- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Het Machtswoord van de Minister: Keutel van de Maand.

27-sep-2004

Anders dan menig andere bekende Nederlander is André Hazes maar twee keer bij Ome Ko geweest. Niet als klant. Beide keren kwam hij om op te treden. De eerste keer was pak weg 25 jaar geleden. Hij was toen al wel ontdekt, maar nog niet echt bekend. Ton van Kluyve uit Weesp had er voor gezorgd dat hij hierheen gehaald werd. Het succes van de avond was groter dan dat van het single-tje dat van Kluyve samen met drie andere dikbuiken, onder wie André Hazes, had gemaakt.
+ De landelijke doorbraak van de kleine grote zanger van het levenslied volgde pas jaren later. Toen hij alweer over zijn hoogtepunt heen was, gaf hij voor de tweede keer een concert bij Ome Ko. Het publiek had er die gedenkwaardige zondagavond geen enkele boodschap aan dat Hazes op zijn retour was. Iedereen in de stampvolle zaak was wild enthousiast. Staande op de stoelen, de tafels en het biljart, de armen heen en weer zwaaiend in de lucht, zong de menigte met de volkszanger mee. 'Een Beetje Verliefd' was natuurlijk het favoriete nummer. Achter de schermen was er nogal wat gedoe, mede veroorzaakt door het feit dat André in meer dan één opzicht een innemend iemand was, maar dat mocht voor de aanwezigen de pret niet drukken. Maandagavond wordt Hazes bij Ome Ko herdacht. Op een grootbeeldscherm kan de massale bijeenkomst in de Arena worden gevolgd.
+ Er waren nog twee andere onderwerpen die de afgelopen week de gemoederen in Muiden bezig hielden, namelijk de vorming van het nieuwe college en de toekomst van het KNSF terrein - en daarmee de toekomst van Muiden en het lot van het Kruitbos. De perikelen rond de KNSF zijn in een stroomversnelling geraakt, nu minister Dekker in antwoord op Kamervragen schriftelijk heeft laten weten, dat de Bloemendalerpolder misschien wel gespaard kan blijven, maar dat nieuwbouw op het KNSF-terrein 'onontkoombaar' is.
+ Nu hebben de meeste Muiers geen bezwaar tegen bouwen op het KNSF terrein, zolang het om niet meer dan vijfhonderd woningen gaat en het kruitbos overeind blijft. Maar dat zal de minister niet bedoelen, want ze heeft het over de bestaande bouwplannen die niet terug te draaien zouden zijn omdat alle partijen – ook haar ministerie – een 'intentieovereenkomst' hebben getekend. Het valt op dat ze het niet over een 'intentieverklaring' heeft. Hoe het ook zij: vast staat dat de gemeenteraad van Muiden een 'intentieverklaring' voorgelegd kreeg – wat dus heel wat vrijblijvender is dan een overeenkomst. B&W bevestigde dit ook: het stuk zou geen juridische consequenties hebben.
+ Ouwe Muier heeft goed nieuws voor iedereen die het machtswoord van de minister uitlegt als onontkoombaar, omdat zij de hoogste instantie zou zijn. Niemand hoeft zich knarsetandend neer te leggen bij de bouw van 1700 dure woningen en een 27 meter hoge kantoorwand met 100.000 tot 200.000 m2 kantoren. Het doek is nog niet gevallen. Wel spreekt het vanzelf dat de uitspraak van de minister een verlammend effect heeft op met name degenen die niet weten hoe het zit en hoe het werkt. Niet voor niets valt links en rechts op te vangen 'Zie je nou wel, ik heb het toch altijd al gezegd, de hoge heren hebben alles al beslist'. Er nog van afgezien dat minister Dekker geen heer is: het laatste woord over deze zaak is gelukkig nog lang niet gezegd.
+ Natuurlijk zou het 't mooist zijn geweest, als mevrouw de minister meteen door de knieën was gegaan voor de wensen van de Tweede Kamerleden die willen dat Bloemendalerpolder en KNSF terrein onaangetast blijven. Maar weet zij veel? Het arme mens weet waarschijnlijk niet eens waar Muiden ligt, laat staan wat er precies aan de hand is (denk maar aan minister Tineke Netelenbos, die de Hollandsebrug aan zag voor de Vechtbrug). Mevrouw Dekker doet haar uitspraken in goed vertrouwen dat ze keurig geadviseerd is door haar ambtenaren en door bijvoorbeeld het provinciebestuur. En die geven vooralsnog geen krimp. Het ministerie van VROM heeft nota bene onlangs op voordracht van de provincie de rampzalige plannen voor Muiden en Weesp, waarbij totnogtoe werkelijk alles fout ging wat maar fout kon gaan (zie hier) onderscheiden met het predikaat 'voorbeeldproject'.
+ Als ze zich al een beeld gevormd heeft van het strijdperk, denkt de minister waarschijnlijk dat de Rietpolder een zwaar vervuild stuk industrieterrein is waar geen eer aan valt te behalen, in plaats van een uniek moerasbos. Best mogelijk dat ze er geen benul van heeft dat gemeenten, zelfs zo'n kleintje als Muiden, autonoom zijn en dat dus niet het Rijk of de provincie maar alleen de raad van de betreffende gemeente beslist over bestemmingsplannen en daarbij maar dan ook niets te maken heeft met welke afspraak van welke hogere overheid dan ook.
+ Mocht de Muider raad zelf niet overtuigend aan Den Haag laat blijken dat de plannen er doorgedrukt dreigen te worden onder het mom van veiligheid (die gevaarlijke kruitfabriek weg!) en kostendekkendheid, dan zijn er nog genoeg Staten - en Tweede Kamerleden gealarmeerd. Zij weten hoe het werkelijk zit – tot en met het feit dat de grond misschien, net zoals Jan Kersten steeds zegt, helemaal niet vervuild is en dat de te verwachten saneringskosten zwaar worden overdreven.
+ Als puntje bij paaltje komt, heeft de minister straks bij de behandeling van de Nota Ruimte iets uit te leggen om haar uitspraak over de onontkoombaarheid van een volgestampt KNSF-terrein te onderbouwen. Het enige, helaas reële gevaar is dat de Tweede Kamer het er verder bij laat zitten, maar ik heb alle vertrouwen in de man die de kat de bel aanbond door te eisen dat de voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein geplande massale bouw wordt overgeheveld naar Almere. Deze afgevaardigde, Bas Jan van Bochove van het CDA, is bepaald geen type dat zich opzij laat zetten. Maar zelfs al neemt de Kamer het machtswoord van de minister voor zoete koek, dan nog zal er, wanneer de Muider raad consequent is en zoals aan de bevolking beloofd is het nieuwe college de bekende moties laat uitvoeren, een aanwijzing nodig zijn om Muiden te dwingen mee te werken aan de grootschalige plannen – en het is niet waarschijnlijk dat het parlement ook dát zal pikken.
+ Natuurlijk zal de KNSF, bedreven als ze zijn in dreigementen, het er in eerste instantie niet bij laten zitten als hun droom de mist in dreigt te gaan. Ze waren het immers eens geworden met VROM, provincie en het oude college van B&W. Er zijn toen grote verwachtingen geschapen. Het zou kunnen dat de rechter niet ongevoelig is voor een protest plus een gigantische schadeclaim, die de KNSF ongetwijfeld in petto heeft 'voor het geval dat'. Alleen zal de wet moeten worden gerespecteerd. En de wet schrijft nu eenmaal voor dat de gemeenteraad bepaalt of een bestemming gewijzigd wordt, in dit geval van 'kruitfabriek' naar 'wonen en werken'.
+ Mocht het ongunstig voor de KNSF uitpakken, dan valt hieruit voor de vastgoedmagnaat de les te trekken dat medewerking van de overheid geen garantie voor succes is. Hoe ingenieus ook van opzet en hoe slim ook van uitvoering, het door het oude B&W bewierookte KNSF-plan blijft een ongewis avontuur, dat zomaar een onverwachte wending kan nemen. Vastgoedbaas Rolf Visser weet dat natuurlijk. Hij zal zo snel mogelijk zijn slag willen slaan, beseffend dat gerechtelijke procedures de zaken jaren kunnen ophouden. Als realist zal hij er niet lang om treuren als er niet alles kan worden uitgehaald, maar al gauw eieren voor zijn geld kiezen. Een beetje zakenman heeft liever een half ei dan een lege dop.
+ In afwachting van de ontwikkelingen is de KNSF een vriendelijkheidsoffensief begonnen. Beter laat dan nooit, zullen ze gedacht hebben. Muider instellingen, verenigingen, organisaties en personen worden met uitgestoken hand benaderd en met warmte bejegend. Zoals al bleek bij de financiële extraatjes voor de gemeente bij de aanpak van de bouw en bij de bovenwijkse voorzieningen (door sommige zuurpruimen zoals Ouwe Muier als sigaren uit eigen doos beschouwd) is de KNSF niet kinderachtig met cadeautjes, bijvoorbeeld in de vorm van sponsorschappen.
+ Voor wat hoort wat, denk je dan al gauw, maar er hoeft natuurlijk niet per se iets tegenover te staan, al zal de KNSF het zeker op prijs stellen wanneer er in Muiden wat meer afstand genomen wordt van dat handjevol handtekeningen van de Nee-meermin of die paar ingevulde enquêteformulieren van de klankbordgroep. En waarom zou je niet profiteren, nu de grootscheepse plannen dankzij het machtswoord van de minister gewoon doorgaan? De hoge heren hebben immers alles al bedisseld? Laat die zuurpruimen maar zeuren dat je je stad verkoopt en je bevolking verraadt als je je laat inpakken. Allemaal jaloezie. Als die zeurpieten zelf ergens beter van kunnen worden, zullen ze dat niet laten.
+ Het PR-beleid van de KNSF is moeilijk te volgen. Speelt de vastgoedmagnaat met de ene hand voor Sinterklaas, in de andere ligt een zweep. Zo kreeg de raad een dreigbrief toen er een raadsbesluit in de lucht hing, dat de heren van de KNSF niet zinde. Onlangs werd ook Jan Bovenlander, de webmaster van muideninfo. nl door hen bedreigd. Hij zou de rechter op zijn dak krijgen als hij zijn bloedeigen open begroting, een fraai stukje rekenwerk op basis van vrijgegeven cijfers en percentages van de Open begroting van de KNSF, op de site zou zetten.
+ Het dreigement werd niet waargemaakt – al evenmin als de aanwijzing van Meijdam dus. Maar er gebeurde wel iets anders. Toen de neerslag van de huisvlijt van Bovenlander op zijn site stond, begon de KNSF niet de webmaster, maar diens provider te bestoken. Er zouden enorme schadeclaims volgen als Muideninfo.nl niet als de wiedeweerga van internet gehaald zou worden. Ook dit dreigement was loos: de provider haalde er zijn schouders over op. Wat dacht je dat er vervolgens gebeurde? De webmaster werd opgenomen in het programma van het KNSF vriendelijkheidsoffensief. Ouwe Muier zou een aangifte overwogen hebben, maar Jan Bovenlander ging op de uitnodiging voor nadere kennismaking in, en had een aangenaam gesprek. Laten we het er maar houden dat onze webmaster een vriendelijke man is.
+ De in de extra raadsvergadering van donderdag voor te dragen wethouders van CDA en D66 bewegen zich door het gemeentehuis alsof ze er al een kamer hebben. Maar zover is het nog niet. Binnen de PvdA is men het er niet over eens of men zich, zoals de bedoeling van CDA en D66 is, inderdaad zal aansluiten en mettertijd de derde wethouder leveren, wie dit ook mag zijn. Over en weer valt de beschuldiging dat persoonlijk belang en partijbelang boven het algemeen belang gesteld worden. Een diplomatieke benadering is er niet meer bij. Er vallen harde woorden in de Muider politiek, lees er de krant maar op na. Een ding is zeker: niemand komt onbeschadigd uit de huidige machtsstrijd. Welk college er ook uitkomt, de wonden zullen nog lang worden gelikt.
+ Het is niet uitgesloten dat de PvdA zich niet aansluit bij CDA en D66, maar bij VVD, VIB en Riet Ruijzendaal, mét het risico dat Eric Hoetmer daar niet aan meedoet en voor CDA en D66 kiest – waardoor de rollen prompt weer omgedraaid zijn, want met Hoetmer erbij is er een meerderheid voor CDA en D66 - de twee partijen die samen op zes van de dertien zetels uitkomen. Een smalle basis, die wel erg gaat wankelen als Hoetmer langer op de in het vooruitzicht gestelde wethouderszetel moet wachten dan hem beloofd schijnt te zijn, want dan zal hij vast dwars gaan liggen. Niets menselijks is een raadslid vreemd. Mocht het heel hoog oplopen, dan zou Hoetmer zich kunnen afscheiden en een eigen eenmansfractie beginnen, zoals nu al gretig gefluisterd wordt in 'het andere kamp'. Maar een eenmansfractie heeft nadelen. Niet alleen zal menig kiezer zich verraden voelen, ook is zo'n fractie opgeheven op het moment dat het raadslid wethouder wordt. En dat kost de coalitie een misschien wel de doorslaggevende stem.
+ Het valt niet mee om tegen de stroom in je eigen standpunt overeind te houden. Ik heb er op zichzelf wel bewondering voor. Door mee te gaan met CDA en D66 riskeert Eric Hoetmer zowel het ongenoegen van het eigen kamp als van de voorstanders van kleinschaligheid. Maar ook al ben je het van geen kant met hem eens, zijn recht op een eigen mening dient in een democratie gerespecteerd te worden, zo goed als gerespecteerd moet worden dat een overgrote meerderheid van de Muider inwoners een overduidelijk signaal heeft afgegeven dat men 500 woningen op het KNSF-terrein genoeg vindt. Maar als je verschillende politici hoort, krijg je sterk de indruk dat hiervoor de regels van de democratie ineens niet meer gelden.
+ Bij Bloemenhandel Alexander ligt 'Het Muider familiespel' in de etalage, een soort Monopoly, maar dan geënt op Muiden en Muiderberg. Vragen en opdrachten zijn helemaal gericht op sponsors uit stad en dorp. Opvallend is dat het bijbehorende nepgeld van Vlaanderen is, dat wil zeggen: diens naam staat op alle bankbiljetjes. Het spel kost € 29,95. Dat is vrij prijzig, maar je krijgt dan ook waar voor je geld: een magnifiek uitgevoerd 'collectors item.' Oorzaak van de pittige prijs is de kleine oplage. Er zijn maar 1100 exemplaren. Een verzachtende omstandigheid is dat het echte Monopolyspel misschien nog wel meer kost.
+ 'Het Muider familiespel' is een initiatief van de Lions. De baten gaan onder meer naar de aanleg van een brug in het bos voor de bewoners van Florisberg. Binnenkort vindt de officiële presentatie van het spel plaats. Alexander heeft het spel dankbaar aangegrepen als etalagedecoratie, maar uiteraard wordt het ook bij de Hoek verkocht. Wees er snel bij, want er zijn al tientallen exemplaren besteld en je kunt er donder op zeggen dat het hard gaat.
+ De politiepost van Muiden keert na drie jaar terug naar de politiereceptie in het gebouw van het gemeentehuis aan het Anker. Het tijdelijke bureau aan de Weesperweg, bekend als 'het pak Blueband', wordt aanstaande vrijdag al ontruimd. Het lijkt allemaal hals over kop te gebeuren, maar het zat al lang in de pen. Het opheffen van deze zogeheten opkomstlocatie is geen kwestie van bezuiniging, maar van efficiency. Sinds de aankoop van het voormalige gemeentehuis van Loosdrecht beschikt de politie in het rayon Gooi – en Vechtstreek over meer kantoorruimte. Dit maakt het mogelijk om met de beschikbare ruimtes te gaan schuiven. Ook Nederhorst den Berg moet zijn opkomstlocatie inleveren. In januari komt er een receptie voor in de plaats. Voor Muiden wordt het als een bijkomend voordeel beschouwd, dat er op het Anker meer zicht is op de geparkeerde politieauto's dan aan de Weesperweg. Dat maakt de kans op brandstichting kleiner.
+ De lokalen van de tijdelijke post aan de Weesperweg zijn eigendom van de politie. Er is nog niet beslist wat er mee gaat gebeuren, dus de bewoners aan de overkant, die indertijd vergeefs protesteerden tegen het pak Blueband, moeten niet te vroeg juichen. Wie weet worden de lokalen en de berging erachter afgevoerd, maar het is ook niet uitgesloten dat er iets anders in komt. De receptie aan het Anker, die drie jaar leeg stond, is kant en klaar om weer in gebruik te worden genomen. Ouwe Muier herinnert zich dat hij indertijd in een keutel schreef, dat er regelmatig vergeefs door het publiek geprobeerd werd meldingen door te geven via de intercom op de gevel van deze verlaten politiepost. De volgende dag werd de intercom weggehaald. Hadden ze dus niet hoeven te doen. Eigen schuld. Moeten ze zich maar niets van de keutels aantrekken.
+ Met de politiepost verdwijnt voor de politiemensen een stukje gezelligheid. Er was er altijd veel aanloop. Niet alleen was het een administratief centrum, het was ook een trefpunt, waar de koffie altijd klaar stond. Ook de inwoners van Muiden zullen de post missen. Weliswaar was, net als nu weer bij de receptie, het politiebureau alleen op dinsdag - en donderdagochtenden voor aangiften geopend, de politiemensen waren niet te beroerd om ook buiten de openingstijden iedereen te woord te staan. Dat wordt nu dus anders. Gelukkig blijft Herman de Vries hier wijkagent, dus die zullen we, al dan niet op de fiets, nog regelmatig in Muiden zien. Ook blijft Henk Jansen teamchef van Muiden (samen met de hondengeleider Walter van der Meer), maar Jansen heeft Weesp als standplaats.
+ Uit de rapportage van de politie Gooi – en Vechtstreek blijkt dat de gemeente Muiden speciale aandacht van de politie vraagt voor onder meer vandalisme en overlast door de jeugd, buren - en huiselijke ruzies (al dan niet met geweld), controle te water, horeca - en milieucontrole, diefstal uit auto's, woninginbraken, verkeersveiligheid en handhaving. Arme eenzame wijkagent.
+ Nu ik het toch over de politie heb: heeft u zich ook zo geërgerd aan de corpschef, die naar aanleiding van de in brand gestoken politieauto's, er zich alleen maar druk over maakt dat het gezag van de politie zou zijn aangetast? Wat een onzin. Iedereen begrijpt dat dit kan gebeuren op elke plaats waar je een auto achterlaat. Ik kan wel begrijpen dat het extra hard bij de politie is aangekomen nu zij zelf regelmatig het slachtoffer is. Dat de brandstichters ('brandstichting wordt niet uitgesloten', staat in het politiebericht, ook al zoiets raars) de hele gemeenschap treffen op een gevoelige plek, te weten de kontzak, – het gaat immers om gemeenschapsgeld -, lijkt me eerder een reden om je over op te winden dan vermeend gezichtsverlies. Als dat laatste je eerste zorg is, ben je teveel met jezelf bezig.
+ Zes jaar geleden, in 1998, kregen de bewoners van het Hert en de Kalkovens in Mariahoeve een brief van de gemeente waarin deze aankondigde dat er binnen afzienbare tijd iets gedaan zou worden aan de groenvoorziening. Deze brief, een reactie op het protest van de buurt dat er al 25 jaar niets aan het groen werd gedaan, werd bewaard zodat men 'm als bewijs aan de gemeente kan laten zien. Uit een brief die de buurt op 26 augustus naar de gemeente stuurde, blijkt dat de bewoners zich zo mogelijk nog meer zorgen maken dan indertijd. Gesignaleerd wordt dat het wortelstelsel van de bij de windhoos gesneuvelde eiken minimaal is. Oorzaak hiervan zou volgens verschillende deskundigen de hoge waterstand zijn.
+ In de brief, die door een elftal bewoners werd ondertekend, staat dat er een deskundige van de gemeente wel naar de ontwortelde eiken heeft staan kijken, maar niet heeft gemeten hoe diep de wortels zitten. 'Heeft –ie soms wonderogen?' vragen de briefschrijvers zich af. Ook laten ze weten dat ze het rapport van de deskundige graag in willen zien. De brief eindigt met de verzuchting: 'De najaarsstromen moeten nog beginnen. Wij houden ons hart vast'.
+ Muiden en Meijdam praten weer met elkaar sinds het bezoek van de fractievoorzitters aan de gedeputeerde. Meijdam heeft water bij de wijn gedaan door aan te kondigen dat hij open staat voor een initiatief van de Muider raad om een contra-expertise op de open begroting van de KNSF te laten maken. Hiermee staat de stellige bewering van de KNSF op losse schroeven, dat de voorgestelde massale bouw van woningen en kantoren onvermijdelijk is, wil men kostendekkend kunnen opereren. Daarnaast heeft de gedeputeerde te kennen gegeven dat hij alsnog bereid is de 4500 woningen, die de provincie in de Bloemendalerpolder en op het KNSF-terrein wil, te spreiden over het hele rayon. En dat terwijl de minister nu juist heeft laten weten dat er niet aan de plannen met het KNSF-terrein getornd kan worden. Miscommunicatie tussen VROM en provincie of dubbelspel?
+ Hopelijk komt er snel een eind aan het collegeloze tijdperk, al was het maar om te voorkomen dat er, wat de spreiding van het woningcontingent betreft, kansen blijven liggen. Het schijnt bijvoorbeeld heel wel mogelijk te zijn om op de Blaricummermeent 1300 woningen in plaats van de daar geplande 600 te bouwen. Wat kan de provincie weerhouden om tot ieders tevredenheid de ontbrekende 700 woningen over te hevelen uit de planning van 4500 voor Muiden en Weesp? Of heeft Meijdam dit zelf al bedacht?
+ In de keutels over de verbouwing van de molen De Spiering tot woonruimte vroeg ik me af waarom de familie Rosenberg ook nog een schuur wil laten neerzetten, terwijl ze toch over een gigantische opbergruimte beschikken in de vorm van de onderbouw van de molen. Een grapje natuurlijk, want iedereen kan zien dat dit onderstuk finaal is ingestort. Om elk mogelijk misverstand uit te bannen, mailt Hans Rosenberg aan Ouwe Muier dat de nieuwe schuur komt in plaats van de huidige wrakke schuur en het 'houthok'. Er komt nu dus één schuur in plaats van twee – en wel op een plaats die veel minder zichtbaar is voor de omgeving. 'Bovendien', zo schrijft hij: 'waar moet ik anders onze zes fietsen neerzetten?'
+ Regelmatig zie je in Muiden een auto rijden met de tekst: Connexxion Water - Veerdienst Muiden - Pampus. Een taxidienst van en naar het Pampusveer? Welnee, gewoon de auto van Gerrie de schipper, die in dienst is van Connexxion, die de veerdienst tussen Muiden en Pampus onderhoudt.
+ De legendarische Muiderkring berust op een legende. Weliswaar kreeg P.C.Hooft als slotvoogd in zijn afgelegen Muiderslot 's zomers bezoek uit Amsterdam van dichters, kunstenaars en geleerden, zoals Vossius, Barlaeus, Huygens en Roemer Visscher, maar een echte Muiderkring met 'de grote geesten van de Gouden eeuw' zoals die in de 19e eeuw werd verzonnen, heeft in werkelijkheid nooit bestaan. Dit weerhield slotvoogd Ton Koot er niet van om in 1954 het Cultureel Genootschap De Muiderkring op te richten. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van deze Muiderkring wordt tot eind oktober in het Muiderslot een expositie gehouden van werk van zestien aangesloten beeldende kunstenaars. Er worden schilderijen, gouaches, grafisch werk, zeefdrukken, beeldhouwwerken, illustraties en foto's geëxposeerd van een niveau dat je normaal nooit in Muiden te zien krijgt. Aanbevolen!
+ In de nieuwe, fraai uitgevoerde folder van het Muiderslot is een stukje Muider promotie opgenomen. De lezer wordt in het Nederlands en het Engels gewezen op de Stelling van Amsterdam, de Grote of Nicolaaskerk met de tufstenen toren uit 1170, de drukte rond de Groote Zeesluizen, de terrassen van Ome Ko en Floris en op de Koninklijke, waar je wellicht een glimp kunt opvangen van de Groene Draeck. Ook de mogelijkheid om naar Pampus te varen wordt in de folder onder de aandacht gebracht.
+ Het boekje Van Amuthon tot Muiden, dat iedereen vorig jaar ter gelegenheid van Muiden 1050 in de bus kreeg, en waarvan de overgebleven exemplaren te koop zijn bij de Hoek en in de winkel/annex kantoor van Ruurd Kleuver op de hoek van de Naarderstraat en de Kazernestraat, ligt momenteel gratis voor niets bij de Rabobank, die het boekje indertijd sponsorde. Je moet wel snel zijn.
+ Bijna twee jaar na Ome Jan Kroket is nu ook, op de sterfdag van André Hazes, tante Mien overleden. Menig Muier zal zich Tante Mien, die bijna 75 jaar werd, nog herinneren. Ze stond vaak bij Jan in de kraam en was altijd vrolijk.
+ Anne Sjoerd Dikkerboom uit de Singelstraat mailt Ouwe Muier, dat hij enkele weken geleden, toen het nog mooi weer was, 's avonds een drankje in de tuin zat te nuttigen, toen rond negen uur de papklok op de gebruikelijke wijze begon te luiden. Een van zijn gasten, 'een langharige bewoner uit de Singelstraat die geregeld op de Waddeneilanden verblijft', was zeer verbaasd over dit verschijnsel. Hoewel hij al enkele decennia in Muiden woont, kende hij de betekenis ervan niet. 'Uiteraard hebben wij in uiterste zorgvuldigheid de historische achtergrond van deze traditie uitgelegd, maar deze werd door betrokkene niet aanvaard' schrijft Anne Sjoerd.
+ Ook toen met inzet van internet zowel het bestaan als de betekenis van het verschijnsel papklok kon worden aangetoond, verwees de langharige stadgenoot een en ander naar het rijk der fabelen. Hierbij zij aangetekend dat zijn kennis van, en geloof in, de digitale snelweg zo beperkt is dat hij denkt dat bewegende beelden alleen op een monitor te krijgen zijn door het beeldscherm hard heen en weer te schudden, schrijft Anne Sjoerd, waarna hij besluit met: 'in uiterste halsstarrigheid heeft betrokkene een weddenschap afgesloten over het al dan niet bestaan van de papklok. Tot op de dag van vandaag is het mij echter niet gelukt hem van mijn gelijk te overtuigen, en daarmee de inzet van de weddenschap te innen. Ik hoop dat uw mening in deze van doorslaggevende betekenis kan zijn. De helft van de inzet (12 stuks: 5%) valt u uiteraard ten deel wanneer dat het geval is'.
+ Beste Anne Sjoerd. Geef het op. Ik ken de man. Het is zinloos om hem mee te slepen naar de Grote of Sint Nicolaaskerk, zo goed als het zinloos is met hem naar Culemborg te fietsen, dat nota bene in Carnavalstijd Papklokkendam heet, noch naar Aerdenburg, Winterswijk of Zelhem, waar op verschillende tijden en om steeds andere redenen eeuw in eeuw uit de papklok galmt. Zoals je weet werden in Muiden zodra de papklok geluid werd, duistere figuren buiten de poort gezet. Hier liggen de wortels van zijn halsstarrigheid. Je langharige stadgenoot ontkent en verdringt het bestaan van de papklok, omdat hij weet wat hem te wachten staat, als in Muiden bekend wordt dat hij toverkracht heeft.
+ Weer een andere mail: 'Wij zoeken de nichten en neven  van Oom George en Tante Dora. Groetjes van Ton en Riet Duinker'. Geen idee, al sla je me dood.
+ Waarom geeft de raad minimaal 15.000 euro uit voor een contra-expertise om de open begroting van de KNSF te toetsen, als ze deze gratis van internet af kunnen halen? Kijk maar op Muideninfo.nl.
+ Nog één: als de KNSF zo graag vriendjes met Muiden wil worden, waarom sponsoren ze dan Muideninfo niet?
+ Zegt de KNSF tegen een Muier: 'waarom houden jullie in Muiden nou niet op met zoveel tijd en energie te steken in het tegenhouden van onze plannen. Dat is een verloren zaak. Alles gaat gewoon door'. Zegt een Muier tegen de KNSF: 'Waarom houden jullie nou niet op met zoveel tijd en energie te steken in de realisatie van jullie plannen. Het is een verloren zaak. Het gaat gewoon niet door.'
+ Omdat CDA en D66 vonden dat de impasse moet worden doorbroken, besloten beide partijen politiek Muiden voor het blok te zetten met de kordate aankondiging dat donderdag het nieuwe college zal worden geïnstalleerd. Spijkers met koppen slaan heet dat. Maar dan moet je wel spijkers hebben. En koppen.
+ Ouwe Muier werd aangeschoten door een stadgenoot, die hem de volgende waarschuwing gaf: 'In de keutels staat altijd de waarheid, dus denk erom: als er een leugen in komt te staan dan branden we je af'. Na de eerste schrik realiseerde Ouwe Muier zich dat dit het mooiste compliment was in bijna vier keuteljaren.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: