- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Nog geen witte rook uit de schoorsteen van het grote keutelhuis.

20-sep-2004

+ Wie het geluk had vorige week het Vechtjournaal in de bus te krijgen, zal de gemeentelijke publicatie hebben gezien, waarin een bouwvergunning aangevraagd wordt voor Singelstraat 32. Het gaat om het verbouwen van de voormalige molen de Spiering in het plantsoen en het plaatsen van een schuur. Dat maakt nieuwsgierig, want waarom zou je een schuur neerzetten als je over zo'n gigantische bergruimte beschikt. De onderbouw – of liever wat er nog van overeind staat - is maar liefst tien meter in het vierkant.
+ Hoe het in werkelijkheid zit, werd duidelijk toen Haya Bernheim, die met Hans Rosenberg en hun kinderen Lout, Florentine, Mauve en Boetie in het houten molenaarshuis voor de ingestorte molen woont, bij de omwonenden langs kwam om een brief en tekeningen van de nieuwe situatie aan te reiken. In de brief staat dat het huis in de acht jaar dat ze er wonen te krap is geworden voor het groeiende gezin. Daarom werd besloten de huidige woning uit te breiden door de ingestorte molen op te knappen en bij het huis te betrekken. Na twee jaar overleggen met de gemeente en de welstandscommissie, waarbij een eerder plan voor een grote tuinkamer werd afgewezen, ligt er nu een bouwplan, waar de partijen elkaar in hebben kunnen vinden.
+ Als rechtstreekse verbinding tussen het molenaarshuis en de onderbouw van de molen is een corridor gepland van in een stalen beraming gevat glas. Deze zogeheten 'verkeersruimte' zal over beide verdiepingen transparant zijn, om de veiligheid van de kinderen zoveel mogelijk te waarborgen. De uitbreiding zelf omvat de bakstenen onderbouw en een hoge rieten kap. Je zou kunnen zeggen dat de oude molen terugkomt – maar dan op de bovenbouw en de wieken na.
+ Gelijkvloers is een ruime woonruimte met vide en drie grote poortachtige ramen tot aan de vloer. In de bovenverdieping komen twee slaapkamers en een badkamer. Onder de woonruimte is een enorme kelder. Het is niet uitgesloten dat er bezwaren tegen de bouw komen. Zo ageerde de Stichting Behoud Vesting Muiden eerder tegen de sloop, omdat men niet wist wat er voor de bouwval in de plaats zou komen. Een halve Spiering dus.
+ Het lijkt nu toch eindelijk zover te zijn dat Cor de Wit niets meer in de weg staat om het riante huis aan de Vecht bij de sluis te kunnen laten bouwen. Aanvankelijk hadden verschillende raadsleden er bezwaar tegen dat het bouwplan op zichzelf staat en geen deel uitmaakt van een integrale aanpak van de westelijke Vechtoever. Maar deze aanpak is er nog helemaal niet, dus het plan van De Wit moet maar beschouwd worden als een eerste aanzet. Doorslaggevend voor het raadsbrede fiat is, dat je het Cor en Hetty de Wit gewoon niet mag aandoen, dat ze nog langer moeten wachten.
+ Uit de reacties van PvdA-leden valt te concluderen dat er, anders dan vrijdag in de Gooi – en Eemlander stond, wat hen betreft nog geen sprake is van overeenstemming over een nieuw college. Het staat allerminst vast of de PvdA zich wil aansluiten, zoals het CDA en D66 volgens de krant verwachten. Deze partijen schoven uit eigen gelederen twee tussenpausen als wethouders naar voren: Jaap Meijer en Flip de Groot - beiden beminnelijke mannen, maar bepaald geen krachtfiguren. Niet voor niets wordt het nieuwe college aangevuld met een buitenstaander. Het is de bedoeling dat de Muiderbergse marketingman Jos Glansbeek wordt ingeschakeld voor het overleg met provincie, Weesp en de KNSF.
+ Ouwe Muier had eerlijk gezegd liever de zwaargewichten Dirk Jan Methorst van het CDA en Jan Hylkema van de PvdA als de nieuwe wethouders gezien. Deze twee fractievoorzitters houden elkaar in evenwicht, ook als ze tot in de kleine uurtjes vergaderd hebben. Maar beiden hebben het te druk met hun eigen werk om zich vrij te kunnen maken voor het wethouderschap in het woelige Muiden.
+ Mocht alles volgens het plan van CDA en D66 verlopen, dan is het te hopen dat Jaap Meijer beter geïnformeerd is dan indertijd, toen hij Schulp prees omdat deze Rijkswaterstaat zo ver zou hebben gekregen de doseerinstallaties in Muiderberg te betalen, terwijl dit op kosten van het Rijk moest. Ook opperde Meijer dat het uit de koker van de Nee-meermin kwam dat tachtig procent van het Kruitbos gekapt zou moeten worden, terwijl dit gewoon in het plan van B&W en de KNSF stond. Verder bestreed hij dat de KNSF plannen al jarenlang bestonden, hoewel de geheime besprekingen al in 2000 waren begonnen.
+ Binnen de voorgestelde opzet wordt de PvdA de Zwarte Piet toegespeeld in de vorm van de derde wethouder, een figuur, die nog steeds onvermijdelijk schijnt te zijn om tot politieke samenwerking te komen, maar die er zo'n beetje bij pleegt te hangen binnen het college. Totnogtoe leverde D66 de derde man. Willen CDA en D66 de PvdA meekrijgen, dan zullen de portefeuilles meteen herverdeeld moeten worden, want de PvdA vertikt het natuurlijk om á la Van der Steen voor spek en bonen mee te doen. Overigens kan de PvdA het zwaktebod van de ingehuurde projectmanager voor KNSF en Bloemendalerpolder ongedaan maken door een derde wethouder te leveren die minstens zo goed op de hoogte is van wat er op dit front speelt als Fred Winnubst van de PvdA, Eric Mackay van de VVD en Roy Hesterman voor de VIB – dat waren de gedoodverfde wethouders van de mislukte poging tot collegevorming door de VIB. Persoonlijk heb ik een financieel manager voor ogen, die ook nog eens minstens zo beminnelijk is als De Groot en Meijer. Hij weet het zelf nog niet, maar ik bedoel oud raadslid en huidig Statenlid Hette Zijlstra.
+ Gedeputeerde Henri Meijdam stelde zich verrassend welwillend op tegenover de fractievoorzitters van de raad van Muiden, die naar Haarlem waren getogen om het gesprek met de provincie en Weesp weer op gang te krijgen. Stond er in de beruchte startnotitie, die de Muidense raad unaniem afwees, geen woord over de mogelijkheid om de door de provincie geëiste 4500 woningen voor Weesp en Muiden uit te smeren over de regio, in Haarlem bleek Meijdam hier, net als eerder, wel degelijk voor open te staan.
+ Bovendien verraste de Gedeputeerde eenieder door een opening te maken naar minder bebouwing op het KNSF-terrein. Hij gaf aan dat een tegenexpertise op de open begroting van de KNSF, aan te slingeren door de raad van Muiden en uit te voeren door een externe deskundige, meer indruk op hem zou maken dan de huidige tegenbegroting van de PvdA. Zijn voorzet, die in feite inhoudt dat hij afstand neemt van het 'heilig verklaarde' bouwvolume voor het KNSF-terrein, werd ter plekke gretig door de gezamenlijke fracties opgepakt.
+ In de raadsvergadering van donderdag werd een door de PvdA ingediende en door de gehele raad – zij het met een tegensputterende Henk Bökenkamp – ondersteunde motie door het college overgenomen. In deze motie staat dat gedeputeerde Meijdam de kostenraming voor het saneren en ontwikkelen van het KNSF-terrein (de open begroting) pas wil heroverwegen als de raad van Muiden met een contra-expertise komt, en ook dat er volgens de raad aanwijzingen zijn dat dit tot flink wat minder kosten en dus ook minder bebouwing kan leiden – reden om te besluiten de contra-expertise op korte termijn uit te laten voeren.
+ Nu bestaat het college van Muiden, dat de motie overnam, bij gebrek aan wethouders op dit moment nog steeds uit één man, te weten burgemeester Harry Smith. Die was zichtbaar door de nieuwste ontwikkelingen overvallen. De onzekerheid sloeg bij hem toe, met als gevolg dat hij van de weeromstuit als een soort Vader des Vaderlands even vermanende als wijze woorden tot de vroede vaderen sprak. Harry Smith zal er nooit aan wennen dat de raadsleden sinds de invoering van het duale stelsel de baas zijn. Dat hoeft ook niet – zolang hij maar doet wat hem opgedragen wordt.
+ Was Smith duidelijk, Henk Bökenkamp, de fractievoorzitter van de VVD was niet te volgen. 'Hier komen alleen maar nietes welles spelletjes en bonje van, laten we als gemeenteraad met de KNSF praten en er samen uit zien te komen' verzuchtte de fractievoorzitter van de VVD. Nota bene terwijl diezelfde KNSF de raad een brief schreef, waarin gedreigd werd dat er alleen kostendekkend gebouwd kan worden bij 1700 woningen en 100.000 m2 kantoren – en dat Muiden bij 200 woningen minder naar de beloofde 'bovenwijkse voorzieningen' kan fluiten. Wat bedoelt Bökenkamp. Handjeklap, even ritselen? De KNSF zelf, met twee man aanwezig in de raadszaal, had een slechte avond. Ex-wethouder Schulp schoof bij hen aan en ging een bootje zitten vouwen. Daar zaten ze nou net op te wachten.
+ Vorige week dinsdag kwam de Commissaris der Koningin in Noord-Holland, de 'CdK' Harry Borghouts, in hoogsteigen persoon naar Muiden om van de raadsleden te vernemen wat zij van de nieuwe burgemeester m/v verwachten. Hoe men zich de opvolger van Harry Smith, die volgend jaar maart met vervroegd pensioen gaat, gedacht heeft, stond overigens al in een zogeheten profielschets. De bedoeling van deze extra raadsvergadering was om over en weer vragen beantwoord te krijgen en de puntjes op de 'i' te zetten, opdat de CdK zoveel mogelijk rekening kan houden met wensen vanuit de Muider raad wanneer liefhebbers voor het burgemeesterschap van Muiden via de Staatscourant worden uitgenodigd te solliciteren.
+ De bevolking van Muiden stond bepaald niet in rotten van drie de CdK op te wachten, toen de Mercedes met chauffeur bij de kazerne arriveerde. Gerrie van Wijk vormde in zijn eentje het comité van ontvangst. Na een woord van welkom voerde hij de hoge gast de halflege kazernezaal binnen en stelde hem voor aan raadslid Gea Heijnen, die bij deze gelegenheid als voorzitter van de raad optrad. Mr Borghouts keek wel een beetje vreemd op toen hij Gerrie even later druk met koffie en koekjes in de weer zag. Maar ja, iemand moest het toch doen.
+ Het was de eerste keer sinds haar benoeming tot waarnemend voorzitter van de raad dat Gea Heijnen de kans kreeg om metterdaad de voorzittershamer te hanteren. Eigenlijk had Eric Hoetmer aan het hoofd van de tafel moeten zitten, maar onze snackbarhouder werd indertijd gepasseerd voor dit erebaantje waar hij als nestor van de raad recht op had. Terwijl Hoetmer zich ontpopte als een vaardig commissievoorzitter – wat hij dus wèl mocht zijn -, vergat Gea Heijnen tijdens haar eerste optreden van de zenuwen de raadsleden aan te wijzen voor het tellen van de stemmen, nodig voor het formeren van de vertrouwenscommissie, die de door de CdK voorgeselecteerde kandidaten moet beoordelen. Ze haastte zich de schade te herstellen, en benoemde naast haar partijgenote Petra Nell ook, jawel: Eric Hoetmer als teller.
+ Voordat de raad aan de profielschets toe was, mochten de insprekers hun zegje doen. Jacob Veenhuysen, voorzitter van de Stichting Stad Muiden, als altijd onvermoeibaar op de bres voor Muiden en het Kruitbos, had uit de profielschets begrepen 'dat Muiden in de komende jaren gaat groeien, omdat dat zo in de Nota Ruimte staat, alsof het om een natuurverschijnsel gaat'. Ook Anna Waanders van de VIB viel over het opvoeren van de Nota Ruimte. Ze betoogde, dat niet het Rijk besluit of onze gemeente gaat groeien, maar de raad. Dat was natuurlijk terecht. Dat de raad naar deze nota verwijst, is tekenend voor het gebrek aan geloof in eigen kracht en kunnen.
+ De lijst van eisen die aan de nieuwe burgemeester gesteld worden, zal nauwelijks afwijken van die van welke andere gemeente ook. Een speciale Muider wens is 'affiniteit met het leven in een kleinschalige woongemeenschap als basis voor zijn of haar denken en handelen'. Ook ziet de raad natuurlijk niet graag dat de nieuwe burgemeester het kleine Muiden slechts als een stapje in zijn of haar carrière ziet en tussentijds afhaakt voor een positieverbetering. Als ze maar beseffen dat iemand die tijdens de sollicitatie verklaart Muiden eeuwig trouw te blijven per definitie ongeschikt is.
+ We mogen in Muiden onze handen dichtknijpen als er een burgemeester uit de bus komt die tegen de Muider politiek is opgewassen. De ene na de andere burgervader heeft moeten ervaren dat wat op het eerste gezicht oogde als een film van Swiebertje of een hoofdstuk uit Dik Trom, in werkelijkheid een slangenkuil bleek te zijn. In dit licht voegde Janneke Knijn nog wat voorwaarden aan het profiel toe, waaronder stressbestendigheid. Dick Methorst verweet haar prompt op bestraffende toon dat ze op eigen houtje met aanvullingen kwam. Een mening, die mogelijk afwijkt van die van je fractievoorzitter. Je moet maar durven!
+ Reken maar dat er liefhebbers genoeg zijn om burgemeester te worden. Hele stoeten ijdeltuiten willen dolgraag met de ambtsketen om de hals lopen, zonder daar een cent voor te krijgen. Wat heet: je zal ze de kost moeten geven die zelfs een kapitaaltje neer willen leggen om met deze 'erebaan' aanzien te verwerven. Alleen heb je in een eigentijdse organisatie niets aan mensen die uitsluitend ter meerdere eer en glorie van zichzelf burgemeester willen worden. Als reactie op de veronderstelling vanuit de raad, dat er zich wel veertig liefhebbers zouden kunnen aandienen, was de Commissaris der Koningin zo reëel om de raadsleden elke illusie te ontnemen dat de beste mensen voor het oprapen liggen. Hij stelde vast dat er zich hooguit drie à vier serieus te nemen kandidaten voor zo'n kleine gemeente zullen aandienen – ook al omdat het salaris vergeleken met grotere gemeenten laag is.
+ In het geval van Muiden wordt het helemaal moeilijk om de ideale burgemeester aan te trekken. Er is hier namelijk nog een extra probleem. De benoeming mag dan wel voor zes jaar gelden, als de plannen voor de gekozen burgemeester doorgaan (wat nog valt te bezien) moeten vanaf 2006 in principe alle burgemeesters door de bevolking worden aangewezen, óók de zittende, ongeacht of ze pas benoemd zijn of niet. De benoemde burgemeesters zullen het in de burgemeestersverkiezingscampagne op moeten nemen tegen een of meer plaatselijke figuren die zichzelf een grote populariteit toedichten. Dit slag zichzelf zwaar overschattende hansworsten loopt zich nu al warm.
+ Denk erom dat het een beschamende vertoning wordt. Welke serieus te nemen kandidaat wil riskeren, dat hij of zij binnen de kortste keren én voor schut én op straat komt te staan? Harry Borghouts zei voor Muiden te hopen dat de nieuw te benoemen burgemeester hier tot minstens 2010 in functie zal zijn. Aan deze welgemeende wens voegt uw chroniqueur de wens toe dat Muiden zoals wij het koesteren over zes jaar nog bestaat. Toch wel opvallend dat geen enkel raadslid dit aspect ter sprake bracht. Willen ze er niet aan herinnerd worden?
+ Na afloop las ex-wethouder Schulp -die om het maar eens aardig te zeggen, nadrukkelijk op de publieke tribune aanwezig was - de fractievoorzitter van D66 de les. Flip de Groot had het gewaagd om het stokpaardje van D66, te weten inspraak van het volk in de vorm van een raadplegend burgemeestersreferendum, van stal te halen. Dat was niet afgesproken, zei de ex-wethouder streng. Rijst de vraagt wat De Groot wel of niet van Schulp mag zeggen, als hij straks wethouder de Groot zal zijn. Anders gezegd: wie is de baas? De meerderheid van de raad bleek overigens weinig te voelen voor zo'n referendum. Het zou geschikte kandidaten ervan kunnen weerhouden om te solliciteren. Als hun kandidatuur openbaar wordt gemaakt kan dit hun huidige positie schaden.
+ Muiden had veel te bieden op Open Monumentendag, die dit jaar in het teken stond van de verdedigingswerken. Vestingwerken, linies, kazematten, stellingen, het kon niet op. Muiden had de 250 bezoekers ook een kazerne en een kasteel kunnen bieden, maar die deden niet mee. Wel de Westbatterij (die was ook nog op de TV) en vooral het Muizenfort, waarvan de bult mocht worden betreden, zodat je een fantastisch uitzicht had over het vrije schootsveld van de Noordpolder. Heel bijzonder waren de speciale presentatieborden met op de ene kant uitleg over de situatie ten tijde van de Franse inval en op de andere de markante koppen van grenadiers.
+ Binnen werden plattegronden en foto's vertoond, naast video's van de Waterlinie en de mobilisatie in 1939 en 1940. Om het nog aantrekkelijker te maken had de Historische Kring het kleine kanon uit de kazerne naar het Muizenfort gesleept. Guus Kroon verzorgde een rondleiding langs de verdedigingswerken. Met een groep van wel 35 mensen trok hij onder meer over de oudste wallen van Muiden, die uit 1580 stammen. De horeca had beloofd een soldatenhap te serveren. Floris V maakte het waar met kapucijners in plaats van rats, kuch en bonen en bij de snackbar kon je een patatje oorlog bestellen. De bezoekers keken vergeefs uit naar een huzarensalade.
+ De Open Momentendag van dit jaar was te beschouwen als een eerste stap om het Muizenfort in te richten als een permanent museum voor de vestingwerken - in combinatie met de walbasis van Pampus en de Muider Compagnie die er kaartjes voor de Utrecht wil verkopen. Ook wordt een VVV- kantoor met beperkte functie overwogen, dagelijks geopend in het toeristenseizoen, maar dan niet meer ondergebracht in een tochtige gang. Al eerder waren er plannen om de bunker, die als schuilplaats voor de soldaten diende, open te maken en uit te graven en om de loopgraven in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Alleen had de gemeente laten weten geen geld te hebben. Er wordt nu achter diverse mogelijkheden voor subsidie aan gezeten. Als alles lukt, is Muiden een belangrijke attractie rijker, die veel belangstellenden zal trekken. Horeca, Muiderslot, bruine vloot en middenstand zullen er zeker van profiteren.
+ De sluiswachters hadden zich ontfermd over een eend met manke poot. Maar hoe graag ze het arme beest ook wilden vertroetelen, het ging niet goed. De eend at steeds minder en wilde op het laatst helemaal niet meer gevoerd worden. Bij een poging haar te vangen en naar de vogelopvang te brengen, vloog ze tegen de muur van de spuisluis, fladderde weg en verdween uit zicht. De sluiswachters dachten dat ze dood was. Maar een maand later was dezelfde eend weer terug, met een gespalkte poot en levendiger dan ooit. Kennelijk was het een dierenvriend gelukt haar te vangen en te verzorgen. Ze zag er niet alleen prima uit, maar kwam zelfs weer brood bedelen. Dat doet ze nog steeds. Ze wordt daarbij beschermd door haar vriendje, een ferme woerd. Die houdt de kraaien uit haar buurt als ze aan tafel zit.
+ Een bekende Muier, een vakman op zijn gebied, nee ik noem geen namen, is gedwongen te solliciteren sinds zijn baas failliet is. Dat is een frustrerende bezigheid, want hij loopt al tegen de zestig en maakt geen schijn van kans op een nieuwe baan. De jonge, hooghartige vrouw aan wie hij zijn hele hebben en houwen moet vertellen, doet geen enkele poging zich in zijn situatie in te leven. Ze begrijpt niets van hem, noch van zijn beroepsrots en stelt de ene vernederende vraag na de andere. 'Hebt u er wel eens aan gedacht om van beroep te veranderen?', vraagt ze. Antwoordt hij: 'Nee. U?' Zij weer: 'De volgende keer moet u uw CV meenemen'. Hij: 'Dat gaat niet mevrouw, mijn CV zit vast aan de muur. Bovendien ben ik op de fiets'. Ze kan er niet om lachen: 'Wilt u alstublieft meewerken? Ik probeer u aan werk te helpen'. Zegt de Muier: 'Nee, mevrouw, zo is het niet. Die zinloze sollicitatieplicht voor mensen van mijn leeftijd is er niet om ons te helpen, maar alleen om ú aan het werk te houden'.
+ De Amsterdamse tramconducteur en gewaardeerd lid van de Muider Schippersband Harry Smit is zozeer aan Muiden verknocht dat hij het postertje met de VOMM – activiteiten voor Indonesische weeskinderen een aantal keren kopieerde en ophing in zijn tram. Het is niet bekend of het geholpen heeft.
+ Had het CDA in de tijd dat hij gepasseerd werd als waarnemend raadsvoorzitter de stem van Eric Hoetmer nog niet nodig, bij de besprekingen voor het nieuwe college, wordt dit PvdA raadslid door de Christen-democraten doodgeknuffeld. Hoetmer, die zijn ambities niet onder stoelen of banken steekt, is graag bereid wethouder te worden, ook al zou dat pas over enkele maanden zijn, wanneer hij na zestien jaar zijn snackbar overdraagt aan een nieuwe eigenaar. Of zijn kiezers – hij kreeg veel voorkeursstemmen - hier gelukkig mee zijn, valt te bezien, temeer omdat CDA en D66 niet echt staan te springen om tegemoet te komen aan de wensen van de inwoners wat betreft het behoud van de kleinschaligheid - ook al belijden ze dit wel met de mond.
+ Door al het gekuip en gekonkel van de laatste tijd is de sfeer in de gemeenteraad van Muiden grondig verpest. Het is wel zeker dat er voorlopig geen moties meer te verwachten zijn die door de hele raad ondersteund worden (kwam er waarachtig donderdag toch één!). We mogen al blij zijn als de eerder raadsbreed aangenomen moties om de kleinschaligheid van Muiden veilig te stellen, niet teruggedraaid worden wegens 'voortschrijdend inzicht' – de beruchte eigentijdse smoes, waarmee bijvoorbeeld ook de belofte om de Bloemendalerpolder groen te houden, werd geschonden.
+ Stel je bent Commissaris van de Koningin en je hebt iemand op het oog voor het burgemeesterschap van een bepaalde gemeente. Je selecteert pak weg drie kandidaten uit het aanbod van sollicitanten: jouw persoonlijke keus plus twee kandidaten van aanzienlijk minder kaliber. De drie worden vervolgens beoordeeld door de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad. Het kan niet missen of de commissie volgt jouw keus – terwijl toch niemand druk op de commissieleden heeft uitgeoefend. Wie zei daar dat de inbreng van de raad bij burgemeestersbenoemingen een wassen neus is?
+ De Commissie Ruimtelijke Ordening van Provinciale Staten, die akkoord ging met de 4500 woningen, zal door de raad van Muiden worden uitgenodigd voor een werkbezoek om met eigen ogen te zien en met eigen oren te horen wat hier op dit gebied speelt. En nu maar hopen dat ze komen. Onlangs werd een stop gezet op dit soort uitstapjes omdat het budget voor dit jaar al was overschreden.
+ Het viel op dat de VIB verstek liet gaan bij achtereenvolgens de extra commissievergadering over het communicatieplan (nog wel bij uitstek hun onderwerp), het opstellen van het profiel van de te benoemen burgemeester (terwijl Anna Waanders het enige raadslid is met professionele kennis van werving en selectie), het belangrijke fractievoorzittersoverleg in Haarlem met Meijdam - en ook bij het overleg over de uitvoering van de motie over de contra-expertise na de raadsvergadering van donderdagavond. Nogal vreemd allemaal, temeer omdat de VIB normaal overal bovenop zit. Zo staken ze heel veel energie en tijd in hun poging om een 'niet politiek' college van de grond te krijgen. Of was dat nu juist de reden dat ze niet op kwamen dagen?
+ De bekende Muiderberger en trouw inspreker Harry Mock brak in de extra raadsvergadering onder het motto 'twee burgemeesters voor één geld' een lans voor een nog onbekend verschijnsel: het duo burgermeesterschap. Harry en Betty Mock?
+ Een telefoontje: 'Ik wil je even waarschuwen, er staat een politieauto van het corps Gooi - en Vechtstreek pal naast die van jou. Als ik jou was zou ik 'm maar een stukje verderop zetten'.
+ Zegt de ene Muier: 'Eric Hoetmer zou een betere wethouder van verkeer en parkeren zijn dan Schulp was'. Reageert de andere Muier: 'Kunst. Wie niet'.
+ Staat er een groep Japanners met hun kinderen te springen van vreugde op het plantsoen van het Vestingplein naast de tuin van Nico Wolf. Rapen ze met z'n allen grote glanzende kastanjes op. Denk je: die zullen ze niet hebben in Japan. Kijk je op internet bij Google. Blijkt dat er zelfs speciale eigen Japanse kastanjes zijn. Conclusie: de lieverds deden het voor de kinderen.
+ Naast het politiebureau staat een truck met oplegger met daarop een glimmende, prachtig onderhouden oldtimer, een cabriolet. De chauffeur vertelt dat het een Peugeot is uit 1953. Hij heeft 'm opgehaald bij een tandarts op de Herengracht, die 'm had verkocht. De schoonheid zou twee jaar op stal hebben gestaan. Duco?
+ Tijdens de oogstdag van de volkstuinvereniging Nooitgedacht afgelopen zaterdag sloegen de bezoekers grote hoeveelheden aardappelen in. We hebben Prinsjesdag niet nodig om te weten dat de lamp scheef hangt in Nederland.
+ Al gelezen hoe het komt dat Muiers Muiers heten en Muierbergers Muierbergers? Surf snel naar Hopsalabopsa.nl.
+ De contra-expertise van de gemeente Muiden zal 15.000 euro gaan kosten als het niet meer is. Maar wat maakt het uit? De KNSF zal het wel weer betalen. De KNSF gooit Muiden dood met cadeautjes.
+ Strikt vertrouwelijke en diep geheime tip voor de KNSF. Wees de contra-expertise voor. Gooi de open begroting open zoals je beloofd hebt, dat was je toch al van plan. Je bespaart Muiden er minstens € 15.000 mee en je bent in één keer van elke verdenking en hordes persmuskieten af. En ook van die rare geruchten over tegen de honderd miljoen euro winst, terwijl je je, als je je niet bij het tellen vergist hebt, met geen tiende daarvan zal moeten zien te redden. Wat je ook zou kunnen doen is gauw terugkeren naar het oorspronkelijke, goed in Muiden ontvangen plan van drie jaar geleden met de vijfhonderd woningen in het groen. Daar hoef je zelfs de kostendekkendheid niet van aan te tonen. Gewoon terug naar af, en je bent van alle narigheid af. Muiden ook.
+ Als Bökenkamp meegaat met CDA en D66 weten we waar we aan toe zijn. De PvdA, zij het met een weifelende Eric Hoetmer, de VIB, Riet Ruijzendaal en Janneke Knijn van de VVD zijn uitgesproken voorstanders van een kleinschalig Muiden, dat wil dus zeggen: zes raadsleden die niet meer dan 500 woningen op het KNSF-terrein willen. Hoewel het gros van de inwoners van de stad Muiden wat dit aantal betreft achter hen staat, komen ze één stem te kort voor de doorslaggevende meerderheid. Het kon dus wel eens gebeuren, dat er straks tegen de zin van de kiezers in een compromis uit de bus komt: iets tussen de 500 en de 1700 woningen. De Nee-meermin is klaarwakker. Muiden staat op scherp.
+ Het laatste nieuws. In de Gooi - en Eemlander van zaterdag staat dat op donderdag 30 september in een extra raadsvergadering het nieuwe college met de wethouders Jaap Meijer en Flip de Groot wordt geïnstalleerd. Zou het? Ik moet het nog zien gebeuren. Het is duidelijk dat CDA en D66 de andere partijen onder druk hebben gezet en dan vooral de raadsleden van wie ze de verlossende stem verwachten, zodat ze met een minderheidscollege van start kunnen gaan. Maar een Eric Hoetmer laat zich niet onder druk zetten. Wie hem een beetje kent, weet dat dit bij hem juist averechts werkt. CDA en D66 zullen het van Henk Bökenkamp moeten hebben. En het is bekend dat Henk alles prima vindt, zolang het de KNSF maar in de kaart speelt.
+ Toch maar even Hette Zijlstra gebeld. Wat blijkt? Ook al zou hij wethouder willen worden, het kan niet. Binnen de PvdA is afgesproken dat men geen dubbelfuncties aanvaardt. Iet en zijn dochters zijn het hier hartgrondig mee eens.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: