- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
De bezorger van de Keutels wenst u een Gelukkig Nieuwjaar.

3-jan-2005

+ Er zat vorige week voor Muiden niets anders op dan zich te wapenen tegen de straatterreur rond de jaarwisseling. De afvalbakken werden afgesloten (niettemin zagen vandalen kans er een op het Vestingplein te vernielen), de brievenbussen werden tijdelijk ontmanteld en de kledingcontainers gingen tot 3 januari op slot. De glasbakken bleven dit jaar staan. Vrijwel niemand kwam op het idee om de rommel, die men niet in de afvalbakken kwijt kon, mee naar huis te nemen.
+ De Nieuwjaarsviering leverde, naast de rode resten van de rotjes, een complete ravage rond de sluis op. Verkeersborden werden omgebogen en doormidden geknakt. Voor de Doelen waren alle hekken omgetrokken. Eén hek stond verderop, tegen een winkelruit van slagerij Neefjes. Wat mankeert die mispunten toch om alles te willen vernielen? Zelfs de kerstballen, waarmee onbekenden het hek om de kazernewal hadden versierd, werden in scherven teruggevonden in de Naarderstraat. Los van de vernielingen viel het op hoe weinig vuurwerk er dit jaar de dagen voor Nieuwjaar in Muiden werd afgestoken. Wat het uit angst voor de politie of uit geldgebrek? In de Nieuwjaarsnacht werd de schade overigens ruimschoots ingehaald. Zo te zien, te horen en te ruiken, hebben Peter Hulkenberg en Halfords, zijn concurrent bij de Maxis, een goeie klapper gemaakt.
+ Er heerste een paar dagen grote ongerustheid in de buurt over het lot van Sabine Rouw en Jean Pierre uit de Weesperstraat, die op vakantie in Thailand waren. Dit vooral ook omdat Sabine had aangekondigd dat ze naar Phuket zouden gaan en met Kerstmis lekker op het strand zouden liggen. Tot ieders opluchting bleek dat de twee tijdens de ramp aan de andere, niet bedreigde kant van het schiereiland waren. Ze zijn 4 januari weer thuis.
+ 'Giro 555' staat op de lege viskom op de toonbank van slagerij Neefjes. Maar het is de bedoeling dat er munten en bankbiljetten in vallen, die bestemd zijn voor de slachtoffers van watersnoodramp in Azië. Remske, die in Sumatra op vakantie is geweest, spoort de klanten aan met de opwekking 'Dan maar een oliebol minder'. Je kunt je bijdrage ook in de supermarkt van Neefjes kwijt. Vrijdag stonden voor Okikoki op de Herengracht twee meisjes van een jaar of zeven, acht, die vuurwerksterretjes verkochten om geld in te zamelen. Er wordt achter de schermen hard gewerkt voor een grote gezamenlijke actie in Muiden.
+ In de raadsvergadering van 20 januari wordt het voorstel van B&W behandeld om vanaf 2005 de 167 huishoudens in de 'buitengebieden' van Muiden, die nu nog hun afvalwater lozen op het oppervlaktewater, aan te sluiten op het riool dan wel te voorzien van een speciale zuiveringsinstallatie met tank. Het gaat hierbij vooral om woonboten. Hoewel er weinig tegenin te brengen valt dat níet op open water lozen beter is voor het milieu, wacht de woonbooteigenaren de zoveelste financiële knauw. Naast de jaarlijkse rioolrechten (in 2005 € 139,20), wordt een eenmalige bijdrage van € 3.175, - in de aanlegkosten verwacht. Zo'n bijdrage geldt niet voor de huizen binnen de bebouwde kom, omdat hier de aanleg van het riool in de grondprijs verdisconteerd is. Wie geen voorziening wil, kon hier na enige tijd wel eens toe verplicht worden. Alle kosten, pakweg € 10.000, - komen dan voor eigen rekening.
+ Al naar gelang het de overheid uitkomt, worden arken nu eens wèl en dan weer níet als woning beschouwd. Wèl wat betreft de OZB (voor boten RZB) en straks dus ook de rioolrechten, maar weer niet als het om de aanleg van een afvalwatervoorziening en het liggeld gaat. Het liggeld wordt, als de rechter het Hoogheemraadschap in het gelijk stelt – hierover dient binnenkort een rechtszaak - in de komende jaren vijf keer zo hoog als momenteel, let wel: zonder enige vorm van huurbescherming.
+ Nog niet zo heel lang geleden was een woonboot een goedkope manier om aan de woningnood te ontkomen. Vandaag de dag moet je geld hebben, wil je je er een kunnen veroorloven. Wie de kosten niet meer kan opbrengen (er is veel meer onderhoud nodig dan bij een huis en de verzekeringspremies zijn soms het dubbele), zal de druk van bovenaf moeten weerstaan om in een huis aan de wal te gaan wonen. Aangezien woonbootbewoners verknocht zijn aan wonen op het water, ziet het er naar uit dat de overheid steeds meer met gemeenschapsgeld zal moeten bijspringen.
+ Bij de beoordeling van contra expertises, zoals die van Bureau Oranjewoud naar aanleiding van de Open begroting van de KNSF, plegen degenen die het klappen van de zweep kennen, verder te kijken dan alleen naar de conclusies. Deze zijn vaak in verzachtende bewoordingen gesteld. Adviesbureaus behagen nu eenmaal graag hun opdrachtgevers (in het geval van Oranjewoud was dit de provincie Noord-Holland, een van de partijen waarmee de KNSF het eens was geworden). Om achter de waarheid te komen, prikt een deskundige met een kritische kijk dwars door het rapportjargon heen. Hij gaat regelrecht naar de achterliggende cijfers. Deze spreken immers een eigen, eenduidige taal.
+ Het was dan ook niet voor niets dat de PvdA experts met hun contra expertise, en later ook ir. Bovenlander met zijn eigen KNSF begroting, met het Oranjewoud-rapport zelf aan kwamen zetten om hun gelijk te bewijzen. Hun conclusie is dat de KNSF op het punt staat om zich schandalig te verrijken, wat op zich niet verboden is in Nederland. Dat dit echter ten koste van de leefbaarheid van Muiden zou gaan, leidde tot verontwaardiging. Het Kruitbos zou immers moeten wijken voor 100.000 tot 200.000 m2 kantoren en 1700 woningen, terwijl 500 woningen al voldoende zouden zijn voor kostendekkend bouwen. Met deze 500 woningen kan royaal aan de woningbehoefte van Muiden worden voldaan, terwijl bovendien het Kruitbos gespaard blijft.
+ Met concrete cijfers zal niet gauw gesjoemeld worden – al had het geen kwaad gekund wanneer Oranjewoud alle cijfers op waarheid had getoetst. Wanneer aan de hand van de harde cijfers inderdaad mocht worden aangetoond dat er op oneigenlijke gronden woekerwinsten worden gemaakt, dan is dat niet alleen pijnlijk voor de KNSF, maar vooral ook voor de provincie, de VROM en het vorige college van B&W, want die gaven hun zegen aan de KNSF-plannen.
+ Het is veelzeggend dat de KNSF niet wil dat de uitslag van de laatste contra-expertise op de Open Begroting, die in opdracht van de gemeente Muiden gemaakt werd door het bureau Capgemini, openbaar wordt. De Vastgoedmaatschappij zegt hier bezwaar tegen te hebben, omdat B&W van Muiden zich niet aan de afspraken zou hebben gehouden. Capgemini zou een andere opdracht hebben uitgevoerd dan met de KNSF was overeengekomen. Het klinkt als een smoesje. Heel wat waarschijnlijker is dat de KNSF koste wat kost wil voorkomen, dat boven water komt dat de PvdA en Bovenlander gelijk hebben. Maar het is te verwachten dat ze bot vangen als ze publicatie van het Capgemini-rapport tegen proberen te houden. Dat lukte ook niet bij het Oranjewoud-rapport - dat al weer een tijdje op Muideninfo.nl te lezen is.
+ In tegenstelling tot de KNSF wil het huidige college van B&W wèl openbare behandeling van de resultaten van de contra-expertise. Als gevolg hiervan is een patstelling tussen de KNSF en Muiden ontstaan. Gelukkig wijst niets er op dat met name wethouder Eric Mackay zich laat wegzetten, ook al kun je er donder op zeggen dat de KNSF de gemeente heeft gedreigd met een rechtszaak. Dat doen ze namelijk altijd. Het is hun stijl. Soms bereiken ze er iets mee (de medewerkers van MCI zagen af van een afscheidswandeling door het Kruitbos toen de KNSF over een kort geding begon), maar hun dreigementen werken niet altijd.
+ De gemeenteraad bijvoorbeeld liet zich niet door de KNSF intimideren, toen het vorige college van B&W de omstreden startnotitie er door probeerde te drukken. Ook Jan Bovenlander hield zijn rug recht, toen hij op hoge toon door de KNSF gesommeerd werd zijn tegenbegroting van zijn website te halen, zomin als hij toegaf aan de druk om alsjeblieft niet het Oranjewoud-rapport te publiceren, dat hij dankzij de wet op de openbaarheid van bestuur in handen kreeg. Het ziet er naar uit dat de KNSF ook nu weer machteloos zal zijn, want het huidige college van B&W is niet van het soort dat in zijn schulp kruipt.
+ Als het moet, dan moet het - maar wat B&W betreft, hoeft het denk ik niet tot een rechtszaak te komen. Het college is er helemaal niet op uit om de KNSF aan de schandpaal genageld te krijgen. B&W heeft veel liever een partij waarmee te praten valt. Dat is altijd beter dan een overwinning ten koste van een schandaal (tot nog toe vond de landelijke pers de perikelen in Muiden niet echt interessant, maar als er een rechtszaak van komt, ruiken de journalisten groot nieuws). Het nobele streven van het college is dat KNSF en Muiden elkaar zullen vinden in een oplossing waarbij meer naar de behoefte van de inwoners van Muiden dan naar die van de eigenaar van de KNSF gekeken is.
+ De KNSF heeft, dankzij de angst om met de billen bloot te komen, de gemeente Muiden een prachtige troef in handen gespeeld. Je zou kunnen stellen dat er een stok achter de deur uit de hemel is komen vallen. Alles wat de KNSF te doen staat is zich in alle redelijkheid schikken naar de gerechtvaardigde maatschappelijke wensen van Muiden. Als ze dat doen komen ze met de schrik vrij. Waarom zou Muiden natrappen wanneer Muiden zelf geen trap krijgt?
+ Het lijkt een logische redenering, maar helaas: vooralsnog ziet het er naar uit dat de KNSF door wenst te gaan voor de hoofdprijs. Rolf Visser wil het onderste uit de kan. Maar de vastgoedmagnaat mag dan nog zo gewiekst zijn, het lijkt erop dat hij zich nu toch wel op heel glad ijs begeeft. Hij kon wel eens lelijk onderuit gaan, ook al denkt hij sterk te staan omdat de provincie in de persoon van gedeputeerde Henry Meijdam hem onvoorwaardelijk schijnt te steunen. Dat mag dan zo lijken, waarschijnlijker is dat Meijdam alleen maar druk bezig is zijn gezicht te redden en buiten schot blijven. Zo maakte de scheidende gedeputeerde in de laatste vergadering van de provinciale commissie Ruimtelijke Ordening duidelijk, dat het zijn opdracht was 1700 woningen op het KNSF terrein weg te zetten en dat hij er geen enkele boodschap aan had of, en door wie, er woekerwinsten zouden worden gemaakt.
+ De commissie hoorde het aan en reageerde niet. Waarom zouden ze? Nog even en Meijdam is burgemeester van Zaanstad. Zijn opvolger mag dan de kolen uit het vuur halen. Het is niet te verwachten dat Provinciale Staten (die, anders dan vaak gedacht wordt, de invulling van de plannen met Weesp en Muiden nog steeds niet voorgelegd heeft gekregen, laat staan goedgekeurd) er net zo makkelijk als Meijdam over denkt. Zijn opvolger zal het op zijn bordje krijgen: moeten wij als overheid meewerken aan een project, waarbij uit winstbejag een bedenkelijke, zo niet bedrieglijke voorstelling van zaken wordt gegeven?
+ Je moet wel kwaadaardig zijn, wil je er aan twijfelen dat Leupen en Schulp, met Smith en Van der Steen in hun kielzog, niet de beste bedoelingen hebben gehad, toen ze zich in lieten pakken door de gehaaide grootgrondbezitter en projectontwikkelaar, de man die in het blad Quote als 'de Parasiet' werd opgevoerd. De wethouders zullen oprecht hebben gedacht iets groots voor hun stad te verrichten, waarvoor ze beloond zouden worden met de innige dankbaarheid van de bevolking en waarmee ze eeuwige roem zouden vergaren. De twee wilden Muiden verrassen. Nou, daar zijn ze in geslaagd.
+ Megalomane neigingen, het hoog in je bol krijgen – het is een menselijk trekje. Toch blijft het onvergeeflijk, zoals het duo botweg voorbij is gegaan aan cultuurhistorische en natuurwaarden, om nog maar over te zwijgen over het feit dat ze jarenlang in het geniep aan het onderhandelen zijn geweest, zonder dat de inwoners zelfs maar konden vermoeden wat hen boven het hoofd hing. Leupen verzweeg de grootschalige plannen nota bene bijna een jaar tegenover zijn eigen partijgenoten. Het ging uiteindelijk zover dat de collegeleden, nadat hun luchtkastelen al waren ingestort, het vertikten bepaalde opdrachten van de raad uit te voeren, een raad overigens die de heren jarenlang hun gang heeft laten gaan en dan ook een aardige kluit boter op het hoofd heeft.
+ Niet alleen Schulp en Leupen zijn goedgelovig geweest, de KNSF was dat ook. Alles leek rond. Rolf Visser dacht binnen te zijn, want de twee ex-wethouders werden beschouwd als de dorpsnotabelen die in het gat Muiden de touwtjes in handen hadden en die boeren van de gemeenteraad wel even in hun zak zouden steken. Enfin, iedereen weet wat er gebeurde toen de bevolking er achter kwam wat er allemaal achter hun rug om was bekokstoofd. Jammer dat we nog steeds niet weten hoe het afloopt.
+ In het holst van de jaren vijftig werd ik als jonge verslaggever naar, ik meen Middelbeers gestuurd voor een bezienswaardigheid: de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland. En nu lees ik in de krant dat burgemeester Worm (geen voor de hand liggende grappen alsjeblieft) de eerste vrouwelijke burgemeester van Muiden zal zijn. Op dit moment is een op de vijf burgemeesters in Nederland een vrouw. Dat is maar goed ook. Voor mij mogen het er meer zijn. Vrouwen zijn meestal minder dan mannen uit op eigen eer en glorie. Ook zullen ze zich niet gauw in hanengevechten werpen. Wat overigens niet wil zeggen dat ze zich opzij laten zetten. Ik begrijp dat dit zeker niet het geval zal zijn met mevrouw Worm. Volgens mensen die haar kennen, is zij eerder een echte dame dan een spontane meid. Daar kunnen we blij om zijn. Het is de laatste tijd teveel Ouwe Jongens Krentenbrood in Muiden geweest met dat KNSF - gedoe.
+ Anne-Marie Worm is lid van Provinciale Staten, net als Hette Zijlstra. Toen Hette hoorde dat ze door de raad van Muiden was voorgedragen al burgemeester, ging hem een licht op. Anne-Marie had hem een tijdje geleden in het Provinciehuis aangeschoten. Ze wilde van alles en nog wat over Muiden weten. 'Vermoedde je toen niet dat ze in Muiden gesolliciteerd had?' Hette Zijlstra, met zijn onschuldigste gezicht: 'Geen moment, ik dacht dat ze in mij geïnteresseerd was'.
+ Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen is bij D66 en CDA een bikkelharde strijd uitgebroken om het lijsttrekkerschap. De verkiezingen vinden pas volgend jaar plaats, maar de geladen sfeer doet de wanden van de achterkamertjes trillen. D66-er Hans van der Steen mag dan een meeloper geweest zijn in het college van B&W, toch kan de situatie waarin Muiden momenteel verkeert wel degelijk ook deze ex-wethouder worden aangewreven. Dat hij, terugkerend in de raad, weer fractievoorzitter mocht zijn, geeft hem de euvele moed een gooi te doen naar het lijsttrekkerschap.
+ Bij het CDA ligt het anders. Toen Schulp onlangs na zijn mislukte wethouderschap terugkeerde als raadslid, zat Dirk Jan Methorst als fractievoorzitter prinsheerlijk op de zetel, die Schulp eerder innam. En Dirk Jan past er voor opzij te gaan, terwijl het toch een ongeschreven wet is dat het lijsttrekkerschap gekoppeld is aan het fractievoorzitterschap. Ook al is Dick Schulp afgegleden naar de onderste trede van de ladder, niets wijst erop dat hij zijn verloren machtspositie niet wil terugwinnen. Het kan nog leuk worden. Maar niet voor het CDA.
+ Vraag: 'Ouwe Muier, je schreef dat er in een besloten bijeenkomst voor alle raads – en commissieleden acht presentaties gehouden zijn over oude en nieuwe plannen voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Waarom mochten wij als inwoners daar niet bij zijn?' Antwoord: 'Goeie vraag. Voor Eric Mackay'.
+ Veertig inwoners van het Kwakoe Zomer festival in Amsterdam, van wie de meesten uit Suriname en de Antillen, deden mee aan een speciale excursie in het Naardermeer, aldus meldt het blad van Natuurmonumenten. Voor sommigen ging een nieuwe wereld open. Ze roken en proefden volop aan de planten die ze onderweg tegen kwamen. Het bleek een grote verrassing dat er zo dicht bij Amsterdam een net zo weelderige natuur is als in hun land van herkomst. Een deelnemer meldde: 'Ik wil hier niet meer weg. Ik wil hier slapen'. Lieve KNSF: wilt u in het voorjaar het Kruitbos openstellen voor deze mensen? Eén uurtje maar. Zien ze dat er nóg dichter bij Amsterdam een minstens zo mooie natuur is.
+ De Milieufederatie Noord – Holland, die zich opwerpt voor het behoud van bos en wei rond Muiden, strijdt als onafhankelijke vereniging sedert 1969 voor natuurbehoud, milieubeheer en landschapsbescherming binnen Noord-Holland. Er zijn tweehonderd plaatselijke natuur - en milieuorganisaties bij de federatie aangesloten, die in totaal honderdduizend inwoners van Noord-Holland vertegenwoordigen. De federatie is een machtige lobby met veel invloed op met name de politiek. De bezorgdheid over de toekomst van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein is groot.
+ Volgens de woordvoerder van de Milieufederatie, dr. W.T. de Nobel, wordt het KNSF-terrein, dus de Rietpolder met het Kruitbos, beschouwd als 'één, zo niet dé parel van de door de regio gewenste natuurboulevard langs de zuidelijke IJsselmeerkust'. Tegen bouwen op zich heeft men geen bezwaar, maar wel tegen de massale aanpak. Ook wijst de Milieufederatie het geforceerd vasthouden aan kostendekkendheid af. Het valt overigens op dat zelfs deze milieuorganisatie niet uitgaat van wat het terrein aan kantoren en woningen kan hebben, maar van de aantallen die volgens de KNSF nodig zouden zijn.
+ Rolf Visser heeft de tijd mee. Hij blijft nog steeds buiten schot met zijn handel en wandel bij gebrek aan aandacht van de inmiddels vrijwel geheel vercommercialiseerde media. Kranten en TV hebben geen tijd, geen geld en geen deskundigheid in huis om zaakjes waar een luchtje aan kleeft, tot op de bodem uit te zoeken. Tot ze er niet meer omheen kunnen, en dat moment komt steeds dichterbij.
+ Het boek 'Hoe God verdween uit Jorwerd' van Geert Mak zou moreel verplichte lectuur moeten zijn voor zowel landelijke, provinciale en lokale politici als voor ambtenaren. Kunnen ze zien wat ze hun naasten aandoen als ze eraan meewerken dat iemand zijn vertrouwde omgeving wordt afgenomen. Het boek kan geleend worden bij de bieb (die hebben we gelukkig nog in Muiden), dus om het geld hoeven ze het niet te laten.
+ Steeds weer steekt het verhaal de kop op, dat de voorstanders van kleinschaligheid de woningzoekenden in Muiden geen huis zouden gunnen. Dat klopt van geen kant. Er is dan ook alle reden om met name de jongeren en senioren uit de droom te helpen, die redeneren: hoe meer er in Muiden gebouwd wordt, hoe groter de kans dat er een woning voor mij bij is. Om me tot het KNSF terrein te beperken: wie de plannen van de KNSF en het oude college van B&W bestudeert, kan niet anders concluderen dan dat slechts 2 % van de geplande 1700 woningen zal bestaan uit gesubsidieerde huur - en koopwoningen. Met andere woorden: niet meer dan 32 van de 1700 woningen zijn sociale bouw. De overblijvende 98 % zal onbetaalbaar blijken te zijn door de duizelingwekkend hoge grondprijs, die onder meer voortvloeit uit de zogenaamde bodemsanering en het bouwen in een moeras - plus de kans dat de projectontwikkelaar er wellicht een bescheiden winstje aan wenst over te houden.
+ Experts van een niet nader te noemen politieke partij – ja, ik ga me daar een beetje reclame zitten maken! – hebben berekend dat het allemaal veel minder en goedkoper kan op het KNSF-terrein. Minder: 500 woningen, en goedkoper: vijftien procent sociale bouw. Dat zijn geen 32, geen 33, geen 50, maar 75 woningen in de sociale sector. Hoezo, voorstanders van kleinschalig bouwen gunnen de Muider woningzoekenden geen huis? Als er weer iemand aan komt zetten met dat verhaal van 'hoe meer dure woningen, hoe meer sociale woningbouw', dan weet u nu tenminste hoe het werkelijk zit.
+ Het was laatst smullen bij de Wetenschapsquiz voor kinderen op de TV. Een van de wijsneuzen was Louise Luitse van groep 7 van de Jozefschool. Ze had een vraag ingestuurd: hoe komt het dat vuurwerk verschillende kleuren heeft? Als onderstreping van het antwoord verscheen haar naam met grote letters in spetterend vuurwerk. Louise stráálde.
+ Muiden viert de Groote Zeesluisfeesten, Weesp volgt met de sluis - en bruggenfeesten. Muiden viert zijn 1050 jarige bestaan, Weesp volgt met zijn 650 jarig bestaan. Zo hoort het ook, jonkies moeten het voorbeeld van de ouderen volgen.
+ Aart Nijmeijer van de Herengracht moet niets weten van het plan van B&W om eenrichtingsverkeer te maken van de Schulpen, het stuk tussen Ome Ko en de dokterspraktijk waar je nu nog steeds mag keren. Hij is bang dat er dan veel meer verkeer, dat ook nog eens sneller rijdt omdat men dan vrij baan heeft, over de gracht zal denderen, waardoor de herenhuizen nog meer zullen trillen dan nu al het geval is. Dat zou volgens hem komen, omdat deze huizen op koeienhuiden staan.
+ In de informatieavond over de parkeerplannen greep een oudere inwoner van Mariahoeve naar de microfoon. Hij betoogde niet alleen dat het heel makkelijk is om de Muider parkeervergunningen te vervalsen, maar vertelde ook hoe je dat moest doen. Inderdaad, het was doodsimpel. Maar of het ook nodig zal zijn is onwaarschijnlijk, want de bezoekersvergunningen, die per wijk allemaal precies hetzelfde zijn – alleen de naam van de wijk staat erop – worden straks op zo grote schaal uit de auto's gejat, dat vervalsen niet meer de moeite waard is.
+ Eén brandweercommandant voor Muiden en Weesp. Als dàt geen stap in de richting is van de samenvoeging van beide Vechtsteden. Worden we tòch nog groot!
+ Opgevangen: 'Geboren Weespers of niet, als het echt gaat spannen tussen fractievoorzitter Methorst en ex-wethouder Schulp, heb je de poppen pas goed aan het dansen binnen het CDA'.
+ Dat het CDA trots is op zijn eigen Statenlid Cornelis van Diest uit Muiderberg laat zich raden. Natuurlijk geuren ze met hem. Hij kreeg zelfs een hele pagina tot zijn beschikking in het CDA kleurenfolder met de beste wensen, dat huis aan huis verspreid werd. Toch zullen ze binnen de partij niet onverdeeld gelukkig zijn met wat Van Diest te melden heeft. Het is één groot pleidooi om de Vechtvallei groen te houden. Zo is Cornelis van mening dat wanneer er woningbouw plaats vindt in de Bloemendalerpolder, dit zoveel mogelijk nabij het station Weesp zal moeten gebeuren. Het grootste deel van de polder moet volgens hem een agrarische bestemming behouden, waardoor de openheid en weidsheid bewaard blijven. Kortom, het standpunt van, jawel: de PvdA.
+ Nagekomen societynieuwtje: Wim Zaal, stadgenoot en bekend auteur, was als genodigde aanwezig in de Nieuwe Kerk in Delft tijdens de plechtige bijzetting van het lichaam van prins Bernhard in de koninklijke grafkelder. Wim Zaal schreef menige toespraak voor de prins.
+ Muiden komt ruim aan bod in het jaaroverzicht van de Gooi – en Eemlander met onder meer de sluiting en sloop van de kruitfabriek, de schietpartij op Muiderberg, de windhoos in Mariahoeve en natuurlijk het voortijdige vertrek van de wethouders Leupen, Schulp en Van der Steen. Aanleiding voor hun de afgang was de weerstand van de inwoners van Muiden tegen de voorgenomen grootschalige bouw op het KNSF-terrein. Cees Leupen constateert achteraf dat het toenmalige college er verstandig aan had gedaan om de voorlichting over de plannen over te laten aan een PR-bureau. Ook kan hij er nog steeds niet over uit dat 'raadsleden vertrouwelijke informatie naar de pers lekten'. Alsof dit ook maar iets ter zake deed.
+ Wat er gebeurd is, weten we maar al te goed. 'De wethouders kregen onder uit de zak van de burgers. Ze werden beledigd en er vielen klappen', schrijft de krant. Dat kon natuurlijk niet, maar heeft Leupen nu werkelijk gedacht dat de inwoners zich hadden laten lijmen door een slijmerige PR-babbel? Stel dat, zoals de bedoeling was, de KNSF de blijde boodschap over de massale bouw van kantoren en woningen en het rooien van het Kruitbus naar buiten had gebracht – bijvoorbeeld via de inmiddels uitgerangeerde communicatiekanjer Sander Simons. Zou de Muider gemeenschap dan hebben geapplaudisseerd? De inschatting van Leupen duidt op méér dan een wereldvreemde instelling. Het getuigt van een superieure minachting van een rasregent voor het domme klootjesvolk.
+ Toen het befaamde actiepamflet van de Nee-meermin als een bom in Muiden was ingeslagen, beperkte B&W zich tot een onbeholpen poging om met een omslachtig verhaal in het gemeentelijk informatieblad het tij te keren en de inwoners alsnog voor zich te winnen. Vergeefs natuurlijk, al was het maar omdat er geen woord kon worden weersproken van wat er in het Nee-meermin pamflet stond. Alle feiten die daar in stonden, klopten: zò en niet anders zagen de plannen van B&W en de KNSF eruit. Leupen zelf kwam bij zijn afwijzing van het pamflet niet verder dan de niet onderbouwde kwalificatie 'onzuivere informatie'. Dat was niet genoeg om Muiden van zijn gelijk te overtuigen. Terwijl hij dat toch heeft. Tenminste dat vindt hij zelf nog steeds. Wie zei daar dat je nooit te oud bent om te leren?
+ Een politieauto, die met zwaailicht en loeiende sirene op weg is naar een of ander urgent iets, rost door Muiden met bijna drie keer de toegestane maximumsnelheid, zonder acht te slaan op wat er aan moeders en kinderen uit de zijstraten kan komen. Ben je strafbaar wegens belediging van een ambtenaar in functie wanneer je, machteloos als je bent, deze dienders uitscheldt met een welgemeend 'stelletje hufters!' Misschien wel, maar hun fatsoenlijke collega's zullen begrip voor je hebben, temeer omdat je als politieman - of vrouw nooit ofte nimmer, onder welke omstandigheid dan ook, wie dan ook in gevaar mag brengen. Lees de ervaringen van Hugo Jut in de Ingezonden brievenrubriek op Muideninfo.
+ Niet alleen Muiden voelt zich gepakt door de ex - wethouders, de KNSF ook. Daar moeten we begrip voor hebben, maar niet teveel.
+ Laatste nieuws van het KNSF-front. Het is weer raak. De vastgoedmagnaat heeft inderdaad gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen de gemeente Muiden als het 'Onderzoek kostendekkende sanering van het Kruitfabriekterrein Muiden opgesteld door Capgemini' in de openbaarheid komt. Sterker nog, de raadsleden die een exemplaar van dit 'strikt vertrouwelijke onderzoek' zouden krijgen, ontvingen op dezelfde dag in plaats daarvan een brief van B&W met de mededeling, dat er óók juridische stappen van de KNSF zijn te verwachten, wanneer het onderzoek, ondanks oplegging van geheimhouding, wordt verspreid onder de leden van de raad en de commissies. B&W schrijft: 'Wij vinden dat risico op dit moment te groot en maken daarom nu even 'pas op de plaats'.
+ Het college kondigt aan dat de raadsleden zo spoedig mogelijk nader zullen worden geïnformeerd over hoe nu verder. Natuurlijk wordt er druk gespeculeerd. Niemand twijfelt eraan dat de KNSF langs de bekende weg van intimidatie wil voorkomen dat de werkelijke saneringskosten van het terrein openbaar worden. Zijn eerste succes heeft Rolf Visser al geboekt. Enkele dappere raadsleden hebben laten doorschemeren uit angst voor een miljoenenclaim toch maar liever te doen wat de KNSF wil. Waarschijnlijk is hun angst gevoed door de juridisch adviseur van de gemeente. Deze ingehuurde jurist gaf eerder adviezen aan het vorige college van B&W, dat altijd gretig tegemoet kwam aan de wensen van de KNSF. Niet toevallig zat deze juridisch adviseur steeds op één lijn met die van de KNSF. Dat buig je niet zomaar even om.
+ Een dag voordat de brief van B&W binnenkwam, ontvingen de fractievoorzitters een protestbrief van de KNSF - directie, waarin werd betoogd dat tegen de afspraken in, de opdrachtformulering voor het Capgemini - onderzoek fundamenteel zou zijn gewijzigd. De KNSF wijst er op dat eertijds én de provincie én B&W van Muiden waren meegegaan met de voorgestelde aanpak voor een veilige schoonmaak van het terrein en eist dat de gemeente Muiden zijn afspraken 'nu nakomt'. Aan het eind van de brief geeft de KNSF te kennen 'constructief te willen meedenken over een mogelijke vermindering van het woningaantal op het KNSF terrein'. Ze hebben zelfs al een 'realistisch voorstel' bij de provincie en de wethouder op tafel gelegd, zo schrijven ze aan de fractievoorzitters. Alleen staat er niet bij om hoeveel woningen het gaat. Misschien mogen de raadsleden dat niet weten, zomin als ze mogen weten wat de conclusies van Capgemini zijn – en dat terwijl de gemeente Muiden zelf dit bureau opdracht gaf voor de contra expertise.
+ Nooit gedacht dat het Vechtjournaal zoveel bezorgers had. Toch moet de oogst aan fooien zijn tegengevallen. Niet zozeer door de recessie, maar omdat niet iedereen het zal hebben vertrouwd. Bovendien zal menigeen het onverdiend hebben gevonden om slechte bezorging te belonen. En wie weet vonden veel inwoners van Muiden het gewoon welletjes, al die ongevraagde gratis blaadjes, krantjes en pakken folders waarvoor je ineens moest betalen.
+ De bezorger van de keutels wenst alle Muiers, geboren of ongeboren, een Gelukkig Nieuwjaar.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: