- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Uit het moeras getrokken Kruitburgse keutels.

11-jan-2005

+ De Grote Golf heeft natuurlijk ook Muiden beroerd. Het enorme bord met 'Giro 555' op de voormalige PEN centrale kon niemand ontgaan. De Hoek pakte het bescheidener aan. Er hing een briefje achter de deur met de mededeling 'Wij zijn vanmiddag om 12 uur drie minuten stil'. De nieuwjaarsreceptie bij Ome Ko bracht € 1000, - op. De actie van Willy van de Water en haar zeven medewerksters, die hun vrije zondag opofferden voor de slachtoffers, heeft naast veel publiciteit maar liefst € 1500 opgeleverd aan knipgeld en taartenverkoop. Ook de grote inzameling van kleding, goederen en medicijnen, georganiseerd door Joanne van Beusekom is een enorm succes. Ze komt handen en opslagruimte tekort.
+ Alle beetjes helpen. De Muider vriendinnetjes Josje en Laura, beiden acht jaar, kwamen met de opbrengst van hun eigen heitje voor een karweitje actie, toch maar mooi 55 euro, bij de Rabobank aanzetten. Vergeefs. De Rabobank accepteert geen giften voor giro 555, want dat is giro. De meisjes werden verwezen naar het postkantoor in Weesp.
+ De grootste gift die vanuit Muiden naar Giro 555 gaat, is 6681 euro. In navolging van tal van andere gemeenten trekt ook de gemeente Muiden namelijk per inwoner één euro uit voor Giro 555. Burgemeester Smith maakte de toezegging van de raad bekend tijdens de traditionele Nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis. Alleen was hij even met zijn gedachten bij Eemnes, de gemeente waar hij tijdelijk burgemeester is, want hij had het over 9000 euro en dat bedrag is gebaseerd op het aantal inwoners van die gemeente.
+ Tijdens de Nieuwjaarsreceptie werd de beroemdste inwoner van Muiden, Ton Sijbrands, in het zonnetje gezet, omdat hij mede dankzij zijn fenomenale geheugen zijn eigen wereldrecord blindsimultaan dammen had aangescherpt. Dat hij gehuldigd werd was gerechtigheid. Toen hij niet lang geleden zijn eerste wereldrecord had gevestigd, kon er van gemeentewege nog geen felicitatie af. Het moet gezegd dat het nieuwe college zich had ingespannen om het goed te maken. Ton werd een 'Muider van wereldformaat' genoemd en kreeg twee toespraken, een van de burgemeester en een van sportwethouder Eric Mackay. Bovendien ontving hij twee specifiek Muidense cadeaus, te weten het prachtboek van Henk van Ginkel en het Muider familiespel van de Lions - dit laatste in de hoop dat hij nu ook eens een keer verliest.
+ Ook dit jaar deed burgemeester Smith tijdens de Nieuwjaarsreceptie een greep uit de cijfers van het afgelopen jaar. Hij memoreerde onder meer dat er per saldo 28 inwoners bij zijn gekomen, dat er niemand jonger dan vijftig jaar is overleden en dat de brandweer 36 keer uitrukte voor stormschade (de windhoos leverde 24 meldingen op), en verder twee keer om een kat in nood te helpen, zes keer voor een koe en één keer voor achtereenvolgens een paard, een schaap en een kraai. Het leverde een warm applaus op.
+ Weer een andere traditie wil dat er aansluitend op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie de receptie van de VVD aan boord van de Egelantier wordt gehouden. Dit jaar was gekozen voor een coalitieborrel. VVD, CDA en D66 zaten in hetzelfde schuitje en namen de beste wensen in ontvangst tijdens hun drukbezochte Alles Koek en Ei receptie. De hele bevolking was uitgenodigd via een fraaie convocatie, met op de voorkant een collage van oude prentbriefkaarten. Helaas was de foto met de botters langs de gracht niet in Muiden gemaakt, dat zag je als Muier meteen. Mogelijk was het Spakenburg, maar dan toch zeker niet het Spakenburg, zoals het eind van de Herengracht vroeger heette.
+ Vorige week waren er landmeters in de weer rond de Groote Zeesluizen. Ze vergeleken de hoogtematen boven ANP met eerder verrichte metingen. DWR wil er graag zeker van zijn dat er geen verzakkingen van de omringende woningen, de oude op de Herengracht en de nieuwe naast de Doelen, hebben plaatsgevonden, zodoende. Ze waren zich een rotje geschrokken van het opwellende grondwater toen de sluis helemaal was leeggepompt. Het water leek zich te hebben opgehoopt in holten onder de cementen bodem van de kolken. Er zijn nog geen resultaten van de metingen bekend. Ook is er nog geen oplossing gevonden om het grondwater op het gewenste gelijke peil te houden. Het zou wellicht langs kunstmatige weg moeten gebeuren. Wat de meest effectieve techniek is om de bodem van Groote Zeesluizen te renoveren, is eveneens nog een open vraag. Voorlopig blijven de drie kolken nog half gevuld. Al bij al is het een lelijke tegenvaller, vooral ook financieel, maar DWR heeft goede hoop dat alles goed komt en dat het werk op tijd, dat is op 1 april, wordt opgeleverd.
+ Muidens nieuwe snackbarhouders, Richard en Joyce uit Hoofddorp, willen woensdag 12 januari beginnen. Ze houden voorlopig de openingstijden van Eric en Denise aan. Dat wil zeggen maandag en dinsdag gesloten. Mogelijk dat in de zomertijd de snackbar zeven dagen open zal zijn.
+ Misschien dat Muidens nieuwe burgemeester Anne-Marie Worm, voordat ze solliciteerde links en rechts in Muiden heeft rondgekeken, maar dat moet dan wel heel onopvallend gebeurd zijn. In elk geval heeft ze zich hier niet vertoond sinds bekend werd dat de gemeenteraad haar unaniem had voorgedragen - waarna haar foto en personalia in de media verschenen. We weten dat ze er goed uitziet, maar we zullen haar pas echt te zien krijgen als haar benoeming officieel is. Hoewel dit niet meer dan een formaliteit is, heeft het er alles van dat Anne-Marie Worm het zekere voor het onzekere neemt en zich nog even niet in levende lijve in Muiden laat zien. Wel zo verstandig natuurlijk.
+ Het aantal cafés in de Gooi – en Vechtstreek zou in de laatste tien jaar met bijna eenderde zijn afgenomen. Maar de caféhouders van Muiden, Muiderberg en Weesp weten daar niets van, terwijl zij toch de eersten zijn die het moeten weten. Ook hun collega's in de regio hebben geen idee. Ra, ra hoe zit dat?
+ Na 67 jaar is Dolman Yachts International BV overgegaan in andere handen. De traditie van luxe jachten, zoals Princess motorjachten, zal worden voorgezet. Met andere woorden: het terrein wordt geen bouwlocatie. De nieuwe onderneming heet Muiden Yachts Centre en wordt gerund door Rob Krimpenfort, die al een jaar of twaalf meeloopt in het maritieme wereldje van Muiden. Het is de bedoeling dat ook andere importeurs ruimte huren. Het familiebedrijf van Dolman is overgenomen door een investeerder uit het oosten van het land, die geld steekt in recreatieve projecten, waaronder toplocaties voor jachten. Krimpenfort weerspreekt het hardnekkige gerucht dat Dolman gekocht zou zijn door de firma Lengers uit Nigtevecht, maar sluit niet uit dat ook Lengers hier een verkooppunt vestigt.
+ 'Zie je nu wel, het gaat gewoon door' was de reactie van een teleurgestelde Muier op het artikel van zaterdag in de Gooi – en Eemlander, waarin de Muiderbergse architect Kees Rijnboutt en zijn compagnon Bart van der Vossen uitvoerig aan het woord zijn over de opdracht die ze van de KNSF kregen om een ideale inrichting van het KNSF terrein te bedenken. Maar de teleurgestelde Muier kan gerust zijn. Het staat nog lang niet vast of hun ideeën ook gestalte krijgen. Wat er in de krant stond is niet meer dan een schets – wat het overigens niet minder de moeite waard maakt om er kennis van te nemen.
+ Rijnboutt (65) en Van der Vossen maken bij de toelichting op hun plannen druk gebruik van de bekende zweverige filosofietjes, die het goed doen als verkoopbabbels. Zo voorziet Rijnboutt het KNSF-terrein van het predikaat 'verborgen tuin'. Een vondst! Het voegt zich niet alleen naadloos naar de geheimzinnigheid rond de open begroting, ook wordt er mee aangegeven dat het om een bijzonder stuk natuur gaat, terwijl eerder Sander Simons, de voormalige KNSF communicatieman het voor de televisie had over vieze slootjes en een waardeloos productiebos. Rijnboutt zegt vooral verrukt te zijn van de zee aan sneeuwklokjes, waar beide architecten in de vroege lente op hun verkenningstocht doorheen fietsten.
+ Terwijl het uur nabij is dat eindelijk aan het licht komt over wat er nu werkelijk aan de hand is met het terrein - een werkelijkheid die de oude kruitfabriekmedewerkers al jaren kennen, namelijk dat de grond niet of nauwelijks vervuild is - weet Rijnboutt te melden dat deze 'fantastische plek' tegelijk 'een diep vervuild terrein' is dat 'moet afgedekt of gereinigd worden'. Laten we het er maar op houden dat Kees Rijnboutt een beetje achter loopt.
+ Zijn compagnon Van der Vossen voert aan dat het oorspronkelijke plan van Arcadis om de sportvelden vol te bouwen 'de Muiders kwaad maakt', en dat willen de architecten niet, dus in hun plan blijven de sportvelden waar ze zijn. De compagnon zegt het trouwens heel mooi. Hij zegt dat 'in het geheugen van Muiden dáár de sportvelden zijn'. Ik zal de heren eens wat vertellen. Ook wanneer de sportvelden blijven, en daar kun je wel van uitgaan, want de KNSF kan nu natuurlijk niet meer terug, is Muiden kwaad. De Muiers willen namelijk niets weten van een Kruitburg met massale kantoorbouw en met 1700 woningen. Ze willen hooguit 500 woningen. Ze willen dat het Kruitbos, deze 'fantastische plek', onaangetast blijft, en dat is uitgesloten als je 1700 woningen kwijt wil: dan moet het Kruitbos plat, hoe hard Rijnboutt ook belooft dat hij de 1700 woningen 'op een mooie manier' wil neerzetten. Hoe komt hij trouwens aan die 1700? De directie van de KNSF heeft toch pas geleden, al terugkrabbelend, een lager aantal voorgesteld? Je loopt achter Kees.
+ Weet je waar je Muiders écht kwaad mee kan maken? Als je zoete broodjes bakt en ze een rad voor de ogen probeert te draaien, en daar lijkt het toch wel heel erg op. Neem dat gelul in de ruimte over het 'geheugen van het gebied'. Als er zo'n geheugen bestaat dan zal het gebied zich, mocht het zover komen, als de dag van gisteren het unieke moerasbos herinneren, dat zonodig moest wijken om de opdrachtgever van de heren architecten nóg meer winst te laten maken.
+ Een rad voor de ogen draaien is ook suggereren dat de bouw niet de hoogte in zou gaan. De twee blokkendozen die Rijnboutt, geïnspireerd door het Muiderslot, als kastelen aan de wielen wil laten verrijzen (zijn namaak kastelen niet een beetje kitscherig, Kees?) zijn hoger dan welk pand ook in Muiden en dat is goed te zien in de krant, zelfs al steken de bomen er boven uit (nooit geweten dat die zo hoog waren in het Kruitbos, er zal toch niet gesjoemeld zijn met de verhoudingen?)
+ Als 'onduidelijk zijn' ook onder een rad voor de ogen draaien valt, dan wordt er flink gescoord met het kleurenkaartje, dat bij deze 'stedenbouwkundige verkenning' in de krant staat. Voor kleurenblinden zal het een paradijs zijn, maar de rest ergert zich groen en geel. Immers, wanneer je goed kijkt, blijkt dat vrijwel de hele verborgen tuin wordt volgestampt. De uitgespaarde sportvelden liggen ingeklemd tussen Noordwest en een flinke nieuwbouwwijk, dat kan niet missen, maar hoe zit het met de weilanden en met de volkstuinen, die overigens van DWR zijn? Blijven ze? Dat is niet duidelijk, maar het zou meegenomen zijn. Als de KNSF nu maar niet denkt dat de tuinders hun geluk niet op kunnen. Ook de tuinders zijn namelijk Muiers en zoals bekend wil 97 % van de Muiers dat Muiden kleinschalig blijft. Of is dat eveneens nieuws voor de architecten?
+ En dan de 'stadsboerderij', zoals de heren de nu nog vrijstaande boerderij van Oudshoorn noemen. Dat 'stadsboerderij' is terecht, want net als de stadsboerderijen van vroeger in Muiden, staat deze boerderij (als-ie al blijft staan!) straks volgens plan opgepakt tussen de huizen. Het is overigens vraag of 'de mensen uit de buurt met hun kindjes naar de dieren komen kijken', zoals de architecten voorspellen. Typische grote stadspraat, maar wel schattig bedacht. Alleen is Oudshoorn op 1 mei weg en daarmee zijn ook de diertjes voor de kindjes verdwenen. Jullie lopen achter, heren.
+ 'De bomen zijn voor ons net zo belangrijk als gebouwen', zegt Kees Rijnboutt. Maar zou hij weten dat bijna alle gebouwen weg zijn, of loopt hij ook op dit punt achter de feiten aan? Er is zo rigoureus gesloopt, dat het nog maar de vraag is of er genoeg overeind staat voor een restaurant, een huisartsenpraktijk of kinderopvang, waarmee in opdracht van KNSF Vastgoed de Muiers lekker worden gemaakt. Ik zou zeggen: ga komend voorjaar nog maar eens sneeuwklokjes kijken, dan ontwaar je niets dan puinhopen. Maar wie weet staan de bomen er dan nog. Eén troost: die gaan vast óók omlaag, ze zijn immers net zo belangrijk als gebouwen - heb je zelf gezegd.
+ Er valt wat af te lachen wanneer Rijnboutt en Co aan het woord zijn. Zelfs het feit dat de kantoren slechts zijdelings genoemd worden, alsof ze niet meer dan een accent langs de trekvaart vormen, is goed voor een glimlach. Iedereen in Muiden weet immers dat het om een maar liefst zeven verdiepingen hoge wand met daarachter 100.000 tot 200.000 m2 kantoren gaat, en dat al die kantoren vele duizenden auto's aantrekken, nog los van de te verwachten duizenden auto's van de welgestelde bewoners van Kruitburg.
+ Helaas vergaat je het lachen als je de epiloog van Rijnboutt leest. Hij zegt: 'Wij willen niets liever dan samen met de bevolking het project oppakken en verder uitdenken. Dan krijg je het beste resultaat. Een goed plan kan nooit ontstaan uit een slecht proces. De inbedding van een plan moet niet in de sfeer van ruzies geschieden. Daar moet je voor bij elkaar gaan zitten'.
+ De gotspe! Jarenlang werd je door de KNSF bij wijze van spreken van het kruitfabriekterrein getrapt als je er alleen maar naar keek. Het ene dreigement van gerechtelijke vervolging na het andere is de deur uitgegaan. En verder heerste er, op het gekonkelfoes met het vorige college na, een diepe, onheilspellende stilte op en rond het terrein. En die stilte zou dan nu doorbroken worden, om ruim baan te geven aan de architect die Muiden wel even met de stroopkwast zal bewerken? Je moet er wel heel erg overtuigd van zijn dat de Muiers een oliedom volkje vormen, wil je denken dat deze doorzichtige PR-poging een kans van slagen heeft. Ik denk dat de KNSF met de rug tegen de muur staat en in paniek een charmeoffensief heeft ingezet.
+ En dan nog iets. In het hele relaas wordt nergens verteld wat de huizen op het KNSF – terrein gaan kosten, maar in het stukje over de nepkastelen staat te lezen dat er voor appartementen met seniorenwoningen is gekozen 'omdat in het Gooi een enorm tekort is aan specifieke woonruimte voor kapitaalkrachtige ouderen'. Ook Muiders en Muiderbergers kunnen in aanmerking komen voor dergelijke appartementen. Wel te verstaan: de kapitaalkrachtige Muiders en Muiderbergers. We weten dus waar we aan toe zijn. Wanneer vrijwel alle huizen op het KNSF – terrein onbetaalbaar blijken te zijn voor gewone mensen – en daar ziet het wel naar uit, want nergens valt op te maken dat de KNSF méér wil dan de voorgenomen 2% sociale bouw - wat heeft het dan voor zin om bij elkaar te gaan zitten?
+ Anna Waanders, de fractievoorzitter van de VIB, heeft haar dagboek weer eens opgepakt. Ze komt prompt met nieuws. Eén van de plannen die de raads- en commissieleden in een besloten vergadering kregen voorgelegd, was de zogeheten IJburg compensatieschets. Het plan kwam vers van de pers en zag er heerlijk uit. Alleen maar groen en blauw, dat wil dus zeggen: puur natuur! Hopelijk wordt het voor iedereen ter inzage gelegd, kunnen wij ook genieten.
+ Een inwoner van gemeente Skasterlân heeft burgemeester Bert Kuiper met de dood bedreigd. Bert Kuiper was vóór Harry Smith burgemeester van Muiden. Hij komt hier nog regelmatig, onder meer als beschermheer van Crescendo. De man was boos op Kuiper en diens collega van Heerenveen vanwege plannen om in het gebied tussen Heerenveen en Joure, waar hij woont, huizen te bouwen en industrieterreinen en recreatiegebieden aan te leggen.
+ Bij de Muidense leden van de Woningbouw gaan stemmen op om Henk Beenen en Vera den Hartog, die onlangs in één machtige beweging met alle andere bestuursleden aan de kant werden gezet, weer terug te krijgen. Het zit lang niet iedereen lekker dat Cees Leupen in het bestuur zit. Maar dat zullen zichzelf moeten verwijten. Leupen is langs democratische weg gekozen. Ze hadden het vóór kunnen zijn.
+ Zowaar een compliment voor Muiden van de inmiddels ex-gedeputeerde en nieuwe burgemeester van Zaanstad Henry Meijdam, al zal het niet als compliment bedoeld zijn. In de laatste vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening van Provinciale Staten zei hij dat er altijd wel verzet van de bevolking is wanneer er veranderingen dreigen, maar zo massaal en zo fel als Muiden reageert, dat had hij nooit eerder meegemaakt.
+ In Muiderberg wordt de belangstelling voor wat Muiden mogelijk boven het hoofd hangt, langzaam maar zeker groter, maar je kunt niet zeggen dat het echt in het dorp leeft. Sommige Muiderbergers denken dat de Bloemendalerpolder de polder tussen Muiden en Muiderberg is. Wanneer ze te horen krijgen dat dit niet het geval is, reageren ze opgelucht: 'oh, dan is het gelukkig ver van mijn bed' (zoveel kennis van zaken verklaart waarschijnlijk tevens waarom bij de poll op de website van de Kabelkrant bijna eenderde van de deelnemers laat weten 'absoluut' interesse te hebben voor een woning op het KNSF-terrein).
+ Het Hoogheemraadschap AGV heeft onlangs Gemeentewaterleidingen Amsterdam, waaronder ook Muiden valt, ontheffing verleend voor het plaatsen van watermeetputten langs de Muider trekvaart en de Singelgracht. Wie daar officieel bezwaar tegen wil aantekenen, moet snel zijn. De putten zitten er namelijk al twee jaar.
+ Een inwoner van Zaandam, die Nederlandse parkeerpenningen verzamelt en begrepen had dat ook Muiden parkeerpenningen zou hebben, vroeg Muideninfo.nl om een foto of omschrijving, zodat hij kon zien of deze Muider penning al in zijn verzameling zat. De webmaster mailde terug: 'Wij kunnen u deze parkeerpenningen leveren. Ze zijn te verkrijgen in een waarde van € 0,50, € 1,- en € 2, -. U kunt ze waarschijnlijk ook gewoon in uw portemonnee vinden. Ze worden uitgegeven door de Europeesche Centrale Bank'.
+ In het jaaroverzicht van het Vechtjournaal staat dat de enquête van de Klankbordgroep heeft uitgewezen dat ruim de helft van de inwoners van Muiden geen bebouwing op het KNSF-terrein wil. Dat is juist, maar er staat niet bij, dat de andere helft wil dat er uitsluitend op beperkte schaal wordt gebouwd. Om helemaal volledig te zijn: niet meer dan drie procent van de inwoners is voorstander van een twee tot drie keer zo groot Muiden.
+ Het Vechtjournaal is altijd wel goed voor een verrassing. Neem de Nieuwjaarswens. 'In 2004 werden te veel mensen bruut vermoord' stelt de redactie vast. Dus maar een paar was niet erg geweest? Verrassend is ook de mededeling dat Rijkswaterstaat uitgaat van een nieuwe wegverbinding tussen de A6 en de A1 'dwars door de Bloemendalerpolder', als alternatieve mogelijkheid voor het opvangen van de grote Randstad verkeersstroom. Dat zal dan wel met een enorme boog moeten, want voor de kortste rechtstreekse verbinding tussen beide Rijkswegen moet je een heel eind ónder Weesp zijn, niet erbóven.
+ Sinds het jaar 2000 daalde het aantal inwoners van de gemeente Muiden elk jaar met enkele tientallen. Maar dit gold niet voor het afgelopen jaar. In 2004 kwamen er 33 Muiderbergers bij, terwijl het aantal inwoners van Muiden verminderde met 5. In totaal telt Muiden momenteel 3413 inwoners en Muiderberg 3266. In totaal 6679, dat is 139 minder dan in 2000.
+ Er overleden 50 inwoners, 4 meer dan in 2003. Hiervan was 70% (76% in 2003) ouder dan 70 en 30% (was 20%) tussen de 50 en 70 jaar. IJs en weder dienende wordt Muidens oudste 104 in augustus van dit jaar. Het gaat om een inwoonster en ze woont in Florisberg. Geen idee hoe ze heet. Vanwege de privacy wordt haar naam niet genoemd.
+ Er worden 77 kinderen geboren; 48 in Muiden (25 meisjes en 23 jongens) en 29 op Muiderberg (13 meisjes en 16 jongens). Het recordjaar 2000 leverde 100 baby's op. In 2004 vetrokken er 311 personen en kwamen er 304 in onze gemeente wonen. Er werden 93 huwelijken gesloten, 8 bruidsparen kwamen uit Muiden. Er werden 1031 paspoorten, 266 identiteitskaarten en 330 rijbewijzen uitgereikt. Kwamen er in 2003 een zestal nieuuwe woningen bij, vorige jaar waren dit er 2. Het aantal bouwaanvragen was 91.
+ In 2044 viel er binnen onze gemeente niet één verkeersdode. Er waren ook minder ongevallen: 272 tegenover 298 in 2003. Elf gewonden moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.
+ Na de opleving van 2003 met 113.790 bezoekers viel de belangstelling voor het Muiderslot terug naar 108.919 bezoekers. Dit gold ook voor Pampus: 40.250 bezoeker in 2003 en 34.350 in 2004.
+ De Brandweer rukte 114 keer uit (was 105 keer), 2 x (8 x) voor binnenbrand, 9 x (25 x) voor buitenbrand. Er waren 17 (18) autobranden, 6 (6) beknellingen en 4 x (3 x) een auto te water. Het wegdek moest 10 x worden gereinigd, er werd 3 x hulp op het water geboden en 11 x keer dier geholpen. Er waren 2 (3) meldingen van wateroverlast en 3 gasluchtmeldingen (3). Vijf keer (9 x ) was er sprake van loos alarm. Werd er in 2003 niet één keer uitgerukt voor stormschade, vorig jaar was dit, met name door de windhoos, maar liefst 36 keer.
+ Hoewel er maar geteld is tot 1 november vorig jaar, toen de Groote Zeesluis werd afgesloten voor het scheepvaartverkeer, was 2004 een recordjaar. Tenzij er een fout in de cijfers is geslopen (die van 2003 zij exact gelijk aan die van 2004, namelijk 14.107 Vecht op en 11.825 Vecht af – in totaal 25.932 passerende schepen), was het vorig jaar aanzienlijk drukker. Er passeerden in 2004 in totaal 27.304 schepen. In 2000 waren dat er nog geen 25.000 in 2001 ruim 25.600.
+ In het gemeentelijk jaaroverzicht staat onder het kopje 'Hoeveel kostte de ergernis in het verkeer' wat verkeersovertreders aan boetes moeten betalen. Gaan we: bumperkleven bij t/m 80 km/u € 145, bumperkleven tussen 80 en 100 km/u € 215 –320 euro, richtingaanwijzer niet gebruiken € 30, rechts inhalen € 95, links blijven rijden € 95, met groot licht rijden € 65, onnodig mislicht € 65, geen voorrang verlenen € 95, snijden bij het inhalen/voordringen in files € 95, door rood licht rijden € 95, niet handsfree telefoneren € 140. Met draaiende motor staan stonken voor de slagbomen van de sluis staat niet in het rijtje. Toch is de volgens de APV verboden en mag de politie bij overtreding een prent van € 50 uitschrijven. Alleen gebeurt dat nooit. Doe het alsjeblieft een keer, oom en tante agent, Muiden zal jullie dankbaar zijn.
+ De top tien aangiften in Muiden en Muiderberg. 1. Diefstal uit of van de auto 218 ( was 110), 2. diefstal overige goederen 76 (107), 3. diefstal uit woning 42 (27), 4. vernieling/beschadiging 40 (25), 5. diefstal binnen of buiten bedrijven 39 (31), 6. vernieling auto 32 (48), 7. autodiefstal 18 (8), 8. fietsdiefstal 16 (17), 9. bedreiging 12 (7), 10. geweld met letsel – zonder wapen 9 (4). Het aantal verdachten uit Muiden dat met Justitie in aanraking kwam liep terug van 136 in 2003 naar 117 in 2004. De top vijf meldingen in Muiden en Muiderberg. 1. Overlast van de jeugd 75 (was 125 keer!), 2. probleem met doorstroming verkeer 65 (51), 3. parkeerprobleem 54 (36), 4. stremming van het verkeer 51 (46), 5. burenruzie en relatieproblemen 35 (26).
+ Het aantal uitgeschreven bekeuringen van 2004 is bijgewerkt tot half november. Niettemin worden alle records gebroken bij de zogeheten 'GRAShelm' delicten. G = autogordels: 188 bonnen (62 in 2003). R = door rood licht rijden: 286 (115). A = Alcohol in het verkeer: 18 (0). S = te hoge snelheid: 84 (21). Helm = geen motorhelm: 55 (15). In totaal viel er in 2004 maar liefst 631 keer een bekeuring. In 2003 waren dat er 213, in 2002 323 en in 2001 slechts 34.
+ De burgemeester en zijn echtgenote, Harry en Fenje Smith, nemen na 13 ½ jaar Muiden op 21 februari afscheid. Waarschijnlijk zullen ze hier nog wel enige tijd blijven wonen, maar het is hun bedoeling zich mettertijd elders in ons land te vestigen.
+ Blijkens hun Nieuwjaarskaartje claimt D66 de 'democraten van Muiden en Muiderberg' te vertegenwoordigen. Maar bij democraten die geen duidelijke boodschap hebben aan 97%van de inwoners van de stad Muiden kom je op de koffie.
+ De klok van het Sluishuis staat nu al maanden stil op vijf over tien. Je zou denken dat dit komt, omdat de elektriciteit is uitgeschakeld vanwege de werkzaamheden in en om de sluis, maar dat is niet zo, want er brandt wèl licht in het Sluishuis.
+ Volgens Dien Stevens, de bekkeniste van de Muider Schippersband wordt deze band vaak uitgenodigd om op te treden en vergelijkbare bands niet 'omdat zij niet geschoold zijn en wij wel'. En dat is te horen.
+ Ome Ko moest het begin januari even zonder bierviltjes stellen. Heineken bezuinigt.
+ Waarom wil de politiek toch altijd iedereen in een hokje stoppen. Neem het geruchtmakende pamflet van de PvdA met de boodschap dat Muiden kleinschalig moet blijven, omdat de overgrote meerderheid van de inwoners dit wil. 'Heeft Ouwe Muier geschreven' wordt er gefluisterd. Nou en? Alsof ik me daarvoor zou moeten schamen. Wat doet het er trouwens toe? Iedereen die zich wil inzetten voor een kleinschalig Muiden en daarvoor een beroep op mij doet, kom ik graag tegemoet. Ook de VVD, het CDA, D66 en de VIB.
+ Verzuchting in het publiek tijden de huldiging van Ton Sijbrands: 'Zat er maar iemand met zo'n geheugen in de gemeenteraad'.
+ Uit een advertentie van de Rabobank: 'De Rabobank staat midden in de lokale samenleving. Als er lokaal iets moet gebeuren, weten we ervan en zijn er vaak als eerste bij.'
+ Een belangstellende Weesper: 'Je hoort nooit meer wat van die Lullup en Scheupen".
+ Volgende week maandag komt de Nota Ruimte in de Commissie Ruimtelijke Ordening van de Tweede Kamer. Dan zullen we weten of het de CDA-er Bas Jan van Bochove gelukt is een meerderheid achter zich te krijgen om de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein in het Groene Hart van Nederland te houden en niet te bebouwen, op een duizendtal woningen bij het station van Weesp na. De overige 3500 geplande woningen zouden dan kunnen worden overgeheveld naar Lelystad, waar ze van harte welkom zijn (overigens heeft Muiden geen bezwaar tegen 500 woningen op het KNSF-terrein, en die mogen er ook komen, zeker als ze allereerst bedoeld zijn voor eigen inwoners).
+ Laatste nieuws: uit doorgaans betrouwbare bron wordt vernomen dat Van Bochove er inmiddels van overtuigd is, dat hij voldoende steun krijgt. De 17de januari 2005 kon wel eens een historische dag voor Muiden worden.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: