellicht ook omdat er toen nog sprake van was dat de kruitfabricage waarschijnlijk tot 2016 zou doorgaan (B&W wist toen al beter, maar hield zijn mond stijf dicht) deed het plan weinig stof op waaien. In elk geval was er toen geen sprake van een volksopstand. Er viel over te praten, en nu denkelijk ook nog wel – alleen zal een nieuw en ander college heel wat meer op zijn hoede zijn.
+ Het is voor de KNSF te hopen dat zij de deur op een kier hebben laten staan, want hoewel de gemeenteraad alle reden heeft beledigd te zijn omdat de raadsleden geacht werden angsthazen te zijn die in hun schulp zouden kruipen toen de dreigbrief hen bereikte, zal Muiden, zeker onder nieuwe wethouders, die naar je nu toch wel mag aannemen uitgaan van de wensen en belangen van de Muider gemeenschap, wellicht bereid zijn weer met Visser en de zijnen rond de tafel te gaan zitten. Dat zou bijzonder aardig van het nieuwe college zijn, want niemand kan de gemeente Muiden hiertoe verplichten, zolang de bestemming 'kruitfabriek' voor het KNSF-terrein geldt. Het doorslaggevende verschil met vroeger zal zijn, dat dan niet de KNSF een plan op tafel legt, maar de gemeente Muiden. Zo hoort het ook. Als het in het verleden zo gegaan was, zou de Muider gemeenschap veel ergernis en onrust bespaard zijn gebleven.
+ Ouwe Muier aarzelt niet het warrige persbericht, waarin D66 aankondigt nog één keer te proberen de coalitie met het CDA voort te zetten, een geflipt stuk te noemen. De D66 fractie beweert dat in de afgelopen jaren de basis gelegd is voor 'een nieuw politiek elan', waarna een uitgesproken gotspe volgt: 'veel en goed luisteren naar de inwoners zijn daarin speerpunten. De inwoners van Muiden en Muiderberg hebben die weg gekozen en het zou doodzonde zijn om hun vertrouwen te beschamen'.
+ Zijn ze daar bij D66 nu pas achter gekomen, of vinden ze dat ze altijd al naar de bevolking geluisterd hebben? Een beetje zelfonderzoek had geen kwaad gekund, temeer omdat de VIB, die altijd wèl zijn oren te luisteren legt in dorp en stad in het persbericht door D66 als tweede keus wordt neergezet voor het geval de laatste poging om met het CDA in zee te gaan, mocht mislukken. Conclusie: D66 blaast wel heel hoog van de toren voor een partij die hier geen enkele raadszetel meer zou hebben, als de Europese verkiezingen gemeenteraadsverkiezingen waren geweest.
+ Radio Noord-Holland meldde dat de vrouwen in de raad van Muiden de koppen bij elkaar hadden gestoken om uit de impasse rond de collegevorming te komen. Toen dit nieuws Ouwe Muier bereikte, dacht hij: 'Het zal toch niet waar zijn dat de dames op dit idee zijn gekomen door de recente keutel, waarin stond de vrouwen in de raad van Muiden de macht kunnen grijpen omdat ze met z'n zevenen zijn en de mannen maar met z'n zessen?' Inmiddels weet hij hoe het zit. Gea Heijnen had een dameskransje belegd van raads – en commissieleden met de bedoeling medestandsters te ronselen om Schulp, en in diens kielzog Van der Steen, weer in het wethouderszadel te krijgen.
+ De vrouwen van de VIB en die van de PvdA en ook Riet Ruijzendaal waren niet door Gea uitgenodigd. Dat zou een gevecht tegen de bierkaai zijn, moet zij hebben gedacht. Terecht, maar ik heb ook hevige twijfels of de dames van D66 en de VVD wèl overtuigd zijn van de noodzaak dat beide heren terugkeren. Sterker nog: ik betwijfel in hoge mate of alle CDA –vrouwen wel schouder aan schouder achter de twee ex-wethouders staan.
+ Naast Freudiaanse versprekingen heb je ook Freudiaanse verschrijvingen. Neem het bankafschrift dat bij een Muier binnenkwam. Er was een flink bedrag van zijn rekening afgeschreven onder de vermelding 'Nuon customer care cente'. Cente? Euro's zal je bedoelen en niet weinig ook. Klanten verzorgingscenten! Dat komt er nou van als ze de Engelse ziekte krijgen.
+ In de Gooi – en Eemlander verscheen als eerste aflevering van een serie over bijzondere kelders in de regio een uitgebreid artikel over de zoutkelders van de Bouvyfabriek. Nostalgie! Na het spektakel van het opblazen van beide schoorsteenpijpen (45 en 35 meter hoog) werd deze hoek van Muiden dankzij de splitlevelwoningen verrijkt met een heel wat fraaiere skyline dan de fabriek de stad had verleend. Vier woningen aan de Herengracht werden boven op de zoutkelder gebouwd. Het was te duur deze enorme ruimte vol te storten met beton. De bewoners moesten maar op de koop toe nemen dat elk huis een kelderdeel kreeg van 27 bij 7 meter. Dat deden ze maar al te graag, want het zijn ideale opslagplaatsen en ook bijvoorbeeld kinderspeelplaatsen.
+ Een van de bewoners, Rob Driessen, liet een sauna met alles er op en eraan in zijn kelder installeren, en exploiteerde het luxe geheel onder de naam Aquarius. Aanvankelijk liep het storm, maar toen een groepje Muiers iedereen met rode oortjes vertelde dat je zo lekker kon saunaaien bij Aquarius, kwamen de praatjes in de wereld. Het gevolg was dat de prijs van de omringende woningen kelderde. Reden voor Jocke Overwater om een van de kelderwoningen te kopen en een handtekeningenactie in de buurt te houden teneinde dit Sodom en Gomorra uit Muiden te verjagen.
+ Dankzij een formele fout van Aquarius bij het verlengen van de vergunning lukte dit haar wonderwel. Om een lang verhaal kort te maken: toen haar huis door het verdwijnen van de 'sexsauna' een ietsje meer waard was geworden, verkocht Jocke Overwater het al alsnog snel, eveneens voor een ietsje meer dan ze er zelf voor betaald had. Ze vertrok naar België, zij het pas na een actie om de handtekeningenzetters te laten delen in de kosten van de advocaat. Zo zie je maar weer: wie van normen en waarden weet, wordt beloond.
+ De officiële opening van 'Monsterhair', de nieuwe kapsalon van Hylke Bazen en Pascal Uriot vindt pas plaats in de tweede helft van augustus, maar vanaf woensdag werd er al druk geknipt in het vroegere Okikokie. Coen Overtoom viel de eer te beurt als eerste klant onder het mes te gaan.
+ Het Vechtjournaal legt de bestuursrechter in de mond dat de gemeente Muiden niet verkeerd heeft gehandeld door een sloopvergunning af te geven aan de KNSF. Wat oneerlijk van de rechter om de gemeente dan toch te veroordelen tot het betalen van de proceskosten en de griffierechten!
+ Dankzij het Vechtjournaal weten we nu dat het 'vrijwel zeker' is 'dat er 1700 woningen zullen verrijzen op het KNSF-terrein'. Als ik de KNSF was zou ik in dat betrouwbare blad adverteren. Doet de gemeente ook.
+ Menig Muider politicus heeft iets tegen activisten. Op een of andere manier vinden ze het niet netjes om op demonstratieve wijze voor je mening uit te komen. Als activist hoor je niet in de gemeenteraad thuis, vinden ze. Vreemd. Horen Tweede Kamerleden die voorop lopen in een protestoptocht, niet in de Tweede Kamer thuis? Of zijn raadsleden uit Muiden soms waardiger dan Tweede Kamerleden? Het recht van buitenparlementaire actie is nota bene verankerd in de grondwet.
+ Als de rugstreeppad íets lekker vindt, dan is het wel een gebied waar op grote schaal gesloopt wordt. Zand en puin vormen een ideaal leefgebied voor deze beschermde diersoort. Als de KNSF zich dit zou hebben gerealiseerd, zouden ze zich vast nog even bedacht hebben.
+ Een ex-wethouder passeert een echtpaar uit Muiden. Zegt de Muier tegen zijn vrouw: 'Volgens mij heb ik die man eerder gezien'.
+ Ze zeggen 'Maak je toch niet zo druk over Muiden man; er gebeuren erger dingen in de wereld'. Maar als iemand geen belangstelling heeft voor zijn directe omgeving, hoe kun je dan verwachten dat hij zich zorgen maakt over wat er in de rest van de wereld gebeurt?
+ Als ik ooit nog eens een hele korte keutel nodig heb, zal ik vertellen wat ons geachte gemeentebestuur de laatste jaren zoal aan goede dingen in Muiden heeft gedaan.
+ Bent u óók benaderd door de actiegroep 'Redt Schulp en de Rugstreeppad?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: