- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Muiden, een schat van een keutelstad.

7-okt-2004

+ Heeft u het al gezien? Op het oude hekwerk achter de bult van de kazerne, schuin tegenover de snackbar, is een rond schild van wel een meter doorsnee aangebracht. Er zit een dikke roestlaag op, die fraai contrasteert met de strakke letters van de tekst, die met een haarfijne computergestuurde snijbrander zijn uitgebrand. De tekst luidt: 'Stichting Herstelling en het centrum Vakopleiding van het ROC van Amsterdam restaureren dit historisch hekwerk van de vestingstad'.
+ De Stichting Herstelling is ondergebracht in het Muizenfort, het ROC staat voor 'Regionaal Opleidings Centrum' en het restauratiewerk wordt uitgevoerd door jongemannen, die moeilijk aan de bak komen en zo de kans krijgen werkervaring op te doen. De opdrachtgever, de gemeente Muiden, moet alleen de materiaalkosten betalen. Wanneer ook de manuren in rekening zouden worden gebracht, zou het onbetaalbaar worden en zou het hele feest niet doorgaan.
+ Er zijn in totaal een negentigtal jongeren van 16 tot 23 jaar 'onderdak' bij de Stichting Herstelling. De restauratie van het historisch hekwerk in Muiden wordt uitgevoerd door acht jongens van de richting metaal. Ze zijn al een tijdje bezig. De tien eerste hekdelen, elk drie meter lang, zijn inmiddels verwijderd. Ze worden voor de duur van de restauratie, die in de werkplaats van het ROC in Amsterdam plaatsvindt, vervangen door tien tijdelijke, veel lichtere hekken. De operatie is een enorm karwei. Het gaat om in totaal ruim driehonderd meter hekwerk. De oude hekken staan niet alleen bij de kazerne, maar ook onderlangs de wal aan het Vestingplein aan de kant van de kramen.
+ De hekdelen worden steeds met tien stuks tegelijk naar de werkplaats gebracht. Het 'gat' dat dan ontstaat wordt gevuld met het tijdelijke hek, dat dus elke keer een stukje opschuift. Het hele werk kon wel eens twee jaar gaan duren, want er zijn maar liefst honderd hekdelen van drie meter en elk deel vergt één tot twee weken restauratiearbeid. Sommige spijlen zijn zo erg doorgeroest, dat ze onmogelijk meer kunnen worden gered. Die worden dan vervangen door nieuwe, uiteraard met een 'oud uiterlijk', zo goed als de hele restauratie er op gericht is om alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Het gaat immers om een waardevol historisch monument. De hekken werden geplaatst in de tijd dat de vestingwerken werden gebouwd. Dat was tussen 1870 en 1880. Alles is van smeedijzer. Pas later werd er op een aantal plaatsen gelast voor reparaties.
+ Wat er ook aan het hek gerommeld mag zijn, de jongens van de richting metaal hebben zich voorgenomen er alles aan te doen dat alles er weer precies zo uit komt te zien als ruim een eeuw geleden. Dit betekent onder meer dat alle spijlen stuk voor stuk, met naaldbikkers, dus met de hand, moeten worden kaal gebikt. Mét de roest wordt ook de oude koolteerlaag verwijderd. Er komt een twee componenten primerlaag op. Twee lagen dofzwarte verf zorgen ervoor dat het uiterlijk effect van de vroegere teerlaag wordt bereikt. Maar anders dan bij teer is het speciaal voor deze opdracht ontwikkelde verfsysteem milieuvriendelijk.
+ De palen van de hekken zijn diep in de grond verankerd en moeten dan ook ter plaatse gerestaureerd worden. Bijna overal ontbreken de originele pijlvormige punten. Het is de bedoeling dat alle punten als nieuw terugkomen, zo goed als de schoren, waarvan er eveneens veel verdwenen zijn. Naar verwachting zijn eind november de eerste tien hekdelen klaar. Ze zullen met enig officieel vertoon in gebruik worden genomen.
+ Er zit nog een opvallend stukje recente geschiedenis vast aan het oude hekwerk. Op een dag in 1991 zag het toenmalige raadslid Henk van Ginkel in het voorbijgaan dat mannen van de gemeente bezig waren met het verwijderen van de smeedijzeren hekken bij het Ravelijnspad. Hij sloeg meteen alarm. Het sloopwerk werd prompt stil gelegd. Het is achteraf niet duidelijk, waarom ze het hek aan het weghalen waren. Het was óf om ruim baan te maken voor het bouwverkeer voor de woningen aan het Ravelijnspad (de woningen op de plaats van de Welkoop stonden er al), óf om de hekken op deze plaats alvast te verwijderen, omdat ze toch weg moesten als het nieuwe gemeentehuis in de Vestingwal er zou komen – wat dus niet doorging.
+ Een pikante bijzonderheid is dat het gesloopte hekdeel indertijd de gemeentewerf wel schijnt te hebben bereikt, maar dat het vervolgens verdween en nooit meer werd teruggevonden. Hierbij zij aangetekend, dat antieke hekken ook toen al goeie handel waren. Laatste nieuwtje: het is de bedoeling dat de jongens van Herstelling volgend jaar het lekkende dak van de Westbatterij herstellen.
+ De kogel schijnt nu dan toch door de kerk te zijn. Donderdag 14 oktober treedt, ijs en weder dienende, een nieuw college aan dat op een meerderheid (8 tegen 5) van de raad zou kunnen steunen. De te benoemen wethouders zijn Jaap Meijer van het CDA, de kandidaat die bij de grote loterij in de prijzen viel en kort daarop voor de eer bedankte (hij krijgt onder meer verkeer), zijn dorpsgenoot Eric MacKay van de VVD, die tijdens dezelfde bingoavond in de bomvolle kazerne, de opponent van Meijer was (Ruimtelijke Ordening) en de geleerde Muier mr drs Flip de Groot van D66 (financiën), de man die op het nippertje van een nederlaag tegen dezelfde MacKay gered werd, dankzij de ingreep van de fractiebaas van het CDA, Dirk Jan Methorst, die terecht voorzag dat het plannetje voor een coalitie van zijn partij en D66, waarbij de PvdA zich na een boetedoening in een later stadium zou mogen aansluiten, de mist inging.
+ Als u zegt 'nou breekt mijn klomp, zijn de felle vijanden ineens boezemvrienden geworden?' zal Ouwe Muier u niet tegenspreken. Sterker nog: toen hem uit vertrouwde bron ter ore kwam dat de VVD en D66 - die elkaar nota bene publiekelijk over en weer verrot scholden - nog dezelfde avond de verbroederingspoging van het CDA als een oneerbaar voorstel van de hand wezen, trok uw chroniqueur de voor de hand liggende conclusie dat de VVD door zou gaan met de PvdA, de VIB en Riet Ruijzendaal – een krappe meerderheid van zeven, maar genoeg om het roer over te nemen van de solerende burgemeester.
+ In Muiden kan alles. De Muider politiek is volstrekt onvoorspelbaar. Ouwe Muier had het kunnen weten weten. Gelukkig was hij zo leep, dat hij er de grabbelton (of was het een kotsbakje?) waaruit de burgemeester de winnende wethouder had getrokken, op verwedde dat hij gelijk zou krijgen en dat dus Eric Hoetmer, Roy Hesterman en Eric MacKay de nieuwste nieuwe wethouders zouden worden. Daar zit hij dus naast, maar het verlies is draaglijk, want die grabbelton kon hij ongestraft inzetten. Deze is namelijk niet van hem maar van de gemeente.
+ Goed, MacKay en Meijer zijn geen rivalen meer maar broeders, Flip de Groot en MacKay hebben alles afgezoend en alle drie de oude wethouders staan buitenspel. Dat wil zeggen: Leupen zien we niet meer terug, daar verwed ik honderd zelf aan te schaffen grabbeltonnen onder, maar of dat ook het geval is met Dick Schulp en Hans van der Steen? Ze zijn beiden lijsttrekker voor hun partij en staan als zodanig allebei boven aan de lijst als er in hun fracties een plaats vrijkomt.
+ Door de benoeming van Flip de Groot als wethouder kan Hans van der Steen de vrijkomende raadszetel opeisen, maar het is de vraag of de ex-wethouder dit ook doet. Het zou wel heel onwaarachtig zijn, want Van der Steen z'n eigen Flip liet hem in het openbaar vallen toen Hans benepen vroeg of hij als wethouder terug zou mogen keren. Kon niet, alle drie ex-wethouders hadden de moties van de raad genegeerd, oordeelde Flip de Groot. Maar wie weet vindt Van der Steen het goed voor zijn CV als hij zich bekeert tot kleinschaligheid.
+ Mocht deze ex-wethouder zich niet als nieuw raadslid melden, dan staat Jan Schellekens klaar en, als die onverhoopt niet kan of niet wil, bijvoorbeeld Rietje Rijnja. Beiden zijn voorstander van een kleinschalig Muiden, evenals Joop Lahnstein, die zijn lidmaatschap van D66 opzegde, maar nog wel op de lijst staat. Dat is dus mooi meegenomen. D66 doet trouwens niet moeilijk over het inzetten van oud-leden. Ook Jos Glansbeek is geen D66 lid meer, maar hij werd tijdens de bingoavond niettemin voorgedragen als onderhandelaar voor Bloemendalerpolder en KNSF-terrein. Of er nog gebruik gemaakt wordt van zijn diensten valt te betwijfelen. Het schijnt dat Eric MacKay mans genoeg is om dit varkentje te wassen.
+ Alleen bij D66 wordt, naar je nu toch wel mag aannemen, een raadslid wethouder. Niet bij het CDA, althans nòg niet. Als Dick Schulp zijn rechten wil opeisen moet hij wachten tot een van de huidige vier CDA raadsleden plaats voor hem maakt. Er is sprake van dat Gea Heijnen Muiden gaat verlaten, dus wie weet zien (en horen!) we Schulp binnenkort weer, zij het niet als wethouder. Daarvoor moet hij wachten op het vertrek van Jaap Meijer, wanneer de geschiedenis – Jaap stapte als raadslid tussentijds op – zich zou herhalen.
+ Om de speculaties af te ronden: het uiteraard teleurgestelde PvdA-raadslid Eric Hoetmer is eigenlijk wel uitgekeken op het raadslidmaatschap en dan vooral op de politieke perikelen die dit met zich meebrengt. Hij was graag wethouder geworden, maar nu dat vrijwel zeker niet doorgaat (het kan verkeren, want tot voor kort zat hij gebakken) lijkt het me allerminst uitgesloten dat hij de pijp aan Maarten geeft, of liever aan Fred Winnubst, die aan de beurt is en al eerder in de raad had gezeten, wanneer de PvdA bij de laatste verkiezingen niet zo zwaar verloren had. Fred Winnubst zet zich als lid van de actiegroep De Nee-meermin met hart en ziel in voor het behoud van het kruitbos en het kleinschalige karakter van Muiden. Merkwaardig genoeg wordt hem dat door sommige andere raadsleden aangewreven, alsof het niet netjes of onwaardig is om pal te staan voor je stad.
+ Muiden kan nieuwe raadsleden als Jan Schellekens, Rietje Rijnja en Fred Winnubst goed gebruiken, al was het maar om de andere raadsleden en het nieuwe college er aan te blijven herinneren, dat de bevolking zich massaal tegen de politiek keert, zodra deze dreigt in te stemmen met een compromis, waarbij meer dan vijfhonderd woningen op het KNSF gebouwd worden. Gelukkig maar dat de kans dat er meer woningen komen dan in het eerste plan van drie jaar geleden, steeds kleiner wordt nu met de wet in de hand de druk toeneemt om in het kader van de ecologische verbindingszone ('de groene boulevard') een halve kilometer achter de zeedijk niet te bebouwen.
+ Dat het wethouderschap van Muiden een felbegeerd baantje is, zeker als je geen riant inkomen hebt, laat zich raden. Afgaand op de inspanningen van de wethouders totnogtoe, hoef je er niet veel voor te doen, behalve dan af en toe een beetje belangrijk. Het schuift lekker. Hoewel er hooguit drie dagen moet worden gewerkt – op dit moment wel wat meer, want er is veel werk blijven liggen – vang je er tegenwoordig € 32.000 per jaar voor. Vorig jaar was dat nog € 27.000. Laten we het er maar op houden dat het deze prijs waard is, als het er maar aan meewerkt dat Muiden niet opgescheept wordt met Kruitburg.
+ Vorige week werd niet alleen de extra raadsvergadering met de lootjes gehouden maar vonden ook op één avond alle vier commissievergaderingen plaats. Qua volksvermaak haalde deze avond het bij lange na niet bij de historische raadsvergadering, maar gelukkig viel er wel af en toe toch wel te lachen. Het mooiste was het antwoord dat de burgemeester van de Alarmcentrale kreeg toen hij een vraag uit de raadscommissie doorgaf. De vraag was waarom je het testalarm, dat elke eerste maandag van de maand om twaalf uur 's middags begint te loeien, niet hoort als de ramen dicht zijn. Het antwoord van de alarmcentrale: 'Dat is juist goed, want zodra je het alarm hoort moeten de ramen gesloten worden'.
+ Binnen korte tijd zijn 21 auto's in de Gooi – en Vechtstreek in de fik gestoken. 'Muiden lag op kop' - zoals de burgemeester het uitdrukte - tot de laatste grote politieautobranden. De totale schade wordt geschat op € 400.000. Het commissielid van de VIB Rob Dekker wilde weten wat de gevolgen zijn voor Muiden. Het bleek dat de auto's niet verzekerd waren vanwege de torenhoge premie. Achteraf bezien had men dat dus maar beter wèl kunnen doen. Maar Muiden hoeft helemaal niets betalen, stelde Smith de commissie gerust. Het is maar hoe je het bekijkt. Het is gemeenschapsgeld, dus je bent als gemeenschap altijd de klos, ook al komt het uit een andere kas. De burgemeester speelde nog even voor George Bush door de brandstichtingen 'terrorisme' te noemen. Een beetje overdreven. Het zou pas terrorisme zijn, als de politie nog in de auto's had gezeten. Ook heeft niemand de aanslag opgeëist.
+ Raadslid Petra Nell, die er op aan had gedrongen, dat er tijdens de openbare vergaderingen luchtfoto's van de gemeente worden opgehangen zodat iedereen weet waar hij het over heeft als met name de Bloemendalerpolder en het KNSF – terrein ter sprake komen, zag haar wens vervuld. Er komt een oplossing waarmee langs digitale weg alles wat je maar wilt zien als vanuit vogelvlucht vertoond wordt. Je kunt inzoomen tot de kleinste details, zo bleek bij de demonstratie die Martijn Kegel van het gemeentehuis gaf. De oude bruine kaarten in de kazerne kunnen van de wand.
+ Na twintig brandweerjaren, waarvan de laatste drie als commandant van de corpsen van Muiden en Muiderberg, verruilt Martin Mager zijn functie voor een topfunctie bij de brandweer van Hilversum. Als hoofd van de repressie (het bluswerk) krijgt hij zeventig mensen onder zich, van wie de helft beroeps. Een mooie en verdiende promotie. Martin vertrekt per 1 januari of 1 februari. Er hebben zich al kandidaten voor de opvolging gemeld. Ook de ondercommandant van beide corpsen, Cees Hennipman stapt op. Dit vanwege zijn leeftijd. Cees heeft er 31 jaar bij de brandweer op zitten. Hem wacht volgende maand een uitgebreide huldiging.
+ Ouwe Muier kreeg van een bevriende relatie uit Haarlem het besluitenlijstje van de vergadering van 21 september van Gedeputeerde Staten toegespeeld. Zijn speciale aandacht werd gevraagd voor punt 9: het vaststellen van de Startnotitie MER Bloemendalerpolder en KNSF - terrein . Hij las het verhaal twee, drie keer maar kon er geen chocola van maken. Hij was dan ook maar wat blij dat Dirk Jan Methorst, die over hetzelfde lijstje bleek te beschikken, niet alleen het hele zwikkie in de commissievergadering voorlas, maar ook kort en krachtig vertelde waar het op neer kwam: de raad van Muiden krijgt wat zij wil, alle varianten van de moties worden uitgevoerd.
+ Uit de tekst had Dirk Jan opgemaakt dat Gedeputeerde Staten, na eerst Muiden uit het projectoverleg te hebben gewipt, omdat de raad niet wilde meewerken aan de startnotitie in de voorgelegde vorm (wat voorzien werd door de drie wethouders, die prompt opstapten) nu ineens toch de raad van Muiden tegemoet kwam en alle wensen inwilligde - waaronder de mogelijkheid het contingent van 4500 woningen over de hele regio te spreiden en ook de kleinschaliger alternatieven voor de invulling van het KNSF-terrein.
+ Wat feiten betreft vaar ik blind op het altijd even ingevoerde als goed geïnformeerde raadslid Methorst. Hij tikte mij op mijn vingers, omdat ik fout zat met mijn conclusies in een van de vorige keutels over de ISV, de provinciale bijdrage, aan te wenden voor bouwprojecten of sociale projecten. Ik had geïnsinueerd dat het oude college GS op het idee had gebracht de gelden te besteden aan de inrichting van het KNSF-terrein. Dat was niet leuk voor het oude college, temeer omdat het niet klopte. De notulen bevestigden het. Ouwe Muier had niet goed opgelet. Moet-ie zich ook maar niet met geld bemoeien. Mijn excuses.
+ De communicatiedeskundige van de KNSF, Sander Simons, trouw aanwezig op de raads- en commissievergaderingen, kromp ineen toen commissielid Rob van Hummel opmerkte dat er wel eens alleen in de Bloemendalerpolder zou kunnen worden gebouwd en helemaal niet op het KNSF – terrein. Tja, dat is nu ook weer niet de bedoeling. Tegen het oude plan met het vele groen en z'n vijfhonderd woningen heeft het gros van de Muiers geen bezwaar. Alleen als het méér dreigt te worden, is hier een opstand te verwachten.
+ De landelijke kranten schenken er steeds meer aandacht aan en Den Haag kan er, dankzij de strenge Europese richtlijnen niet meer omheen: er moet op korte termijn een oplossing komen, willen we niet met honderdtallen de pijp uitgaan door de verstikkende luchtvervuiling langs de grote wegen. Uitlaatgassen zijn minstens even levensbedreigend als tabaksrook, daar twijfelt niemand meer aan. Nu hou je de auto's niet zo gauw tegen, maar meewerken aan nóg meer verkeer hoeft natuurlijk óók niet.
+ Langzaam maar zeker dringt in Haagse kringen het besef door dat het helemaal niet zo'n gelukkige gedachte is om, bijvoorbeeld, van de vluchtstroken van de A1 rijstroken te maken en de Vechtbrug van een extra baan te voorzien. Ook twijfelen steeds meer bestuurders en politici eraan of het wel zo verstandig is om grootschalig te bouwen in de buurt van de A1. Niet voor niets maakt Rijkswaterstaat momenteel pas op de plaats en aarzelen de Tweede Kamerleden akkoord te gaan met de Nota Mobiliteit en de Nota Ruimte. Wat Muiden betreft: laten we met z'n allen hopen dat besloten wordt om hier toch maar snel een aquaduct aan te leggen en de massale bouw te vergeten. Kunnen we eindelijk opgelucht ademhalen.
+ Er stonden laatst lange ingewikkelde verhalen over de startnotitie MER in de krant. Niemand die er een hout van begreep. Hier gaat het om: de startnotitie is een volgende stap op weg naar bebouwing van de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein. De MER staat voor een milieurapport dat aantoont welke bouwvariant welke belasting met zich meebrengt. De uitkomst van de MER is in hoge mate medebepalend voor de uiteindelijke keuze.
+ Bakker Stricker hield een namenwedstrijd voor een nieuw eigen baksel, een zogeheten slof. De eis was dat de naam iets met Muiden te maken moest hebben. Er kwam een tiental inzendingen binnen. Die varieerden van Muiderslof tot Sluisslof en Opstapperslof tot Trut. Een jongetje kwam met de naam 'Botenslof' aanzetten. Hij was zo berentrots op zijn bedenksel dat hij keer op keer de winkel binnenkwam in de hoop dat hij de hoofdprijs, een exemplaar van het baksel, had gewonnen. Vergeefs, want de Muidense Monique Alberti, medewerkster op Muiderslot, werd winnares met haar vondst 'Tessels slofje'. Als je de naam hoort, vraag je je af wat Tessel met Muiden te maken heeft, maar Monique had er goed over nagedacht.
+ Evelyn Sticker was er al snel van overtuigd dat Tessels slofje een toepasselijke naam is, waar veel met de doen valt. Tessel of Tesseltje staat namelijk voor Tesselschade, een geliefd lid van de Muiderkring, die haar slofjes, ook wel muiltjes genaamd, had achtergelaten in de kamer van slotvoogd P.C.Hooft. Dit leidde tot typische Muider roddels. Evelyn wil een speciale doos voor het Tessels slofje laten maken, met haar (Tessels) portret erop, plus een afbeelding van het Muiderslot, plus de ondeugende brief die P.C. Hooft aan Tesseltje schreef: 'U Eedele heeft hier haare muilen gelaten. Dit is een leelijke vergetelheid. Want het ware beter geweest dat er U.E. de voeten vergeten had, en 't geen daar aan vast is. De vloer heeft U.E. willen houden, ende ghy zijt haar ontslipt'.
+ Een Muidens meisje van slechts zes lentes won in de slagzinnenwedstrijd van de Maxis een van de vier flatscreen Tv-toestellen ter waarde van € 1700. Niet dat ze er een bijzondere prestatie voor had geleverd. Het lot was haar domweg gunstig gezind geweest. Net zoiets als bij de wethoudersbenoeming dus.
+ Een Muidense nam een halve snipperdag op, omdat de Woningbouw haar had verzocht een bepaalde ochtend thuis te zijn. Men zou de voordeur van haar woning op komen meten omdat er nieuwe deuren komen. Ze vond het vreemd, want deze maten zouden toch wel ergens op tekeningen staan, maar ja, vooruit dan maar. Ze wachtte de hele ochtend, maar er kwam niemand opdagen. Toen ze 's avonds thuiskwam van haar werk, bleek de Woningbouw niet alleen langs te zijn geweest maar ook de deur te hebben opgemeten. Waarom ze dan thuis moest blijven? Omdat het met een open deur makkelijker meten is dan met een dichte: 'Dan hoeven we niet op onze knieën en ook niet te bukken. Maar evenzogoed bedankt'.
+ Als je met openbaar vervoer vanaf de brandweerkazerne in Muiden naar het Stationsplein in Weesp wilt reizen, adviseert de website van Connexxion om daar een uurtje voor uit te trekken. Aanbevolen wordt namelijk om naar het P&R terrein aan Maxisweg te lopen en daar bus 158 richting Amsterdam te nemen, vervolgens bij het metrostation Diemen Zuid over te stappen op bus 120, naar het NS station Diemen Zuid te rijden en vandaar de stoptrein naar Weesp te nemen. Als je denkt dat het sneller kan met lijn 153 (wat ook wel zo is, want wanneer de chauffeur een olijke bui heeft duurt die reis een minuut of vijf) kun je dit vermoeden telefonisch bevestigd krijgen bij een speciale Connexxion lijn voor persoonlijke adviezen. Hou er rekening mee dat het aantal wachtenden voor u zo groot kan zijn dat het telefoontje je een vermogen kost, temeer omdat er 70 eurocent per minuut gerekend wordt, dat is in oud geld pak weg een daalder. Had je vroeger niet zoiets als de economische controledienst?
+ Nagekomen: het zou niet het idee van de KNSF geweest zijn om het aantal woningen op het kruitfabriekterrein te verhogen van 500 naar 1700. Dat is best mogelijk, en ik wil hetb graag geloven, maar wie heeft bedacht dat er pas bij 1700 woningen kostendekkend kan worden gebouwd?
+ Volgens betrouwbare bronnen realiseert de KNSF zich ineens dat het in moeras toch wel lastig bouwen is. Reden waarom er heel misschien wat minder woningen zouden kunnen komen. Tweehonderd bijvoorbeeld. Dan staan we op vijftienhonderd stuks en zitten er geen bovenwijkse voorzieningen meer in voor Muiden. Mooi meegenomen voor de KNSF.
+ KNSF Vastgoed had voor duizenden euro's een inpaktafel gehuurd op een galabal in Noordwijk voor een goed doel. De vastgoedmaatschappij had een aantal relaties uitgenodigd waaronder enkele sleutelfiguren uit de Muider gemeenschap, die men graag over streep zou trekken. Nee, we noemen geen namen. Het was een sjieke boel. Iedereen was er, en iedereen ging gekleed in avondkostuum, de dames in het lang. Het wemelde van de bekende Nederlanders, zoals Harry Mens, Roel Pieper en Louis van Gaal en er waren optredens van onder anderen Karin Bloemen en Lee Towers. De Muier gasten kochten allen een prijzig horloge om zich niet al te zeer ingepakt te voelen. Het was een mooie avond. 'Gaat het weer een beetje meneer Dröge?'
+ De drie ex-wethouders en hun naaste volgelingen krijgen onverminderd een vreemd starende blik in hun ogen als ze hun geloof in de zegeningen van Groot Muiden bepleiten. Als ik de baas van de KNSF was, zou ik daar op inspelen en gauw een KNSF –krantje uitgeven. Aan een sekte valt goud geld te verdienen.
+ Het ingezonden stuk in de Gooi – en Eemlander waarin de fractievoorzitters van CDA en D66 van de Muider raad de VIB aanvielen, had er natuurlijk vóór de historische raadsvergadering in moeten staan. Nu snapt niemand er iets van. Foutje van de krant. Dat neemt niet weg dat beide coalitiepartijen op tenminste één punt scoorden. Zoals ze in hun brief voorspelden stemde de VIB niet op de CDA - kandidaat die deze partij zelf benaderd had om zich beschikbaar te stellen als wethouder. Ze kunnen het volgende week donderdag goed maken.
+ De fractie van Provinciale Staten van het CDA heeft Gedeputeerde Staten schriftelijk naar zijn mening gevraagd over de nieuwe Europese regelgeving die een bedreiging kan gaan vormen voor de bruine vloot. De nieuwe regels uit Brussel betekenen dat de historische boten aan strenge eisen moeten gaan voldoen, die een forse inbreuk op het historische karakter zouden maken. De bruine vloot levert onder meer een bijdrage aan de werkgelegenheid en moet behouden blijven, vindt het CDA.
+ Een signaal van keutellezers uit Klapwijk. Het licht in het Muiderbos mag dan leuk zijn voor de lieverdjes, de buurt is er minder gelukkig mee. Er wordt geklaagd over rossen op brommers, troep achterlaten en vernielingen.
+ Nog een bericht uit Klapwijk. Een bewoonster werd bekeurd omdat haar auto deels op de stoep stond. Dat mag natuurlijk niet. Maar bij haar in de straat stonden ook drie auto's zonder vergunning. Ook dat mag niet, dus ze zei er wat van. Reactie van de parkeerwachters: 'Ja mevrouw, daar hebben we geen tijd voor'.
+ Achter de deur van de gesloten politiepost aan de Weesperweg hangt een briefje, waarop verwezen wordt naar de receptie op het Anker. Dat het politiebureau Weesperweg zou worden opgeheven, hadden we eigenlijk al kunnen bedenken toen de portocabins geplaatst werden. Het was immers een tijdelijke voorziening en die mag maar drie jaar blijven staan. Waarschijnlijk zal het gebouw verdwijnen om plaats te maken voor een uitbreiding van de brandweerkazerne. Dat is nodig wil er aan de eisen van de Arbo-wet voldaan worden. Zo moeten er goede verkleedruimten zijn voor de brandweerlieden. Dat is momenteel allerminst het geval.
+ 'Dát is snel' concludeerde de Muier, die het foldertje van de MOR 'Muiden, meer heb je niet nodig' had opgepikt bij de Hoek. Hij doelde op de verwijzing naar de politiepost. Het Anker 1, stond er te lezen. Even nader geïnformeerd. Het blijkt geen gloednieuw, maar een minstens drie jaar oude foldertje te zijn, nog uit de tijd dat de politiepost op de Weesperweg er niet was en je naar het Anker moest. Zoals nu weer.
+ Aart Neijmeyer van de Herengracht was in Athene waar hij op het wereldgrootmeester hockey toernooi onze driekleur verdedigde in het nationale team voor spelers van boven de 65 jaar. 'En, gewonnen?', vroeg Ouwe Muier. Aart lachte zuinigjes. 'We hebben een keer gelijk gespeeld', zei hij. 'Ach', dacht Ouwe Muier: 'meedoen is belangrijker dan winnen'.
+ Even later zat hij bij Ome Ko aan de koffie. Een van de stamgasten was aan het vloeken en tieren omdat hij zojuist had ontdekt dat hij maar één cijfer verwijderd was van een hoofdprijs in de Staatsloterij. 'Ach', zei Ouwe Muier: 'meedoen is belangrijker dan winnen'. Hij heeft het overleefd.
+ Ondanks de economische recessie zijn de huizenprijzen in de Gooi – en Vechtstreek het laatste jaar met één à twee procent gestegen. In elk geval is er geen sprake meer van de exorbitante prijsstijgingen zoals die tussen 1995 en 2000. Er is ook korte tijd sprake geweest van een daling. Op dit moment staan de huizenprijzen op hetzelfde peil. Alleen de prijzen van vrijstaande villa's kelderen onverminderd. Binnen onze regio zitten Muiden en Muiderberg qua stijging in de middenmoot. Een appartement kost hier gemiddeld € 209.000 en een eengezinswoning € 333.000. Weesp staat onderaan met respectievelijk 152.000 en 255.000 euro (met dank aan de Gooi – en Eemlander).
+ De lezers van De Telegraaf werden zaterdag met koeien van letters opgeroepen mee te doen aan de jaarlijkse verkiezingen voor de meest favoriete winkelstad. Er stonden sfeerfoto's bij de oproep. Ze golden als voorbeeld van gezellige winkelsteden. Op één van die foto's was het terras van Ome Ko te zien. Muiden, een schat van een winkelstad? Te mooi om waar te zijn.
+ Om te onthouden voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA is buitenspel gezet. Uitgerekend de partij die zich (met de VIB) inzet voor het behoud van het Kruitbos en de kleinschaligheid van Muiden!
+ Het allerlaatste nieuws is dat D66 in een paniekerige spoedvergadering bijeenkwam, toen bekend werd dat de VVD in de coalitie gehaald was en de PvdA eruit gegooid. Ik wil niet weten wat eruit gekomen is. Ik ben daar gek. Zeker wéér mijn keutels aanpassen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: