- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
De eerste verkiezingskeutels vlogen laag door de raadszaal.

21-okt-2004

+ Het krantje van de KNSF heeft prima gescoord, laat communicatieadviseur Sander Simons van KNSF Vastgoed uitermate tevreden via een persbericht weten: 'Honderden inwoners van Muiden willen op het voormalige kruitfabriekterrein wonen. Daarnaast zijn er reacties binnengekomen uit Weesp en Amsterdam. Dit toont aan dat onze plannen in Muiden kunnen rekenen op steun bij een aanzienlijk deel van de bevolking,' aldus de KNSF. Zou het echt? Ze zullen toch niet een beetje jokken? Het valt niet na te gaan want zijn bewering kan niet op waarheid worden getoetst. Bescherming van de privacy, weet je wel. Ook zal het wel weer een bedrijfsgeheim zijn, dat is het al gauw bij de KNSF.
+ Ouwe Muier is in principe bereid Sander Simons te geloven. Muiers zijn een nieuwsgierig volkje. Het zou me niet verbazen als er veel stadgenoten (hoewel, honderden?) nadere inlichtingen hebben gevraagd. Maar Sanders conclusie dat iedereen in dit peperdure paradijsje wil wonen lijkt hem echter op z'n minst voorbarig, temeer omdat de voorgeschotelde mogelijke 'van-tot' huizenprijzen, hoewel toch al vrij pittig, vooralsnog niet meer dan lekkermakertjes zijn. Mag het een ietsje meer zijn? Een tonnetje?
+ Met blozende konen moet uw chroniqueur toegeven dat ook hij zelf, puur uit nieuwsgierigheid op het punt heeft gestaan te informeren wat de KNSF met name zoal aan seniorenwoningen te bieden heeft. Hij heeft zich echter ingehouden om ze niet in de verleiding te brengen zijn privacy te schenden.
+ Omdat de Woonbode van het Vechtjournaal, waarin het krantje meeliftte, zo slecht verspreid wordt in Muiden (hoe lang gaat de gemeente nog door met haar officiële publicaties in dit blad?) en ook omdat dit gratis blad in menig huishouden rechtstreeks naar het oud papier voor Crescendo gaat, hebben veel Muiers de wervingsactiviteit van KNSF Vastgoed gemist. Daar was de KNSF zelf ook achter gekomen, reden om alsnog een stapel krantjes te deponeren bij de Hoek – ze waren meteen weg - en op de balie van het gemeentehuis. Dat laatste heeft links en recht verbazing en zelfs ergernis gewekt. Kan dat zomaar, als overheidsinstantie een uitgesproken commerciële folder klaarleggen voor het publiek alsof het objectieve voorlichting zou zijn? De politiek zal er vast wel op reageren, zoals de VIB ook protesteerde toen de activiteiten en diensten van het Muiderslot uitgebreid aangeprezen werden in het gemeentelijk informatieblad.
+ Muider ondernemers keken er vreemd van op: een commercieel krantje op de balie van het gemeentehuis. Van een vastgoedmagnaat nog wel. George Barlage zag meteen perspectieven voor zijn eigen negotie. Opgetogen stapte hij met een folder van het door hem geëxploiteerde plezierschip 'Watermelody' naar het gemeentehuis, maakte de ambtenaren complimenten voor het initiatief dat de ondernemers zich nu met hun handel op de balie mogen presenteren en vroeg wat het kostte. Bij de receptie zette men grote ogen op. Ze vonden het maar raar. Maar ís het ook raar? Helemaal niet. Het is raar dat de gemeente Muiden zich blijkbaar nog steeds kritiekloos naar de wensen van de KNSF voegt.
+ Vorige week donderdag was er alle aanleiding voor een feestje in de kazerne. Na vier maanden werd immers een nieuw college geïnstalleerd. Alleen was de stemming in de druk bezochte raadsvergadering bepaald niet vrolijk te noemen. De schrik vanwege de malle loterij om de wethouderszetels van twee weken ervoor zat er nog goed in. Pas toen de stemmen geteld waren, stond onomstotelijk vast dat er met succes een monsterverbond was gesmeed - ondanks de afkeer tussen D66 en VVD. Het CDA heelt alle wonden.
+ De drie te benoemen wethouders kregen ieder acht stemmen vóór en vijf blanco. Hoewel de buitenspel gezette PvdA, de VIB en Riet Ruijzendaal met name Eric Mackay van de VVD zeker als wethouder zien zitten, moest deze kandidaat hun stemmen ontberen. De PvdA vond dat de nieuwe wethouders zich eerst maar eens moeten bewijzen. Bij de VIB was teleurstelling de drijfveer. Wel zo begrijpelijk. De 'democratische meerderheid' van de raad had in dezelfde vergadering de VIB de kans ontnomen om de laatste ontwikkelingen rond de Bloemendalerpolder/KNSF-terrein ter sprake te brengen. Dit hete hangijzer moest van de coalitie, die het voor het zeggen heeft, zodra het op koppen tellen aankomt, nog even in de ijskast.
+ U hebt de reactie van de Muiderbergse belangenpartij op de kabelkrant kunnen lezen. Hun verontwaardiging is natuurlijk terecht, maar je mag je afvragen of hun protest wel door iedereen begrepen werd. Waarom CDA, VVD en D66 als één machtsblok opereerden? Waarschijnlijk wilde de zegevierende coalitie haar feestje niet versjteerd zien door een pittige discussie, en wilde men in één moeite door laten weten wie de baas is.
+ De Partij van de Arbeid kwam, door het listiger aan te leggen, overigens wèl aan het woord. Voordat de in de oppositie gedrongen partij de mond gesnoerd kon worden, had fractievoorzitter Jan Hylkema zijn zegje al gedaan in de vorm van een door hem voorgelezen motie. Het belangrijkste waar de PvdA op uit was, was een raadsbrede uitspraak om de eerste voorkeursvariant voor de invulling van het KNSF terrein te steunen, aangezien deze variant (met de 500 woningen) het draagvlak van de Muider bevolking heeft. Ook vroeg Hylkema de raad er mee in te stemmen dat Muiden en Weesp naar eigen woningbehoefte zullen gaan bouwen in de Bloemendalerpolder. 'Gaan we een volgende keer over praten', oordeelde de meerderheid. Toch wel vreemd, temeer omdat eerder was gebleken dat de hele raad achter deze mogelijkheden staat. Erg snugger was het al evenmin, want je laadt zomaar de verdenking op je dat je een andere mening toegedaan bent, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn.
+ Zo slim als het idee van CDA, VVD en D66 was om de nieuwe wethouders via een pamflet aan de bevolking voor te stellen, zo dom was hun besluit de oppositie het zwijgen op te leggen. Ik begrijp het wel: nog maar onlangs, bij de Europese verkiezingen, kwam de PvdA als de grootste partij van Muiden uit de bus, terwijl op de dag van deze raadsvergadering bekend werd dat als er momenteel verkiezingen zouden worden gehouden, de Tweede Kamerfractie van de PvdA groter zou zijn dan die van het CDA, de VVD en D66 samen. 'Dat zal ons niet gebeuren' zullen de drie op dit moment in Muiden aan de macht zijnde partijen geredeneerd hebben. Maar de bevolking is natuurlijk niet gek. Iedereen die het een beetje volgt – en dat zijn er gelukkig veel – weet dat een krappe minderheid bestaande uit PvdA, VIB, Riet Ruijzendaal en Janneke Knijn van de VVD vierkant achter een kleinschalig Muiden staan. Of dit ook bij de rest van de raadsleden het geval is, moet nog steeds blijken.
+ De kranige voorman van het CDA Dirk Jan Methorst zal als puntje bij paaltje komt niet veel moeite hebben met de door D66 geleverde wethouder Flip de Groot. Van de eigen CDA – wethouder Jaap Meijer is al helemaal geen weerwerk te verwachten, maar het is beslist onwaarschijnlijk dat de 'VVD-wethouder' Eric Mackay zich bij voorbaat neerlegt bij wat de coalitie onder aanvoering van het CDA zoal van plan is. Mackay heeft zijn eigen gedachten over groot - en kleinschalig bouwen en die stroken niet bepaald met het heilige geloof van het CDA in de zegeningen van Kruitburg. Het zit er dan ook in dat het al gauw zal botsen binnen de coalitie. En dan zwijg ik nog over het verse oud zeer. Maar ja, sinds de zo razendsnel afgezoende botsing tussen D66 en de VVD, durf ik niets meer te voorspellen. Wel troost ik me met de gedachte dat de gemeenteraadsverkiezingen, en daarmee ook het uur van de waarheid, langzaam maar zeker naderen. De eerste verkiezingskeutels vlogen al laag door de raadszaal. Even afrekenen heren!
+ Klaas de Jonge uit Mariahoeve, de enige inspreker in de raadsvergadering, zorgde voor de verrassing van de avond door voor te stellen de drie ex-wethouders opnieuw te benoemen omdat ze zoveel ervaring hebben. Van der Steen, al weer met één bil op een raadszetel, zat gelukzalig te grijnzen. De reactie van de andere exen Schulp en Leupen viel niet te meten. Zij hadden zich, zoals het hoort, bescheiden teruggetrokken in de koffiebar achter de raadszaal.
+ Het eind van de raadsvergadering bracht andermaal een vrolijke noot, toen de burgemeester Eric Hoetmer een bloemenhulde bracht, omdat dit raadslid als nestor in het wethouderloze tijdperk van vier maanden loco-burgemeester was, zonder overigens één keer de ambtsketen te hebben gedragen (als Smith weg was, was zijn ketting ook weg). Op vakantie hoog in de Oostenrijkse bergen belde Smith naar de gemeentesecretaris of Muiden er nog lag. Hij kreeg te horen dat de stroom was uitgevallen, dat er bijtende vleermuizen waren en dat de loco-burgemeester waterpokken had.
+ Aan de ruiker die Eric Hoetmer kreeg, zat een luchtje. Twee weken eerder lagen er drie boeketten klaar. Eric dacht dat één daarvan voor hem bestemd was, omdat hij als derde wethouder zou worden gekozen. Dat ging dus niet door. Wel maakte de burgemeester goede sier bij de drie dames achter de tafel door ieder van hen een vergeefs klaargezet boeket te geven. De eerste burger vertrouwde Ouwe Muier toe, dat het derde boeket eigenlijk voor hemzelf bestemd was, omdat hij benoemd was als burgemeester van Eemnes, maar tegen Eric zei hij … ach laat ook eigenlijk maar.
+ Het feestje van de nieuwe wethouders mocht niet verstoord worden door een politieke discussie, aangezwengeld door de oppositie. Ook mocht het niet verstoord worden door de aanwezigheid van het publiek in de zaal, op de eigen achterban na natuurlijk. Even een handje geven om geluk en sterkte te wensen was toegestaan, maar pas toen iedereen die niets op dit onderonsje te zoeken had, was afgetaaid, knalden de champagnekurken in de kazerne. Voor de jongens en meiden onder elkaar. Hoezo dun? Er was gewoon niet genoeg drank.
+ Nu Flip de Groot het fractievoorzitterschap heeft verruild voor het wethouderschap, is het afwachten wie de nieuwe fractievoorzitter van D66 wordt. Normaal gesproken zou Sandra (en niet Sander zoals in de krant stond) Deuling dat moeten zijn, maar achter de schermen schijnt een machtsstrijdje gaande te zijn. Ex-wethouder Hans van der Steen laat zijn rechten gelden. Hij eist als lijstaanvoerder niet allen de vrijkomende zetel op maar wil ook nog eens fractievoorzitter worden. Laat hem eerst maar eens met een bevredigende verklaring komen voor het negeren van de moties van de raad toen hij nog wethouder was, zou ik zeggen – en dan nòg is er geen enkele reden waarom een prima functionerend raadslid als Sandra Deuling geen fractievoorzitter zou mogen zijn. Ik hoop dat ze terugbijt.
+ Hoewel het huis van de familie Heijnen nog te koop staat, wordt er druk over gespeculeerd dat Gea binnenkort uit Muiden vertrekt en dat haar plaats in de raad zal worden ingenomen door ex-wethouder Dick Schulp. Er ontstaat dan een vergelijkbare situatie als die bij D66, met dit verschil dat wat bij D66 een beschaafd gepiep zal zijn, bij het CDA wel eens kon ontaarden in een luidruchtige strijd tussen twee mastodonten. Dirk Jan Methorst, de huidige fractieleider, heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een mannetjesputter, die qua potentatenneigingen en bravoure niet onderdoet voor Schulp. Ook al omdat geen van beiden van hun Grote Eigen Gelijk af te brengen zijn, belooft het nog spannend te worden.
+ Alle drie nieuwe wethouders komen er sympathiek uit in het vertrouwen wekkende huis aan huis pamflet. Dat zijn ze ook, zoals iedereen die hen kent zal beamen. Anders dan bij het vorige drietal wekt geen van deze drie de indruk dat hij zo gauw mogelijk als eerste, tweede of derde loco-burgemeester met de ambtsketen om de hals bejaarde bruidsparen wil feliciteren of linten doorknippen. Anders gezegd: er is geen reden er om er aan te twijfelen dat de nieuwe wethouders meer met Muiden bezig zijn dan met zichzelf. Alleen de manier waaróp is een kwestie van afwachten. Is het pamflet, ook al dankzij de prettig lezende tekst, een schot in de roos, het wekt ook verwachtingen. Jammer genoeg staan er tegenover de vragen die bij de bevolking leven over met name het KNSF-terrein, geen antwoorden die zo duidelijk zijn dat ze de mensen gerust stellen.
+ In het rapport over het KNSF-plan van bureau Oranjewoud, dat in opdracht van de provincie werd uitgevoerd, is sprake van 'de nieuwbouw voor een school, waardoor de school in het dorp Muiden kan worden opgeheven'. Behalve onzorgvuldig (Muiden een dorp, en maar één school?) lijkt me dit achterhaald: iets uit de periode Leupen. Daar komt bij dat laatst op de kabelkrant stond, dat er al gauw met de bouw van de extra lokalen boven op de huidige Jozefschool kan worden begonnen. Laat nu op de achterkant van het pamflet met de wethouders staan dat de mogelijkheid wordt opengehouden om, mocht dit nodig blijken, een geheel nieuwe Jozefschool op het KNSF-terrein of in de punt van Bredius – achter Klapwijk – te bouwen! Dus toch? Een addertje onder het gras? Een afspraak met de KNSF? Pas op hoor. Muiden wantrouwt het als de pest.
+ De initiatiefgroep Muiden Vesting heeft gemeentelijke subsidie nodig voor het uitwerken van hun plannen om meer toeristen naar Muiden te krijgen door de bezoekers meer en betere voorzieningen te bieden. Er wordt naar gestreefd dat vooral ook de watersporters hier langer verblijven en hier meer besteden. Tijdens een presentatie voor de plaatselijke politiek bleek dat iedereen gelukkig, ja zelfs enthousiast is met de verkenningen en voornemens van Muiden Vesting. Niet lang geleden werd er heel anders over Muiden als toeristenstad gedacht. Zo hoorde je vaak dat Muiden geen Volendam mocht worden - wat niet kan, en wat Muiden Vesting ook niet wil, integendeel: men heeft een heel ander soort bezoekers op het oog.
+ Het spreekt vanzelf dat de initiatiefnemers gelukkig zijn met de raadsbrede waardering, ook al omdat zij zich terecht verre van de politiek willen houden – wat dus probleemloos kan nu hun ideeën geen punt van politieke discussie blijken te zijn. Maar wat dacht je? De activiteiten van Muiden Vesting werden prompt opgepakt door de politieke partijen, die er gretig hun naamkaartje aan hingen. Zo verwees de motie van de PvdA instemmend naar de plannen van Muiden Vesting met de haven (onder meer het verplaatsen van de Koninklijke, ligplaatsen voor passanten en de hele bruine vloot voor het Muiderslot) en die met verkeer en parkeren (onder meer betere bewegwijzering in en om Muiden en bewaking van de grote parkeerterreinen buiten de stad).
+ De achterkant van het drie wethouderspamflet was nog blanco, toen dit pamflet tijdens de raadsvergadering werd uitgedeeld, maar op de huis aan huis verspreide exemplaren stond ineens een kennelijk rap in elkaar geflanste lap tekst vol 'slagvaardigheid' en andere kreten. In een van de hoofdstukjes werden de ideeën van Muiden Vesting over parkeren en wandelroutes enthousiast bijgevallen. Tja, de nieuwe coalitie kon natuurlijk niet achterblijven.
+ Muiden Vesting mag dan zorgvuldig uit het politieke schootsveld blijven, ze zullen er niet aan ontkomen zich een keer uit te spreken over wat beter is om de stad aantrekkelijker te maken voor bezoekers: een Kruitbos met recreatieve voorzieningen of een grootschalig Kruitburg. De keus laat zich raden. Het is dan ook te hopen dat de KNSF, die graag de activiteiten van Muiden Vesting met raad en daad wil ondersteunen, niet afhaakt wanneer duidelijk is dat de plannen van de ondernemersgroep niet stroken met die van henzelf. Muiden Vesting dreigt dan in een moeilijk parket te komen, want de ontsluitingsweg die nodig is, wanneer de Koninklijke naar de westkant van de pier verhuist, loopt over het grondgebied van de KNSF.
+ U hebt het kunnen lezen op de voorpagina's van de kranten: de Randstad wordt geteisterd door de vuilste lucht van de wereld. In Nederland zijn er jaarlijks nu al vijfduizend doden door luchtvervuiling. Muiden is in feite al jarenlang rampgebied. De A1 en directe omgeving zijn vergeven van stikstofoxiden en fijn stof. Het zal nog erger worden als er extra rijbanen op de A1 worden ingezet, wat (nog steeds?) de bedoeling is. Dit betekent immers dat er ruim baan gemaakt wordt voor ettelijke duizenden auto's méér, die tegelijk langs Muiden razen. Bovendien komen er in Muiden zelf vele duizenden auto's bij, wanneer de plannen voor de grootschalige woning - en kantoorbouw door mochten gaan, want de nieuwe inwoners en de kantoormedewerkers zullen nu eenmaal op de auto aangewezen zijn.
+ Het is natuurlijk niet gezegd dat deze ineens zo actuele luchtvervuiling de plannen met de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein op losse schroeven zet. Wèl kan het er in hoge mate aan meewerken, dat de twijfels in de politiek en bij de overheid steeds groter worden. Zo heeft de minister al laten weten dat zij wat het verkeer betreft, streeft naar stiller, schoner en zuiniger. Helaas nog niet naar minder en veiliger - maar dit lijkt onontkoombaar, temeer omdat de Europese wetgeving steeds strakker wordt.
+ Je moet wel blind zijn voor de werkelijkheid, wil je er aan meewerken dat de megaprojecten gerealiseerd worden. Het is duidelijk dat alleen de KNSF en de grondspeculanten die de Bloemendalerpolder goeddeels opkochten, hier beter van worden. Niet voor niets hebben de heren zoveel haast. Ze willen koste wat kost de ontwikkelingen vóór zijn.
+ Wie weet wordt binnen afzienbare tijd een misschien wel honderden meters brede strook aan weerszijden van de A1 aangewezen als een zone waar met het oog op de volksgezondheid niet gebouwd mag worden. Dat zou grote gevolgen hebben voor de grootschalige plannen op het KNSF-terrein, temeer omdat het inleveren van ruimte niet van één kant komt. Aangezien er in principe achter de zeedijk een strook van honderd meter niet bebouwd mag worden (in het kader van 'Red de Ringslang', een compensatiemaatregel voor het verlies van natuurgebied in IJburg), blijft er hooguit een richel over voor woningen en kantoren. In het gunstigste geval zou er ruimte zijn voor pakweg vijfhonderd woningen, waar de KNSF-baas Rolf Visser drie jaar geleden gelukkig mee was, totdat de megalomane wethouders van Muiden hem de kans boden waar iedere spekkoper van droomt.
+ Om terug te komen op de beperking van het bouwterrein: het is allerminst uitgesloten dat de 'natuurstrook' achter de zeedijk breder zal zijn dan honderd meter. Dit dankzij het feit dat de machtige milieuorganisaties in actie zijn gekomen. Op de valreep naar het schijnt, maar beter laat dan nooit. In Muiden vond dinsdag een bijeenkomst plaats met Staatsbosbeheer (die voor het gebied ten westen van de Vecht ook Natuurmonumenten vertegenwoordigt) en de milieufederatie Noord-Holland. Deze invloedrijke organisaties presenteerden hun visie op het project aan betrokken Muiers, zoals de Nee-meermin, Behoud Vesting Muiden en Stichting Stad Muiden. De bijeenkomst gaf de burger moed!
+ Naast het openhouden van de ecologische verbindingszone vanaf het Naardermeer via de Bloemendalerpolder en de Rietpolder was de inrichting van de zogeheten Natuurboulevard langs het IJmeer vanaf IJburg tot aan de Hollandsebrug bij Muiderberg een belangrijk punt van gesprek. Deze recreatieve zone is niet gebonden aan een bepaalde breedte, maar aangezien het sparen van de bestaande natuur het uitgangspunt is, zal er heel wat meer van het kruitbos overblijven dan de twintig procent die de KNSF in gedachten heeft.
+ Ook werd de pas uitgekomen startnotitie voor de Milieu Effect Rapportage (MER) voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein besproken (u kunt het stuk inzien op het gemeentehuis). Iedereen had moeite met het, ondanks het hoopgevende eerdere overleg met Meijdam, tóch weer starre vasthouden van de provincie aan de aantallen woningen (4500 woningen in het hele projectgebied, waarvan 1700 op het KNSF- terrein), zo goed als met de al te bescheiden inbreng van de 'groene ambtenaren' van de provincie (het gefrummel van het groen in het rood van de voorgenomen massale bouw) en vooral met de onzorgvuldigheid: niet alleen worden namen van de verschillende polders door elkaar gehaald, het rapport wemelt van veel meer vaagheden en domme fouten. Een voorbeeld: net als in de eerste, door Muiden verworpen startnotitie, staan er vlak langs de Vecht clusters woningen gepland, terwijl zelfs de jongste bediende op het provinciehuis onderhand weet dat eventuele bouw tweehonderd meter uit de oever moet staan. 'Daar moet je doorheen kijken, het is maar schetsmatig' reageert de provincie dan. Ja, daaaag!
+ De sluiswachters Mieke Willig en Rinus Dobber worden, zodra het scheepvaartverkeer gestremd is, vijf maanden ingezet bij 'peilbeheer'. Ze moeten de peilschalen van het hoogheemraadschap ijken op de juiste ANP stand. Deze peilschalen zijn overal in de omringende polders te zien. Op de noordkant van de spuisluis staat er ook eentje. De sluiswachters weten nog niet, wat het ijken precies inhoudt, hoe het te werk gaat en wat er van hen verwacht wordt. Het heeft te maken met het verzakken van de grond, maar hoe meet je dat? Ik elk geval is het buitenwerk en dat wilden ze graag. Ze zijn beiden allergisch voor een kantoorbaan.
+ Mieke, Rinus en de andere sluiswachters die als uitzendkracht in dienst zijn, moeten hun mankpooteend in de steek laten. Om te voorkomen dat het arme dier verhongert, hebben ze een tekening achter het raam van het sluiswachterhuisje gehangen. Hierop staat een brood. Met een pijl wordt verwezen naar een eend. Geen misverstand mogelijk. De tekening is bedoeld voor de mannen van De Vries Werkendam en de DWR collega's die bij de restauratie betrokken zijn. Meelevende Muiers mogen eveneens een bijdrage leveren.
+ Er is een nieuw Muider bedrijf, dat zich op internet presenteert onder de domeinnaam www.feestballonnen.nl. Ben Hagens van de Prins Bernardsingel, zoon van tante To, heeft het onderneminkje opgezet. Hij wil in de Gooi - en Vechtstreek feestballonnen leveren die je van je eigen tekst kunt voorzien. Een zus van hem is filiaalhoudster voor de Flevopolder. Menno, de zoon van weer een andere zus, Desirée, heeft de site ontworpen. Heel feestelijk allemaal.
+ Als je hier bent komen wonen omdat je gecharmeerd was van het kleine Muiden, heb je een probleem wanneer je weg wilt omdat je bang bent dat het eind van de kleinschaligheid, die je nu juist zo aantrok, in zicht is. De huizenmarkt in Muiden is compleet ingestort. Je leest de paniek af aan het aantal woningen dat niet alleen te koop maar ook te huur wordt aangeboden. Positief bekeken is de grootschalige invulling van het kruitfabriekterrein dé manier om de mensen in Muiden te houden. Niemand raakt immers zijn huis meer kwijt.
+ Ik hoop voor die arme Sander Simons dat er minstens vijfhonderd Muiers een dure woning op het KNSF-terrein kopen. Anders speelt KNSF Vastgoed niet quitte en gaat het hele feest niet door. En dan is zijn prachtig mooie kleurenfolder helemaal voor niets geweest.
+ Zou er zich ook een liefhebber voor een kantoor op het KNSF-terrein gemeld hebben? Díe kan kiezen! Er is vast en zeker een mooi plekje te vinden in de 27 meter hoge kantoorwand met de 100.000 tot 190.000 m2 beschikbare kantoorruimte.
+ De nieuwste menukaart van Floris V staat geheel in het teken van de Groote Zeesluis. Veel van wat er zich in de loop der eeuwen in en om de kolken heeft afgespeeld, is vastgelegd in rake tekeningen. Met name de tekening van sluismeester Bertus Stelling in volle actie, en de tekst die erbij staat, zal menig oudere Muier aanspreken. Er staat: 'Bertus Stelling was dertig jaar, van 1940 tot en met 1969, sluismeester van de Groote Zeesluis. Elke zomer was het weer het vertrouwde beeld: de rustige gang van de sluiswachter van de ene deur naar de andere. Vijftig meter heen vijftig meter terug. Het sjorren aan de kaapstander, de makkelijke zwaai van zijn been over de gesmede leuning van de brug, het sluiten van de hekken, het losdraaien van het opzetwerk en de trage rondjes die hij aan de zwengel moest lopen tot je door kon varen'.
+ Ouwe Muier die als nog jonge Muier op de rug gezien op een van de op foto's geïnspireerde tekeningen op de brug staat, het was begin jaren zestig, schreef er al eens eerder over, maar kan er niet genoeg van krijgen: 'Ouwe Stelling' had nog wat af te rekenen met de Oosterburen. Wie zijn oor te luisteren legde bij het schutten kon de volgende dialoog horen. Passant: 'Hoeveel kost het?' Stelling: 'Een gulden'. Even later: 'Hoeveel kost het?' 'Een gulden'. Weer even later: 'Wieviel kostet es?' 'Zwei Gulden'.
+ Vrijdagmiddag komen een aantal genodigden bij elkaar ter gelegenheid van de nieuwe kaart en de restauratie van de Groote Zeesluis. Mevrouw Stelling, inmiddels negentig, zal erbij zijn en zoon Hans, ook al geen jonkie meer. Een van de gasten is Henk van Ginkel, uit wiens prachtboek rijkelijk is geput voor deze prachtkaart.
+ De provincie Noord-Holland heeft aangekondigd dat zij op haar website bij de propagandapagina's 'Leven in het Groen' over het project Bloemendalerpolder/KNSF terrein een link zal aanbrengen naar Muideninfo.nl. Waar blijft de gemeente Muiden?
+ Aan het balkon van de woning op de Lelie van de gloednieuwe Muiers Louis Martinez en Annemarie Drenth, die samen voor een geboren Muier zorgden, hing een beeldschone roze vis van wel twee meter lang. Het was eigenlijk een vlieger. De vader van Annemarie Drenth had de siervis voor haar meegenomen uit Japan. Ze besloot om 'm te bewaren voor een bijzondere gelegenheid: de geboorte van haar dochtertje Olivia, zusje van Louis junior. In plaats van een ooievaar.
+ Ilja Beudel, dochter van Paul en Els Beudel uit de Weesperstraat, heeft de documentaire over asielzoekers uit China, getiteld 'Na 28 dagen', geregisseerd, die op het filmfestival in Utrecht te zien was, en op 25 oktober om 11 uur 's avonds vertoond wordt in het NCRV -programma 'Docu'. Ilja is in de voetsporen getreden van haar vader, die behalve strijdvaardig Muier, zowel auteur en acteur als regisseur is.
+ De parkeerautomaat op het Ravelijnsplein is aangepast. Je kunt nu zowel met chip als met munten betalen. Voor dat laatste hoef je dus niet meer naar Herengracht Zuid, zoals ook blijkt uit een briefje dat op de chipautomaat op het Vestingplein geplakt werd.
+ De meerderheid van de raad zou er goed aan doen het woord 'democratie' of 'democratisch' uit de naam van hun partij te schrappen. Democratie is namelijk niet 'de meeste stemmen gelden', maar democratie is 'alle stemmen gelden'. Pas nadat alle stemmen gehoord zijn en erover is nagedacht wat het verstandigst is om te doen, geven de meeste stemmen de doorslag. Dat is dus iets heel anders dan donderdag in de raadszaal gebeurde. Het mag dan niet zo hilarisch geweest zijn als de malloterij met de wethouders: het was minstens zo beschamend. En ook nog eens een keer knap stom. Machtspolitiek straft zichzelf.
+ Nog steeds, misschien zelfs wel steeds meer, hoor je in Muiden wanneer het gesprek over Kruitburg gaat, verzuchten: 'Je houdt het toch niet tegen'. Als iedereen daarvan uit was gegaan dan hadden Leupen en Schulp (en Van der Steen om de schaar aan te geven), al lang in hun zondagse pak het KNSF - bouwbureau in het oude postkantoor geopend, met een kirrende Maartje van Weegen om hen heen springend, hoewel ik dat laatste betwijfel. Niet zozeer omdat de gedragingen van de communicatieadviseur van de KNSF niet voorspelbaar zouden zijn (zo kun je er donder op zeggen dat hij pers en politiek gaat bewerken met zijn onbewezen bewering over de honderden liefhebbers in Muiden voor een woning op het KNSF-terrein), maar omdat KNSF Vastgoed er pas achter kwam, dat er ook mensen in Muiden wonen, toen de massale protesten loskwamen. Voor die tijd leek alles in kannen en kruiken, dus waarom zou je je dure geld in PR-activiteiten steken?
+ Gemeentesecretaris Gert Aalten moet, terwijl hij misschien wel als enige alles wat er speelt binnen het project Bloemendalerpolder/ KNSF-terrein perfect op een rijtje heeft, 'de knop in zijn kop' omdraaien nu er nieuwe wethouders zijn aangetreden. Zijn probleem is dat deze drie anders tegen de zaak aankijken dan het vorige trio, dat zich niet door de raad liet aansturen, maar zijn eigen koers volgde en doodleuk de raadsbrede moties aan z'n laars lapte. Het zal niet meevallen voor Aalten om, loyaal als hij geacht wordt te zijn aan het college, een nieuwe weg in te slaan, terwijl hij het oude traject van A tot Z kent en het standpunt van het oude college bij gelegenheid met zoveel overtuiging verdedigde, dat je bijna zou denken dat hij er zelf in geloofde.
+ De gemeente is wekenlang druk in de weer geweest met de gevolgen van de windhoos. Het is inmiddels al weer zo lang geleden dat ik aandacht durf te vragen voor een ongemak, waar snel een oplossing voor moet komen, omdat hier anders ook wel eens gevolgen van te verwachten zijn. Toen met een enorme klap een mof van de elektrische bekabeling in het plantsoen van het Vestingplein naast het huis van Nico en Corry Wolf was gesprongen, had het heel wat voeten in de aarde eer de schade was hersteld. Helaas is dit nog steeds niet het geval. De klinkerbestrating voor het huis van Wolf en aan de overkant werd er even 'ingegooid' door monteurs van de Nuon. Er zal snel opnieuw bestraat moeten worden, maar dan door een echte stratenmaker, willen met name oudere stadgenoten geen doodsmak over de uitstekende klinkers maken.
+ Een kritische keutel wil nog wel eens helpen. DWR heeft de tijdelijke verkeersborden bij de sluisbrug aangepast, zowel wat betreft de data als de aanduiding 'zeesluis'. Er staat nu 'brug zeesluis' op. Wel zo duidelijk dus voor bewoners, bezoekers, toeleveranciers en sluipverkeer.
+ Nieuwtje: de Muider winkeliers zijn van plan om op zondag 12 december in samenwerking met de horeca een Muider Kerstmarkt te houden. Hoewel Muiden tegen die tijd één groot wandelgebied zal zijn, omdat dan de sluisburg is afgesloten (de loopbrug over de sluis ligt er al goeddeels) is het vanwege het jaargetijde allereerst als een gezellig binnengebeuren bedoeld.
+ Die luxe terreinwagens waarover zoveel te doen is, worden PC Hooft – tractoren genoemd. Hebben wij dat?
+ De grote werkboot met kraan van De Vries Werkendam, van waaraf allerlei werkzaamheden rond de sluisrestauratie worden verricht, zoals het intrillen van de damwand, heet Janus.
+ Er is indertijd geen huis aan huis pamflet verspreid met de vorige wethouders omdat die zo'n hoge borst opzetten, dat-ie niet door de brievenbus kon.
+ Twee en twintig kandidaten voor het burgemeesterschap van Muiden. Dáár moeten ze een folder met portretten van verspreiden!
+ De nieuwe wethouders zochten de hei op om de koppen bij elkaar te steken. Geen idee wat eruit gekomen is, maar het zou een goede start zijn als er subiet een eind werd gemaakt aan het voortrekken van KNSF Vastgoed. Óf die huizenverkoopfolders weg van de balie van het gemeentehuis óf ook voor alle andere handel die zich aandient een plaatsje inruimen.
+ Laatste nieuws: de krantjes van de KNSF zijn van de balie van het gemeentehuis verwijderd. Volgens de standaardlijn die de gemeente hanteert, hadden ze er niet mogen liggen, meldt voorlichtingsambtenaar Willem Kaarsgaren. Ze zijn er zogezegd doorheen geglipt. Opgelost.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: