- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Van de hak op de tak met dolgedraaide, opgepotte en lopende keutels.

1-nov-2004

+ De 26ste Hardzeildagen pakten uit als de Zachtzeildagen. Vanwege de mist en het gebrek aan wind werd de start zaterdag een uur uitgesteld en de baan ingekort. Verder was alles was weer even vertrouwd als voorgaande jaren, tot en met de miscommunicatie en het bijbehorende gedonderjaag toe. Huib Smelt, overgekomen uit Frankrijk, was weer heer en havenmeester. Dankzij de bijna zestig deelnemende platbodems was het lekker druk op en rond het water.
+ Als altijd tijdens de Hardzeildagen was er goed volk op de been, ondanks de loslopende schippershonden, die ruzie of verkering zochten met de braaf aangelijnde honden van de Muider burgers. Hun baasjes en bazinnetjes gedroegen zich beter. Natuurlijk werd er per traditie stevig gepakt, maar het bleef gezellig. Wat dat betreft hebben de Hardzeildagen een betere reputatie dan de sloepenrace (volgend weekend weer), waarbij drank en stoerdoenerij nogal eens een hinderlijker samengaan dan de ondernemers en de omwonenden lief is.
+ Rooie Gerrit, het aartsvadertje van de traditionele schippers, maakte zich in zijn toespraak bij de opening van de Hardzeildagen ernstige zorgen over de toekomst van de historische platbodemvloot, die bedreigd zou worden door de bureaucratische Europese wetgeving. Gerrit wist op dat moment niet dat het gevaar alweer geweken is, maar wie wist dat wel? Je moet maar net een abonnement hebben op het 'Weekbericht' van de provincie Noord-Holland. 'Bruine vloot gered' stond boven een stukje in dit gratis blad. Naar aanleiding van vragen aan Gedeputeerde Staten werd gemeld dat dankzij een amendement van het Europees Parlement de regels voor de binnen - en passagiersvaart met aangescherpte eisen voor onder andere brandbescherming, stabiliteit en voortstuwing voor zeilende passagiersschepen aangepast zijn.
+ De nieuwe eisen zouden het historisch karakter van deze zeilschepen te veel aantasten, waardoor ze niet meer interessant zouden zijn voor de toeristische sector. Dankzij de ingreep van het parlement hoeft de bruine vloot geen financiële aderlating meer te vrezen. Om een voorbeeld te noemen: invaliden kunnen als vanouds door hun vrienden aan boord worden gehesen. Hier zijn dus geen kostbare, het schip ontsierende voorzieningen voor nodig, zoals de bedoeling was.
+ De Historische Kring Stad Muiden hield een tentoonstelling van foto's van de Hardzeildagen in het Muizenfort. Jaap en Henny Koster gaven het jaarlijkse evenement een cultureel tintje door hun huis op de Herengracht open te stellen voor belangstellenden. Iedereen kon zijn hart ophalen aan beeldende kunstuitingen van de Muider kunstenaressen Riet Blüm, Marieke Geerlings, Elly de Ridder en Henny Koster zelf. Ook waren er versnaperingen.
+ Zondagavond om zeven uur was de laatste kans voor de deelnemers aan het zeilfestijn om te schutten. Wie niet op tijd was, zou tot 1 april volgend jaar moeten wachten tot de Groote Zeesluis gerestaureerd is en weer opengaat. Voor de deelnemers aan Blauwe Maandag, die niet hebben opgelet, is het dus te laat. Ze zullen hier moeten overwinteren. Met een kater.
+ Het verschil tussen dorp en stad: hebben oude tradities als Sint Maarten en Luilak zich in Muiderberg tot op de dag van vandaag kunnen handhaven, in Muiden maken ze plaats voor uit Amerika overgewaaide gebruiken als Valentijnsdag en Halloween. De Maxis was de hele zondag één grote heksenketel, Manfred en Emmy Funke hadden reuze spinnenwebben met allerlei griezels erin voor de ramen van hun huis in de Weesperstraat gehangen en de door de COF georganiseerde lampionnenoptocht was een daverend succes. Letterlijk, want Crescendo voerde de luidruchtige stoet van spookjes, heksjes en andere engerds naar het Muiderslot. Daar werd 64 liter warme chocolademelk uitgeschonken in wel vierhonderd mokken. Nooit geweten dat er zoveel kinderen in Muiden wonen.
+ Floris V was al dagen vóór het feest in de ban van Halloween, met pompoenensoep op de kaart en uitgeholde, van gezicht en licht voorziene pompoenen buiten op de tafeltjes voor de deur. Ze waren met het oog op pompoenendieven stevig vastgezet met ijzerdraad. Het feest in Floris V werd (en wordt op veler verzoek nog deze hele week) binnen voortgezet. Tegenover de keuken is een Halloweentafel ingericht met pompoenen in allerlei maten en kleuren. Ook heksen, trollen en toverkollen zijn van de partij. Het is een attractie van de eerste orde en niet alleen voor kinderen. Als je in je handen klapt, beginnen alle griezels door elkaar heen te gillen en te krijsen en schieten hun valse ogen vuur.
+ Er was nóg iets spectaculairs bij Floris te zien. Voor de deur van het Eethuys voor Grote en Kleine Luyden stonden op een namiddag dragonders in vol ornaat met musketten op wacht. Dezelfde heldhaftige mannen en vrouwen voorzagen even later de genodigden op de 'Groote Zeesluis borrel' van een hapje en een drankje. Het was een feestje in het teken van de restauratie van de sluis en ter introductie van de fraaie nieuwe menukaart met dezelfde dragonders op de voorkant. In 1672 arriveerden deze verkenners van het Franse leger bij het logement 'De Hertog van Gelre', het huidige Floris V. Een jaar later gaf Napoleon groen licht voor de aanleg van de Groote Zeesluis – enfin, een heel verhaal. Kijk maar op de kaart.
+ De smederij van Melis staat te koop. Ome Jan z'n zoon Wim Melis en diens vrouw Geertje zijn vanaf 1998 bezig geweest met de restauratie van het pand. Het heeft jaren geduurd eer alles zowel binnen als buiten klaar was. De komende Kerstdagen is het twee jaar geleden dat de woonkamer in gebruik werd genomen. Daarmee was de laatste hand aan de verbouwing gelegd. Alles gebeurde op eigen kosten. Monumentenzorg is nooit met subsidie over de brug gekomen. Ze hebben zelfs nooit meer iets van zich laten horen, toen bleek dat de smederij niet strikt historisch zou worden gerestaureerd. Er waren bezwaren tegen het zadeldak en de dakkapellen, die nodig waren om meer slaapkamerruimte te krijgen. Ook had de buitenmuur gepleisterd moeten zijn.
+ Zowel Muiden als de talrijke toeristen die door de jaren heen een kijkje in het heiligdom van Jan Melis hebben genomen, mogen Wim en Geertje dankbaar zijn dat zij ten koste van hun eigen woonruimte de authentieke smidse in het midden van het pand hebben gehandhaafd, waarmee dit dierbare stukje Muider behouden is gebleven. De twee wisten waar ze aan begonnen toen ze de kleine woning betrokken, maar de ongemakken ervan zijn uiteindelijk zo zwaar gaan wegen dat ze hebben besloten naar een groter huis uit te zien. Ze hebben al iets op het oog, in Muiden uiteraard, want ze willen hier voor geen goud weg.
+ Rest de vraag: wat gebeurt er de met oude smederij in het hart van het pand? Het in stand houden van de smidse kan natuurlijk moeilijk als verkoopvoorwaarde gesteld worden. Misschien valt het wel helemaal niet mee om het pand te verkopen. De huizenmarkt in Muiden ligt immers vrijwel stil. Het is te hopen dat iedereen gealarmeerd is die hart voor Muiden heeft en respect voor de historie van de stad. Niet alleen particulieren, ondernemers, en organisaties zoals de initiatiefgroep Muiden Vesting, maar ook de gemeente. Deze heeft namelijk nog iets goed te maken. Dankzij het initiatief van een groepje inwoners van Muiden, werd begin jaren tachtig voorkomen dat de gemeente het pand in handen kreeg – teneinde het af te breken, want dat was de bedoeling. Wanneer de smederij zelf gehandhaafd blijft en er bijvoorbeeld een Muider museum en/of VVV – kantoortje in het pand komt, zou dat fantastisch zijn. Wie?
+ Zoals aangekondigd wordt de Groote Zeesluis maandag, wanneer begonnen wordt met het heien en plaatsen van de laatste damwand, die voor de oostkolk, afgesloten voor de scheepvaart. Deze afsluiting houdt niet in dat ook de sluisbrug dicht gaat. Zoals op de borden staat aangegeven, gaat het afsluiten van de brug voor doorgaand wegverkeer pas volgende week maandag in. Het is dus niet zo dat de brugafsluiting een week is uitgesteld, zoals wel verondersteld wordt. Zodra de brug is afgesloten, wordt een begin gemaakt met het droogpompen van de sluis en het vervangen van de bekabeling. Voetgangers, fietsers en bromfietsers kunnen dan via de noodbrug de sluis oversteken. Auto's en motoren moeten tot en met vrijdag 19 december omrijden over de A1.
+ Slecht nieuws voor schatgravers. Het zal niemand ontgaan zijn dat er een aanzet is gemaakt om een hoog hek rond de kolken te plaatsen. De bedoeling is duidelijk: niemand mag het bouwterrein, bestaande uit de kaden en de kolken, betreden. Werd bij de restauratie van een kwart eeuw geleden nog door de vingers gezien dat inwoners op zoek naar munten en ander waardevol spul, dat in de loop der jaren in de sluis was geplonsd, door de modder op de bodem van de kolken banjerden, bij de huidige restauratie zal hier streng tegen worden opgetreden. Het is verboden gebied. DWR moet wel, want door de huidige strenge arboregels is het Hoogheemraadschap aansprakelijk voor eventuele ongevallen. Bovendien heeft de modder een hoge graad van verontreiniging (klasse 2 en 3).
+ Misschien is het een troost voor de schatgravers, dat ze niet lang aan de verleiding zullen zijn blootgesteld, want de kolken worden, meteen nadat ze in een rap tempo drooggemalen zijn, van onder tot boven grondig schoongemaakt. Ook zal het een troost zijn, dat er niet of nauwelijks iets van waarde boven water kan komen. Het meeste is er al uitgevist bij de vorige restauratie en wat moet je met gebroken glazen uit de oostsluis of een verroeste fiets? Ook zullen er, dankzij de activiteiten van Bram Heidra met zijn magneet, niet veel muntjes meer worden aangetroffen.
+ De ex-wethouders Schulp en Van der Steen, die ruim vier maanden geleden samen met ex-wethouder Leupen opstapten om een publieke afgang vóór te zijn, werden donderdag door hun partijen als verloren zonen naar binnengehaald. Weliswaar niet weer als wethouders, dat zouden zelfs het CDA en D66 te gortig gevonden hebben, maar als raadsleden. Beiden maakten gebruik van hun recht als lijsttrekker op een vrijgekomen raadszetel. En beiden werden ter gelegenheid van hun terugkomst vertroeteld met een extraatje. Zo werd Van der Steen door zijn partijgenoten aangewezen als hun nieuwe fractievoorzitter en werd Schulp door de nieuwe coalitie gekozen als waarnemend voorzitter van de gemeenteraad. Zo zijn onze manieren.
+ Binnen de CDA-fractie werd gezoend en geknuffeld dat het een lieve lust was. Niet alleen de wederkomst van Schulp werd gevierd, maar ook het vertrek van Gea Heijnen, die na dertig jaar in Muiderberg en Muiden gewoond te hebben, waarvan de laatste 2 ½ jaar als raadslid, met haar man Jos gaat rentenieren in het land van Bartje waar ze vandaan komen. Hoewel Gea veel lof kreeg toegezwaaid, verkoos de helft van de zes fracties in de raad te zwijgen als het graf. Dit nam niet weg dat het je als toeschouwer deugd deed getuige te zijn van zoveel spontaan vertoon. Iedereen heeft kunnen zien dat alles koek en ei is binnen de partij, ook al bleek dat Schulp niet letterlijk de plaats van Gea Heijnen heeft ingenomen. Tussen hem en de fractievoorzitter Dirk Jan Methorst bevindt zich sinds donderdag Petra Nell – ik had bijna geschreven als een bumper, maar deze onelegante vergelijking past haar niet.
+ Later op de avond, tijdens de uitleg over de begroting in de commissievergadering die aansluitend op de raadsvergadering plaatsvond, bleek overduidelijk dat het D66 iets méér moeite kost om de schijn op te houden. De gloednieuwe fractievoorzitter Van der Steen had het hoogste woord over zaken die niet in deze vergadering thuishoorden. Dat ergerde het andere D66 raadslid Sandra Deuling zozeer, dat ze eerst demonstratief met haar rug naar haar 'baas' toe ging zitten en kort daarna, je mag wel gerust zeggen pissig, haar jas aantrok en de raadszaal verliet. Hoewel er gelukkig geen pers op de publieke tribune zat om het incident naar buiten te brengen, moet zij zich gerealiseerd hebben, dat het een betere indruk zou maken wanneer ze weer aan zou schuiven, wat ze dan ook na een stief kwartiertje deed.
+ Had Van der Steen meteen weer babbels voor tien, Schulp hield zich gedeisd, maar de eerste tekenen dat hij alsnog zijn gelijk wil halen, waren er al op het moment dat de bebouwing van de Bloemendalerpolder ter sprake kwam. Zodra Sylvia Bazuin vastgesteld had dat het wel degelijk mogelijk is om voor eigen bewoners in de polder te bouwen, begon hij over de grote contingenten koopwoningen die hiervoor nodig zouden zijn.
+ Het is volstrekt duidelijk dat de nieuwe coalitie er geen enkele behoefte aan heeft om als één man met deze gemeenteraad op te trekken. Zo werd, ondanks het betoog van de burgemeester dat niet de coalitie maar de raad vertegenwoordigd dient te zijn in de gewestcommissie, Jan Hylkema uit deze commissie gekieperd, zodat Sandra Deuling zijn plaats kon innemen. De enige reden hiervoor was dat Hylkema als man van de PvdA geen deel uitmaakt van de coalitie, zoals Dirk Jan Methorst, hiertoe uitgedaagd door Eric Hoetmer, zonder blikken of blozen toegaf. Geen misverstand mogelijk: CDA, D66 en VVD kiezen voor een ouderwets machtsblok. Moeten ze vooral doen. Daar zit Muiden op te wachten.
+ De PvdA haalde alsnog zijn gram. Werd in de vorige vergadering niet op de door deze partij ingediende motie gereageerd, deze keer konden B&W en de raad niet om een open brief met vrijwel dezelfde inhoud heen. Niet dat het nieuws opleverde. Wat de PvdA naar voren bracht, wijkt nauwelijks af van de standpunten van de anderen. Het gaat om nuances. Het eerste optreden van de nieuwe wethouder Eric MacKay verdient meer aandacht. Zijn optreden was een verademing vergeleken met de vaagheden, draaikonterijen en gewichtigdoenerij van zijn voorganger en de andere ex-wethouders. MacKay (zo staat zijn naam in zowel het oude als het nieuwe telefoonboek, dus dat hou ik tot nader order aan) gaf iedereen kort en zakelijk een volledig en vooral volledig bevredigend antwoord. Zo kan het dus ook.
+ Er werden donderdag naast de nieuwe raadsleden ook twee nieuwe commissieleden beëdigd. Ze vertegenwoordigen beiden de VVD. Het zijn Ben Hagens van de Prins Bernhardsingel (zoon van 'tante' To Hagens en fervent voorstander van een kleinschalig Muiden) en Tineke van der Vorst van de Herengracht.
+ De KNSF bracht de stapel krantjes over de zegeningen van het wonen op het KNSF-terrein, die van de balie van het gemeentehuis waren verbannen omdat het om een commerciële boodschap ging, snel over naar De Hoek. Door er een mooi plaatsje bij de toonbank voor in te ruimen, heeft Jeroen Brandsen de weg vrij gemaakt voor ondernemers. Het gebruik van zijn verkoopruimte is zakelijk bezien wel wat waard en voor De Hoek is het mooi meegenomen. George Barlage maakte de gemeente erop attent dat deze op dezelfde manier de gemeentekas kan spekken. Naar aanleiding van het gedoe met de KNSF-folders droeg hij het idee aan voor een informatiepunt in het gemeentehuis, waarin Muider ondernemers hun producten of diensten kunnen aanbieden. Tegen betaling natuurlijk. De gemeente vond het een overweging waard. En nu maar afwachten of de politiek het oppakt.
+ Ik kan me voorstellen dat communicatieadviseur Sander Simons van de KNSF gretig de antwoordkaarten telt, die binnenkomen op het KNSF – krantje. Maar mocht hij af en toe ook een blik slaan op deze kaarten en zien wat er zoal ingevuld werd, dan zal hij zich meer dan eens achter het oor krabben. Door de vraagstelling op de kaart worden er namelijk illusies gewekt die de KNSF niet kan waarmaken. Bijvoorbeeld: je wordt uitgenodigd niet alleen de gewenste soort woning aan te kruisen, maar daarnaast ook voor welke prijsklasse je het meeste voelt. De prijsklassen gaan van € 150.000 tot 'duurder dan € 500.000'. Ik heb al serieuze liefhebbers gesproken die wel wat zagen in een vrijstaande woning met garage voor € 150.000. Er zijn trouwens nog meer aantrekkelijke combinaties te maken, bijvoorbeeld een kaveltje erbij voor dezelfde prijs. En nu maar afwachten hoe blij de KNSF je als geïnteresseerde gaat maken, als de huizen er komen. Met nadruk op áls.
+ Met een 'waterwoning' zoals de KNSF deze aanbiedt, wordt waarschijnlijk niet een woonark bedoeld, zoals menigeen likkebaardend zal vermoeden, maar de nieuwe stijl van wonen op het water, zoals in IJburg. Aardig optrekjes, dat moet gezegd. Maar hoe diep moet je er voor in de buidel tasten? Dieper dan het moeras waarop ze drijven, vrees ik.
+ Je kunt behalve op diverse soorten woningen ook reageren op 'een koopwoning'. De conclusie dat bijvoorbeeld de waterwoningen en vrijstaande woningen dus huurwoningen zijn, en de 'van-tot' bedragen in de kolom ernaast huurprijzen, lijkt me te snel getrokken. Maar toch is dit niet geheel uitgesloten, zeker als je de onherroepelijk schreeuwend dure grond in aanmerking neemt. Als laagste bedrag staat € 150.000 tot € 200.000 aangeven. Er staat echter niet bij of dit per dag, per week, per maand of per jaar is.
+ De KNSF heeft geen toestemming aan DWR heeft gevraagd om het DWR kaartje van het KNSF-terrein voor hun krantje te gebruiken. Dat vond de communicatieadviseur niet nodig, want het kaartje kwam uit eigen archief en de bron was vermeld. Het DWR logo was immers afgedrukt? Bovendien, zo redeneerde hij, is het Hoogheemraadschap een openbaar lichaam, dus van iedereen. DWR laat weten het niet 'netjes' te vinden van de KNSF. Nou, het is gewoon hondsbrutaal, zeker omdat het voor commerciële doeleinden is, en niet voor ideële zoals bij de Nee-meermin, die het wapen van Muiden in zijn pamflet opnam – waarna de nodige stampij volgde. Juridische stappen lijken me op zijn plaats, temeer omdat de KNSF daar altijd zelf meteen mee dreigt.
+ Waarom zouden we ons druk maken over het tekort op de gemeentebegroting? Het is elk jaar hetzelfde liedje in Muiden. Elke keer weer wordt een tekort voorspeld van rond een miljoen gulden oud geld. En elke keer weer blijkt er aan het eind van het jaar een overschot te zijn van een minstens zo hoog bedrag. Voor 2005 wordt een tekort van € 190.000 verwacht, dat is dus in guldens bijna vier ton. En ook nu weer zal de raad geschrokken meegaan met de voorstellen van B&W om de gemeentelijke tarieven stevig te verhogen. Als doekje voor het bloeden gaan komend jaar de OZB en RZB nog niet omhoog, maar wel het tarief voor het ophalen van vuilnis (bijna 8 %) het rioolrecht (bijna 12 %) en de hondenbelasting, de watertoeristenbelasting en de leges (2 ½ procent). Beslist irriterend is de verhoging van de reinigingsrechten. Hoewel er tegenwoordig minder vuilnis is, moeten we meer betalen, omdat de gemeente zich ooit met handen en voeten aan contracten met de GAD heeft gebonden.
+ De organisatoren van de Kerstmarkt op 12 december in het winterse wandelgebied Muiden, verheugen zich nu al op een evenement dat er zijn mag. Er zijn grootse plannen, bijvoorbeeld om bezoekers van de Maxis met een Jan Plezier naar Muiden te rijden. De Historische Kring Stad Muiden is graag bereid rondleidingen in Muiden te organiseren en voorstellingen te geven met hun beamer (dat is geen jaknikker maar een digitale toverlantaarn). Ze kunnen plaatjes van oud Muiden laten zien en filmpjes vertonen over de Stelling van Amsterdam, de Hollandse Waterlinie enzovoorts. Voorwaarde is wel dat de organisatoren van de Kerstmarkt eerst even in de gaten krijgen dat er in Muiden zoiets bestaat als een Historische Kring.
+ Er zijn plannen voor een nieuwe kledingzaak met een breed assortiment voor dames, heren en kinderen in het nog steeds leegstaande pand van Bretagne op de Herengracht tussen Floris V en Brasserie Muiden. De Vlielandse Heike Visser, die bij Floris V en de Muider Haven werkte en maar niet los kan komen van Muiden, weet er meer van.
+ Een vereniging van Vrouwelijke Ondernemers in Muiden? Dat heet de VOM, besloot de krant. Wie het ook bedacht heeft, de vrouwelijke ondernemers zelf níet. Die weten heel goed dat deze naam veel te dicht in de buurt komt van de VOMM, de Vereniging Ontwikkelingswerk Muiden/Muiderberg. Hoe de dames zichzelf wél gaan noemen, is niet bekend. Er wordt nog over gebrainstormd.
+ Denk je dat je alles van Muiden weet, hoor je dat er in de Kloosterstaat te Muiden een speciale vrouwenautorijschool gevestigd is die 'Women on Weels' heet. Nooit geweten. Ik schaam me dood.
+ Wie van werken houdt, kan er van de winter uren naar kijken op de website van de kabelkrant of bij www.pampus.nl. Dankzij de door Dennis Kuit en Han Rozemeijer op het forteiland geïnstalleerde webcam kun je liggend op de bank precies volgen hoe manschappen van de genie zich uit de naad werken om het nieuwe bezoekerscentrum van de grond te krijgen.
+ Fanmail voor Ouwe Muier van Petra Vonk: 'Ik hoorde van mevrouw Breier dat je Jacco hebt gered! Ik was even koffiedrinken bij Patricia en hij wilde blijkbaar gezellig mee. Het is voor het eerst dat hij aan de wandel gaat, dus daar moet ik beter op gaan letten. Wel jammer, want ik was wel trots dat hij zo keurig bleef zitten. Misschien gaat het beter als ik hem weer kortwiek. Ik hoorde hoe heldhaftig je hem op je schoen hebt laten klimmen om vervolgens hinkelend richting zijn kooi te hupsen. Jammer dat ik het niet gezien heb! Maar alle gekheid op een stokje (in dit geval dus op een schoen), ik ben erg blij dat je het gedaan hebt, want ik ben in het afgelopen jaar toch erg aan Jacco gehecht geraakt. Met andere woorden: duizend maal dank!' (voor de weinige Muiers, die het nog niet weten: Jacco is de papegaai, die voor zijn kooi op het Vonkplein gezeten schaamteloos naar passerende dames fluit en al even schaamteloos in de vingers van passerende heren probeert te knauwen).
+ Mist u één of twee flink uit de kluiten gewassen groene parkieten? Ze zaten elkaar zondagmorgen verrot te schelden in een boom langs de Lelie in Mariahoeve.
+ De 43 - jarige ontwikkelingswerker Fons Fransen, zoon van de vroegere Muider melkboer die in de huidige fietsenwinkel van Piet Logchies zat, is twee keer doctorandus. Binnenkort zal hij zich doctor mogen noemen. Het is althans de bedoeling dat hij promoveert op een proefschrift over de Diemerzeedijk. Deze dijk is vertrouwd gebied voor hem, net als voor menig andere Muier van zijn generatie. Voorbij Diemen immers verandert de naam van deze oeroude dijk in Muider Zeedijk, de voormalige zeewering met daarachter het Kruitbos. Even geduld en we weten wat Fons Fransen over de roerige jongste geschiedenis op en rond misschien wel deze oudste zeedijk van Nederland te melden heeft.
+ In het blad Elsevier Retail stond: 'De Maxis is ronduit suf'. Deugt er hier dan werkelijk níets?
+ Gelezen in Muider Nieuws: 'Aan de slag met een Turkse muts. Minet Creatief'. Ik wil best, maar wat wordt er van me verwacht?
+ Als u graag bij wilt dragen in de kosten van een fraaie video-opname van uw auto, dan moet u op de A1 ter hoogte van het kilometerpaaltje 12,3 rechts inhalen, bumperkleven of met één hand aan het stuur met uw mobieltje bellen.
+ In het kader van hun zelf bedachte formule 'Restaurant aan Huis' nodigde een echtpaar in Amsterdam zijn (schoon)moeder uit Muiden aan tafel en vroeg een bijdrage van twintig euro. Het geld gaat naar een fonds ter bevordering van het contact tussen ouderen en jongeren.
+ Gea Heijnen heeft haar raadszetel afgestaan aan Dick Schulp omdat ze uit Muiden vertrekt. Maar haar huis staat nog steeds te koop. Je zou haast denken dat ze zich opgeofferd heeft.
+ In een tumultueuze raadsvergadering vroeg VVD fractievoorzitter Henk Bökenkamp aan D66 fractievoorzitter Flip de Groot of deze misschien aan acute Alzheimer leed. Een week later was hij het vergeten.
+ Bent u ook zo nieuwsgierig waarom Rob Blanc ontslagen is als directeur van De Woningbouw? Dat hij een uitgesproken tegenstander is van grootschaligheid stak hij niet onder stoelen of banken. Maar gezien de stemming onder de leden zou dat eerder een reden zijn om zijn salaris te verdubbelen.
+ Als gedeputeerde Meijdam afgewezen wordt voor Zaanstad, wat waarschijnlijk het geval is, want hij beweert dat hij niet gesolliciteerd heeft, kan hij altijd nog burgemeester van Muiden worden.
+ Dialoog voor de gesloten sluisbrug. Een stadgenoot met een aandoening aan zijn luchtwegen vraagt een automobilist: 'Wilt u zo vriendelijk zijn uw motor af te zetten?' Antwoord: 'Nee, je bent een zeikerd, ik sla je in mekaar'. De stadgenoot: 'Wacht even, dan noteer ik eerst even uw kentekennummer en haal ik er een getuige bij, anders krijgt u geen vijftig euro boete, en daar heeft u recht op'. Wat denk je dat er gebeurt? De zondaar zet zijn motor af, komt agressief zijn auto uit en loopt meteen door naar de sluisbrug, waar hij voor de slagboom gaat staan wachten - tot hij de motor weer aan mag zetten.
+ Wanneer de nieuwe gemeentegids uitkomt, moet u op het groepsportret van de huidige raad letten. Donderdagavond werd een staatsiefoto gemaakt, maar zonder Jan Hylkema, die was verhinderd. Ze zullen hem er alsnog in moeten frummelen.
+ Zou Tante To ook voor de VVD gekozen hebben?
+ Ouwe Muier is even de stad uit. Guus Kroon neemt het stokje weer zolang over. Volg het wel en wee van Muiden via zijn gastkeutels op de Digitale Sluiz. Vergeet vooral niet Guus z'n noodkreet te lezen over de nachtmerrie die Muiden bedreigt.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: