- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Kerstkeutels voor bij de oliebollen.

22-dec-2004

+ Heel Muiden keek er van op dat de sluisbrug vorige week vrijdag al open was, temeer omdat aangekondigd was dat dit pas maandag het geval zou zijn. Het is trouwens wel een mooi gezicht. De brug is weer als nieuw. We moeten er maar niet te veel over praten, anders heeft het sluipverkeer het in de gaten en dan is de beer los. Tijdens de afsluiting van de sluisbrug waren de automobilisten, die normaal altijd door Muiden scheuren om de drukte op de grote weg te mijden, wel gedwongen de A1 op te gaan. Dat het er veel meer waren dan de toenmalige wethouder van verkeer beweerde, bleek uit de opstoppingen voor de doseerlichten bij de oprit van de A1.

+ Het zit er in dat er al gauw nog aanzienlijk meer sluipverkeer dan vóór de afsluiting door Muiden zal komen, want de verkeerslichten voor de sluisbrug werken nog niet en zolang deze lichten niet aangesloten zijn, heb je komend vanuit het Gooi voorrang op je tegenliggers. Maar ook wanneer ze wèl werken, zal er nauwelijks sprake zijn van oponthoud. Tot 1 april, wanneer de sluisbrug weer gaat draaien, kom je immers niet voor gesloten slagbomen te staan. Even door Muiden rossen om 'n minuutje tijdwinst te pakken loont meer dan ooit.
+ Op het hekwerk dat rond de werkzaamheden van de Groote Zeesluis staat, hangt een bordje met de tekst 'vervolg Kerstmarkt'. Misschien alvast voor volgend jaar? Omdat de hekken verdwijnen zodra de restauratie erop zit, zal dit bordje zeker niet zo lang te zien zijn als de vlaggen van Muiden 1050, die een jaar na de feestelijkheden, nog steeds links en rechts in Muiden hangen – zij het inmiddels als vuile was.
+ De glasbakken zijn overvol. Bij de Amsterdamsepoortbrug puilen de flessen er letterlijk uit. Wat staat je te doen als je dit pas ontdekt, wanneer je met je voorraadje bij de glasbak aangekomen bent? Je hebt mensen die hun lege flessen en potten in de dichtstbijzijnde vuilnisbak gooien, wat eigenlijk niet de bedoeling is, maar ja: opgeruimd staat netjes. Maar de meesten zetten de hele voorraad voor de glasbak neer, er kennelijk van uitgaand dat het allemaal wel goed komt. Ze staan er niet bij stil dat jongetjes graag bereid zijn ertegenaan te trappen, wat weer scherven oplevert.
+ De GAD geeft als oplossing: als de bak vol is, neem dan al je flessen en potten weer mee terug naar huis. Dat vernam ik nadat ik 035 - 699188 had gebeld, het telefoonnummer dat op de glasbak staat met het verzoek om als deze vol blijkt te zijn, dit aan de GAD te melden. Na een vergeefse poging om de afdeling toezicht en handhaving aan de lijn te krijgen – ze zijn er alleen op bepaalde uren –toetste ik het cijfer voor de afdeling klantenservice in. Ik kreeg een vriendelijke dame aan de lijn, die eerst wilde weten waar Muiden lag en me vervolgens vertelde dat zij niet meer kon doen dan de klacht doorgeven. Een toezegging dat de GAD snel een einde aan de wantoestand zou maken, zat er niet in.
+ De dame vertelde me ook nog, dat op een aantal plaatsen de glasbakken worden weggehaald met het oog op vuurwerkvandalisme. Of dit ook voor Muiden gold, kon ze niet zeggen (vorig jaar wel). Ze gaf het advies om de lege flessen van de feestdagen op te sparen en deze na nieuwjaar, zodra alles weer normaal is, in de glasbak te gooien. Dus u weet het: als u met de Kerst in zicht met uw lege flessen aan komt zetten, is de kans groot dat de bak óf bomvol óf verdwenen is.
+ Bij de Muider vuurwerkspecialist Peter Hulkenberg hangt achter het raam van de deur een kaart met de boodschap dat bestellijsten in de brievenbus kunnen worden gedeponeerd. Graag betalen bij aflevering. Je zou hieruit kunnen concluderen dat de Hulk het vuurwerk bij je thuis komt brengen, omdat hij het niet over de toonbank mag verkopen, maar zo is het niet. De verkoop vindt eind december zoals altijd gewoon vanuit zijn vaste verkooppunt plaats. Hulkenberg heeft flink moeten investeren om te voldoen aan de eisen van het nieuwe vuurwerkbesluit. Het heeft hem handenvol geld gekost om de felbegeerde vergunning in de wacht te slepen. De helft van zijn collega's heeft een verkoopverbod. Nu de spoeling minder dun is, ligt het voor de hand dat de omzet van Hulkenberg zal stijgen. Dat is ook wel nodig wil hij, in de drie dagen per jaar die hem gegeven zijn, z'n geld eruit krijgen en ook nog iets overhouden. Maar het zal wel lukken, want ongetwijfeld gaat ook in Muiden straks weer voor een kapitaal de lucht in.
+ Nadat ze bijna veertien jaar in hun snackbar hadden gestaan namen Eric Hoetmer en Denise Braakman zaterdag afscheid van klanten, vrienden en kennissen. Het feest vond plaats in hun supersnelle fritestent De Loper, ook wel bekend als de Muider Arena. Iedereen was er, maar gelukkig niet tegelijk, want op meer dan honderdvijftig man is zelfs dit ruime snackpaleis niet berekend. Onder de komende en gaande gasten – onder wie veel politici, want Eric is al bijna zeven jaar raadslid - was ook de directeur van de KNSF. Ferry Holzhaus laat zich veel zien in Muiden. Kennelijk heeft hij plezier in ons stadje. En nu maar hopen dat hij er zoveel lol in krijgt, dat hij besluit om hier alles te laten zoals het is. Hette Zijlstra wilde nog een afscheidstoespraak houden, maar werd overstemd door de Schippersband, die het wereldrecord opgepakt-in-een-snackbar-staan kwam breken. Je vraagt je af hoe die gasten nog lucht hadden om te blazen.
+ Voordat de receptie begon, stopte een meisje op de fiets voor de gesloten snackbar. Eric stond buiten. Ze was teleurgesteld dat de tent dicht was, en helemaal toen ze te horen kreeg dat dit nog zou duren tot januari, omdat de opvolger dan pas de deuren weer opengooit. 'Ga je rentenieren?' vroeg ze. Eric kon haar nog niet vertellen wat hij gaat doen, dat weet hij zelf nog niet, maar dat hij op zijn leeftijd nog lang niet aan rentenieren toe is, staat wel vast. Weet zo'n jong ding veel. Wat Denise gaat doen is bekend. Ze heeft een baan bij de pomp van Ton van Egmond in Naarden.
+ Een attractie van geheel andere aard, de Levende Kerststal, was het afgelopen weekend eveneens een grote publiekstrekker. Het Kerkplein stond stampvol. Er was veel waardering voor het gebodene, maar wat bedoelde de dominee nou met de ster die Ome Ko zou zijn?
+ Tot voor kort voorzagen de sluiswerkers het hart van Muiden van gratis muziek. Zodra ze aan de slag gingen, zetten ze hun gettoblasters op volle sterkte. Het stampende lawaai klonk veel harder dan dat van de horeca. Werkelijk oorverdovend. Blijkbaar is er geprotesteerd, want er wordt nu in stilte doorgewerkt.
+ Een veertigtal Muiers kwam naar de informatieavond over het parkeren. Hoewel we al sinds 1997 betaald parkeren in Muiden hebben, laaiden ook nu weer, als altijd bij dit onderwerp, de emoties hoog op. Dat had de nieuwe wethouder van verkeer Jaap Meijer waarschijnlijk niet voorzien, want hij wilde, uitgaand van het principebesluit van de raad om de inwoners voortaan voor de vergunningen te laten betalen, de verschillende soorten vergunningen één voor één de revue laten passeren. Dat pikten de aanwezigen niet. Diverse sprekers wilden kwijt wat hen dwarszat en dat bleek aardig wat. Ook viel er nog veel uit te leggen.
+ Wat er over het nieuwe parkeerbeleid in het gemeenteblaadje stond, was onduidelijk en onvolledig. Zo ontbrak de informatie over de blauwe parkeerschijf. Deze blijft gehandhaafd, kreeg de zaal te horen. Net als in Mariahoeve mag iedere bezoeker zonder vergunning, maar mét parkeerschijf, anderhalf uur in Noordwest en Klapwijk parkeren. In een deel van Noordwest op bepaalde dagen zelfs drie uur om de bezoekers aan de sportvelden tegemoet te komen. Alleen is hier het laatste woord nog niet over gezegd. In de vesting kan niet met de parkeerschijf worden geparkeerd.
+ Afwijkend van eerdere plannen krijgen ook ondernemingen de eerste vergunning gratis. Die kunnen ze, net als de particulieren, op hun eigen kenteken laten zetten of als bezoekerspas gebruiken. In het laatste geval komt er alleen de naam van de wijk op de vergunning te staan. Niet het adres, want dat zou het voor inbrekers makkelijk maken om te weten waar ze de autosleutels kunnen vinden. Voordeel van de tweede vergunning, waarvoor dus betaald moet worden, is dat je er ook in de andere dan je eigen wijk mee mag parkeren en je er bovendien een half uur gratis bij betaald parkeren mag staan.
+ Er was veel kritiek op de handhaving, vooral die in Mariahoeve. Verschillende aanwezigen drongen er op aan dat ook de tweede vergunning gratis zou zijn. Eric Pieter Vlaanderen oogstte applaus met zijn betoog om het hele parkeersysteem alleen te laten gelden tussen 1 april en 1 oktober, omdat alleen in die maanden veel mensen naar Muiden komen. Het zou veel ergernis wegnemen, en de gemeente bovendien veel geld besparen. Volgens wethouder Meijer, die overigens beloofde alle wensen en suggesties 'mee te nemen naar de werkgroep', wordt er wel degelijk druk geparkeerd in de wintermaanden, met name in de vesting. Hou het er maar op, dat het meer te maken heeft met het dienstverband van de parkeerwachten.
+ Een hoofdstuk apart wordt gevormd door de aangepaste plannen voor de uitbreiding van het grote parkeerterrein achter Mariahoeve. De capaciteit wordt verdubbeld tot 160 plaatsen. Het is de bedoeling een groot hek om het terrein te plaatsen en de auto's via monitoren dag en nacht op afstand te bewaken. Het parkeergeld voor een dag zal rond de vijf euro liggen. De initiatiefgroep Vesting Muiden, die nauw betrokken is bij de plannen, voelt meer voor persoonlijke bewaking. Ook wil Vesting Muiden graag een VVV-hokje op het terrein. Bezoekers die gratis willen parkeren worden verwezen naar het P&R parkeerterrein bij de Maxisweg. Dit terrein is niet van de gemeente maar van Rijkswaterstaat.
+ Tijdens de commissievergadering kwam Eric Mackay, de nieuwe wethouder Ruimtelijke Ordening, met enkele lichtpuntjes voor de tegenstanders van grootschaligheid. Zo zal waarschijnlijk de eventuele mogelijkheid worden onderzocht om helemaal niet te bouwen op het KNSF-terrein. In afwachting hiervan wil B&W vooralsnog geen kapvergunning aan de KNSF verlenen. Zoals bekend wil de vastgoedmaatschappij tachtig tot negentig procent van het Kruitbos laten verwijderen om de granaten van de ontploffing van 1947 op te kunnen ruimen. Waarom zou je dan nu de bomen vellen, redeneert B&W. Blijft de vraag of het bos met de grond gelijk maken in een later stadium wèl zin heeft. Aan de Explosieven Opruimingsdienst zal worden gevraagd wat de beste manier is om het terrein te zuiveren van het oorlogstuig.
+ In het verslag van het locatiebezoek van de MER- commissie aan de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein op de website van de provincie Noord-Holland staat te lezen: 'de komende maanden zal een robotvoertuig het terrein scannen op in de grond aanwezige munitieresten, granaten en dergelijke'. Als het aan de KNSF ligt zal het een robot zijn, die uitgerust is met een motorzaag om de bomen te omarmen en om te zagen.
+ Een ander lichtpuntje waar Mackay mee kwam, is dat verschillende gemeenten in het gewest Gooi - en Vechtstreek welwillend staan tegenover de suggestie van Muiden om een aantal uit het aan Weesp en Muiden toegedachte contingent van 4500 woningen over te hevelen naar hun eigen gebied. Iedereen blij, Muiden het meest.
+ Los daarvan vertelde de wethouder dat niets de uitvoering van de bouwplannen op het Schoutenterrein meer in de weg lijkt te staan. Het blijkt dat niet de DWR, die dwarsligt, maar de provincie en de Rijkswaterstaat de beslissende stem hebben. Deze instanties hebben geen problemen met wat Ad van der Vliet wil. Alleen is hij er nog niet. Er moet eerst overeenstemming komen over de door de gemeente gewenste openbare toegankelijkheid van de oever en het gebruik van de ligplaatsen: passantenplaatsen of niet?
+ Er wordt hardop gefluisterd, dat het vorige college van B&W, buiten de raad om (laat staan dat de bevolking er iets van wist), het wel heel erg bont heeft gemaakt met toezeggingen aan, en afspraken met KNSF Vastgoed, overtuigd als men was, de meerderheid van de raad mee te krijgen met de plannen voor grootschalige woning - en kantorenbouw op het KNSF-terrein. Logisch dat de KNSF zich genomen voelt, nu hun grote plannen wankelen, omdat de bevolking in verzet is gekomen.
+ Het schijnt dat er achter de schermen naar wordt gestreefd elkaar te vinden in een kleiner contingent woningen, hoewel men kan weten dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de inwoners een compromis aanvaarden. Bij verschillende gelegenheden - onder meer door het pamflet van de Neemeermin massaal te onderschrijven - heeft de overgrote meerderheid van de bevolking immers laten weten niet meer dan pak weg vijfhonderd woningen te willen. Dreigen er meer te komen, dan kun je een soort volksopstand verwachten. Sinds alle politieke partijen kleinschaligheid in het vaandel voeren, zal Muiden elk halfslachtig voorstel als verraad beschouwen.
+ Met name bij oudere inwoners leeft de angst, dat het weer precies zo zal gaan als bij de Maxis. Men vreest dat Muiden overstag gaat wanneer er met een schadeclaim van vele miljoenen gedreigd wordt. Ook is men bang dat de provincie alsnog met een aanwijzing komt. Dat lijkt uitgesloten, maar stel eens dat het gebeurt, dan zal het nog tal van jaren duren eer er in de Bloemendalerpolder en op het KNSF-terrein wordt gebouwd. Een schadeclaim of een aanwijzing: in allebei de gevallen betekent het eindeloos procederen. Angst is een slechte raadgever. Hoe eerder we het hoofd laten hangen, hoe sneller de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein worden volgeplempt. Denk erom dat Rolf Visser tien keer liever bouwt dan procedeert. Dat laatste kost hem veel meer, al was het alleen maar aan verloren tijd.
+ Het laatste nieuws uit de wandelgangen is, dat Eric Mackay tussen het ruimen van het puin van zijn voorganger door, de KNSF polst over een bescheiden genoegdoening voor de pijn als het feest niet doorgaat. Als dat klopt, zou je je af kunnen vragen of wij als inwoners gestraft moeten worden voor het megalomane beleid van de ex-wethouders, die momenteel als de vermoorde onschuld rondlopen en iedereen die het horen wil (maar ook wie het niet horen wil) laten weten dat ze toch gelijk hadden. Moeten wij voor hun fouten betalen? Liever niet, maar als er niets anders opzit, dan moet het maar. Alles is beter dan Kruitburg.
+ De hamvraag luidt: wordt het compenseren of procederen? Gelukkig staat Muiden, ondanks de grote verwachtingen die bij de KNSF zijn gewekt, in zijn recht. Het cruciale raadsbesluit om de bestemming van het kruitfabriekterrein te wijzigen en daarmee de weg voor bebouwing vrij te maken is nog steeds niet genomen. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan zal de bestuursrechter, met alle begrip voor de KNSF, niet anders kunnen doen dan vaststellen, dat de Vastgoedmaatschappij geen poot heeft om op te staan. Anders gezegd: Rolf Visser heeft, aangemoedigd door de ex-wethouders, gegokt, maar het dubbeltje lijkt voor hem de verkeerde kant uit te vallen.
+ Je zal toch maar commissielid zijn en overal ijverig rondkijken of wat er in de gemeente gebeurt wel door de beugel kan. Je ontdekt dat er uitbreidingen en verbouwingen hebben plaatsgevonden bij de parenclub Fata Morgana langs de A1. Je wilt weten of dat zomaar kan. Roept er iemand vanaf de publieke tribune 'Wanneer ben je er voor het laatst geweest?' Begint iedereen te brullen van het lachen. Zeg je in je verwarring niet, zoals je van plan was 'ik was op onderzoek' maar 'ik was op onderbroek'. Het overkwam Dirk Rozendaal.
+ Ouwe Muier kon niet nalaten Petra Nell, raadslid voor het CDA en inwoonster van de Noordpolder te complimenteren, omdat de polderbewoners erin zijn geslaagd de provincie 'om' te krijgen. Hun polder wordt geen waterbergingsgebied. Op de vraag aan Petra of ze misschien een advies had om ook het gevaar voor het KNSF-terrein af te wenden, antwoordde ze spontaan: 'als ze er nu eens een waterbergingsgebied van maken'.
+ Niet alleen op het gemeentehuis in Muiden, ook in Florisberg lag een condoleanceregister voor een laatste groet aan Prins Bernhard. Anders dan in Muiden werd hier op Muiderberg druk gebruik van gemaakt. Veel ouderen, onder wie hoogbejaarde generatiegenoten van de prins, zetten hun handtekening. Vaak met een ontboezeming bij. Zo schreef er een:'Wat zielig dat u dood is', en een ander: 'Ben, je was me er eentje'.
+ Sinds de PvdA buitenspel is gezet, is er iets wezenlijks veranderd in de Muider politiek. Ook toen de sociaal-democraten nog deel uitmaakten van de coalitie, was duidelijk dat hun standpunt over de invulling van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein afweek van dat van het CDA en D66. Alleen kwam dit mondjesmaat naar buiten, want je valt je coalitiegenoten nu eenmaal niet gauw in het openbaar af. Daar kwam bij dat het PvdA raadslid Eric Hoetmer aanvankelijk nog twijfelde over wat het beste voor Muiden zou zijn. Wat echter vooral meespeelde, was dat de sociaal democraten dachten de schade te kunnen beperken door met de anderen in gesprek te blijven.
+ Inmiddels is de PvdA in de oppositie gedrongen en staat dus buiten het overleg. Maar voor de PvdA-ers lijkt er geen man overboord, want ook al is de nieuwe wethouder van Ruimtelijke Ordening Eric Mackay lid van een andere partij, de VVD, toch heeft men veel vertrouwen in hem. Dat de PvdA nu vrijuit kan praten, bleek ondubbelzinnig bij de laatste algemene beschouwingen. Fractievoorzitter Jan Hylkema zei: 'Wij zijn nog steeds van mening dat wij als politiek moeten luisteren naar de bevolking. We moeten niet de insteek hebben dat we het beter weten en het wel even zullen uitleggen.'
+ Hylkema zei ook: 'Wat betreft het democratisch gehalte van deze collegepartijen maken we ons geen illusies. Naar hun idee is democratie dat je, als je de meerderheid hebt, je je niets meer hoeft aan te trekken van anderen. Als coalitie besluiten ze wat er op de agenda komt en wat de bevolking of andere partijen willen, lijkt niet belangrijk. De heren en dames van de coalitie vinden dat ze een mandaat van de kiezer hebben en dus vier jaar niet naar de bevolking hoeven te luisteren'
+ Hylkema vertelde, dat de PvdA zich inzet voor een kleine woonwijk van 500 tot 600 woningen, verspreid te bouwen over vijftien jaar op het KNSF terrein, met behoud van de natuurwaarden. Wat betreft de Bloemendalerpolder maakt de PvdA zich sterk voor veel groen en water en een woonwijk van maximaal 1000 tot 1500 woningen bij het station in Weesp. Onder het motto 'Met de billen bloot' daagde hij de andere partijen uit om zich nu óók eens uit te spreken. Op de VIB na was dit nog niet gebeurd.
+ Deze week viel in Muiden en Muiderberg een Kerstboodschap van de PvdA in de bus, die je kunt zien als een poging om de coalitiepartijen uit de tent te lokken. Het pamflet mag gerust beschouwd worden als de openingszet van de verkiezingsstrijd – ook al vinden de verkiezingen voor de gemeenteraad pas begin 2006 plaats.
+ Pakken de andere partijen de handschoen op? Bekend is dat de VIB en Riet Ruijzendaal het eens zijn met de PvdA. Ook Janneke Knijn van de VVD heeft zich altijd uitgesproken voor kleinschaligheid. VVD fractievoorzitter Henk Bökenkamp aanvankelijk ook, maar bij hem weet je het nooit. En op het CDA en D66 valt al evenmin een pijl te trekken. Met de mond wordt kleinschaligheid beleden, maar wat wordt daaronder verstaan?
+ Het zal de Muidense coalitiepartijen welkom zijn, als de Tweede Kamer, die op 17 januari over de Nota Ruimte debatteert, de knoop doorhakt: Bloemendalerpolder en KNSF-terrein binnen het Groene Hart houden of niet. Ongeacht de uitslag kunnen zij dan hun handen in onschuld wassen. De hogere machten hebben immers beslist? Wanneer de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken, blijft het verlies dat CDA en D66 sowieso kunnen verwachten bij de raadsverkiezingen, binnen de perken. Nogal wiedes dat, ook al staat de KNSF zo langzamerhand op springen, het voor deze partijen voorlopig afhouden, pappen en nathouden is. Tot de kiezers het welletjes vinden.
+ In een besloten vergadering vond vorige week de presentatie aan de raads - en commissieleden plaats van een achttal oude en nieuwe plannen voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Hoewel de raad straks belangrijke beslissingen moet nemen, bleek dat lang niet iedereen overal van op de hoogte was. Zo bezien was het dus een nuttige vergadering. Als het aan wethouder Jaap Meijer, die als voorzitter optrad, had gelegen, was alles wat besproken werd geheim gebleven, maar wethouder Eric Mackay gaf de voorkeur aan: 'wel besloten, maar niet vertrouwelijk'. Daar waren de meeste aanwezigen het mee eens. Of de openheid achteraf een rem was op vrijuit praten, wie zal het zeggen, maar na de presentatie bleven de standpunten uit.
+ De Tafel van Muiden, zo liet eigenaar Flip Wentink onlangs weten, biedt vreemdelingen onderdak in de vorm van een luxe logement. Nu blijkt dit zonder vergunning helemaal niet te mogen. Maar hoe controleer je of de wet wordt overtreden? Niemand kan je verbieden naar hartelust in je eigen huis te vergaderen en waarom zouden vrienden en kennissen niet bij je mogen logeren? Er zit maar één ding op: een gemeenteambtenaar die onder het bed kruipt om achter de waarheid te komen.
+ Gelezen in het foldertje van de Zuydwalgroep, waarvan Floris V deel uit maakt : 'Het restaurant is genoemd naar de beroemde graaf van Holland en bevindt zich midden in Muiden op een steenworp afstand van het Muiderslot'. Zou het? Toch maar 'ns even checken in het Guinness Book of Records.
+ Je zal toch een botter hebben met de naam 'Janus Kok', die consequent in de in Muiden verschijnende media 'Januskop' wordt genoemd. Zeg dan nog liever de HZ 108, want zo heet dit historische Huizer vaartuig officieel.
+ B&W stelt de raad voor € 13.600 uit te trekken om de huidige 35 brandweerhelmen te vervangen voor zogeheten ademhelmen. Die zijn nodig om het hoofd koel te houden.
+ Er wordt in Muiden druk gewapperd met het Kolpronrapport van een jaar of wat geleden. Dat de initiatiefgroep Muiden Vesting nuttige dingen doet met de gegevens, voor zover deze niet verouderd zijn, is buiten kijf. Maar op het gemeentehuis staart men zich nog steeds blind op de betwistbare cijfers over de gewenste groei van Muiden. In een bijlage van het rapport, die al naar gelang het politiek uitkomt nu eens wordt weggemoffeld en dan weer boven water gehaald, is sprake van de noodzaak tot het bouwen van 1000 woningen (of 1100, daar wil ik vanaf zijn) om de economische toekomst van Muiden veilig te stellen. Het cijfer duizend duikt regelmatig op als het om woningaantallen voor het KNSF-terrein gaat. Dit als onderbouwing dat er meer dan 500 woningen nodig zouden zijn.
+ Bij het duizend woningen betoog worden twee zaken uit het oog verloren. Eén: er is indertijd danig door het toenmalige college van B&W op het adviesbureau Kolpron ingepraat om met een politiek wenselijk aantal te komen. En twee: de genoemde duizend woningen waren bedoeld voor de gehele gemeente Muiden. Uitgaande van het aantal voor eigen inwoners benodigde woningen, door velen op rond de 50 per jaar geschat, kom je in tien jaar op 500 en in twintig jaar op duizend. Over de locatie, Muiden en/of Muiderberg, wordt in het rapport niet gerept. Het aantal dat Kolpron noemt, geldt ook voor binnenstedelijk bouwen. Een en ander is niet leuk voor de voorstanders van Kruitburg. Maar wel voor Muiden.
+ Wat zal de ontslagen directeur van De Woningbouw, Rob Blanc blij zijn dat ex-wethouder Leupen van Muiden met hem gaat praten over zijn terugkeer. Blanc is immers fervent voorstander van kleinschaligheid, terwijl Leupen zweert bij grootschaligheid. Denk maar aan zijn ijverige pogingen 5000 woningen in de Bloemendalerpolder te krijgen. Dat Blanc de zak kreeg, had waarschijnlijk alles met zijn afkeer van massaal bouwen te maken. Zijn ontslag was voor de leden van de woningbouwvereniging reden om op hun beurt het voltallige bestuur naar huis te sturen en te vervangen voor een nieuw bestuur met onder anderen jawel: Cees Leupen, een van de mannen door wie Muiden momenteel in de narigheid zit. Dat de naam Leupen de Weespers niets zegt, valt te begrijpen, maar de Muider leden van De Woningbouw moeten aan geheugenverlies lijden.
+ Ton Sybrands stond weer internationaal in het brandpunt van de belangstelling. Mede dankzij zijn fenomenale geheugen brak hij zijn eigen wereldrecord blinddammen. Muiden mag best een beetje trots zijn op onze beroemde stadgenoot. En het zou helemaal niet erg zijn als daar ook blijk van werd gegeven.
+ Dat de boerderij van Oudshoorn op het grondgebied van de KNSF wordt afgebroken en de vrijkomende ruimte tijdelijk in gebruik zal worden genomen als parkeerterrein voor de Koninklijke, is niet meer dan een hardnekkig gerucht. Als het waar zou zijn, moet er een ontsluitingsweg worden aangelegd. Daar is een bestemmingswijziging voor nodig en zo ver is het nog lang niet. Maar wie weet komt het er een keer van. Bijvoorbeeld als er een tweede jachthaven wordt aangelegd, wat weer helemaal actueel is.
+ Hoewel er vrijwel geen huis meer verkocht wordt in Muiden, zijn er inmiddels vier makelaars. Vlaanderen en Streefkerk zijn hier al sinds mensenheugenis actief; onlangs kwamen de gebroeders de Boer erbij en nu is er ook de Vuurtoren van Koudijs.
+ Het protest van de bewoners van de Kalkovens en het Hert heeft effect gesorteerd. De negen Amerikaanse eiken worden niet vervangen. Om ze niet hoger te laten groeien dan tien, twaalf meter worden ze om de twee jaar gesnoeid. Dat gaat in één moeite door met de andere bomen.
+ In de containers van het Leger des Heils is niet alleen kleding welkom. Je kunt er ook vodden ingooien. Daar maken ze dan poetsdoeken van. Dat wist u niet hè? Ik ook niet, tot Anneke van de Berkmortel het in de commissievergadering vertelde.
+ Heeft u de pagina over Henk Westbroek in het Mooi Makkelijk Magazine van de Maxis gezien? Er staat dat deze bekende Nederlander, in zijn drukke bestaan, de afslag Muiden niet voorbij rijdt als hij toch nog boodschappen moet doen. Leest u even mee? 'Een uitkomst' noemt Westbroek het en hij meent het. 'Ik had wel eens het idee dat ik meer in de kliko stop dan ik überhaupt koop. Maar als je mij met een volle kar bij Maxis Muiden ziet vertrekken, snap je waar het vandaan komt!' Rechtstreeks van de Maxis naar de kliko?
+ Speciaal voor de liefhebbers van absurd toneel deze sketch voor twee heren uit de notulen van een onlangs gehouden commissievergadering: 'Hij (de heer Smith) zegt dat hij niet bij een overleg is geweest van de Uitweg. De heer Van der Steen zegt dat hij er volgens de notulen wel is geweest. De heer Smith is ook bij het Noordvleugeloverleg Utrecht van het gewest geweest. Hij heeft daar ook opmerkingen geplaatst. Spreker is benieuwd naar wat er allemaal besproken is. De heer Smith is verbaasd dat hij bij dit overleg is geweest'.
+ Opgevangen: Het zit er niet in dat Crescendo het Fermanplantsoen omgedoopt wil zien in Smithplantsoen, wanneer deze burgemeester ophoudt burgemeester van Muiden te zijn, maar over Smithweg valt te praten.
+ PvdA fractievoorzitter Jan Hylkema, die een parkeervergunning voor Muiden heeft, kreeg een officiële brief van het gemeentehuis, waarin stond dat hij geen parkeervergunning meer krijgt omdat hij buiten de gemeente Muiden woont. Daar weet Jan niets van. Hij woont gewoon in Muiderberg. Benieuwd of er meer Muiderbergers zo'n brief hebben gekregen. Die zullen dan wel woest zijn, want het bevestigt de mening in het dorp dat je er niet bij hoort als je in Muiderberg woont.
+ Ex-wethouder Dick Schulp heeft zijn baard laten staan. Zijn vermomming werkt niet. Hij wordt door iedereen herkend. Dat komt ervan als je zo populair bent.
+ In de tijd van de Spiering, ruim twintig jaar geleden, maakte toenmalig wethouder Wiebe de Haan Ouwe Muier, indertijd nog Middelbare Muier, een compliment voor zijn keutels. Deze vroeg zich geschrokken af wat hij verkeerd had gedaan. Gelukkig zei Wiebe, tegenwoordig Statenlid, over de huidige keutels, dat hij deze nooit leest. Dát bevalt Ouwe Muier beter. Wiebe trouwens ook. Hij zei tegen de Volkskrant: 'Als je er één gelezen hebt, heb je ze allemaal gelezen'. Deze bijvoorbeeld.
+ Keutels? Allemaal van hetzelfde laken een liedje.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: