- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Nieuwe keutels, maar nog geen nieuw college.

18-aug-2004

+ De brandweercorpsen van Muiden, Muiderberg en Weesp rukten vrijdagmorgen op volle sterkte uit naar de woning van Cusell op het Kruitpad. Er was groot alarm geslagen vanwege ontploffingsgevaar door een gaslek. De consternatie was enorm. De brandweerauto's scheurden met loeiende sirenes door Muiden, evenals een zevental politieauto's. Ook waren er een ambulance en een auto van de Nuon naar het inmiddels afgezette Kruitpad gestuurd. De burgemeester was aanwezig, evenals het Weesper Nieuws. Anna Cusell zag in alle rust de drukte vanachter het raam aan. Politieman Jan van de Beld stormde naar binnen en bracht haar in veiligheid. Ook werd de gastkraan dichtgedraaid. Was dat even slim bekeken.
+ Maandagmiddag cirkelde een groene helikopter boven het Muiderslot en de Koninklijke. De politie kreeg een melding binnen, maar wist niet te vertellen waar de helikopter vandaan kwam en al evenmin wat ze hier te zoeken hadden. Misschien beveiliging van leden van het Koninklijk huis? Dat wil nog wel eens gebeuren als de Groene Draeck uitvaart. Ook op het Muiderslot wist men van niets. Maar ze hadden er wel last van gehad. De gidsen konden zich niet verstaanbaar maken door het lawaai. Later bleek dat de helikopter ook boven Naarden was gesignaleerd. Boven het politiebureau om precies te zijn.
+ Een jongen uit Muiden was maandag zijn scooter kwijt, terwijl die voor zijn neus stond. Zijn scooter was in beslag genomen tijdens een uitgebreide brommercontrole bij de Amsterdamsepoortbrug.
+ Pietje Kooij had een nieuwtje voor Ouwe Muier: 'We hebben er in Muiden een meubelzaak bij'. Ze doelde op slagerij Neefjes waar inmiddels in de ruimte voor de toonbank aardig wat te bewonderen valt, zoals een tafel met twee stoelen, een sjoelbak, een skelter, een piano en als nieuwste aanwinst een linnenkast.
+ Donderdagavond speelde het Muider echtpaar Max en Olga Eckhardt uit Mariahoeve de hoofdrol in het NCRV programma 'Brok in je keel'. Olga was naar Utrecht gelokt, waar Max haar in gezelschap van familie en kennissen uit Muiden verraste. Er werd een rondvaart gemaakt op de grachten, gevolgd door een feest in de kelder van het Utrechtse stadhuis. Aanknopingspunt was het muzieknummer 'If I had a hammer', dat veertig jaar geleden gespeeld werd op hun bruiloft. Toen dit succesnummer van Trini Lopez opnieuw ten gehore werd gebracht, lieten Max en Olga de jongeren eens even zien wat uitbundig dansen is. Het was een medewerkster van de NCRV die bij het laatste Oranjebal in de grote feesttent in Muiden aanwezig was, opgevallen dat ze hier heel goed in waren. Zodoende. De uitzending werd vrijdagmiddag herhaald.
+ Sinds de omheining rond de jonge plantjes is verwijderd, beschikt de Singelgracht dan toch eindelijk over zijn milieuvriendelijke oevers. Het afschermende gaas was geplaatst om te voorkomen dat het prille groen zou worden weggevreten door de watervogels, zoals vorig jaar gebeurde. De hele operatie heeft door tal van tegenslagen veel tijd, geld en energie gekost, maar alles is goed gekomen.
+ Een ongekend groot aantal stadgenoten nam op de algemene begraafplaats in de regen afscheid van Hans Korzelius. De familie had iedereen gevraagd een rode roos mee te nemen. Hoewel Sharon van Bloemenhal Alexander honderden rode rozen in huis had gehaald om voorbereid te zijn, was niet iedereen erin geslaagd er een te kopen. Sharon had aanvankelijk overwogen een groot boeket met een bakje bij de ingang neer te zetten, maar ze deed dit toch maar niet, omdat deze zelfservice, die in Noord-Brabant heel gebruikelijk is, anders had kunnen worden uitgelegd.
+ Op de gratis parkeervergunning, die elk huishouden in Noord - en Zuidwest voor zijn bezoekers heeft gekregen, staat wel het huisadres vermeld, maar niet de wijk, terwijl het toch de bedoeling is dat er met de bezoekerspas alleen in de eigen wijk mag worden geparkeerd. Het probleem is dat de parkeerwachten zelf niet uit Muiden komen en er geen idee van hebben welke straat zich in welke wijk bevindt. En je kunt natuurlijk moeilijk van ze verwachten dat ze dit tijdens hun controlerondjes uitzoeken.
+ Wanneer de vergunningen per wijk een andere kleur zouden hebben of als er een aanduiding op de vergunning zou staan, zoals een M. voor Mariahoeve en respectievelijk een N.W. en Z.W. voor Noord – en Zuidwest, kan de parkeerwachter in één oogopslag zien of hij al dan niet een bon moet uitschrijven (en daarmee geld in het laatje brengen, zij het helaas dat van het Rijk). Een telefoontje naar het gemeentehuis brengt opheldering. Er is wel degelijk aan een herkenningssysteem voor de wijken gedacht. Alleen wordt dit pas ingevoerd, wanneer er voor de vergunningen moet worden betaald en dat is per 1 januari 2005.
+ Totnogtoe is de rest van Nederland er koud noch warm van geworden dat een oud stadje als Muiden zijn karakter dreigt te verliezen en dat een uniek stuk natuur verloren dreigt te gaan. Dit is immers al op zoveel plaatsen gebeurd. Maar als er binnenkort in de Tweede Kamer gediscussieerd wordt over het Groene Hart van Nederland, en dan met name over de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, zal ongetwijfeld blijken dat een vastgoedmagnaat, mede door een bereidwillige overheid, alle kans krijgt zich dankzij een bestemmingswijziging te verrijken. Het moet het al vreemd lopen als de landelijke pers en TV daar niet op duiken.
+ Ik hoop van harte voor Muiden, maar ook voor gedeputeerde Meijdam, dat vóórdat de miljoenendans van de Parasiet, zoals Rolf Visser in het blad Quote genoemd werd, in de schijnwerpers dreigt te komen, in Den Haag het besluit valt dat projectontwikkelaars van het groene landschap rond Muiden af moeten blijven. Dit zou einde verhaal betekenen voor twee mannen die beiden veel op het spel zetten: een puisante rijkaard die zich elk risico kan veroorloven omdat hij niets te verliezen heeft en een andere, maatschappelijk opererende bestuurder, die alles te verliezen heeft.
+ Uit NRC-Handelsblad van zaterdag: 'Gemeenten laten steeds vaker antecedenten natrekken van ondernemers. Deze screening schrikt malafide zakenlieden af'. Is dat zo? Niks van gemerkt in Muiden.
+ Op de kabelkrant stond dat alle politieke partijen rond de tafel zijn gaan zitten om te praten over een nieuw college, dat nog steeds niet van de grond wil komen. Alsof het niet moeilijk genoeg is om alles een beetje te volgen, werd in het bericht gemeld dat de VIB ook optreedt namens de fractie Ruijzendaal en de VVD. Nu bestaat de combinatie VIB- fractie Ruijzendaal voor tweederde uit oud-raadsleden van de VVD, maar die zijn beslist niet uit deze partij gestapt omdat ze er zich zo in thuis voelden. De toon van de onderhandelingen lijkt overigens wat gematigder te zijn geworden. Wel is er nog steeds sprake van een patstelling. Laatste nieuws: het CDA en de VVD zoeken toenadering tot elkaar. Alleen zullen ze, willen ze een meerderheid in de raad vormen, een derde partij nodig hebben. En die staat niet te trappelen.
+ Gelezen: milieuactivisten hebben weten te voorkomen dat de paus een megamis zou opdragen op een luchthaventerrein bij Bonn tijdens de RK wereldjongerendag. Dit terrein is het domein van onder meer de rugstreeppad, die zoals bekend een beschermde diersoort is. Omdat de wereldjongeren juridische procedures vreesden, besloten ze uit te kijken naar een andere locatie. Als zelfs de Paus wijkt voor de rugstreeppad, wat mag je dan van de KNSF verwachten?
+ Niemand zal behoefte hebben om bezwaar aan te tekenen tegen het baggerdepot naast de slotgracht van het Muiderslot, waar eerder de pruimenboomgaard was. Bovendien: wat moet er gebeuren als de rechter een voorlopige voorziening toe zou wijzen? Het baggerdepot ligt er al vele maanden en is inmiddels een enorme kurkdroge koek. Niettemin heeft het Hoogheemraadschap pas op 30 juli de benodigde ontheffing verleend, zo blijkt uit een officiële publicatie in het Vechtjournaal. Toch een beetje vreemd allemaal.
+ Als er tweehonderd woningen worden gebouwd op het terrein van Bensdorp in Bussum, wat de bedoeling is, dan zou dit aantal mooi kunnen worden afgetrokken van de 4500 woningen, die de provincie in de Bloemendalerpolder en op het KNSF-terrein wil. Gedeputeerde Meijdam vindt het immers prima als de hele regio eraan meewerkt om het aantal van 4500 vol te maken. Muiden blij, Bussum blij. Wie volgt?
+ Het is volgende maand al weer een jaar geleden dat Muiden een bedrag van € 10.000, - van de Maxis ontving bij de officiële opening van het nieuwe winkelcentrum. De burgemeester en de raadscommissie hadden wel oren naar het voorstel van de Historische Kring Muiden om dit cadeautje te besteden aan bordjes met tekst en uitleg voor het zeventigtal monumenten binnen de gemeente. Maar tot op dit moment is er nog niets met het geld gebeurd. Intussen zijn de monumenten ouder en dus meer monument geworden. Ook is er een jaar rente bij gekomen. Waarschijnlijk heeft de burgemeester daarop gewacht. Hij heeft nog tot maart volgend jaar de tijd om actie te ondernemen. Moet kunnen.
+ Samen met zijn collega ex-wethouders joeg Dick Schulp de hele raad tegen zich in het harnas, toen B&W voorstelde de startnotitie voor het structuurplan te accepteren. Toen dat feest niet doorging, haastte hij zich om samen met de andere collegeleden de sloopvergunning voor de KNSF af te geven, terwijl de afspraak was dat het 'demissionaire' college zich niet bezig zou houden met politiek beladen zaken. Wat is er met je aan de hand als je uitgerekend deze wethouder weer naar voren schuift om de belangen te behartigen van een bevolking die zich zo overduidelijk heeft uitgesproken voor kleinschaligheid, waar hij nu juist tegen is? Zou het warme weer van de laatste tijd ermee te maken hebben?
+ Mogelijk zijn de hardnekkige pogingen om Dick Schulp weer op zijn zetel te hijsen, ingegeven om het gezichtsverlies van de ex-wethouder en zijn volgelingen in te dammen, maar wat er nu gebeurt maakt het natuurlijk alleen maar erger. Muiden zal hem trouwens missen. In welke andere plaats kon je zo'n vrolijk moment meemaken als op de zaterdag voor Vlaggetjesdag, toen de wethouder luid toeterend door de drukte reed, wat hem prompt de bijnaam wethouder Toeter opleverde.
+ Zoals het bij verschillende politici maar niet door wil dringen dat Muiden geen trek meer heeft in de oude wethouders, zo blijken er nog steeds inwoners te zijn die in de mooie beloften van betaalbare woningen op het KNSF terrein blijven geloven. Nu is het best mogelijk dat hun kinderen hier straks kunnen wonen. Alleen zullen ze dan wel rijk moeten zijn. Gelukkig hebben experts op het gebied van projectcalculatie aangetoond dat er al bij 500 woningen in plaats van de voorgenomen 1700 niet alleen kostendekkend kan worden gebouwd, maar ook nog eens twee keer zoveel sociale woningbouw als bij het KNSF-plan mogelijk is. Dit betekent voor jonge Muiers dus twee keer zoveel kans op een woning, zonder dat zij of hun ouders rijk hoeven te zijn.
+ De verkiezingsborden zijn eindelijk weg. De gemeente had ze beter kunnen laten staan om iedereen in Muiden er alvast aan te herinneren dat in maart 2006 weer nieuwe verkiezingen worden gehouden. Dat is over nog maar anderhalf jaar.
+ Muiden is de enige gemeente in de wijde omtrek waar je zomaar voor niets een 65+ pas kunt krijgen. Op het gemeentehuis is dit goed te merken. Menig nieuwe 65 plusser komt op zijn verjaardag de pas halen. Er zijn er ook die de dag ervoor komen. Die moeten dan nog één nachtje slapen.
+ Het traditionele dagje op de Waddenzee van de vermaarde Muider hengelclub 'Het Vistuig' was een jaarlijks hoogtepunt, dat een serieuze visser op platvis voor geen goud wilde missen. Er werd onmenselijk vroeg vanuit Ome Ko vertrokken. Op een keer was het wachten op Lange Ed. Had zijn Marijke hem niet wakker gemaakt of had hij de wekker niet gehoord? Nog tollend van de slaap kwam hij tenslotte aanzetten. Zijn excuus: 'Ik was vergeten Marijke op te winden'.
+ De bank bij De Klensput, waar de wijze grijze mannen van Muiden bijeenkomen om de dingen van de dag en van vroeger door te praten, wordt door Piet Logchies, die er graag mag zitten om vanuit zijn ooghoeken zijn fietsenwinkel in de gaten te houden, met veel zelfkennis aangeduid als 'mijn werkbank' (overigens staan en tegenwoordig twee banken, want wegens uitbreiding van het Muider grijze mannenbestand is er laatst een bank bijgekomen).
+ De Muiers, oude zo goed als nieuwe, hebben er letterlijk iets voor over om Muiden kleinschalig te houden. Het beroep dat de Stichting Behoud Vesting Muiden en de Nee-meermin onlangs op de inwoners deden om geld te geven voor het inschakelen van een advocaat te maken was niet vergeefs. Via de bank en de pot op de toonbank van De Hoek kwam voldoende binnen om de advocaat te kunnen betalen. Meer giften blijven welkom, want er komen meer activiteiten.
+ Het heeft er alle schijn van dat er deze zomer meer fietsers en wandelaars dan ooit door Muiden komen. Ze worden niet geteld, maar ze tellen wel mee. De winkeliers zijn blij met hun aanwezigheid. Van auto's en motoren, die alleen maar door Muiden rossen, hebben ze alleen maar overlast.
+ Vorig jaar hoorden Ben Oevermans en Ben Metze, die een flink deel van hun zomervakantie gestoken hadden in het opknappen van het vroegere clubgebouw van FC Muiden, dat hun inspanningen wel eens vergeefs zouden kunnen zijn geweest, aangezien 'de oude keet', die dienst doet als opslagruimte, evenals het huidige gebouw, mogelijk plaats zou moeten maken voor woningbouw. Ze waren net klaar en hun teleurstelling was dan ook groot, maar niet zo groot dat het de twee vrijwilligers ervan heeft weerhouden om ook deze zomer weer een flink deel van hun vakantie voor de club op te offeren. Zo vervingen ze het dak van asfaltpapier van het oude gebouw door een nieuw pannendak. Kennelijk gaan ze ervan uit dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen.
+ Als dankzij de sloop de dieren verjaagd en het groen vertrapt wordt, heeft de KNSF een probleem minder.
+ Bouwvakvakantie. Maar niet voor de slopers op het KNSF terrein.
+ Het huis van de familie Heijnen staat te koop. Gea zal Muiden toch niet in de streek laten?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: