- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Door de sterke stroming meegesleurde keutels.

10-aug-2004

+ Muiden maakt spannende dagen door. Niet alleen in de politiek, maar ook rond de Grote Zeesluizen. De drommen bezoekers op de overvolle terrassen lachen zich krom om het geschutter en de scheldpartijen in de kolken. Ook de jongens en meiden die vanaf de sluisburg in de Vecht springen zijn een bron van vermaak. Dankzij hun 'bommetjes', spuiten er hele fonteinen water omhoog. Wie zich niet snel genoeg uit de voeten maakt, heeft een nat pak. Onschuldig vermaak, zou je zeggen. Alleen kan niet iedereen er om lachen. Terecht. Er is aanleiding om je zorgen te maken.
+ De haven van Muiden is berucht bij de watersporters. Er is geen sprake van een gezellig sfeertje op het water zoals in zoveel andere watersportplaatsen. Elk vaarseizoen is het hier weer een ongeorganiseerde bende. Een havenbeleid ontbreekt totaal. Zowel voor als achter de sluizen slaat de paniek toe. Iedereen probeert voor te dringen bij het schutten. Ergens aanleggen is er niet bij. Je kunt hooguit tijdens het schutten even snel de wal op om een ijsje, een broodje, een blikje bier of fris te kopen. Tenminste, als er geen lange rij wachtenden voor de toonbank staat. Geen wonder dat de passanten niet weten hoe snel ze hier weg moeten komen. En nogal wiedes dat menig Muider winkelier steen en been klaagt.
+ Ouwe Muier heeft het met de sluiswachters te doen. Ze hebben de onmogelijke taak om de ene na de andere golf boten en bootjes veilig en wel in en uit de kolken te loodsen. Ze komen oren, ogen en handen te kort. Hou maar eens overzicht als boven menige boot de lucht niet alleen trilt van de hitte maar ook van de zenuwen. Het ergst zijn de kapiteins-voor-één-dag die de stoere zeebonk uithangen: stronteigenwijs en hondsbrutaal - geen land mee te bezeilen.
+ Hoewel de DWR medewerkers bevoegd zijn om een proces verbaal uit te schrijven, komt dit er alleen van als het heel hoog oploopt. Politieagentje spelen, daar houden ze niet van. En al was dat wèl zo, dan is hier, zeker op drukke dagen, domweg geen tijd voor. Je kunt ook onmogelijk van de sluiswachters eisen, dat ze alles in de gaten houden, bijvoorbeeld wie er nu wel of niet voordringt. Wanneer ze corrigerend optreden, kunnen ze rekenen op kritiek. Met name van het publiek, zodra ze jongelui wegjagen, die in de spuikolk duiken. Maar ze krijgen liever een paar verwensingen naar hun hoofd dan dat er iets ergs gebeurt. En het gevaar ligt op de loer.
+ Hoewel niemand er zich iets van aantrekt, hangt het bordje 'verboden te zwemmen' er natuurlijk niet voor niets. Eigenlijk zou de politie tegen de overtreders moeten optreden, maar dienders zie je in het weekend zelden of nooit in Muiden. Dat is jammer, want ondanks de dolle pret in het water en op de wal, er is er wel degelijk reden tot ongerustheid. Zwemmers, die zich vanuit de spuisluis door de stroming mee laten sleuren, riskeren dat ze in een draaikolk terechtkomen. Met name jongere kinderen missen de kracht zich hieruit te bevrijden. Ook dreigen ze door de stroom tegen een dukdalf of dwarsbalk te worden gesmakt.
+ Deze gevaren zijn momenteel even reëel als actueel, nu de stroom van de Vecht door een ingreep van DWR veel sterker is dan normaal. Sinds een aanvaring met een tanker op het Amsterdam-Rijnkanaal worden er namelijk vanuit het IJmeer enorme hoeveelheden water de Vecht opgestuwd. Dit om te voorkomen dat de plas van 100.000 liter gasolie, die bij de aanvaring vrijkwam, deze kant uit komt (het Amsterdam-Rijnkanaal staat via de Singelgracht en de Muidertrekvaart in verbinding met de Vecht). De DWR gaat door met het scheppen van tegendruk door extra water in te laten zolang dit nodig is. Inmiddels is de toevoer verminderd en zijn de deuren van de spuikolk iets verder dichtgedraaid.
+ De sterke stroom speelde de scheepvaart op de Vecht parten. Was het voor de kleine bootjes spannend om vooruit te vliegen, de grotere boten konden alleen met de grootste moeite op koers blijven. Het werd soms een kompleet gevecht, waarbij de schepen overdwars midden in de havenmonding dobberden. Nadat ze tenslotte met veel kunst en vliegwerk geschut waren, wachtte de bemanning van kruisers de schrik van hun leven, omdat kinderen als spelletje vanaf de sluisbrug vlak achter de volop draaiende schroef in het water sprongen.
+ Op zondag de eerste augustus, dus vóór de hittegolf en de stroomversnelling, was het overstelpend druk in Muiden. Rond de sluisbrug moest je je gewoon door de menigte heen wringen. Ongetwijfeld heeft de uitvoerige aandacht die Muiden de laatste tijd als toeristische bestemming in de media heeft gekregen, hieraan meegewerkt. Zo werd de dag ervoor in De Telegraaf nog een uitstapje naar Muiden met zijn levendige terrassen en heel eigen sfeer van harte aanbevolen. Het gedrang en gedoe van de bootjes bij het schutten blijft onverminderd het toppunt van vermaak – en dan vooral leedvermaak.
+ Met 520 boten werd op 1 augustus een record genoteerd. Wout Wormhout junior, die al zeven jaar als sluiswachter meeloopt, had nog nooit zoveel vaarbewegingen op één dag meegemaakt. Zijn vader, Wout senior wèl, ook al staat die nog maar vijf jaar op de sluis. Verleden jaar, eveneens op een zondag in augustus, gingen er bijna 900 schepen door. Veel speedbootjes. Bij het schutten gaan daar er al gauw twintig van in één keer mee. Zodoende. Wout junior had geen dienst. Wout senior en Mieke Willig wel. Die proefden het genoegen van dit absolute record. Hoewel, genoegen?
+ In Anna's Dagboek staat te lezen dat Flip de Groot samen met Dick Methorst van het CDA er bij Jan Hylkema van de PvdA op had aangedrongen om er alsnog in mee te gaan dat Dick Schulp herbenoemd zou worden - al was het maar voor zes of drie maanden. Als Schulp die tijd zou zijn gegund om zijn bureau op te ruimen, had Ouwe Muier hier wel begrip voor gehad, maar wie gaat er nu een man die zijn luchtkastelen najagend, de gemeenteraad, nota bene zijn eigen opdrachtgever, keer op keer gebruuskeerd heeft, als een kat op het spek binden? Je zou haast denken dat er iets veilig gesteld moet worden of dat er iets te verbergen valt. Maar beide raadsleden kennende, lijkt het me eerder een poging het gezichtsverlies van de ex-wethouder te beperken. Alleen werkt het averechts: menigeen wordt woedend.
+ De Muider gemeenschap werd maandag overvallen door twee trieste berichten. Twee bekende Muiders waren onverwacht overleden: Hans Korzelius (63) en Tijmen de Vos (86). Onverwacht, omdat ze allebei zo vitaal leken. Hans Korzelius, die zijn supermarkt had overgedaan aan de Neefjes maar zelf nog als actief medewerker op de loonlijst stond, had de avond ervoor nog met vrouw en kinderen een barbecue gehad. Hoewel hij 23 jaar ouder was dan Korzelius, wees niets erop dat Tijmen de Vos ineens zou overlijden. Oude Muiers herinneren zich nog hoe Tijmen de clown uithing bij het jaarlijkse ringsteken te paard, waarbij hij verkleed ging als cowboy.
+ Het pachtcontract tussen Piet Oudshoorn en de KNSF wordt per 1 mei 2005 beëindigd. Het afscheid van de boerderij valt hem zwaar, maar Oudshoorn is niet ontevreden over de afkoopregeling, ook al omdat hij langer mag blijven, wanneer de plannen mochten stagneren.
+ Vorige week donderdag liet gedeputeerde Henri Meijdam weten dat er geen aanwijzing komt, hoewel hij daar mee gedreigd had. Zoals voorspeld was de hele vertoning bluf geweest. Maar intussen heeft Gedeputeerde Staten Muiden wèl buitenspel gezet – of liever: er is een situatie gecreëerd om Muiden en Weesp tegen elkaar uit te kunnen spelen. Alleen zal Weesp het wel uit zijn hoofd laten te bepalen wat er op Muider grondgebied moet gebeuren. Ze blijven liever vriendjes met hun buren. Wat niet weg neemt dat de gemeente Muiden tot 2005 van de provincie niet mag meepraten over zijn eigen toekomst.
+ Dat is voor straf. Had de Muider gemeenteraad de startnotitie maar niet unaniem moeten afwijzen. De raad van Weesp nam dit document wel aan, zij het met een krappe meerderheid. Ook had Weesp er enkele voorwaarden aan toegevoegd, waarvan je kon voorspellen dat deze door de provincie als vrijblijvend zullen worden beschouwd. De verwachting is dan ook dat Gedeputeerde Staten de Weesper wensen naast zich neerlegt. De vraag is hoelang Weesp met zich laat sollen – en of ze inderdaad de kans grijpen om ten koste van Muiden de krenten uit de pap te pikken, wat niet waarschijnlijk is. Het mag een slim opzetje lijken, echt snugger is het niet. Als Meijdam zich niet alleen door slippendragers had laten informeren, zou hij iets begrepen hebben van de verhouding tussen beide Vechtsteden.
+ Het blijkt dat het officiële persbericht over het besluit van de provincie op de website van Noord-Holland staat. Het vermeldt dat de provincie de plannen van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein 'naar zich toetrekt' en een streekplanuitwerking start, zonder Muiden daarbij te betrekken omdat de motie van Muiden te zeer afwijkt van de twee randvoorwaarden, te weten 'kostendekkende ontmanteling en sanering van het KNSF-terrein' en de 'taakstelling' van de 4500 woningen in de polder en op het KNSF-terrein.
+ Los van de arrogantie en het machtsvertoon, waar dit provinciaal besluit van getuigt, spreekt de manier waarop de boodschap de gemeenteraden heeft bereikt boekdelen over de stijl van Haarlem in deze Tijd van De Nieuwe Flinkigheid. Voor de derde achtereenvolgende keer (en voor de tweede keer midden in de zomervakantie) moesten de raadsleden van Muiden en Weesp uit de pers vernemen wat Gedeputeerde Staten met beide gemeenten van plan is. De provincie beschouwt deze manier van benaderen van kleine gemeenten kennelijk als de gewoonste zaak van de wereld, maar het valt niet anders uit te leggen dan als pure minachting.
+ Wat het besluit betreft zou je het erop kunnen gooien dat Meijdam zijn hand overspeelt. Toch is deze gedeputeerde minder driest dan zijn imposante verschijning doet vermoeden. Meijdam zorgt er altijd zorgvuldig voor dat hij buiten schot blijft. Weliswaar heeft hij er begrip voor dat Muiden het moeilijk heeft met die duizenden extra woningen ( anders dan ex wethouder Schulp en diens volgelingen ziet hij de plannen dus niet als een zegen voor het stadje) maar hij laat regelmatig weten dat hij nu eenmaal gestuurd wordt en zijn werk moet doen.
+ Intussen is het natuurlijk wel goochem bekeken dat de uitsluiting van het opstandige Muiden de aandacht afleidt van de met veel bombarie aangekondigde aanwijzing. Daar durfde de provincie kennelijk niet aan – wat te begrijpen valt, zeker omdat Haarlem geen been heeft om op te staan wanneer er na het zomerreces in de Tweede Kamer gestemd moet worden over de Nota Ruimte. Het is dan allerminst uitgesloten dat dankzij het CDA een meerderheid van de Kamer niets moet weten van bebouwing van de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein.
+ Geen idee wat er zich allemaal in de achterkamertjes heeft afgespeeld bij het overleg tussen het Rijk, de provincie, de wethouders en KNSF vastgoed, maar dat alle gesprekspartners zo hardnekkig naar veel en snel bouwen op het KNSF-terrein blijven streven, doet vermoeden dat vastgoedmagnaat Rolf Visser iedereen en alles te slim af is geweest. Kreeg de KNSF de overheid gretig mee voor een snelle sloop met als smoes het verkrijgen van 100% veiligheid, ook de jongste ingreep van Meijdam is, blijkens de eerste reactie, van harte welkom bij de KNSF. De voorbereiding van de grootschalige bouw kan immers ongestoord doorgaan, zonder dat die lastige raad van Muiden als spelbreker optreedt – ook al zegt communicatieadviseur Sander Simons dat het gunstiger was geweest als ze met Muiden in gesprek hadden kunnen blijven (die heeft iets goed te maken sinds hij zich liet ontvallen dat de Muider raadsleden alleen aan hun eigen belangen denken).
+ De provincie zou het, zo goed als de VROM (en de wethouders van Muiden en Weesp, als die niet vervangen waren) wel eens warm kunnen krijgen, wanneer het antwoord van de PvdA op de open begroting van de KNSF onder de aandacht van de landelijke politiek en pers komt. Uit de tegenbegroting van door de PvdA ingeschakelde financiële experts blijkt namelijk dat vijfhonderd woningen – waaronder 15 % sociale bouw in plaats van de 2 % van het KNSF-plan - plus slechts een kwart van de voorgestelde kantoren en bedrijvenbouw ruim voldoende zijn om kostendekkend te bouwen en ook nog eens een riante winst te maken. Dat is andere koek dan de 1700 woningen en de 100.000 m2 kantoorbouw die de KNSF zegt nodig te hebben om quitte te spelen.
+ Het is duidelijk dat Meijdam met vuur speelt, zolang hij zich, wat hij tot op dit moment doet, honderd procent achter de KNSF-plannen blijft opstellen. Ik doel hierbij met name op de medewerking die de KNSF heeft gekregen van hoge en lagere overheden om een slaatje te slaan uit een project dat opgezet is vanuit maatschappelijke overwegingen. Zo'n 75 miljoen euro winst is geen kattepis. En dan zwijgen we nog over de te verwachten protesten tegen de aanslag op het unieke moerasbos en de betwistbaarheid van de noodzaak van grootschalige bouw op deze plaats.
+ Dinsdag 10 augustus. Het gonst van de geruchten, maar nog steeds zijn er geen nieuwe wethouders. En die zullen er toch moeten komen, want op korte termijn moet de provincie op volle kracht van repliek worden gediend - om maar iets te noemen. Je wordt trouwens zo langzamerhand wel iebel van al dat gedraai en gedoe rond een nieuw college. Kom er bijvoorbeeld maar eens achter of Flip de Groot nu twijfelt, treuzelt of traineert. Elke keer dat de zaak rond schijnt te zijn, komt de fractievoorzitter van D66 weer aanzetten met andere mitsen en maren.
+ Ouwe Muier kreeg het vermoeden dat D66 en het CDA de formatie rekten in afwachting van de reactie van de provincie op het afwijzen van de startnotitie. Als Meijdam met een aanwijzing was gekomen, dan zou dit de oude coalitie (minus de PvdA) de gelegenheid hebben gegeven om de draad weer op te pakken met de oude wethouders (minus Leupen, maar wie weet mét Bökenkamp). Dit onder het motto: nu we toch geen kant meer uit kunnen, kunnen we er maar beter het beste van maken en de ervaren krachten inzetten om de provincie en de KNSF tegemoet te komen. Anders lopen we de bovenwijkse voorzieningen misschien mis.
+ Ik ben te snel geweest. In de Gooi – en Eemlander van zaterdag zegt Dick Methorst, sprekend namens alle fracties heel andere en veel dapperder dingen. Zo zie je maar weer waar wantrouwen toe kan leiden. Ik schaam me diep. De waarheid is dat de gedeputeerde dan wel heeft gesproken, maar dat de raad van Muiden het niet zal pikken. Ook vraagt Methorst zich af waarom de provincie niet de vaststelling van de Nota Ruimte in de Tweede Kamer heeft afgewacht. Bij de behandeling van deze nota bleek immers dat het CDA de Bloemendalerpolder en de KNSF-terrein groen wil houden. Waar praten we dus nog over als daar niet gebouwd mag worden? Maar intussen draait het tandem Meijdam - KNSF door met het 'voorbeeldproject' alsof er niets aan de hand is. Alles wijst erop dat er zoveel mogelijk haast gemaakt wordt, blijkbaar in de hoop dat het straks te laat is om nog iets terug te draaien.
+ Sinds 2 augustus is heel Muiden vergunningengebied. Maar pas vanaf 1 januari volgend jaar moet er voor de vergunningen betaald worden. Net als (af en toe) in Mariahoeve wordt er in de nieuwe vergunningswijken Noordwest en Zuidwest, gecontroleerd en geverbaliseerd. Alleen zullen de parkeerwachten zich de eerste anderhalf, twee weken beperken tot waarschuwingen. De wijkbewoners die nog geen parkeervergunning ontvingen – dat zijn er nog maar weinig – worden erop attent gemaakt dat ze zo'n vergunning moeten aanschaffen. Automobilisten, die niet in de wijk wonen, worden erop gewezen dat zij niet langer dan anderhalf uur met de blauwe parkeerschijf mogen parkeren, tenzij er achter het autoraam een bezoekerpas ligt, want dan mag er net als bij de eigen vergunning onbeperkt geparkeerd worden.
+ In een gedeelte van Noordwest, nabij de sportvelden, mag op zondagen drie uur met de parkeerschijf worden geparkeerd. Vakantiegangers die vóórdat de nieuwe borden er stonden hun auto in Noord - of Zuidwest achterlieten om te gaan varen, en die na een paar weken terugkomen, worden in eerste instantie door de controleurs ontzien.
+ Onder de vergunningenregeling vallen ook de wegen, die 'eigen terrein' zijn, zoals het Kruitpad vanaf de bejaardenwoningen en de weg naar de Westbatterij. Aangezien deze wegen openbaar toegankelijk zijn, gelden ook hiervoor de gemeentelijke verkeersbesluiten. De borden met informatie over het vergunningengebied die bij de verschillende ingangen van de wijken geplaatst zijn, hadden er eigenlijk al op 1 juli moeten staan, maar er waren problemen met de toelevering. Dat er enkele borden bij zijn gekomen is bescheiden gezegd. Er zijn hele gevaartes opgericht om alle informatie op kwijt te kunnen. Daar zal niet aan te ontkomen zijn, maar er moet wel iets bedacht kunnen worden, met name voor de achterkant van de borden. Het lijken wel witte brancards die rechtovereind gezet zijn.
+ Op de website van de provincie Noord-Holland staat onder het kopje 'Natuuronderzoek' te lezen: 'In 2004 wordt het planten - en dierenleven in de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein uitgebreid onderzocht door ecologisch onderzoeksbureau van der Goes en Groot. In alle plannen die voor dit gebied worden gemaakt speelt natuur een belangrijke rol. Daarom is het noodzakelijk om de huidige stand van de natuur goed te kennen. Bovendien vereist de wet dat een ieder die ingrijpt in het leefgebied van een aantal bijzondere dieren aan moet geven hoe de schade wordt gecompenseerd. Dan moet je wel weten of die dieren er ook voorkomen'.
+ Het flora - en faunabericht vervolgt: 'Kortom, goede natuurgegevens zijn essentieel voor de plannen in dit gebied. In het voorjaar zijn de vogelkenners begonnen met het onderzoeken van de vroeg broedende weidevogels, daarna volgen de bos - en moerasvogels. Tussen maart en juni wordt er gespeurd naar eieren en larven van kikkers, padden, salamanders en de ringslang. Gedurende de lente en zomer trekken vleermuiskenners er in de avond en nacht op uit om te onderzoeken waar deze dieren rondvliegen op zoek naar voedsel en mogelijke kraamkolonies in bomen of gebouwen. Laat in de zomer is de juiste tijd om met schepnetten het vissenleven te onderzoeken. Tot slot inventariseren de plantenkenners tussen mei en augustus het voorkomen van de bijzondere soorten in sloten, oevers, graslanden, moerassen en het bos en de bosjes. De eerste resultaten worden in de loop van juli verwacht'.
+ Het is inmiddels 10 augustus, maar de uitslag van het onderzoek staat nog niet op de site van de provincie. De gegevens hebben het gemeentehuis zelfs nog niet bereikt. Een poging van de VIB om ze van de KNSF te krijgen, was totnogtoe tevergeefs. Los hiervan valt op dat volgens de provinciesite wethouder Leupen nog volop meedoet en ook dat de klankbordgroep niet wordt genoemd, hoewel deze met zijn enquête toch het laatste zetje gaf, waardoor de wethouders eieren voor hun geld kozen. Kun je nagaan hoe serieus wethouders en burgers door de provincie worden genomen.
+ De aanvraag voor een bouwvergunning voor Sluisstaat 1 A, die in het VechtJournaal stond, slaat niet op het grote witte sluishuis, maar op het kleinere, eveneens witte huis erachter. De panden worden gescheiden van de vroegere theetuin, nu parkeerterrein. Het huis was eerder een zeilmakerij. De familie Platteel, die sinds enkele jaren dit huis bewoont wil graag een uitbouw aan de voorkant. De geplande nieuwe entree is beeldbepalend en vrij ingrijpend voor een beschermd stadsgezicht. Ook zijn er de nodige haken en ogen rond de bouwtekeningen en de bestemming van het pand.
+ Er is een afspraak tussen de gemeente en de KNSF dat er gedurende 52 weken elke dag twee transporten met sloopafval mogen plaatsvinden. Dat is zo'n vijfhonderd in totaal. Het gaat hierbij om materialen die bij de ontmanteling vrij zijn gekomen en dus niet om puin. Het puin, naar schatting 25.000 kuub, wordt ingezet voor verharding van de grond. Het mag gedurende een beperkte periode op het terrein worden opgeslagen. Zodra het langer duurt heeft de KNSF een vrijstelling van de gemeente nodig. Als B&W deze moet afgeven is er waarschijnlijk een probleem, want Muiden zit nog steeds zonder college.
+ Bij de huidige transporten moeten de zwaar beladen trucks met aanhanger, van het Kruitpad komend, in een bocht naar de Amsterdamsepoortbrug. De chauffeurs zijn gedwongen de automobilisten op te sporen die hun auto's langs de Klensput en het terras van De Mol hebben geparkeerd – wat niet mag - en deze verzoeken iets verderop te gaan staan. Maar ook dan is er te weinig ruimte om de bocht te maken, met als gevolg dat de gevaartes over het trottoir worden gemanoeuvreerd.
+ De toeschouwers zijn eerder geïrriteerd dan geamuseerd. Dat komt waarschijnlijk door een combinatie van de hitte en de anti-KNSF-stemming, waarvan ex-wethouder Schulp zegt zo weinig te hebben gemerkt. Men ergert zich er aan dat de politie, hoewel het bureau vlakbij is, zich in geen velden of wegen laat zien. De truckchauffeurs kunnen het niet helpen. Voor hen is het overmacht, maar wat weerhoudt de politie ervan bekeuringen uit te schrijven? De KNSF zal moeten opdraaien voor de schade, zowel aan het trottoir als aan prenten. Maar ook dan nog is de vastgoedmagnaat aanzienlijk goedkoper uit, dan wanneer er tijdelijk een brug voor de afvoer van puin over de Muidertrekvaart wordt gelegd om Muiden te ontlasten. Ach ja, er moet wat verdiend worden.
+ De Grontmij, die de gemeente over de sloopvergunning adviseerde, controleert of de KNSF zich inderdaad aan de voorwaarden houdt en of de uitspraak van de bestuursrechter wordt gerespecteerd. Een en ander houdt in dat drie gebouwen, de sluis en een monumentje wegens de historische waarde niet omlaag mogen worden gehaald en dat een vijftal panden, waarin vleermuizen huizen, vooralsnog gespaard moeten blijven. Wanneer de KNSF zich er niets van mocht aantrekken, dreigt een algeheel sloopverbod. Die zekerheid hebben we dus.
+ De politie heeft van Den Haag te horen gekregen dat ze meer bonnen moeten uitschrijven. De dames en heren dienders in Muiden hoeven niet naar de A1 om hun kwantum te halen. Ze kunnen volop in het stadje zelf terecht. Als het niet voor het geven van bekeuringen bij de Amsterdamsepoortbrug is, dan wel voor dezelfde activiteit voor en achter de sluisbrug. Menig automobilist schreeuwt erom bestraft te worden voor (veel) harder dan 30 km rijden en voor het laten draaien van de motor voor de gesloten brug. Ook op de sluisbrug zelf valt flink wat voor de politie te verdienen. Met name op zondagen als hele motorclubs, ondanks het verbod, op de brug langs fietsers en voetgangers daveren.
+ Het zieke vleermuisje dat in de Lange Gangh werd gevonden en door de hele buurt van hand tot hand ging, heeft een staartje. Toen bleek dat het diertje dat bij de dierenarts bezweek aan hondsdolheid leed, moest iedereen die de vleermuis had aangeraakt een serie van in totaal zeven prikken gaan halen. Sommigen moesten er hun vakantie voor uitstellen. De antirabiës prikken zijn uiterst pijnlijk en ze doen ook pijn in de portemonnee, want ze zijn peperduur. De buurt vroeg zich af of dit nu echt nodig was. Er was immers niemand gebeten. Het antwoord luidt: ja, want het geringste kloofje of wondje kan al voldoende zijn voor een levensgevaarlijke besmetting en dat risico kun je nu eenmaal niet nemen. Als Muier Batman krijgt Teus van der Zee dankzij een speciale ministeriële regeling gratis injecties. (In de vorige keutels was sprake van roze vleermuizen. Een vleermuizenvriendin laat Ouwe Muier weten dat hier 'rosse' had moeten staan: het zijn bruine beestjes met een rosse glans).
+ 'Natuur', het blad van Natuurmonumenten met een oplage van een miljoen, schenkt in het augustusnummer aandacht aan het Groene Hart van Nederland, 'een veenweidenlandschap dat uniek is in de wereld en in de loop de eeuwen ontstond in een fascinerende samenwerking tussen mens en omgeving'. In het artikel wordt een waarschuwing van de schrijver Koos van Zomeren aangehaald: 'Wat uniek is, is onvervangbaar, wat onvervangbaar is, kun je maar één keer verknoeien'. Jan de Graeff, algemeen directeur Natuurmonumenten zegt: 'Ik voorzie dat er gebouwd gaat worden zonder dat er iets aan de kwaliteit van de groene omgeving gedaan wordt'. Een miljoen lezers. Daar moet toch iemand bij zijn, die kan voorkomen dat het Groene Hart een steenwoestijn wordt?
+ Van verschillende kanten werd ik aangeschoten over het artikel 'Verlost van "nationale wethouder" Pronk' dat stond in het NRC-Handelsblad van 25 juni. Ik kom er rijkelijk laat mee, maar wat gedeputeerde Henri Meijdam toen zei is nog onverminderd actueel: 'Het idee bij ministers dat wij in de provincies onzorgvuldige rouwdouwers zijn in plaats van beschermers van het open land, heeft er bij ons diep ingehakt. Dat doet pijn.' Kennelijk niet genoeg.
+ Een al wat ouder raadslid met wethoudersambities komt nog één stem tekort om zijn benoeming veilig te stellen. Hij stapt op een raadslid van een andere partij af en zegt: 'als jij je afscheidt en je eigen fractie begint, zorg ik dat je wethouder wordt. Maar alleen als je op mij stemt.' Het aangesproken raadslid stelt vast dat zijn oudere collega misschien wel kan rekenen, maar niet kan tellen. Op het moment dat iemand vanuit een eenmansfractie wethouder wordt, is zijn fractie leeg: die bestaat immers uit maar één man. Dan zullen de wethouders zich zonder raadsmeerderheid moeten zien te handhaven. Dat is een onmogelijke taak, zeker in Muiden. Het duurde even eer het tot het oudere raadslid doordrong dat zijn plannetje in duigen lag, terwijl toch een partijgenoot van hem hetzelfde had geprobeerd bij een éénvrouwsfractie. Nee, we noemen geen namen.
+ De prikster van de trombosedienst was donderdag aan de late kant. In haar haast struikelde ze over de afscheiding, viel languit in het met hondendrollen bezaaide plantsoen en ontdekte na het prikken dat ze haar leesbril bij de val had verloren. De bril was niet meer te vinden.
+ Amsterdam denkt iets nieuws te hebben met de promotiecampagne 'I Amsterdam'. Maar al eeuwen geleden zeiden we hier 'I Muiden'. Het gevolg was dat de mensen naar IJmuiden trokken. En die plaats werd veel groter dan Muiden. Als we naar de zeemeermin hadden geluisterd, hadden we het kunnen weten.
+ Kostenbesparende tip voor de KNSF: laat alle vleermuizen afmaken wegens het gevaar voor hondsdolheid, dan kun je die vijf vleermuispakhuizen slopen (verdienen die jongens ook wat).
+ Gehoord: 'Die Sander Simons gooit hoge ogen bij de miscommunicatieverkiezingen'.
+ Opgevangen: 'Het zou een goeie zaak zijn als dat plan van de Woningbouw om 3500 woningen aan de manegekant van de Googweg te zetten doorging, dan krijgt Muiderberg ook zijn portie, net als Muiden'.
+ Het lijkt wel of Pietje Kooij het erom doet, maar na het inmiddels verkochte twee meter hoge beeld van de laatste der Mohikanen, dat sprekend op oud CDA raadslid Gerrit Ruiter leek, staat er nu een veel kleinere indiaan in de winkel. Waarachtig wéér een die als twee druppels water op een CDA raadslid lijkt. Deze keer Henk Steffens.
+ Hebt u het gezien, die publicatie van de gemeente Muiden in het Vechtjournaal? Namens burgemeester en wethouders ondertekenden G. Aalten, secretaris en E.J. Hoetmer, loco-burgemeester. Dat neemt niemand hem af.
+ Zit een Muiderberger, een bekende figuur uit de financiële wereld, gezellig aan de borrel bij Café Lieftink. Wordt hem de vraag gesteld of hij geen wethouder wil worden. Antwoordt hij: 'Nee, ik wil oud worden'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: