- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Ze zijn er weer: een lading vers aangevoerde keutels!

15-dec-2004

+ De deelnemers aan de Kerstmarkt van zondag hadden geen bepaalde verwachtingen. Ze zouden wel zien waar het schip zou stranden. Het viel dan ook reuze mee dat het nog aardig druk werd in het hart van Muiden, ook al was het waterkoud en stond er een scherpe wind. Sneeuw was er ook, zij het alleen van de sneeuwmachine. Iedereen had plezier in de markt. Het was gewoon gezellig: Muiden op zijn best. Neefje Martin, de organisator, kon tevreden zijn en was dat ook.
+ Niet iedere middenstander deed mee, maar hun afwezigheid werd gecompenseerd door onder meer de vereniging van vrouwelijke ondernemers VOC Muiden (niet uit te spreken als FOK Muiden). De dames presenteerden zich met hun gloednieuwe, op de Muider zeemeermin geïnspireerde logo, ontworpen door het VOC-lid Tjabien Wissenraet. Beslist bijzonder was de deelname van de familie Melis met hun sfeervol ingerichte smidse. Je kon zó aanschuiven voor een Kerstdiner. Menigeen verzuchtte dat het een ramp voor Muiden zou zijn als deze unieke smederij verdwijnt, wat niet uitgesloten is als de woning verkocht wordt. Ook apart was de expositie van de even schitterende als peperdure kerstballen in de Tafel van Muiden. En dan had je nog de smulkraam van advocaat en procureur Betty Lievense, die voor deze gelegenheid ‘taartenbakster’ aan haar visitekaartje had toegevoegd.
+ Met de paardentram pakte het anders uit dan de organisatie verwacht of op z’n minst gehoopt had. Het was de bedoeling om bezoekers aan de Maxis naar Muiden te krijgen, maar daar kwam nauwelijks iets van terecht. Het omgekeerde gebeurde: de twee paardentrams reden af en aan vol Muiers met kinderen. Heel wat stadgenoten waren, dankzij de opwekking op de kabel en in de folders, op het idee gekomen even heen en weer naar de Maxis te rijden (hoewel éven: twee keer een half uur rijden en twee keer een kwartier wachten, was nog een hele tijd).
+ Hier stond tegenover dat er maar een handjevol Maxisbezoekers naar Muiden kwam. Dit was verklaarbaar, want bij het winkelcentrum was helemaal geen reclame gemaakt voor deze mooie kans om gratis heen en weer te rijden naar de Muider Kerstmarkt. Op de opstapplaats op het Maxisterrein werd slechts verwezen naar de ‘paardentram Maxis – Muiden’. Er stond niet bij dat je ook teruggebracht werd en dat het niets kostte. Een gemiste kans. Maar goed dat de attractie door de Maxis zelf betaald werd.
+ Dat er gemengde gevoelens zijn rond Prins Bernhard bleek niet alleen op de TV. Was het in de Nederlandse uitvaartreportage een en al bewondering en eerbied wat de klok sloeg, onze Zuiderburen hadden het over ‘militarist tot in de kist’ en ‘een schavuit op een afuit’. Ook in Muiden dacht de één anders over de Prins Gemaal dan de ander. De burgemeester mocht dan diverse officiële gelegenheden hebben aangegrepen om hem te herdenken, de oogst aan rouwbetuigingen in het gemeentehuis was mager. Slechts een vijftiental stadgenoten, hoofdzakelijk ouderen, kwam hun handtekening zetten in het condoleanceregister.
+ In het register stonden ook diverse kanttekeningen, waaronder een hele brief die Zijne Koninklijke Hoogheid de hemel in prees met kreten als ‘diep geroerd, intens verdriet, groot respect, grote betekenis en dankbare herinnering’. Alleen was niet duidelijk of het wel op Bernhard sloeg, want in de brief stond steeds: Bernard. Een andere bewonderaar meldde: ‘We verloren een vorst’. Daar wist de prins niets van. Een Marokkaanse familie schreef in eigen taal, met de Nederlandse vertaling erbij, een woord van troost. Niet ondertekend, maar overduidelijk was de hartenkreet van iemand die minder enthousiast was. Er stond maar één woord: oplichter.
+ Voor het geval u de metalen plaquette van Herstelling mocht missen die tegenover de snackbar aan het hekwerk rond de kazerne bevestigd was: deze is verplaatst. Ter gelegenheid van de oplevering van de eerste tien gerestaureerde hekken verhuisde de plaquette naar de ‘verkeerde’ kant van het vernieuwde hekwerk op de oostelijke bult om daar officieel onthuld te worden door Muidens eerste burger Harry Smith. De burgemeester onthulde nóg iets. Hij vertelde de jongemannen, die een vak leren via het herstellen van deze hekken en andere klussen, zoals straks waarschijnlijk het herstel van het dak van de Westbatterij, dat enige vaardigheid in smeedwerk hem niet vreemd was. Zou Smith smid zijn geweest? Dat niet. De burgemeester begon zijn carrière als instrumentmaker. ‘Ik werkte met mijn handen, maar later ook met mijn hoofd’, liet hij de jongens weten en hij raadde hen aan zich aan het gezag te onderwerpen, dan zouden zij het eveneens ver brengen. Zo te zien geloofden ze het wel. De taartjes kregen meer aandacht.
+ Je komt na lange tijd terug van een verre reis en je ziet dat de sluisbrug verdwenen is. Op de plaats van de brug gaapt een enorm gat. Het is een vreemde gewaarwording, ook al wist je wat je te wachten stond. Geen wonder dat Guus Kroon tijdens de afwezigheid van Ouwe Muier zoveel aandacht schonk aan het wel en wee rond de restauratie van de Grote Zeesluis. Het hoofdonderwerp van zijn gastkeutels is onverminderd het gesprek van de dag in Muiden.
+ Ouwe Muier sluit zich natuurlijk graag aan bij de babbelgroepjes die zich midden op de loopbrug vormen om deskundig commentaar te leveren zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn. Dat maakt hem medeschuldig aan het vormen van oploopjes en het versperren van de doorgang. Voor de fietsers doet hij met genoegen een stapje opzij. Die hebben het al moeilijk genoeg door de onoverzichtelijke situatie, waarbij je het hoekje om bent voor je het weet, zeker als het wegdek ook nog eens spekglad is. Maar hij heeft zich voorgenomen een onwrikbare sta-in-de-weg te zijn voor automobilisten die zich over de loop – en fietsbrug wringen. Hiervan zijn er inmiddels een drietal gesignaleerd, onder wie een man met een gestolen auto die achtervolgd werd door de motorpolitie en in Mariahoeve werd klemgereden. Een andere zondaar was een bekend stadgenote. Gretig als deze asociale weggebruikers zijn om over de Vecht over te steken, verkijken ze zich op de bocht bij de Doelen. De ijzeren paaltjes laten diepe butsen in het blik achter. Net goed.
+ Misschien komt het omdat de politiepost aan de Weesperweg is opgeheven, maar de automobilisten lijken zich steeds brutaler te gedragen. Zo wordt de afgesloten Sluisstraat doodleuk als parkeerterrein gebruikt. De auto’s staan er soms drie rijen dik. Een bestuurder bestond het zelfs om van Rinus Schaap, die op de stoep voor zijn huis stond, te eisen dat deze van de stoep af zou gaan zodat zijn auto er kon staan. Moet je vooral bij Rinus doen.
+ Op een ochtend stond er een auto in de Sluisstraat te wachten tot de sluisbrug open zou gaan. De breeduit geeuwende automobilist verbaasde zich over al die voorbijlopende en achter hun deuren en ramen verschijnende Muiers die hem vriendelijk toelachten. Tot hij na een tijdje in de gaten kreeg dat hij voor een bouwput stond te wachten. Het was maandagmorgen en nog erg vroeg.
+ De Muidense winkeliers klagen steen en been. De winter is altijd al een slechte tijd, maar sinds de sluisbrug is afgesloten voor auto’s en motoren, loopt men de klanten mis, die normaal door Muiden rijden om onderweg een winkel binnen te wippen. Het zijn met name klanten uit Muiderberg. De middenstand is bang dat als de sluisbrug weer in gebruik is, klanten die nu elders dingen aanschaffen waarvoor ze normaal Muiden aandeden, niet meer terugkomen. Nu zal dat wel mee vallen, maar het neemt niet weg dat nogal wat winkeliers nu al wekenlang gedupeerd zijn. De inmiddels geleden schade valt natuurlijk niet in te halen met een Kerstmarkt, ook al was deze geslaagd.
+ Jan Pronk die bij gebrek aan een sluisburg zijn klanten in Mariahoeve niet vanuit zijn SRV-wagen kan bedienen, is de enige Muider ondernemer die een tegemoetkoming van DWR heeft gekregen. Jan greep de gelegenheid aan om op vakantie te gaan. Naar Cuba, daar had hij altijd al heen gewild. Helemaal vlekkeloos verliep zijn vertrek niet. Zijn afspraak om ’s morgens vroeg met de auto naar het station in Weesp gebracht te worden, ging de mist in. Het gevolg was een ongebruikelijk tafereel: Jan Pronk, die zeulend met twee koffers, de eerste etappe naar het tropische eiland te voet aflegde. Hij had wel een stapeltje ééndollarbiljetten bij zich, maar die waren bestemd voor andere dienstverleningen dan een taxi. Jan kennende mag je aannemen, dat hij erin geslaagd is een lift naar Weesp te krijgen. IJs en weder dienende is onze ondernemende SRV-man op 18 december weer terug in Muiden.
+ Volgende week maandag zal het doorgaand verkeer weer over de sluisburg rijden. Dinsdag was het gerestaureerde gevaarte terug in Muiden. De aankomst werd door tal van nieuwsgierigen gadegeslagen, onder wie leerlingen van de P.C.Hooftschool. Hun speelkwartier werd gebruikt voor aanschouwelijk onderwijs. Het was een heel gemanoeuvreer om de brug op de pijlers te krijgen. Inmiddels ligt-ie op zijn plaats, maar er moet nog het een en ander geïnstalleerd worden. Dat kan wel even duren.
+ Dat de sluisbrug een week eerder terug is dan gepland, wil niet zeggen dat alles voorspoedig verloopt. Integendeel: door verkeerde inschattingen en tegenslagen is het werk drie weken vertraagd. Niet dat het publiek daar iets van zal merken, want de stagnatie heeft geen weerslag op de doorstroming van het verkeer op de weg, zomin als straks op het waterverkeer. De eerste april staat als keiharde einddatum. Om de verloren tijd in te halen en weer op schema te komen, zet de aannemer meer mensen in bij de restauratiewerkzaamheden dan aanvankelijk gepland was.
+ Muiden keek vreemd op toen de eerder leeggepompte kolken ineens weer vol water bleken te staan. Het Vechtwater was teruggepompt, omdat de grondwaterstand van de omringende panden zozeer verlaagd bleek te zijn, dat er gevaar voor verzakkingen dreigde. Ook al omdat bij de laatste grote restauratie, die ruim een kwart eeuw geleden plaatsvond, dit probleem zich niet had voorgedaan – er is althans niemand die er zich iets van kan herinneren – kwam de tegenslag geheel onverwacht. Technisch bezien is het een vrij ingewikkeld probleem, waarbij de wet van de communicerende vaten een belangrijke rol speelt. De druk komt alleen vanuit de bodem, want de muren laten geen water door.
+ Volgens DWR was de calamiteit niet te voorzien. Bij de onderwaterinspectie, die vooraf ging aan de werkzaamheden, was niet gebleken dat de toestand van de sluisbodem zo ongewis was, anders zouden er zeker bepaalde voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. Er wordt hard gewerkt om de gevolgen van deze lelijke tegenvaller, die al veel tijd heeft gekost en veel geld gaat kosten, zoveel mogelijk te beperken. Nadat vorige week de kolken weer waren leeggepompt, werd dinsdagavond opnieuw water toegelaten. Er zijn peilbuizen geslagen en monitoren geplaatst om de stroming van het grondwater te volgen en te zien wat er aan bijvoorbeeld zand meegevoerd wordt.
+ Aan de hand van de bevindingen wordt voor de beste oplossing gekozen. In eerste instantie adviseerden specialisten de onrustig geworden metselwerk vloeren van de kolken niet te impregneren, maar te injecteren teneinde de holle ruimten eronder te vullen en daarmee de bodem waterdicht af te sluiten. Ooit gleed de Doelen in zijn geheel in de bouwput van de sluis. Deze geschiedenis zal zich niet herhalen. DWR is gewaarschuwd.
+ Niet alleen Jan Pronk met zijn reisje naar Cuba heeft reden om te lachen: ook zijn broer Herman van de verswinkel. Al sinds 1976 doen de Pronken pogingen om de oude Anton Pieckwinkel aan het begin van de Sluisstraat gerestaureerd te krijgen. Onder de nieuwe wethouder Eric Mackay schijnt dit nu toch eindelijk te lukken. De raad stemde unaniem in met het voorstel om Pronk een vergunning te verlenen voor een ingrijpende restauratie, plus aanbouw van een woning. Buren die hun uitzicht op de Vecht ontnomen zien, kunnen naar de rechter stappen, maar de kans dat ze gelijk krijgen kon wel eens heel klein zijn en alleen maar de zaak ophouden.
+ Met stijgende verbazing was de publieke tribune er in de laatste raadsvergadering getuige van hoe de raad het college van B&W ertoe wilde dwingen bij het Openbaar Ministerie te informeren hoeveel het Muiden gaat kosten wanneer de gemeente de wet overtreedt. Hoewel de kerstboomverbranding vanwege milieuvervuiling verboden is, bedenkt menig raadslid elk jaar weer uitvluchten om het vreugdevuur toch door te kunnen laten gaan. Alleen al door te proberen ontheffing te krijgen maak je een goede beurt bij de bevolking, zullen ze redeneren. Maar burgemeester Smith hield zijn poot stijf. Er zijn afspraken binnen het gewest, het mag wettelijk niet en daarmee is de kous af. Wel zegde Smith, na een hanengevecht waaraan maar geen eind kwam, toe het Openbaar Ministerie te polsen of Muiden er niet onderuit kan komen. Het zal niet van harte gaan.
+ Woensdag vindt in de kazerne achter gesloten deuren een informatieavond plaats, waarin de verschillende nieuwe en oude plannen voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein worden gepresenteerd. Vervolgens praten de raadsleden over de verschillende mogelijkheden. De bijeenkomst is besloten omdat de deelnemers eerder onbevangen brainstormen dan wanneer ze de hete adem van de publieke tribune in hun nek voelen. Daar is iets voor te zeggen, zolang ze het maar niet in hun hoofd halen principebeslissingen te nemen, zonder de bevolking erin te betrekken. Daar heeft Muiden na het eigenzinnige optreden van het vorige college zijn bekomst van.
+ Mede omdat er alle reden is om vertrouwen te hebben in de intenties en capaciteiten van wethouder Mackay, is er geen reële aanleiding om te protesteren tegen het besloten karakter van deze bijeenkomst. Overigens hebben de inwoners er natuurlijk wel recht op te weten wat er uit het overleg is gekomen. Ook moeten de resultaten van de contra-expertise openbaar worden gemaakt. Wanneer blijkt dat KNSF zich met instemming van de provincie, de VROM en het vorige college van B&W, schandalig heeft proberen te verrijken, mag dat niet met de mantel der liefde bedekt worden (laatste nieuws: dinsdagmorgen kwamen gedeputeerde Henry Meijdam, KNSF-directeur Ferry Holzhaus en wethouder Eric Mackay in het gemeentehuis bijeen voor een vergadering die alles weg had van spoedberaad. Drie keer raden waar het over ging. Wat dacht u van de uitslag van de contra-expertise?)
+ Als ik goed ben ingelicht debatteert de Tweede Kamer Commissie VROM pas op 17 januari over de Nota Ruimte. De CDA-fractie zou nog onverminderd achter haar voorstel staan om de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein binnen het Groene Hart van Nederland te houden en dus niet te bebouwen. Alleen rond het station van Weesp zou wat het CDA betreft mogen worden gebouwd. Mij bereikte het nieuws dat de PvdA fractie van de Tweede Kamer er precies zo over denkt. Helaas weet je zoiets pas zeker als het zover is. Mogelijk wordt Muiden op de valreep nog opgeofferd aan andere belangen. In de politiek kun je immers alle kanten op. Maar als het uitpakt zoals vrijwel heel Muiden hartgrondig hoopt, dan is er een Kamermeerderheid en blijft Muiden kleinschalig.
+ Jammer dat we gedwongen zijn te wachten. Ik kijk uit naar de dag dat de KNSF een toontje lager moet zingen. Straks mogen ze al blij zijn als Muiden voor hun terrein kiest, en niet bijvoorbeeld voor de Zuidpolder om een wijk van pakweg 400 tot 500 woningen te bouwen. Dat kan naast Mariahoeve, op geschikter grond, sneller en goedkoper. De door de KNSF ingehuurde zelfbenoemde communicatieman Sander Simons, die in Muiden de bijnaam Maartje van Weegen verwierf, heeft de bui al zien hangen. Hij houdt het per 1 januari 2005 voor gezien. Sanders wordt opgevolgd door de zwaargewicht Ton Elias.
+ De provincie heeft gehoor gegeven aan de bezwaren van de boeren in de Noordpolder. Deze polder wordt geen locatie voor waterberging. Zo zie je maar weer: als je met redelijke argumenten komt, is de provincie bereid haar standpunt te herzien. Hopelijk geldt dit, wat de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein betreft, ook voor Ton Hooijmaijers, die gedeputeerde Henry Meijdam opvolgt, nu deze burgemeester van Zaanstad wordt (Meijdam heeft inderdaad, zoals hij beweerde, niet gesolliciteerd; hij werd gevraagd). Hoewel hij een partijgenoot van Meijdam is, laat Hooijmaijers volgens insiders graag blijken dat hij een andere kijk op allerlei zaken heeft dan zijn voorganger. Daar kan Muiden garen bij spinnen.
+ Begin december stopt er een slee met chauffeur voor het gemeentehuis. Gedeputeerde Meijdam en een provincieambtenaar stappen uit. Webmaster Jan Bovenlander is er ook. Jan is op zijn fiets aan komen zetten. In een kamer op het gemeentehuis praten Meijdam en de webmaster annex Klankbordgroeplid een uur lang met elkaar. Dit op verzoek van de aftredend gedeputeerde. Het kan verkeren. Sommige mensen werden er zeer nerveus van.
+ Donderdag tegen middernacht stappen drie man uit een auto op het Vestingplein. Het trio begint als gekken de glasbak, de kledingcontainer en grote vuilnisbakken vol te plakken met enorme posters van de Skihut in Almere met onder meer de kreet ‘Almere wordt wakker’. Het is niet de eerste keer dat zoiets geflikt wordt. Opvallend is, dat het steeds vlak voor het weekend gebeurt. Kennelijk wordt er op gespeculeerd dat de gemeente pas na het weekend de troep verwijdert. Overigens waren de posters dinsdagavond nog niet verdwenen. Muiden wordt wakker.
+ Nieuwsgierig naar wat er zoal aan de orde komt in de vergaderingen van het college? Lees de besluitenlijstjes van B&W op de gemeentelijke website www.muiden.nl en je komt van alles en nog wat te weten. Bijvoorbeeld over het nu al jaren leegstaande voormalige postkantoor aan de Burgemeester de Raadtsingel. Weet u nog dat het toenmalige college met veel tam tam aankondigde dat hier het bouwbureau van de KNSF gevestigd zou worden? De huidige toon is heel wat terughoudender. B&W heeft besloten de optie van de KNSF om het pand met terugwerkende kracht te huren nog enkele maanden gestand te doen en de verhuur eind eerste kwartaal 2005 opnieuw te bezien. Ook valt op een van de laatste lijstjes te lezen dat B&W besloten heeft KNSF Vastgoed een tijdelijke vrijstelling te geven voor de opslag van puingranulaat op een deel van het kruitfabriekterrein.
+ Uit het verslag in de Gooi - en Eemlander over een rechtszaak tussen MCI en KNSF Vastgoed: ‘Over het schoonmaakrapport konden partijen het evenmin eens worden. Tan (de advocaat van de KNSF) hield de rechter een tien pagina's tellend rapport voor waarin de geschiedenis van de kruitfabriek wordt omschreven alsmede de mogelijke vervuilingrisico’s. "Moeten we hier 341.000 euro voor betalen?", vroeg hij zich af. Op haar beurt toverde de advocate van MCI een dikke ordner tevoorschijn. "Die tien pagina's daar, dat is slechts de inleiding". De directeur van KNSF bleek dit nieuwe, lijvige stuk niet eerder te hebben gezien’.
+ Het doet me genoegen dat de raad, na zich eerst met een kluitje in het riet te hebben laten sturen, op initiatief van Dirk Jan Methorst een hernieuwde poging heeft gedaan Defensie in te schakelen om de Landmacht de granaten op het kruitfabriekterrein op te laten ruimen. Dit onder het motto ‘het leger is druk bezig op Pampus, nota bene zonder dat militairen daar ooit brokken hebben gemaakt, dus waarom zou het niet bij de KNSF kunnen? Stel eens dat de minister alsnog instemt, dan zullen er zeker geen bomen geveld worden om het terrein veilig te maken. Daar zijn andere technieken voor. Maar ja, anders dan de heren van de KNSF is Defensie niet uit op kaalslag, zodat niets meer massale woningbouw in de weg staat. Inmiddels heeft de KNSF een kapvergunning bij B&W aangevraagd.
+ Waarom hoor je zo veel over de bebouwing van het KNSF-terrein en zo weinig over de grootschalige plannen voor de Bloemendalerpolder? Dat komt omdat de raadsleden zich hier al duidelijk over hebben uitgesproken. Geen aquaduct, dan ook geen woningen, is het ferme standpunt. Gelukkig maar dat ex-wethouder Schulp teruggekeerd is als raadslid. Het aquaduct is zijn kindje, dus hij zal zijn collega raadsleden en B&W zeker aan de uitspraak herinneren.
+ De Telegraaf verraste Muiden met een Sinterklaascadeautje. Het blad berichtte dat Rijkswaterstaat gaat bekijken of een aquaduct bij Muiden toch niet de beste oplossing is voor de verkeersproblemen. Verkeerswethouder Jaap Meijer liet de Telegraaf weten dat hij het liefst ziet dat het aquaduct 300 meter van de huidige Vechtburg wordt aangelegd. Mocht het er van komen, dat zal er op zijn vroegst in 2010 met de aanleg worden begonnen.
+ In het Weesper Nieuws ontzenuwt Jaap Meijer de geruchten dat de Jozefschool alsnog naar het KNSF-terrein zou verkassen. Toch maar even het pamflet erbij gepakt dat huis aan huis bezorgd werd toen de drie nieuwe wethouders aantraden. Een citaat: ‘Er ligt een bouwplan voor de Jozefschool voor de noodzakelijke uitbreiding, maar wel een met nadelen die door alle betrokkenen zo gezien worden. De uitbreiding is daarbij nog erg duur. Dit geeft reden om als er een andere mogelijkheid zich voordoet (door plannen KNSF en/of in de punt van Bredius) voor de oplossing van het ruimteprobleem van de Jozefschool, deze mogelijkheid in overleg met het Bestuur van de school, dit direct serieus opgepakt zal worden’. Het is even doorbijten zo’n zin, maar langzaam maar zeker wordt duidelijk uit welke hoek de geruchten komen.
+ Werd hoofdambtenaar en gemeentelijk voorlichter Willem Kaarsgaren onlangs benoemd tot griffier van de raad – wat al veel eerder was gebeurd als de interne organisatie dit niet in de weg had gestaan – in de raadsvergadering van donderdag werd Jan Portengen, in het dagelijks leven districtshoofd Gooi – en Vechtstreek van de DWR, beëdigd als nieuw toegevoegd commissielid voor de PvdA.
+ U hebt het uitvoerig in het gemeentelijk informatieblad kunnen lezen. Maar was het u ook duídelijk? Hopelijk krijgt iedereen een handleiding als op dinsdag 21 december in de kazerne de voorlichtingsavond over het parkeerbeleid wordt gehouden. Eric Hoetmer, inmiddels in de oppositie, kan gezien worden als de architect van het huidige plan. Alleen was wat hij in gedachten had minder ingewikkeld dan wat er uiteindelijk op papier staat.
+ Zoals Ouwe Muier voorspeld had, is het portret van Jan Hylkema, die afwezig was toen de groepsfoto van de raad voor de nieuwe gemeentegids gemaakt werd, tussen de andere edelachtbare dames en heren raadsleden gefrommeld. Het ziet er onnatuurlijk uit, terwijl Jan nu juist zo’n natuurlijk iemand is.
+ Voor haar kinderen, de Boersma’s, heette ze Moeder Aart. De klanten van Ome Ko kenden haar als Tante Aartje. Ze was geliefd. Na een leven van hard werken had ze zich al weer jaren geleden teruggetrokken. Haar druk bezochte begrafenis, die maandag plaatsvond, was dan ook vooral een reünie van oudere stamgasten en vroeger personeel. Tante Aartje was van de generatie van Jan Melis. Ze is 87 jaar geworden.
+ Niemand heeft er schuld aan en niemand kon het voorkomen. Maar dat neemt niet weg dat het pijn doet dat acht tot voor kort nog zo mooie kastanjebomen met hun lantarentjesbloesem, zoals die tegenover de snackbar op het Vestingplein, voor de bijl zijn gegaan omdat ze ten dode waren opgeschreven.
+ De bewoners van het Hert en de Kalkovens verzetten zich tegen het voornemen van de gemeente om de Amerikaanse of moeraseiken, die het zwaar te verduren kregen tijdens de windhoos, te vervangen voor de Prunis Avium Plena, een familielid van de vogelkers. Waarom zou je dat doen, vraagt de buurt zich af: als het groen goed onderhouden wordt is er immers niets aan de hand. Er zijn 35 handtekeningen opgehaald om de gemeente op andere gedachten te brengen.
+ Na de voetbalsters en touwtreksters blijken nu ook de Muider roeisters op het hoogste landelijk niveau te presteren. Wat is dat toch met die Muider vrouwen?
+ De Gooi – en Eemlander adverteert paginagroot met ‘De ochtendkrant die jouw gemeente in de gaten houdt’. Behalve dan toch Muiden wanneer de vaste verslaggeefster Tamar de Vries met vakantie is. Zo stond er geen woord in de krant over de algemene beschouwingen, terwijl die desgevraagd digitaal konden worden aangeleverd. In oud geld gerekend kost een abonnement op deze krant fl. 618,80 per jaar. Daar was zeker even niet aan gedacht.
+ Ook zo benieuwd of Sinterklaas weer op het paard klimt nu Karel Wiegert de voorzittershamer van het COF aan Dirk Rozendaal heeft overgedragen?
+ Als de DWR nu eens helmen uitdeelde aan de moedige Muiers die zich op de loopbrug wagen, terwijl er in de takels van de grote hijskraan van alles boven hun hoofd zweeft.
+ Schreef ik laatst per ongeluk Pampus met een kleine letter ‘p’. Blijkt dat ik hier het Groot Dictee der Nederlandse Taal mee had kunnen winnen!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: