- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Door de windhoos opgezweepte keutels.

25-aug-2004

+ Denk je snel klaar te zijn met je keutels omdat er nauwelijks wat gebeurd is in Muiden, jaagt er een windhoos door Mariahoeve. Of liever: een tornado, zoals je die af en toe op de televisie ziet, met zo'n trechtervormige slurf (Roy Moolhuizen maakte er een foto van, te zien op Muideninfo.nl.). In de krant stond dat de windhoos over een lengte van ruim een kilometer toesloeg. Dat kon wel eens aardig kloppen, want het spoor van vernielingen begon al buiten Muiden, en eindigde even over de Naardertrekvaart, waar nog een enkele boom sneuvelde.
+ Langs de Vecht werd de hele boomgaard naast het gele Pipi Langkoushuis kompleet omgevouwen. De kolkende kolom van takken, bladeren en gruis gierde vervolgens over de A1 voor een verwoestende tocht door Mariahoeve. Heen en weer golvend tussen de huizen, volgde de windhoos een grillige route door de wijk. In verschillende buurten was de ravage enorm. Misschien wel de indrukwekkendste getuigen van deze nooit eerder in Muiden vertoonde explosie van natuurgeweld waren de rechtopstaande gigantische kluiten van de ontwortelde bomen met hun wirwar van aarde, wortels en straatstenen.
+ Bij de Groote Zeesluizen, dus nog buiten het rampgebied, sloeg de regen horizontaal over het water. Een onvoorstelbaar harde hagelbui geselde heel Muiden. Wie de verhalen over hagelstenen zo groot als kippeneieren altijd met een korreltje zout nam, kon nu met eigen ogen zien dat er wel degelijk zulke klompen ijs uit de hemel kunnen vallen. De hagel kastijdde de daken, verwoeste de tuinen en sloeg deuken in auto's. In de Vecht, de vestinggrachten en trekvaarten sprongen hoge fonteinen op. Het was fantastisch, maar ook angstaanjagend.
+ Ouwe Muier verbaast er zich nog steeds over, dat niemand door zo'n keiharde ijsklomp geveld werd, zo goed als hij zich afvraagt hoe het komt dat er, ondanks de omvallende bomen en de door de lucht zwiepende takken en losgerukte dakpannen, maar twee lichtgewonden waren (ze werden in Weesp en Muiden geraakt door respectievelijk glasscherven en een dakpan die bij het herstellen van een dak iets te slordig naar beneden werd gegooid).
+ En dan was er ook nog de jongen, die op de Weesperbinnenweg met fiets en al de Vecht inwoei, maar gelukkig snel op het droge gehaald kon worden, net als de jongen die vanaf de Zuidpolderweg in de Naardertrekvaart waaide. Laten we het erop houden dat het één jongen was, die dit lot overkwam. Daarbij heeft die op de Weesperbinnenweg het voordeel van de twijfel, want vaststaat dat daar iemand per ambulance werd afgevoerd. Maar misschien waren het wel degelijk twee verschillende jongens en anders moet u maar kiezen.
+ Omdat er gelukkig vrijwel alleen materiele schade was, reageerde iedereen opgelucht. In Mariahoeve was jong en oud de straat op gegaan om te zien wat de windhoos in een mum van tijd had aangericht. Er heerste een opgewonden, zelfs bijna uitgelaten stemming. De grollen en grappen golfden door de straten. Tussen de ontwortelde bomen, de daken met grote gaten, de vernielde auto's en de dakpannen, glasscherven en afgerukte takken, hoorde je naast kreten van schrik en verbazing commentaren zoals 'denk je de kruitfabriek is dicht, wat kan je nog gebeuren, krijg je dit' en ook 'nu weer een windhoos, ze bedenken werkelijk alles om de aandacht van het KNSF-terrein af te leiden'.
+ De kracht van de wind was ongelooflijk. Vogels wervelden door de lucht. Er werd een caravan opgetild en verderop tegen een auto gesmakt. Schuurtjes en hele dakdelen vlogen over de tuinen. Bomen knalden op woningen en auto's. De bomenrij iets buiten Mariahoeve, aan de kant van de zwaar gehavende boerderij van Pronk, werd letterlijk gehalveerd. Een ijzeren deur van het PEN-huisje werd losgerukt. Een golfplaat zeilde vanaf dezelfde plaats over een afstand van meer dan honderd meter over Maria's Hoeve en belandde in een boom aan de Zuidpolderweg, waar de plaat door de wind om de stam gekruld werd. Inwoners van Mariahoeve die dachten dat ze de dans ontsprongen waren, moesten vaststellen dat dwars door de gesloten ramen heen, op een of andere manier een hele hoop zand, stof en vuil naar binnen was gekomen.
+ Hoewel de zon na de fatale minuten al weer stralend scheen, werd direct begonnen met het opruimen van de scherven en takken, het schoonvegen van de straten, het terugleggen van de dakpannen en het afdekken van de gaten met zeilen, om onderdak te zijn wanneer het zou gaan regenen. Dat was goed gezien, want al gauw hoosde het weer. Door heel Mariahoeve heen waren mannen bezig op de daken. Brandweer en politie verleenden hand - en spandiensten. Arjan Buninga liep rond met een lijst om de adressen met glasschade te noteren. Er werd snel begonnen met het in stukken zagen en afvoeren van de bomen. Naar ruwe schatting zijn er een vijftigtal gesneuveld – een gelijk aantal huizen zou zijn beschadigd - maar voor hetzelfde geld kan uiteindelijk het dubbele aantal het loodje leggen, want er is veel schade die in eerste instantie onschuldig oogt, maar waar bomen dood door kunnen gaan.
+ Het is nog nooit op klaarlichte dag zo druk in Mariahoeve geweest als op de dag na de wervelstorm. Langs de straten, die op verschillende plaatsen waren afgezet, stonden ettelijke auto's van aannemers en (tuin)onderhoudsbedrijven. Er waren kranen ingezet om alles op te ruimen. Overal hoorde je motorzagen (er is voor jaren haardhout). Tussen de bouwvakkers, dakdekkers, glaszetters en mannen van de gemeentelijke buitendienst liepen verzekeringsmensen, journalisten en camerateams van AT5 en RTV Noord-Holland. Ook waren er natuurlijk de nodige nieuwsgierige inwoners. Voor ramptoeristen was de Muider windhoos kennelijk niet spectaculair genoeg.
+ Of Meijdam nu naar Zaanstad lonkt, of dat deze rode stad lonkt naar de liberale gedeputeerde is niet duidelijk, maar de geruchtenstroom zwelt aan dat hij wel eens de nieuwe burgemeester van Zaanstad zou kunnen worden. Muiden zal het allerminst betreuren als hij ophoepelt uit het provinciehuis. Meijdam heeft zich immers naar het schijnt vastgebeten in de 1700 woningen en de 100.000 m2 kantoren, die volgens de KNSF nodig zouden zijn om kostendekkend te bouwen. De stellingname van Meijdam komt de KNSF goed uit, zeker nu calculatiedeskundigen van de PvdA hebben becijferd dat er met 500 woningen en een kwart van de kantoren meer dan quitte kan worden gespeeld.
+ De houding van Meijdam betekent dat de KNSF zich achter de overheid kan verschuilen. Dat de vastgoedmagnaat dit maar al te graag doet, blijkt uit het antwoord dat de webmaster van Muideninfo.nl kreeg toen hij de KNSF om commentaar vroeg op de tegenbegroting van de PvdA. Dit antwoord luidt letterlijk: 'KNSF Vastgoed heeft afspraken gemaakt met de landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden. Hierbij is overeengekomen dat KNSF de risico's en kosten van sluiting van de kruitfabriek, de sloop en ontmanteling van de opstallen en het veilig maken van het terrein op zich neemt. Wij houden ons aan die afspraken. De open begroting is opgesteld en getoetst door gerenommeerde partijen en vervolgens akkoord bevonden door de contractspartijen. Dit was het uitgangspunt voor KNSF om het project in gang te zetten'. U heeft het goed gezien: geen woord over de tegenbegroting, terwijl hier toch nadrukkelijk om gevraagd was.
+ Ooit, als het niet vandaag is, zal het morgen zijn, moet boven water moeten komen wat er aan de hand is. Probeert de KNSF inderdaad te profiteren van een op handen zijnde bestemmingswijziging (van bestemming Kruitfabriek naar bestemming wonen en werken) zoals de PvdA experts aantonen? Je mag het vermoeden, maar totnogtoe is het niet gelukt om de resultaten van een zogeheten contra expertise in de openbaarheid te krijgen. Dit onderzoek naar de open begroting van de KNSF werd door een adviesbureau gehouden in opdracht van de provincie. Er is al een keer vergeefs een beroep op de wet openbaarheid van bestuur gedaan.
+ Vanwaar die geheimzinnigheid? Valt er soms iets te verbergen? Maar wàt dan wel? De KNSF heeft nota bene zèlf meermalen aangekondigd dat in principe alle cijfers die er toe doen naar buiten zullen worden gebracht. Dat dit er nog niet van gekomen is, zal te wijten zijn aan tijdgebrek. Alle hens moeten immers aan dek om te slopen.
+ De Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft de partijgenoten van Provinciale Staten van Noord-Holland duidelijk gemaakt dat zij van plan is bij de behandeling van de Nota Ruimte, die dit najaar plaatsvindt, niet alleen stelling te nemen tegen het aantasten van het Groene Hart van Nederland in het algemeen, maar ook tegen bebouwing van de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein in het bijzonder, dus precies wat ook de Tweede Kamerfractie van het CDA van plan is. Als Groen Links zich aansluit, wat zeker te verwachten is, zal de minister een meerderheid tegenover zich vinden. Het is dan helemaal niet meer nodig om met de tegenbegroting van de PvdA te zwaaien, want dan gaat het feest sowieso niet door. Iedereen blij. Iedereen zijn gezicht gered. Meijdam burgemeester van Zaanstad. En de KNSF pech gehad: verkeerd gegokt, heeft een hoop gekost, maar geen poot om op te staan, want de raad van Muiden heeft zich nog niet uitgesproken over de wijziging van het bestemmingsplan.
+ Normaal worden de openbare hoorbijeenkomsten van de commissie van beroep op het gemeentehuis gehouden, maar wegens de grote belangstelling voor de zitting over de sloopvergunning voor de KNSF was men uitgeweken naar de kazerne. De commissie, bestaande uit juristen van buiten Muiden, die een niet bindend advies aan B&W uitbrengen, luisterde geduldig naar de bezwaren van de Stichting Stad Muiden, Stichting Behoud Vesting Muiden, de Klankbordgroep, de VIB en de Milieufederatie Noord-Holland. Alleen is de sloop al een tijd in volle gang, dus het was allemaal mosterd na de maaltijd. Dat wisten de bezwaarmakers natuurlijk ook wel. Hun bezwaren waren dan ook vooral principieel. De VIB bijvoorbeeld protesteerde tegen het feit dat de drie afgetreden wethouders, door de KNSF de sloopvergunning te verlenen, een politiek zwaar beladen besluit hebben genomen, terwijl alleen de lopende zaken zouden worden afgehandeld. Het is een schoolvoorbeeld van 'over het graf heen regeren', zoals Roy Hesterman van de Stichting BVM het uitdrukte.
+ Het was voor de tegenstanders van de sloop wel zo prettig om in het openbaar, welwillend aangehoord door de commissie, hun hart te luchten. Verschillende sprekers uitten hun ongerustheid over wat er bij de sloopwerkzaamheden aan onherstelbaars kan gebeuren met de flora en fauna. Maar het moet al vreemd lopen, willen de commissieleden met de bezwaren meegaan. Het ligt veel meer voor de hand dat zij zich houden aan de formele kant van de zaak. Hun oordeel kan moeilijk anders zijn dan dat B&W het recht hadden vergunning te verlenen. Bovendien zal er waarschijnlijk administratief - technisch weinig tot niets aan te merken zijn op de vergunning zelf - hoe moeilijk het ook valt te pruimen, dat uitgerekend de Grontmij, die ook in opdracht van de KNSF werkt, de sloopaanvraag voor dezelfde KNSF in opdracht van de gemeente heeft beoordeeld.
+ Er zitten meer zure kanten aan de gang van zaken. Zo brak het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit het record snel vergunningen verlenen, door de KNSF in een oogwenk toestemming te geven de vijf 'vleermuispanden' die van de bestuursrechter moesten blijven staan, af te breken en ter compensatie vleermuiskasten neer te zetten (alsof je vleermuizen kunt dirigeren!). Blijkbaar hadden de ambtenaren van LNV zoveel vertrouwen in de aanbeveling van hun collega's van VROM (die er bij B&W van Muiden op aan hadden gedrongen gauw met een sloopvergunning af te komen, zodat die gevaarlijke fabriek niet meer gevaarlijk kon zijn), dat zij zich slordigheden veroorloofden. Zoals de Freudiaanse verschrijving de 'gewonde' dwergvleermuis, waar de 'gewone' dwergvleermuis had moeten staan. Dat was lachen in de zitting, maar er was ook een fout die te denken gaf, zeker in zo'n officieel stuk. LNV schreef namelijk dat de kruitfabriek al enkele jaren geleden gesloten werd - terwijl het toch echt nog maar enkele maanden geleden is dat de poorten dichtgingen.
+ Wie zich wilde ergeren – en de aanwezigen deden dat graag – kon zijn hart ophalen aan het duo advocaten, een van de gemeente en een van de KNSF, die de bezwarenmakers van repliek mochten dienen. De broederlijke samenwerking tussen beiden was, evenals eerder voor de rechter, ontroerend. Het mankeerde er nog maar aan of ze zaten hand in hand. Wat de advocaat van de gemeente betreft: ik ben benieuwd hoe dit arrogante heerschap reageert op een nieuw college, dat grote moeite heeft met de KNSF, maar dat dan toch maar mooi zijn opdrachtgever is. Zijn laatdunkende houding tegenover burgers die hun vrije tijd opofferen voor de gemeenschap, zonder daar iets voor terug te zien, laat staan geld, zullen de nieuwe wethouders hem niet in dank afnemen.
+ Bij de advocaat van de KNSF is het van hetzelfde laken een pak. Ik kan me althans niet voorstellen dat zijn opdrachtgever hem zijn optreden in dank afneemt. Was de man pedant voor de rechter, voor de commissie misdroeg hij zich ronduit, door met één hand verveeld in de stukken bladerend, en met de andere hand zijn vermoeide hoofd ondersteunend, zijn verweer te voeren. En wat voor verweer!
+ Op een goed moment zette hij Jan Bovenlander, die namens de klankbordgroep sprak, voor leugenaar. Jan voerde aan dat de KNSF, anders dan was afgesproken, het puin niet op de sloopplaats liet liggen maar vervoerde en opsloeg op verzamelplaatsen. Door de zware transporten viel er volgens hem niet aan beschadiging van het terrein te ontkomen. Maar meneer de advocaat ontkende glashard dat er grote puinhopen op het terrein lagen. Hij werd daarbij niet in het minst gehinderd door het feit dat iedereen het vanaf de Maxisweg kan zien. De metershoge puinopslag ligt namelijk pal aan de Amsterdamsetrekvaart. Op Muideninfo.nl kun je zelfs lezen van welke panden welke puinhoop is.
+ Zaterdagmiddag, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was, laat staan een windhoos en hagelstenen als kippeneieren (nou ja, krielkippen), ploegden drie Muiers met meer dan gemiddelde belangstelling voor het heden en verleden van ons stadje dwars door de drassige weiden van de Noordpolder naar de plek waar zich met een beetje fantasie wel eens de eerste en oudste vesting Muiden zou kunnen bevinden. Helemaal serieus namen Guus Kroon en Dirk Rozendaal het niet. Het was meer om een derde stadgenoot, de ongeboren Muier die zich uw chroniqueur noemt, te plezieren.
+ Het zat zo: vorig jaar, in de pauze van de sponsoravond van Muiden 1050 op het Muiderslot, ontmoette ik de jeugdige, maar geleerde doctorandus ingenieur Robert van Lente. Als medewerker van DWR Waterbeheer had hij bij de inventarisatie van waterkeringen in deze regio een eigenaardige verhoging ontdekt in het weiland van Henk Nell of Frans Hydra, daar wil ik vanaf zijn. Zijn collega's deden er lacherig over. Een waterman moet zich met water bezighouden en niet met archeologie, vonden ze. Ouwe Muier dacht even dat-ie in de maling genomen werd, maar Robert van Lente was bloedserieus.
+ Op een avond kort na de eerste ontmoeting kwam hij met kaarten aanzetten, waarop de hoogten in het landschap in verschillende kleuren werden weergegeven. Daarmee was het bewijs geleverd, al speet het hem dat de bewuste verhoging, die in aanzet onmiskenbaar de vorm had van een van een ster, niet vanuit de lucht kon worden waargenomen door een bevriende vlieger die eroverheen was gevlogen omdat hij toch die kant uit moest. Was die afgetekende stervorm toeval? Een speling van de natuur misschien? Volgens Robert van Lente beslist niet. Hij was er vrijwel zeker van dat het om iets kunstmatigs ging. En verder moest ik het zelf maar uitzoeken. Hij had me alleen maar een plezier willen doen.
+ Hetzelfde gold dus voor Guus Kroon en Dirk Rozendaal, hoewel de laatste wel degelijk zijn hoop op een bepaalde vondst had gevestigd. Hij wist precies welke: hij zou graag de verdwenen grafzerken van de Joodse begraafplaats terugvinden. Deze zerken zouden in 1672 door vijandige troepen gebruikt zijn om er de kanonnen op te zetten, waarmee het Muiderslot bestookt werd. De vijand had aanvankelijk het oog op christelijke grafzerken laten vallen, maar de christenen wisten de soldaten te bewegen, de zerken van de joden te roven. Die boden geen verzet.
+ Om een lang verhaal kort te maken. De ster, die enkele tientallen meters zou beslaan, werd zaterdag niet gevonden, hoe ijverig er ook op de kaart gekeken en in de grond geprikt werd met de meegenomen prikstok. Onder elke verhoging werd zand vermoed – en stenen natuurlijk, wat Dirk betreft. Maar het was wel de moeite waard. Een adembenemende tocht, zeker voor uw chroniqueur die al een dagje ouder wordt. Zodra de maïs geoogst is, gaan we weer met z'n drietjes de boer op. Best mogelijk dat op een van de maïsvelden de geheimzinnige verhoging gevonden wordt, en dat er wie weet wat aan het daglicht komt. Het zal, hoe dan ook, weer een stertocht worden.
+ Waait je dak van je garage af. Verschijnen er zes vakmensen om de schade te repareren. Blijkt er een wespennest te zitten. Kan er alleen verder gewerkt worden als dat nest deskundig verwijderd is, omdat een wespensteek levensgevaarlijk kan zijn. Bel je de gemeente op voor het adres van een professioneel wespennestenverwijderingsbedrijf. Krijg je te horen dat de gemeente dit adres niet kan geven vanwege de concurrentie. Bel je het Gewest Gooi – en Vechtstreek, omdat je je herinnert dat in de goeie ouwe tijd wespennesten niet door particuliere bedrijven maar door de GGD verwijderd werden vanwege het risico voor de gezondheid. Krijg je niet één, maar twee adressen. Vanwege de concurrentie.
+ Gelezen in de Gooi - en Eemlander: 'Een boerderij aan de Zuidpolderweg, net buiten het dorp is zwaar getroffen'. Waarschijnlijk wordt hier de hoeve van Pronk mee bedoeld. Alleen ligt deze niet nèt, maar vér buiten het Muiderberg.
+ Heel Muiden piekert zich suf. Wie mag toch wel die 56 jarige grootgrondbezitter uit Muiden zijn, die in de krant stond omdat hij tot een werkstraf was veroordeeld wegens het bezit van een pistool? Hij is een telg van een horecafamilie stond erbij. Denk je dat je je stad kent. Kom je niet verder dan een grootgrondbezitter die hooguit begin veertig is.
+ Als reactie op de beantwoording van de vragen uit de Muider bevolking over de KNSF -plannen en de tegenbegroting van de PvdA, die de webmaster van Muideninfo.nl voorlegde aan gedeputeerde Meijdam, kwam Joop Lahnstein met een uitspraak, die ik graag als gastkeutel opneem. Zegt Joop: 'De provincie stuurt ons het riet in met een kluit die groot genoeg is om het hele KNSF-terrein te dempen'.
+ Toen Almere groter en groter groeide, verheugde de Muider horeca zich erop dat de bewoners van het nieuwe land elkaar in Muiden zouden ontmoeten. Vorige week was het zover. Een man op een racefiets en een bromfietser, beiden uit Almere, gingen op de vuist na een inhaalmanoeuvre. Er ging er één tegen de vlakte, maar ze hadden allebei een slechte dekking.
+ Leuk stadje, dat Muiden. Wordt straks bijna drie keer zo groot, dus bijna drie keer leuker. Zou het? Er is nog geen raadsbesluit gevallen, maar zoals je op je vingers kon natellen, werpt Kruitburg zijn schaduw vooruit. Er valt hier nu al geen huis meer te verkopen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: