- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Oninteressante keutels (gaat over de toekomst van Muiden).

9-sep-2004

+ De behandeling van de Nota Ruimte in de Tweede Kamer, die aanvankelijk in oktober zou plaatsvinden, is andermaal uitgesteld. De Kamerleden willen meer tijd tussen de behandeling van deze nota en de Nota Mobiliteit, die binnenkort aan de orde komt. Waarschijnlijk wordt er pas op 6 december over de Nota Ruimte gedebatteerd. Wat zou het een mooi Sinterklaascadeautje voor Muiden zijn als het CDA, PvdA en Groen Links (samen een Kamermeerderheid) hun belofte gestand doen en bebouwing van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein afwijzen. Dan wordt het wel heel onwaarschijnlijk dat deze plannen doorgaan. Helaas ben je nooit zeker van de afloop. Politiek is koehandel. Met het grootste gemak wordt het een voor het ander ingeruild. Alles wat we vanuit Muiden kunnen doen is de Kamerleden bestoken. En verder is het duimen geblazen. Bidden mag ook.
+ Als de strijd om de Ome Ko Cup die woensdagavond plaatsvond, symbolisch zou zijn geweest voor de strijd tussen Muiden en de KNSF dan heeft Muiden gewonnen. De Hogewier met de gemeenteraad aan boord werd eerste en De Volharding met de directeur van de KNSF aan boord eindigde als laatste. Met zes deelnemende schepen viel de belangstelling voor deze door Zeilvloot Muiden georganiseerde race trouwens tegen. Dat er maar tachtig gehaktballen moesten doorkomen, kwam waarschijnlijk omdat leden van VNO-NCB Lelystad en gedeputeerde Meijdam nattigheid voelden en niet op de uitnodiging om mee te varen waren in gegaan. Ze zullen terecht bedacht hebben dat ze de wind van voren zouden krijgen over de snode plannen met Markermeer en IJmeer, zoals buitendijks bouwen en de gigantisch hoge brug naar IJburg.
+ Er is wat het IJsselmeer betreft nog een ander probleem. Als het Markermeer wordt ingezet voor waterberging, wat Rijkswaterstaat wil, moet er rekening worden gehouden met een verhoging van het waterpeil. Bij het Muiderslot hebben ze al gemerkt wat de gevolgen zijn. Via DWR eist het Hoogheemraadschap AGV dat er een damwand komt in het poortgebouw op de dijk. Hierdoor is de financiering van de renovatie en nieuwbouw op losse schroeven komen te staan. AGV zou de huidige situatie een vijftal jaren willen gedogen. Maar is er geen sprake van dat er een gedoogsituatie was. Tot voor kort was er immers geen vuiltje aan de lucht. Het zou dan ook onredelijk zijn wanneer het Muiderslot voor de extra kosten moet opdraaien. Maar ook al mocht het Rijk de damwand betalen, dan nog zit het Muiderslot in de problemen door de meerkosten om de bouwplannen aan te passen.
+ Ook onder het witte dijkhuis van Gijs du Pau zal waarschijnlijk een damwand moeten komen. Dit geldt niet voor het grote witte huis in Muiderberg, dat hoger ligt. Hier staat weer tegenover dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn rond Buitendijke. Het maaiveld van deze Muiderbergse wijk ligt 2,25 m boven NAP. Dat is niet voldoende. Een dijkverhoging zal dan ook onoverkomelijk zijn.
+ Jan Meester vreest een probleem als de DWR, zoals de bedoeling is, het oude gemaal aan de Noordpolderkade verkoopt. Er zullen zeker liefhebbers zijn om van dit fraai gelegen oude gebouw een vrijstaand woonhuis te maken. Maar Meester is bang dat hierdoor de uitoefening van zijn boerenbedrijf in gevaar kan komen. Een woonhuis moet tegenwoordig namelijk minstens vijftig meter van een boerenstal staan en zijn stal staat veel dichter bij het gemaal. Van de andere kant: om een gemaal te mogen transformeren tot een woonhuis is een bestemmingswijziging vereist. De gemeenteraad zou, om het bedrijf van Meester te sparen, zo'n bestemmingswijziging kunnen weigeren. Het is maar dat iedereen weet hoe de vork in de steel steekt. Bij deze.
+ De initiatiefgroep 'Muiden Vesting' wordt gevormd door ondernemers en organisaties in Muiden. Ook de gemeente doet mee, evenals bijvoorbeeld de ANWB, Connexxion, de Kamer van Koophandel, de provincie Noord - Holland en de Rabobank. In november 2003 nam de initiatiefgroep het besluit zich ervoor in te zetten dat de bezoekers aan Muiden op het juiste moment op een prettige manier worden opgevangen 'zonder al te veel overlast voor de inwoners'. Er werd een gespecialiseerd bureau ingeschakeld voor de uitwerking van de ideeën. Momenteel ligt op het gemeentehuis een rapport ter inzage, waarin niet alleen staat aan welke maatregelen er gedacht wordt, maar ook hoe deze kunnen worden uitgevoerd en wat het allemaal kan gaan kosten.
+ Uit de eerste reacties blijkt dat de Muider politiek positief staat tegenover de zeer praktijkgerichte aanpak om snel een eind te maken aan de tientallen jaren achterstand van Muiden als toeristische plaats, in vergelijking met de andere plaatsen aan het IJsselmeer. In Muiden zijn tal van voorwaarden voor een ideale opvang van toeristen en watersporters aanwezig - tot en met een welwillende houding van de bevolking. Maar helaas schieten de huidige voorzieningen tekort, en niet zo'n beetje ook. Daar moet iets aan te doen zijn. Muiden Vesting is optimistisch: als er in de winter gezaaid wordt, kan er in de zomer worden geoogst.
+ Er is in Muiden jaar in jaar gepraat over verbeteringen. Maar er gebeurde nauwelijks iets. Wat dat betreft zou je het rapport van Muiden Vesting kunnen zien als een lange aanklacht aan het adres van de opeenvolgende gemeentebesturen, maar zo is het zeker niet bedoeld. Men wil niet om zien in wrok, maar de handen ineen slaan voor de toekomst van Muiden als toeristenstad. Muiden Vesting roert het onderwerp KNSF-terrein en Bloemendalerpolder niet aan. Niet zozeer omdat het een politiek beladen onderwerp is (iedereen weet natuurlijk maar al te goed hoe het gros van de inwoners over grootschaligheid denkt), maar omdat het op dit moment weinig ter zake zou doen.
+ De redenering is, dat we ons niet veroorloven kunnen de ontwikkelingen met de handen in de schoot af te wachten. Ongeacht of Muiden kleinschalig blijft of veel groter wordt: de bezoekers moeten zo snel en zo goed mogelijk worden opgevangen. Overigens hoop en verwacht ik dat Muiden Vesting er van doordrongen is, dat ook voor toeristen en watersporters de kleinschaligheid van Muiden nu juist de charme en kracht van het stadje vormt – daar mag natuurlijk niet aan getornd worden.
+ Er zijn drie toeristisch/recreatieve knelpunten, namelijk het haven – en waterverkeer, het ontsluiten van Muiden voor de bezoekers en de ontwikkeling van Muiden als toeristisch product. Alle drie komen ze uitgebreid in het rapport aan de orde. Helemaal nieuw is het gros van de plannen zeker niet. De meeste sluiten aan op ideeën die al jaren bestaan en ook deels zijn uitgevoerd zoals het betaald parkeren. Wel biedt de inventarisatie van Muiden Vesting nieuwe perspectieven, vooral ook wat de haalbaarheid betreft. Zo wordt erop gewezen dat er zicht is op aanzienlijke subsidies.
+ Om met de plannen op en om het water te beginnen: er moeten meer ligplaatsen komen en de ligplaatsen moeten overzichtelijker verdeeld worden. Ook is er een betere coördinatie van de vaarbewegingen en een veiliger situatie in de haven nodig. Hoe meer passanten aanmeren, hoe meer er in Muiden besteed wordt, wat weer goed is voor de winkels en de werkgelegenheid.
+ De Koninklijke zou kunnen worden uitgebreid, en verplaatst naar de westkant van de Westelijke pier. Daar kunnen dan driehonderd ligplaatsen worden gerealiseerd, evenals een nieuw clubgebouw en openbare ruimte bij de Westbatterij. De toekomstige weg naar het KNSF-terrein zou de nieuwe Koninklijke moeten ontsluiten (een mooi plan, maar de Nota Ruimte kon wel eens roet in het eten gooien, want volgens deze nota zijn buitendijkse uitbreidingen taboe, zo goed als 'dijkdoorbraken' niet mogen).
+ De Stichting Jachthaven zou in haar geheel kunnen worden verplaatst naar de 'oude' Koninklijke. Ook de bruine vloot zou hier in zijn geheel naar toe kunnen verhuizen. Er komt dan ruimte vrij voor tal van passantenplaatsen in het hart van Muiden. Voorts zou er voor de passanten een drijvende steiger bij het Muiderslot kunnen komen. Ten behoeve van watersporters en bruine vloot gaan de gedachten uit naar een maritiem centrum. En er zijn goede sanitaire voorzieningen nodig, ter vervanging van de huidige noodvoorziening aan de Ton Kootsingel.
+ Muiden Vesting stelt vast dat de bebording in en bij Muiden onduidelijk is. Tot ieders ergernis komen er auto's in de stad terwijl dit niet nodig is. Ze kunnen beter rechtstreeks naar de twee grote parkeerterreinen bij de A1 worden geleid, maar dan moet men daar wel zijn auto veilig achter kunnen laten. In het toeristisch seizoen zou voor de hele dag en avond een parkeerwacht kunnen worden aangetrokken. Voor parkeren op het grote terrein bij Mariahoeve zou een laag dagtarief in rekening kunnen worden gebracht. Dit wordt moeilijker bij de Maxisweg, want dat is een P+R terrein van Rijkswaterstaat, dus parkeren is hier per definitie gratis (er moet overigens over betaald parkeren op P+R te praten zijn, dat is ook in Amsterdam gebeurd).
+ Op het verlanglijstje van Muiden Vesting staan ook het uitbreiden van het parkeerterrein Mariahoeve (dat zit al in de pen), een eigen VVV (desnoods beperkt van opzet), het verbeteren – door duidelijker bordjes - en uitbreiden van de wandelroutes, het verlenen van meer toeristische informatie op de parkeerterreinen, een plattegrond van Muiden bij de Groote Zeesluizen en het uitdelen van plattegrondjes.
+ Het derde deel van het rapport is gewijd aan 'productontwikkeling'. Muiden Vesting betoogt dat de ondernemers gezamenlijk aan de slag moeten om Muiden beter op de kaart gezet te krijgen en de juiste toeristen aan te trekken, met als achterliggende gedachte: meer bezoekers, die langer blijven, besteden meer. Onder de gewenste 'betere toeristen' worden zeker geen feestende jongeren verstaan, maar vooral bijvoorbeeld vijftigplussers: met name mensen met enige achtergrond en culturele belangstelling.
+ De mogelijkheden van Internet moeten worden uitgebuit om Muiden dusdanig te promoten, dat men op het idee van een 'Dagje Muiden' komt. Ook is het zeker de moeite waard te proberen Maxis-bezoekers naar Muiden te halen. Als voorbeeld van wat je zoal kunt doen, wordt het invoeren van een 'Makkelijk Muiden Menu' genoemd, een toeristisch menu dat door meerdere restaurants op eigen wijze ingevuld wordt en dat de bezoeker verleidt om meer euro's te besteden bij de Muidense horeca.
+ Nog geen tien jaar geleden kwamen er jaarlijks om en nabij de 200.000 bezoekers naar Muiden. Momenteel ligt dit aantal rond de 150.000. Vesting Muiden streeft ernaar, om de schade in hoog tempo in te halen, zodat het aantal bezoekers in 2007 weer op 200.000 komt. Het streven is dat ze per persoon per dag gemiddeld 12 euro in Muiden achterlaten.
+ Op 4 augustus stuurde Monumentenzorg een brief aan de KNSF, waarin stond dat de vraag welke gebouwen gespaard moeten blijven, niet beantwoord kon worden, omdat men te weinig gegevens van de KNSF had ontvangen. Monumentenzorg had hier op 26 mei om gevraagd, maar de KNSF had niet gereageerd. Wat de consequenties zijn is niet duidelijk. Kan de KNSF zijn gang gaan en wast Monumentenzorg zijn handen in onschuld? Het zal toch niet?
+ Burgemeester Smith bracht in een van de commissievergaderingen de besteding van de ISV gelden ter sprake. ISV staat voor Investering Stadsvernieuwing. Het is een provinciale bijdrage, aan te wenden voor bouwprojecten of sociale projecten. Op basis van de verdeelsleutel voor Noord-Holland is voor Muiden 91.000 euro uitgetrokken. Gedeputeerde Staten suggereren dit geld te besteden aan de inrichting van het KNSF-terrein. Dat is dus ter meerdere eer en glorie van de provincie met haar 'voorbeeldproject', denk je dan. Maar misschien is er een andere reden. Bijvoorbeeld dat de KNSF, die het toch al zo moeilijk heeft om rond te komen, niet overal voor hoeft op te draaien. Drie keer raden wie GS op het idee heeft gebracht. Wat denkt u van het oude college?
+ De ISV gelden voor Muiden bedragen nog geen ton euro. Voor het KNSF terrein is dat een druppel op de gloeiende plaat. Maar voor andere doelen die in aanmerking zouden kunnen komen, zoals uitbreiding van de Rijver of voorzieningen in het Kocherplantsoen, is een bedrag van 91.000 euro beslist de moeite waard. We moeten het er maar op houden dat het om stadsvernieuwing gaat en niet om dorpsvernieuwing.
+ Al weer drie maanden geleden stapten de drie wethouders op. Er werd prompt gespeculeerd over een nieuw college, maar de besprekingen zaten al meteen muurvast. Met uitzondering van de VIB zijn alle partijen verdeeld in twee kampen. Iedere politicus beseft dat er nu toch echt snel knopen moeten worden doorgehakt. Links en rechts worden dan ook wanhopige pogingen gedaan om een college in elkaar te zetten, dat het uit kan zingen tot aan de raadsverkiezingen over anderhalf jaar. Zo wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een minderheidscollege van CDA en D66, dat gokt op steun vanuit andere partijen, maar ook aan een meerderheidscollege van VVD, PvdA, VIB en Riet Ruijzendaal, dat zich geen afvalligen kan veroorloven. De 'poppetjes', waarmee de kandidaat wethouders bedoeld worden, zijn bekend. Hun namen komen vandaag of morgen naar buiten. En nu maar afwachten wanneer je de poppen aan het dansen hebt.
+ Een nieuw college is niet te benijden. Een college dat de noodkreet van Muiden in de wind slaat en op de grootschalige toer gaat, hoewel deze afgewezen werd door de overgrote meerderheid van de inwoners, kan rekenen op een afstraffing bij de verkiezingen. Maar als er een college komt dat doet wat de inwoners willen, dat is dus vechten voor het behoud van de kleinschaligheid, en ze verliezen de strijd, dan worden ze daar bij de verkiezingen net zo hard op afgerekend. Alleen zullen ze niet als komedianten beschouwd worden.
+ Te lezen op internet: 'KNSF Vastgoed vindt het belangrijk om contact met de Muidense gemeenschap te houden. We gaan een periode van ontwikkeling en activiteiten tegemoet, waarin KNSF Vastgoed u regelmatig op de hoogte zal houden. Dit is wat u van ons kunt verwachten: een informatiekrant over het KNSF-terrein, een informatiecentrum, bijeenkomsten om u bij te praten en uw vragen te beantwoorden. Als u contact met ons wilt zoeken, wordt u hierbij van harte uitgenodigd. Via deze pagina kunt u aan ons kwijt wat u wilt: vragen en opmerkingen, kritiek en lof, ideeën en suggesties'. Pas maar op, want als je publiekelijk op zo'n uitnodiging ingaat, loop je het risico dat ze proberen om je mond te snoeren, onder de bedreiging dat ze je voor de rechter zullen slepen. Vraag maar aan Jan Bovenlander.
+ De nieuwe forumopzet op Muider.nl slaat niet aan. Dat is erg jammer, vooral ook omdat het nu zulke spannende tijden voor Muiden zijn. Toen het nog een beetje wildwest op dit forum was, zat het een paar keer lelijk fout, maar toch surfte je er uit nieuwsgierigheid om de haverklap heen. Hopelijk wordt er iets bedacht om het strijdperk toegankelijker te maken, uiteraard zonder dat er weer streken kunnen worden uitgehaald, zoals onder een valse naam mailen.
+ De hele maand augustus was Anna's Dagboek op de website van de VIB zo gesloten als de open begroting van de KNSF. Begin september verscheen ineens weer een tekst: 'omdat we de onderhandelende partijen hebben moeten beloven niet in de openbaarheid te treden, zijn er, zeer tegen onze zin, nog geen dagboekbijdragen deze maand. Nog een paar nachtjes slapen. Naar boven'.
+ Om over na te denken: als je wilt dat Kruitburg doorgaat, dan moet je vooral je hoofd in de schoot leggen, omdat de 'hoge heren toch al alles bedisseld hebben'. Je kunt de heren geen groter plezier doen. Hoe minder de tegenstand, hoe makkelijker ze hun gang kunnen gaan om alsnog hun slag slaan. Het is net zoiets als niet gaan stemmen: uitgerekend de partij waar je niets van moet weten, profiteert ervan.
+ Zegt de ene Muier: 'Wat heb jij tegen bouwen op het KNSF terrein? Als er geen nieuwe wijken waren gekomen, had jij hier niet eens gewoond, dus waarom gun je dat een ander niet?' Antwoordt de andere Muier: 'Dat kun je niet vergelijken, het gaat deze keer niet om een wijk van een paar honderd huizen. Toen die erbij kwamen, groeide Muiden geleidelijk en daardoor kon het karakter behouden blijven. Maar nu willen ze duizenden woningen uit de grond stampen, met hoogbouw en enorme kantoren. Er blijft niets van Muiden over. En dan zijn die huizen ook nog eens zó duur, dat je er alleen een kunt kopen als je heel veel geld hebt'. Reageert de eerste Muier: 'Zie je nou wel, ik zei het toch, je gunt het een ander niet'.
+ Wat hebben verschillende raadsleden, een vorkje prikkend, de KNSF zoal toegezegd, dat er dwars tegen de wil van de bevolking in, misschien tòch grootschalig, althans niet naar Muider maat, zal worden gebouwd? Zou de schrik erin zitten, nu de eerst zo vriendelijke KNSF aan het dreigen is geslagen - bij de raad en bij een betrokken burger? Hadden die raadsleden niet kunnen bedenken dat de KNSF het er niet bij laat zitten als Kruitburg de mist in dreigt te gaan? Of zijn ze zo onnozel geweest geen moment te verwachten, dat de inwoners (hun kiezers!) zich massaal tegen Kruitburg zouden verzetten? Natuurlijk wordt het 'even afrekenen heren'. Maar liever een paar heren in de nesten, dan Muiden naar de maan.
+ Bij de voetbalwedstrijd tussen Muiden en Muiderberg was er vijf keer geel voor Muiden en vier keer geel voor Muiderberg. Wie zei daar dat Muiders en Muiderbergers niet met elkaar overweg kunnen?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: