- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels met een lach en een traan.

6-sep-2004

+ Het Muiderslot stond de afgelopen week tot drie keer toe in het middelpunt van de belangstelling. Er waren weer veel deelnemers aan de Muiderslotloop van vrijdag. Ook de Kinderdag was weer een groot succes. Voor de medewerkers van het slot werden beide geslaagde evenementen echter overschaduwd door het slechte nieuws dat de uitbreiding van het poortgebouw niet doorgaat, in elk geval voorlopig niet. Het poortgebouw staat op de dijk, die dijk maak deel uit van de zeewering en DWR eist dat op de plaats van het gebouw een zeventien meter diepe damwand aangebracht wordt. Door deze eis wordt de financiering van de nieuwbouw (€ 3,3 miljoen) zo ernstig ondergraven dat de bouwplannen in gevaar zijn gekomen.
+ Het is een bittere pil, niet alleen voor het Muiderslot en zijn medewerkers maar ook voor de toekomstige bezoekers. Het slot zou zijn gasten door de nieuwbouw immers meer kunnen bieden, zoals een restaurant en een souvenirwinkel. Gehoopt werd dat door allerlei nieuwe voorzieningen en ook bijvoorbeeld een veel ruimere openstelling van het kasteel, een halt zou worden toegeroepen aan de daling van de bezoekersaantallen. Iedereen was gelukkig met de plannen, er was geen tegenstand van de buurt – hooguit enige scepsis over mogelijke overlast door de nieuwe horecagelegenheid – en Monumentenzorg had een dikke pluim voor het ontwerp.
+ De opvang tot aan de nieuwbouw (de bekende tent met de puntmutsen waarin voor meer dan twee ton euro was geïnvesteerd) werd een flop. Dit leek het drama kompleet te maken, maar alsof het allemaal nog niet zuur genoeg is, liet DWR het Muiderslot weten dat het ontbreken van een damwand totnogtoe gedoogd werd, maar dat het allerminst uitgesloten is, dat men er te zijner tijd op terugkomt. Met andere woorden: geen uitgebreid poortgebouw, maar wèl een enorme kostenpost. Nu is directeur Ties Hilgers niet het type dat bij de pakken neerzit. De tegenslag zette dan ook allerminst een domper op de Muiderslotloop en het feest voor de talrijke kinderen, die zich op allerlei leuke spelletjes wierpen, waarvan er een aantal waren georganiseerd op het prille grasveld, dat eerder als opslagplaats diende voor het slib uit de slotgracht en daarvóór de pruimenboomgaard was – en ook weer wordt.
+ In Muiderberg was dit weekend eveneens het een en ander te doen. Zoals zaterdag Swing op de Brink en zondag Zing op de Brink met onder meer het vroegere meisjeskoor Sweet Sixteen, inmiddels Sweet Sixty. Er kwamen veel mensen op af, ook uit Muiden. Halverwege stad en dorp, aan de Zuidpolderweg ter hoogte van de Hakkelaarsbrug, vierden Cor en Gerrie van den Bosch voor de tiende keer hun Oogstfeest. Bloemen, vruchten, groenten, pompoenen, kalebassen en kransen bij de vleet. Er was koffie met zelfgemaakt gebak en er was zelfgemaakte limonade. Het was druk en gezellig op de unieke boerderij met zijn boomgaard en diepe tuin. Menigeen ging naar huis met een of meer potten verse vruchtenjam, zoals alleen de familie van den Bosch kan maken.
+ Wandelend door Mariahoeve zijn er alleen hier en daar nog wat sporen te ontdekken van de windhoos. De wijk is gelukkig nog zo groen, dat je de bomen die verdwenen zijn, op het eerste gezicht niet echt mist. Wel vallen de gekortwiekte platanen op Nooitgedacht meteen op. De enorme treurwilg in de tuin van Ria Sachs, waarvan de stam weer overeind werd getrokken, is uiteindelijk toch voor de bijl gegaan. Op sommige plaatsen is nog een enkel met zeil afgeschermd dak te zien. Daken waarop groepjes nieuwe pannen gelegd zijn, zien er uit als gemaasde sokken, maar dat zullen alleen de ouderen onder ons nog herkennen.
+ Dat in het bijzonder de kastanjes er opvallend goed zijn afgekomen, is te danken aan puur toeval. De meeste stonden niet op de plaatsen waar de windhoos woedde. Toch zijn er wel degelijk enkele kastanjes gesneuveld, zoals twee exemplaren bij de noodlokalen van de Jozefschool. Dit is gebeurd voordat de tornado de Vestinggracht overstak (die plaats is nog steeds te zien dankzij een spoor van platgeslagen riet). En dan te bedenken dat de gemeente bij de plannen voor de noodlokalen de kastanjes nog wel zo zorgvuldig heeft ontzien. Ook is het sneu dat onder een van de kastanjes een picknicktafel was gezet, voor de schaduw – die is nu weg, met de boom.
+ Andere kastanjes, zoals die op het Vestingplein, hebben de windhoos dus overleefd. Maar jammer genoeg is dit voor een nog onbekend aantal slechts uitstel van executie. Zoals het iepenbestand vrijwel uitgeroeid is door de beruchte iepziekte, slaat momenteel een kastanjeziekte toe, waarvan we weinig meer weten dan dat-ie fataal is. In Muiden zijn al verschillende kastanjes ten dode opgeschreven, waaronder de mooie grote, pal tegenover de snackbar. De kastanjemineermot, die verleden jaar opdook, kon geen kwaad, maar de geheimzinnige schimmel die spontaan op de stammen van sommige kastanjes verschijnt, zoveel te meer. De bast begint te schilferen en laat los, het sap stroomt niet meer door en de kastanje gaat dood.
+ Alle schouderklopjes die de gemeente in de krant krijgt, of zichzelf geeft, zoals in het gemeenteblad, zijn terecht. Er is direct na de windhoos snel en adequaat opgetreden door burgemeester, ambtenaren, politie, brandweer en GGD. Niets dan lof dus, maar waarom geen woord van troost en bemoediging voor al die inwoners, die zich wezenloos zijn geschrokken en met de brokken zitten? Of moet je daarvoor eerst schade aan je eigen huis en tuin hebben?
+ Hoewel burgemeester Harry Smith beweert dat hij niet graag lang door zou gaan met in zijn eentje het college van B&W te vormen, wekt hij de indruk dat er een last van zijn schouders is gevallen. Bij gebrek aan wethouders moest Smith in alle vier de commissievergaderingen van afgelopen week opdraven. Hij had geen enkele moeite met het beantwoorden van de vragen die eigenlijk voor de wethouders bestemd waren, oogde ontspannener dan ooit en maakte grapjes, waar je om kon lachen. Het is wel duidelijk, dat de burgemeester helemaal opleeft nu hij het rijk alleen heeft. Als je niet beter wist, zou je je kunnen afvragen of die andere collegeleden nu wel echt nodig zijn. Theoretisch mag Muiden het tot de volgende raadsverkiezingen zonder wethouders stellen. Maar, ja Harry Smith gaat volgend jaar maart, dat is een jaar voor de nieuwe verkiezingen, vervroegd met pensioen.
+ VVD commissielid Carmen Werneke polste de burgemeester over de coalitiebesprekingen. Omdat het wachten op de nieuwe wethouders zo lang duurt, vroeg ze hem of er geen versnelling in aan is te brengen. 'Nee, dat kan niet', zei Smith. Hij kondigde aan dat B&W – hijzelf dus - er straks niet aan ontkomt om de begroting aan de raad aan te bieden. Hij moet als eenmanscollege besluiten nemen. Zo nam hij, naar hij vertelde, kort na de windhoos staand onder een boom het belangrijke besluit om de 25 platanen te laten kortwieken. Wat een minstens zo belangrijke zaak betreft, de toekomst van Muiden, liet Smith zich ontvallen weinig te zien in een minderheidscollege. Volgens hem zouden we dan binnen de kortste keren weer zonder wethouders zitten. Op het moment dat hij dit zei, werd buiten de kazerne een stoot op een blaasinstrument gegeven. 'Ik dacht dat er boe werd geroepen' reageerde de burgemeester.
+ Harry Smith had zich dit jaar op een plezieriger manier dan vorig jaar van zijn wettelijke plicht gekweten om een burgerjaarverslag uit te brengen. Niet alleen nam hij allerlei interessante cijfers op (zoals de aantallen buitenlanders in Muiden, die ik overnam in een keutel), ook liet hij anderen uitvoerig aan het woord. Zijn boekje kwam vol dankzij bijdragen van de teamleider van de politie Henk Jansen en wijkagent Herman de Vries, brandweercommandant Martin Mager, de manager van Florisberg mevrouw Kwint en communicatiedeskundige Vera Reijnders, die haar bijdrage afsloot met de volgende uitsmijter: 'ook voor de inwoners van Muiden geldt het recht op communicatie'.
+ Jan Kersten, vroeger buurman van de burgemeester, leverde een uitgebreid rijm voor het burgerjaarverslag. Zijn hartenkreet 'Muiden zal Muiden blijven' sprak Janneke Knijn van de VVD zeer aan. Met haar bijval moet ze de laatste twijfels hebben weggenomen over hoe ze over Kruitburg denkt. Het boekje komt niet in de handel. Zolang de voorraad strekt, kunt u het gratis verkrijgen aan de balie van het gemeentehuis.
+ Sandra Deuling van D66 zou graag een einde zien aan de verwarring rond het groene en grijze afval. Moet je het nu gescheiden aanleveren of niet? Door de onduidelijkheid zijn de mensen minder gemotiveerd, waardoor er te weinig groen in de containers wordt gestort. Burgemeester Smith kon haar geruststellen: dat laatste gold niet in Mariahoeve in de week na de windhoos.
+ Het was donderdagmorgen ongekend stil in het kantoortje van de brandweerkazerne, waar de hiervoor in aanmerking komende Muiers een prik van de trombosedienst komen halen. De nieuwe prikster keek in afwachting van klanten naar wat er aan de wand hing, zoals een foto uit de jaren tachtig, waarop een kompleet uit vrouwen gevormd brandweercorps voor de oude kazerne in de Zeestraat poseerde. 'Ik wist wel dat Muiden een gek plaatsje is, maar dat jullie een geheel uit vrouwen bestaand brandweercorps zouden hebben, daar kijk ik van op', zei ze verbaasd. Haar klanten wisten natuurlijk wel dat de vrouwen van de mannen van het toenmalige corps op de foto stonden, maar ze verklapten het niet. Een nieuwe prikster ga je geen illusie ontnemen.
+ Webmaster Jan Bovenlander van Muideninfo.nl werd opnieuw, nu zelfs drie keer achtereen, via de advocaat van KNSF Vastgoed gedreigd: als hij de 'open begroting' zou publiceren, zou hij voor de rechter worden gesleept. Een merkwaardige zaak, want hij was helemaal niet van plan de geheime begroting van de KNSF openbaar te maken. Die heeft hij niet, en dat weet de KNSF. Bovenlander beschikt alleen over de eerder openbaar gemaakte cijfers uit het deels geheime kostenplaatje, plus de vrijgegeven percentages. De combinatie van beide vormde voor hem de basis voor een eigen berekening. De KNSF zelf reikte hem de sleutel aan voor interessante onthullingen, of op zijn minst: serieus te nemen speculaties.
+ Bovenlander concludeert dat de winst die KNSF zou maken als het feest doorgaat, bepaald geen kattenpis is. Hij komt uit op rond de honderd miljoen euro. Op zichzelf heeft de webmaster, anders dan bijvoorbeeld Ouwe Muier, geen probleem met welke winst dan ook. Wèl heeft hij bezwaar tegen de voorstelling van zaken door de KNSF. Er zouden met het gigantische project maatschappelijke doelen gediend zijn. Niet alleen zou dankzij de massale woning – en kantorenbouw op deze plaats het veiligheidsprobleem van de kruitfabriek zijn opgelost, ook wordt, volgens de bij het project betrokken partijen, een belangrijke bijdrage geleverd aan de oplossing van de woningnood in de regio. Om deze redenen verleenden diverse overheden de vastgoedontwikkelaar alle medewerking.
+ Zoals u zich zult herinneren, stonden de inwoners van Muiden direct na het uitlekken van de plannen op z'n zachtst gezegd nogal sceptisch tegenover de door het toenmalige college bejubelde zegeningen van grootschalige uitbreiding van het stadje. Ook werden er al gauw grote vraagtekens bij gezet of de KNSF inderdaad, zoals zij beweert, uitsluitend quitte kan spelen als er 1700 woningen en 100.000 m2 kantoren op het KNSF-terrein komen (dit dus ten koste van het kleinschalige karakter van Muiden en van de natuur, maar enfin, dat weet u allemaal al).
+ Hoewel Bovenlander in eerste instantie het dreigement soeverein had kunnen negeren - het is natuurlijk te gek voor woorden, dat je geen conclusies zou mogen trekken en publiceren - liet hij de KNSF keurignetjes weten dat het niet om hun geheime begroting ging, maar om zijn eigen versie. Dat mocht dus niet baten. In een minstens zo intimiderende brief werd zelfs een schriftelijke verklaring van hem geëist dat hij van publicatie af zou zien. Uiteraard heeft Jan Bovenlander zich niets van een en ander aangetrokken en staat zijn open begroting, niet te verwarren met die van de KNSF, mét zijn conclusies, momenteel uitgebreid op muideninfo.nl.
+ De PvdA Muiden/Muiderberg maakte al eerder aan de hand van vrijgegeven feiten en cijfers een tegenbegroting. Jan Bovenlander kwam in grote lijnen uit op dezelfde conclusies als de experts van de PvdA. De belangrijkste gevolgtrekking voor Muiden is dat er kostendekkend gebouwd kan worden - en er ook nog eens een meer dan royale winst te behalen valt - bij slechts vijfhonderd woningen en een kwart van de kantoren/bedrijvenbouw die de KNSF voorstelt.
+ Er rijzen twee vragen. Vraag 1: waarom windt de KNSF zich zo op? Schaamt men zich voor de winst? Of is men in verlegenheid gebracht door de berekening die zou aantonen, dat er met veel minder bouwen ruimschoots quitte kan worden gespeeld? Dan toon je toch gewoon aan, dat dit niet het geval is? Ook is er geen enkele reden om bang te zijn dat er bedrijfsgeheimen naar buiten komen. Bovenlander kent deze niet, wil ze niet weten en had ze niet nodig. Hij kreeg zijn berekening rond omdat hij kan calculeren, de vastgoedmarkt kent en er veel tijd en geduld in stak.
+ Vraag 2: heeft Bovenlander er verstandig aan gedaan om zichzelf dit stukje huisvlijt op te leggen? Het is allerminst ondenkbaar dat de overheden, geconfronteerd met nadrukkelijke vraagtekens rond de 'officiële' open begroting, het erop gooien dat iedereen wel een tegenbegroting in elkaar kan knutselen, niet wetend dat Jan Bovenlander bepaald niet iedereen is. Van de andere kant: niemand kan eromheen dat de tegenbegroting van de experts van de PvdA in elk geval professioneel is. Ook kan het geen toeval zijn – en het pleit voor Bovenlander – dat beide begrotingen om en nabij dezelfde uitkomst hebben.
+ Zoals ik al in de vorige keutelaflevering betoogde, dreigt de boodschap verloren te gaan, als de partij die zich aangevallen voelt zich op de boodschapper stort. Dat leidt lekker af. U weet nog wat er gebeurde toen de plannen voor grootschalige bebouwing op het KNSF-terrein uitlekten? Juist: alle tijd en energie ging zitten in de jacht op het lek. Wat Muiden boven het hoofd hing, kwam op de tweede plaats. Het is te hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt. Bovenlander krijgt door de reactie van de KNSF zoveel aandacht, dat je je mag afvragen of die aandacht niet beter aan de tegenbegroting van de PvdA besteed kan worden.
+ Dat wil de PvdA ook wel, maar in de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening van Provinciale Staten die donderdagavond werd gehouden, ontweek gedeputeerde Meijdam elke vraag over deze tegenbegroting door te beweren dat hij deze niet ontvangen had. Er viel dus niet over te praten. Het zal om een formaliteit gegaan zijn, want Meijdam weet wel degelijk van het bestaan van de tegenbegroting af. Overigens geeft het te denken, waarom hij er kennelijk niets van wil weten (ook wethouder Renkema van Weesp ontkende indertijd publiekelijk dat hij zou beschikken over een onderzoek - over de Bloemendalerpolder. Het kostte hem de kop toen bleek dat hij het rapport wel degelijk ontvangen had. Maar ja, de provincie is een niveau hoger). En verder moet de PvdA er zelf maar voor zorgen dat hun tegenbegroting landelijk de belangstelling trekt. Daarbij kan dankbaar gebruik gemaakt worden van de voorzet van Bovenlander, die op zoek naar gerechtigheid, allerminst van plan is de politiek voor de voeten te lopen.
+ Geen misverstand mogelijk: de KNSF gedraagt zich als opgejaagd wild, dat in paniek is geraakt. En dat terwijl hun bedoelingen met Muiden nog wel zo nobel zijn (zie hun website). Maar het is niet anders. Al eerder bleek hun stijl van optreden haaks te staan op hun maatschappelijke betrokkenheid. Ik herinner aan de arrogantie van zowel baas Rolf Visser tijdens een presentatie aan de raad als aan die van verschillende (niet allemaal) medewerkers en adviseurs van de KNSF bij weer andere gelegenheden. Ik herinner aan de niet nagekomen belofte over openbaarmaking van de open begroting – dit blijkt achteraf voor vakmensen en getalenteerde hobbyisten ook niet nodig geweest te zijn – en ik herinner aan de misplaatste dreigbrief aan de raadsleden toen de startnotitie dreigde te worden afgewezen en de woedende reactie van hun communicatieadviseur toen het zover was.
+ Tenslotte refereer ik aan een gebeurtenis, die nauwelijks meetelt in het grote geheel maar die voor mij doorslaggevend is voor een bepaalde kwalificatie van de stijl van de vastgoedmagnaat. Deze gebeurtenis: de kleine groep personeelsleden van de MCI, die nog overgebleven was, wilde graag als afscheid van ruim 300 jaar Kruitfabriek een wandeling door hun geliefde Kruitbos maken. De KNSF verbood dit. Sterker nog: de MCI werd met een rechtszaak bedreigd, mocht het Kruitbos worden betreden. Mijn kwalificatie luidt: hondsonsympathiek. Qua communicatie gooit de KNSF aan één stuk door haar eigen ruiten in. Maar wat kun je anders van slopers verwachten.
+ De intimiderende mails aan Bovenlander kwamen uitvoerig ter sprake in de laatste commissievergadering. Het merendeel van de commissieleden toonde zich verontwaardigd: hoe haalt de KNSF het in haar hoofd om er van uit te gaan dat een van hen de geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden. Absurd! Ook werd voor de zoveelste keer vastgesteld dat de KNSF haar belofte om haar open begroting openbaar te maken nog steeds niet is nagekomen.
+ De woordvoerders van het CDA en D66 hadden geen problemen met de strapatsen van de KNSF, terwijl ze toch eerder net als de anderen ontstemd waren over de dreigbrief die de raad van de vastgoedmagnaat kreeg. Nu spraken beiden echter sussende woorden. Volgens Dick Methorst was er geen reden om je ergens druk over te maken en Flip de Groot gaf zelfs blijk van begrip: het was gewoon een waarschuwing. Voor één keer veroorloof ik het mij het niet eens te zijn met een jurist, ook al kom ik op zijn vakgebied. Het is helemaal niet gewoon, maar heel raar – of op zijn minst ongebruikelijk om op deze manier iemand onder druk te zetten. En het is bovenal beledigend. Zoiets doe je alleen wanneer je ergens absoluut geen raad mee weet, of wat kwalijker zou zijn: omdat bangmakerij deel uitmaakt van je bedrijfsstrategie.
+ Toch vreemd: de hele raad wordt door de KNSF in het beklaagdenbankje gezet en prompt beginnen twee fractievoorzitters tegen dezelfde KNSF aan te schurken. Je zou haast denken dat het bericht dat de volgende dag in de krant verscheen er iets mee te maken heeft. 'D66 praat alleen nog met CDA' stond erboven. Niet met de KNSF?
+ De oude politieke rot Siem Rozendaal liet in de commissievergadering weten dat het CDA de laatste tijd geen vergaderingen meer houdt uit angst dat er een meerderheid komt opdagen die wil dat Muiden Muiden blijft. Zo hoor je nog eens wat (zou D66 trouwens nog wel eens vergaderen?)
+ In het Muiderbos is een trapveldje. Dat zal na zonsondergang tot tien uur worden verlicht dankzij het initiatief van een jongen uit Klapwijk. Bas Methorst schreef de gemeente een brief en de gemeente bracht zijn verzoek in de commissie, die er geen probleem mee had. Alleen had niemand eraan gedacht dat licht in het donker wel eens de uilen zou kunnen verdrijven, als die in het Muiderbos mochten zitten. Daar moet dus nog even naar worden gekeken. Zegt commissielid Diederik de Bruin: 'Met die verlichting kunnen we eindelijk eens die uilen zien'.
+ De initiatiefgroep Muiden Vesting houdt het bepaald niet bij wat schoten voor de boeg. Er ligt voor iedere belangstellende een lijvig rapport op het gemeentehuis ter inzage, waarin praktische oplossingen voor actuele problemen in Muiden worden gegeven, onderbouwd met een plan van aanpak en kostenplaatje. Het gaat over bewegwijzering en parkeren, de inrichting van de haven en 'het toeristisch product Muiden'. Behartenswaardige stof, maar de commissie wilde nog even niet verder gaan dan blijk geven van waardering voor het werk en de verwachting uit te spreken dat er veel uit valt op te steken. Ook spreken de royale subsidiemogelijkheden de commissie aan. Rietje Rijnja van D66 stelde voor Muiden Vesting uit te nodigen een presentatie te houden. Andere commissieleden vielen haar bij.
+ Bij de raadsstukken was een voorstel voor een bestemmingswijziging teneinde de nieuwbouw van het poortgebouw van het Muiderslot mogelijk te maken. Aangezien dit plan voorlopig van de baan is, werd het van de agenda afgevoerd. Ook voor het woonpaleisje aan de Vecht vlakbij de sluis, de droom van Cor en Hetty de Wit, die nu al zoveel jaren duurt, is een artikel 19 procedure nodig. Er zijn bezwaren binnengekomen van de Stichting Jachthaven en Muiden Vesting, die publiekelijk toegankelijke Vechtoevers willen, en er is wat gekissebis met buurman Oudshoorn over de goot van zijn loods, een goot die niet blijkt te bestaan, maar het is erg onwaarschijnlijk dat de raad zich tegen het plan keert. Tenzij men valt over een tekening. Bij het bouwplan van het poortgebouw van het Muiderslot staat namelijk dat dit het bouwplan van de Wit betreft. Ook een aardig optrekje.
+ Dát is makkelijk: even op je computer kijken hoe druk het op de A1 is voor het knooppunt Muiderberg. Surf naar www.vid.nl en je ziet via de webcam op de witte Wexler toren in Naarden of het verkeer vaststaat. Opgepast: het zijn schokkende beelden.
+ Ouwe Muier wordt erop attent gemaakt, dat in de keutel over de 52 nationaliteiten die in Muiden vertegenwoordigd zijn, een bekende buitenlandse inwoner ontbreekt. Siegert Bijma van Mar Britstra staat niet op het lijstje, terwijl hij toch wel degelijk uit Friesland komt.
+ De omwonenden bij de betonnen plaat in de Bouvywijk zijn er allerminst gelukkig mee dat er noodschoollokalen voor hun neus zijn gekomen, maar eerlijk is eerlijk: de overlast valt reuze mee. Zo zou het voor de hand liggen dat het speelkwartier op het aangrenzende speelweitje zou worden gehouden, maar de klassen lopen voor het speelkwartier naar het schoolplein om toch vooral te voorkomen dat ze de bewoners tot last zijn.
+ Verzucht Ab Schulp, de baas van de buitendienst: 'Als me ooit gebleken is dat bomen hevige emoties oproepen en dat je naast bomenvrienden ook bomenhaters hebt, dan is dat wel bij de windhoos geweest'.
+ Afgeluisterd gesprekje tussen een paar toeristen, die door Muiden in de richting van het Muiderslot lopen. 'Leuk dorp'. 'Leuk stadje zal je bedoelen'. 'Hoe weet jij dat nou? 'Een dorp met een kasteel, dat kan niet'.
+ Op de wallen van het Muiderslot blijken weer een paar iepen – naar het schijnt zieke – te zijn omgezaagd, maar na de windhoos kan ik me er niet meer druk om maken.
+ De KNSF kan een collectieve aanklacht wegens smaad verwachten van de raadsleden, alsmede de toegevoegde commissieleden, vanwege de verdachtmaking als zou een van hen zijn belofte of eed om te zwijgen over de geheime delen van de open begroting hebben verbroken. Mocht de rechter de raadsleden in het gelijk stellen, dan kon dit de KNSF wel eens zoveel geld gaan kosten, dat een faillissement onafwendbaar lijkt. Waar of niet waar?
+ Opgevangen in de wandelgangen: 'Flip de Groot is een lieve man, maar soms zou je hem door elkaar willen schudden tot de aap uit de mouw komt'.
+ Zegt oud CDA raadslid Jaap Meijer, zittend aan het inspreektafeltje dinsdag in de commissievergadering: 'Voor alle duidelijkheid: ik ben hier uitsluitend als inwoner van Muiderberg'. 'En dus niet als toekomstig wethouder van Muiden' vult de halve kazernezaal hardop denkend aan.
+ Volgens hardnekkige geruchten zit het er dik in, dat Dick Schulp terugkomt, zij het waarschijnlijk niet als wethouder maar gewoon weer onder aan de ladder, als raadslid. Het lijkt niet uitgesloten dat zijn CDA straks - D66, een man de VVD en een van de PvdA meegerekend, over een absolute meerderheid in de raad beschikt. Het kan, maar voor hoelang?
+ Eric Hoetmer gaf indertijd, toen hij gepasseerd werd als nestor van de raad, terecht boos te kennen dat er óver hem gepraat was, maar niet mét hem. Nu wordt er mét hem gepraat maar niet óver hem. Het gaat alleen maar over macht. De macht van de meerderheid. Ook een reden om boos te worden, lijkt me.
+ De Muider politiek heeft nog steeds niet door dat 't het gros van de kiezers een rotzorg zal zijn wat voor 'n college er komt, zolang Muiden maar niet uitgeleverd wordt aan de KNSF.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: