- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Erekeutels voor Eric MacKei

25-jan-2005

+ Wethouder Jaap Meijer was zo attent Lidia met een bloemetje te verrassen om van de schrik te bekomen, maar de baliemedewerkster van het gemeentehuis, die de aanslag voor haar ogen zag gebeuren, zal niet gauw vergeten hoe de oude Muiderbergse boer met zijn tractor op de glazen deuren van het gemeentehuis afstevende en onder luid glasgerinkel tot stilstand kwam. Ook haar collega's Joke en Hetty waren behoorlijk geschrokken. Niet alleen heel Muiden had het erover, het bleek zelfs voorpaginanieuws te zijn.
+ Ook al ging de bestuurder van de tractor door het lint, het viel op hoe zorgvuldig en kundig hij op weg naar de deuren, tussen de zuilen en de muur door manoeuvreerde. Hoewel er nauwelijks ruimte was, raakte hij niets, behalve dan de deur waar hij het op gemunt had. Achtergrond van zijn daad is opgekropte woede die bij tijden naar boven komt. Het gaat om een al vele jaren slepend conflict met het Hoogheemraadschap en de gemeente Muiden. De boer is er van overtuigd dat zijn dieren vergiftigd zijn door verontreinigd water van een overstort, temeer omdat ook vee van een ander, dat in zijn wei mocht grazen, doodging. Het is zijn derde actie. Eerder deponeerde hij een kadaver van een schaap voor de deur van het gemeentehuis en enkele jaren geleden stortte hij een grote hoop zand op dezelfde plaats zodat niemand meer naar binnen of naar buiten kon.
+ Een andere agrariër, zoals dat tegenwoordig zo netjes heet, eveneens uit onze contreien, loste ooit een dreigend conflict met de gemeente op geheel eigen wijze op. Hij vroeg aan het loket om ontheven te worden van zijn verplichting tot hondenbelasting omdat zijn trouwe viervoeter de geest had gegeven. Nadat de dienstdoende ambtenaar hem duidelijk gemaakt had dat iedereen dit wel kon zeggen, ging hij naar huis. Even later stond hij weer aan het loket met in zijn handen een flinke doos, waarvan hij de inhoud aan de ambtenaar liet zien. Drie keer raden waarom deze bleek werd rond zijn neus.
+ De landmeters die door DWR werden ingezet om de gevolgen van het gedrag van het grondwater in de leeggepompte sluiskolken te onderzoeken, hebben geen verzakking van de huizen rond de sluis kunnen constateren. Dat is mooi meegenomen voor de DWR (geen claims), maar de perikelen met de grondwaterstand zijn er niet mee opgelost. Om een oplossing hiervoor te vinden, worden allerlei gegevens verzameld. In afwachting van de uiteindelijke aanpak is besloten tot 1 maart ruim een meter water in de sluis te laten staan. Tegen die datum hoopt men te weten welke techniek het beste is om de bodem van de sluis te restaureren, want dat zal er toch een keer van moeten komen. Een van de opties is om er zoveel mogelijk vakmensen tegelijk aan te zetten, dan is het karwei waarschijnlijk geklaard voordat het noodlot toeslaat. Inmiddels gaan de metselaars onverstoorbaar door met de renoveren van de kolken. Ze halen hun schouders op als omstanders ongerust informeren hoe het er straks gaat uitzien met al die gloednieuwe bakstenen in de gezandstraalde oude muren.
+ Op de welkomstborden langs de invalswegen van Muiden en Muiderberg staat sinds kort de aanduiding 'evenementenABC.nl'. Mocht het zo zijn, dat de gemeente een centje bij probeert te verdienen door de welkomstborden open te stellen voor naamreclame, dan is de gebruikelijke vakterm 'schrikhekjes' voor dit soort borden terecht. Een reclameboodschap op zo'n bord is immers verwarrend en zelfs gevaarlijk want het leidt de weggebruikers af. Maar een telefoontje naar het gemeentehuis leert, dat de gemeente er zelf ook door verrast is. Het bedrijf in Amsterdam, dat toegeeft de schuldige te zijn, is gesommeerd de tekst te verwijderen. Gebeurt dat niet, dan kunnen ze een gemeentelijk rekening verwachten. Totnogtoe is EvenementenABC niet in actie gekomen. Het is knap stom wat ze doen. Wie vertrouwt er nu zijn evenement toe aan een organisatie die negatief in de keutels komt?
+ De jongste plannen met de vroegere Scheepswerf Schouten, eigendom van Ad van der Vliet, zijn overal zo goed gevallen, dat er geen vuiltje aan de lucht lijkt. Als alles doorgaat, komen er vijftig koopwoningen in het hart van Muiden bij. Ook al omdat de grond hoogst waarschijnlijk moet worden gesaneerd, zullen deze woningen niet goedkoop zijn. Zo is er voor sociale woningbouw geen ruimte. Wel is er doorstroming te verwachten van met name oudere Muiers, die (midden) in Muiden willen blijven wonen - en die zich natuurlijk een huis op het Schoutenterrein kunnen veroorloven. Ook al omdat inwoners van Muiden de eerste keus hebben, is de kans op doorstroming vrij groot.
+ Er komen maar liefst dertien woningtypen van verschillende architecten. Dat betekent dus volop variatie. Naast twee laagbouw woningen met tuinen die zijn gepland op het terrein voor de kantoren, showruimten en directiewoning van Van der Vliet (deze panden worden deels herbouwd en gerenoveerd), zijn er al dan niet van terras en daktuin voorziene appartementen in twee en drie woonlagen plus kap gepland - de laatste op de plaats van de huidige grote loodsen aan het water.
+ Door zoveel mogelijk de contouren van de oude scheepswerf te volgen, heeft architect Cees Nagelkerke, een op het oog geslaagde poging gedaan om in het ontwerp de herinnering aan het verleden levend te houden – iets wat Ad van der Vliet, die van stond af aan overleg gepleegd heeft met buren en andere bij hun stad betrokken Muiers, altijd als uitdrukkelijke voorwaarde heeft gesteld. In de sfeer van vroeger tijden komen er ook zogeheten gloppen, dat zijn steegjes, in dit geval naar de Vecht, met poortjes en smeedijzeren hekken. Die zullen voor de nacht worden afgesloten, maar overdag open blijven, dat wil zeggen: zolang het goed gaat.
+ Bij kopers van duurdere woningen dichtbij het water wordt er op voorhand rekening mee gehouden dat zij een boot hebben die ze voor de deur kwijt willen. Dit is een zo nadrukkelijk gegeven, dat het plan voor de bebouwing van de Schoutenwerf ermee staat of valt. Als er niet tevens een ligplaats bij de woning wordt aangeboden, kan de projectontwikkelaar het wel schudden. Een lichtpuntje voor Muiers die al lang wachten op een plekje voor hun boot, is dat wanneer er van de circa vijftig geplande ligplaatsen een aantal niet verkocht worden aan de nieuwe bewoners, de inwoners van Muiden als eersten in aanmerking komen.
+ Er kon overigens nog wel eens een hartig woordje over deze koppelverkoop gewisseld worden in de commissie en de gemeenteraad. Muiden heeft er immers achteraf spijt van dat de Bouvywijk-woningen aan de Herengracht indertijd samen met een ligplaats verkocht werden. De eigen watersporters en de passanten werden daar de dupe van, en zijn dit nog steeds.
+ Dankzij de nieuwe woningen komen er in het hart van de vesting misschien wel honderd of meer inwoners bij. Dat dit burgers zijn die niet elke cent hoeven om te keren, kon wel eens goed uitpakken voor de plaatselijke winkels. Natuurlijk is er geen enkele garantie dat de nieuwe inwoners, hoe koopkrachtig ze ook mogen zijn, bij de Muider middenstand hun inkopen zullen doen, maar dat ze hier de dagelijkse boodschappen aanschaffen, zit dat er toch wel in.
+ Een ander aspect, waar in hoge mate rekening mee moest worden gehouden, was het scheppen van parkeermogelijkheden voor de te verwachten extra auto's. Dit zullen er al gauw honderd of meer zijn, want bij welgestelde bewoners mag je uit gaan van zeker twee auto's per huishouden. De oplossing is ondergronds parkeren. Er komt een enorme parkeerkelder op het Schoutenterrein. Iedere huiseigenaar kan twee parkeerplaatsen kopen. Net als bij de ligplaatsen worden de overblijvende parkeerplaatsen aangeboden aan inwoners van Muiden. Omwonenden komen het eerst in aanmerking.
+ Dat er bij de opzet van het plan gestreefd is naar kleinsteedse gezelligheid, wil nog niet zeggen dat het hele Schoutenterrein straks voor iedereen toegankelijk zal zijn. Wel kan er vrij gewandeld worden - veelal over een natuurstenen bestrating zoals keien - langs de kaden en ook op de steigers van bijvoorbeeld de haven voor kleine boten in een inham van de Vechtoever. De wandelaars kunnen onderweg een project, geïnspireerd op de scheepsbouw, bewonderen. Er komen ook bronzen muurplaten met uitleg ter herinnering aan het scheepsbouwverleden. In het plan is naast een 'bescheiden scheepsbouwkap ter beschutting een podium voor openluchtconcerten aan de waterkant' sprake van 'de herrijzenis van de uitkijkpoort' aan het einde van de Hellingstraat, die op deze plaats verbreed wordt. Achter de poort begint de wandelroute naar de Westbatterij en het IJmeer. Een plan voor een muzikaal café - restaurant werd afgeblazen. Daar voelde de buurt niets voor.
+ Op de kop van de steigers zullen in principe passanten kunnen afmeren om snel wat inkopen in Muiden te doen in afwachting van hun beurt bij het schutten. Op het water overnachten is er echter niet bij. Dat zou overlast voor de bewoners met zich meebrengen. Overigens mag achter de remmingwerken sowieso niet afgemeerd worden.
+ Rest nog een prangende vraag. Wat mag er in de beschrijving van het toekomstige Schoutenterrein toch wel bedoeld zijn met 'het thans vingerende stedenbouwkundige plan'?
+ De intimidatietactiek van de KNSF heeft wéér gewerkt. Deze keer zat de meerderheid van de raad te rillen van angst omdat de Vastgoedmagnaat dreigt met juridische stappen als de contra-expertise van Capgemini openbaar wordt. Je zou haast denken, dat dit B&W goed uitkomt, zo gretig greep Smith tijdens de raadsvergadering de gelegenheid aan om elke openbare discussie over de ontwikkelingen op het KNSF-terrein in de kiem te smoren. Dit onder het motto 'Alles wat je zegt, kan tegen je worden gebruikt'.
+ Alleen heeft de KNSF geen been om op te staan. Het Capgemini - onderzoek was nu juist bedoeld om er eindelijk eens duidelijkheid over te verkrijgen of de KNSF een woekerwinst uit het kruitfabriekterrein probeert te slaan ten koste van het Kruitbos en de leefgemeenschap van Muiden, zoals onder meer door PvdA experts op het gebied van projectcalculatie was aangetoond. Het kan en mag gewoon niet waar zijn dat streven naar openheid op juridische haarkloverijen strandt.
+ Hoewel Harry Smith zonder blikken of blozen beweerde dat een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur niet rechtsgeldig zou zijn, beloofde B&W zijn best te zullen doen het bewuste onderzoek zo snel mogelijk in de openbaarheid te krijgen. Maar dit weerhield de in de oppositie gedrongen PvdA, die bezig is het college te prikkelen, er niet van een motie in te dienen om opening van zaken af te dwingen. Vergeefs: ze kregen alleen de VIB mee.
+ Ook de tweede motie van de PvdA haalde het niet. Om een eind aan het gedonderjaag met de KNSF te maken, stelde fractievoorzitter Jan Hylkema voor dat de gemeente samen met de provincie het KNSF-terrein zou kopen. Wethouder Eric MacKay vertelde dat hij deze optie al eens tegen de baas van de KNSF, Rolf Visser, aan had gehouden. Maar die wil geen cent inleveren van de opbrengst waar hij zijn zinnen op heeft gezet, dus het zou onhaalbaar zijn. We zouden er ook niets mee opschieten, betoogde Mackay. Dat een overname van het terrein te mooi is om waar te zijn begrijp ik, maar dat we er geen streep verder mee zouden komen, begrijp ik niet. We zouden dan immers alles in eigen hand hebben.
+ Het optreden van wethouder Mackay is een verademing. Hij heeft zijn zaakjes prima op een rijtje, hij onderhandelt op het scherp van de snede en hij rapporteert glashelder – met een in de Muider politiek nooit eerder vertoonde openheid. Zijn werklust is ongekend, zeker voor een Muider wethouder. Het lijkt erop dat Mackay steeds meer het 'Muider gevoel' krijgt, wat ook wel nodig is als je voor kleinschaligheid gaat. Maar, met alle respect voor zijn aanpak en inspanningen: het ziet er naar uit dat hij aanstuurt op een compromis met de KNSF en de provincie over het aantal woningen, want daar draait het uiteindelijk om.
+ Worden het twaalfhonderd woningen in plaats van zeventienhonderd? Duizend misschien? Dat mag normaal gesproken een mooi onderhandelingsresultaat lijken, toch zou het nog steeds betekenen dat de stad Muiden – vesting plus buitenwijken – twee keer zo groot wordt, en dat willen de inwoners nu eenmaal niet. Vijfhonderd woningen, en na een jaar of tien weer eens verder kijken, dat valt nog wel aan de Muiers te 'verkopen', maar méér? Ik ben bang dat de pleuris uitbreekt.
+ Blijkbaar denken de politieke partijen er in hun oneindige wijsheid anders over. Hoewel ze hiertoe uitgedaagd zijn, vertikken ze het tot op dit moment nog steeds om een streefaantal te noemen. Alleen de VIB en de PvdA hebben zich achter de wens van de inwoners van Muiden geschaard en zich ondubbelzinnig uitgesproken voor een kleinschalig Muiden. De PvdA noemt ook aantallen: vijfhonderd, hooguit zeshonderd woningen op het KNSF – terrein en het Kruitbos sparen.
+ Dat je hiermee, lonkend naar de raadsverkiezingen begin volgend jaar, flink bij de bevolking kunt scoren, is beide oppositiepartijen natuurlijk welkom. Ik zou tegen de andere partijen willen zeggen: blijf niet achter, begin gauw met een inhaalslag nu het nog zonder gezichtverlies kan. Stop alsjeblieft met je angst voor de grote KNSF. Geld hoeft niet per definitie macht te betekenen.
+ Gelukkig heb ik er geen verstand van, anders zou ik adviseren: dames en heren raadsleden hou je poot stijf. Jullie hebben de toekomst van Muiden in de hand. De raad en niemand anders beslist over de bestemming van het KNSF-terrein. Met toezeggingen van het oude college heb je niets te maken. Accepteer geen compromis, dat is niet meer dan een schijnsucces, zeker in het geval van het KNSF-terrein, want meer dan vijfhonderd woningen op deze plek gaat onherroepelijk ten koste van zowel de natuur als de leefbaarheid van Muiden.
+ 'Jij hebt makkelijk praten', hoor ik ze denken 'maar dan krijgen we mooi een aanwijzing aan de broek'. Ik hoop het maar, want dát zou mooi uitkomen! Alleen al de dreiging zal voor KNSF Vastgoed reden zijn méér water in de wijn te doen dan er zit in het moeras, waaruit Kruitburg moet verrijzen. Een aanwijzing om grootschalige bouw er door te drukken zou de allereerste in de vaderlandse geschiedenis zijn. Denk erom dat de pers er zich op stort. En dan komt alles aan het licht wat hier speelt. Daar zit de KNSF natuurlijk niet op te wachten, zomin als ze behoefte hebben aan jarenlange procedures, waar een aanwijzing ongetwijfeld toe leidt.
+ Om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan (wat wel moet wil je wat overhouden als projectontwikkelaar) zal de KNSF tijdrovende en geldverslindende juridische narigheid willen voorkomen. Dit betekent dat ze, mocht er een aanwijzing in de lucht hangen, van harte bereid zijn méér in te leveren dan bij onverschillig welk compromis in de huidige fase. Wie weet komt het plan van vier jaar geleden weer boven tafel. Vijfhonderd woningen, weet u nog?
+ Stel eens dat de provincie het écht aanstuurt op een aanwijzing, dan moet Den Haag het er nog mee eens zijn. Of dat het geval zal zijn is zeer de vraag, zeker na het debat over de Nota Ruimte. De Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein zijn voor de Tweede Kamer een omstreden gebied. Zo'n probleem los je niet op met een rigoureuze maatregel als een aanwijzing. Dat zou zelfs de voorstanders van grootschalig bouwen te gortig zijn.
+ De opvolger van gedeputeerde Meijdam, de rechtdoorzee Amsterdammer Ton Hooijmaijers, is van een ander slag dan zijn voorganger, die jarenlang niets anders heeft gedaan dan veel wind om zich heen maken. Er is niets substantieels uit zijn handen gekomen. De faam van Hooijmaijers als daadkrachtig, slagvaardig en weldenkend bestuurder is hem vooruitgesneld. Anders dan Meijdam zal hij het gevaar van de afgang die hem te wachten staat, wanneer hij met een aanwijzing aan komt zetten, meteen onderkennen.
+ Zodra hij zich in de feiten verdiept, zal Ton Hooijmaijers zich realiseren dat er maar één manier is om de vastgelopen onderhandelingen over de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein uit het moeras te trekken en dat is: binnen de kortste keren als overheid het terrein kopen, opdat het in overleg met de bevolking stapsgewijs kan worden ingericht. Alleen dan zijn alle partijen gelukkig, óók de andere gemeenten in de Gooi - en Vechtstreek. Die biedt het immers de kans om boven het hun toegewezen aantal woningen extra woningen te verkrijgen uit het contingent dat Muiden en Weesp in eerste instantie was toegedacht. De KNSF zal eveneens blij zijn met deze oplossing, want de vastgoedmagnaat komt ook met de waarde van het terrein als uniek natuurgebied goed weg, terwijl er voor de massamedia geen aanleiding is om het deksel van de beerput te schoppen.
+ Wanneer Ton Hooijmaijers zich sterk maakt voor deze doordachte aanpak, krijgt hij Provinciale Staten ongetwijfeld mee. Het spreekt vanzelf dat hij en zijn partij er electoraal hoog mee scoren. Immers, niet alleen de kiezers van Muiden, maar die van de hele Gooi – en Vechtstreek en wijde omgeving zullen Ton op handen dragen als redder van én de natuur én de leefbaarheid onder de rook van zijn geliefde Amsterdam.
+ Begin je burgemeester Harry Smith, ontspannen als hij is in zijn nadagen te Muiden, net weer een beetje aardig te vinden, verknolt hij het weer door zijn botte opstelling tegenover de oppositiepartijen in de raad. Het lijkt wel alsof hij het geen pas vindt geven als je in de oppositie zit - ongeacht of dit nu uit eigen keus of noodgedwongen is. B&W weet hoe het moet, dat straalt deze burgmeester tot zijn laatste hamerslag uit. Alles wat er als raadslid van je verwacht wordt, is je braaf te schikken naar het college. Doe je dat niet, dan kun je de volgende dialoog verwachten. Hylkema: 'Ik wil twee moties indienen…' Smith, geërgerd: 'U dient maar'. Het dubbele van Smith is dat hij beslist ook humor heeft. Toen het zoveelste hanengevecht was uitgebroken en Henk Bökenkamp zich in de strijd wilde werpen, vroeg de burgemeester uitnodigend: 'Meneer Bökenkamp wilde óók mee doen?'
+ De hoop van Muiden is op Den Haag gevestigd. Iedereen die de ontwikkelingen rond de grootschalige bouwplannen bij Muiden een beetje bijgehouden heeft, keek vorige week maandag reikhalzend uit naar de behandeling van de Nota Ruimte door de Tweede Kamercommissie. De verwachting was dat er een doorslaggevende meerderheid zou zijn om de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein groen te houden, dat wil zeggen: om deze gebieden in elk geval niet massaal te bebouwen. Maar een gezamenlijke motie van die strekking van de CDA-er Van Bochove en de VVD-er Geluk, kwam tijdens de marathonzitting van dertien uur niet in discussie. Het voor Muiden zo belangrijke onderwerp verzoop in een zee van ruim honderd andere moties.
+ Het kan nog wel een maand duren, eer we weten hoe 'de Muider motie' in de Tweede Kamer en bij de Minister valt. Vooralsnog kan er alleen maar naar gegist worden, temeer nu is gebleken, dat Van Bochove er zich van heeft laten overtuigen, dat het KNSF-terrein zozeer vervuild zou zijn, dat de kosten van sanering er via bebouwing uit moeten komen. En dat terwijl nota bene de KNSF zelf geen vervuiling heeft kunnen vaststellen. Zelfs de aanwezigheid van de granaten van de explosie in 1947, waarvoor de KNSF het Kruitbos omlaag wil halen, is (nog) niet aangetoond (zoals u vast wel eens gehoord zal hebben, heeft een en ander Rolf Visser er niet van weerhouden om een gigantische post voor sanering van het terrein op te voeren).
+ Wie de notulen van het Kamerdebat heeft gelezen of er op de radio naar heeft geluisterd, heeft zich erover kunnen verbazen hoe slecht de woordvoerders van de Tweede Kamerfracties op de hoogte zijn van wat hier speelt. De minister zelf maakte het wel het bontst van allen met haar 'De Bloemendalerpolder houdt de verplaatsing van de kruitfabriek in'. Waar heeft dat mens het over? Het slaat werkelijk nergens op. Je wordt er niet vrolijk van. Er is maar een handjevol parlementariërs dat weet hoe de vork in de steel steekt. Het is allerminst uitgesloten dat minister Dekker, niet geremd door enige kennis van zaken, straks gewoon haar gang kan gaan. Om hun eigen stokpaardjes te redden, zijn veel kamerleden bereid hun ogen te sluiten voor de bedreiging van natuurgebieden en leefgemeenschappen, vooral als het ver van hun bed is.
+ De sfeer in de gemeenteraad is er niet beter op geworden sinds de PvdA in de oppositie zit en de ex-wethouders Schulp en Van der Steen weer raadslid zijn. In Muiden heeft menigeen van dat laatste opgekeken, maar het mocht wettelijk gewoon, aangezien beiden als lijsttrekker van hun partij het eerst aan de beurt waren voor een vrijkomende raadszetel. Ze hadden zich ook met het schaamrood op de kaken kunnen terugtrekken, maar wie deze twee een beetje kent, wist wel dat dit niet te verwachten zou zijn. Het gevolg is dat, terwijl de PvdA en de VIB als oppositiepartijen het college onder vuur nemen, de coalitiepartijen voor de niet geringe taak staan hun aandacht te verdelen tussen het pareren van de aanvallen op hun huidige wethouders en het in toom houden van hun ex-wethouders. Het ligt voor de hand dat er de nodige interne spanningen zijn. Per slot van rekening waren Schulp en van der Steen nog maar kort geleden niet voor niets gedwongen af te treden.
+ Intussen wordt het wel heel moeilijk voor de coalitie om net te doen of de rijen binnen de partij gesloten zijn. Zodra de ex-wethouders zich laten horen, en dat doen ze maar al te graag, in elk geval méér dan hun fractiegenoten lief is, valt er nauwelijks verholen afkeer in de gelederen te signaleren. Bij Hans van der Steen nog het minst. Hans blinkt uit door goede wil, maar is onverminderd wereldvreemd. Een voorbeeld: hij begon uit te wijden over futuristisch buizentransport toen de perikelen rond de A1 en de verbinding A6 – A9 onderwerp van gesprek waren. Met Dick Schulp is het anders gesteld. De nieuwe nestor heeft zich naast een fraaie witte baard, waardoor hij het midden houdt tussen Paulus de Boskabouter en Prins Bernard, een air aangemeten van de grote, ervaren bestuurder, die de jonkies wel eens zal vertellen hoe het allemaal zit.
+ Hoewel Schulp bij zijn wijze lessen de bijbehorende bezadigde toon bezigt, zie je hoe de ware fractievoorzitter Dirk Jan Methorst, na wie Schulp steeds, als een soort schaduw fractievoorzitter, het woord neemt, zich zit te verbijten. Dat menselijke trekje valt in Methorst te prijzen. Minder te waarderen is dat hij zijn woede plaatsvervangend koelt op de oppositie. Nee, het is niet leuk in de raad. Jammer, want nog maar kort geleden trokken ze één lijn en daarmee Muiden uit de gevarenzone.
+ Het vroegere Bretagne op de Herengracht is dichtgeplakt met velletjes pakpapier. In februari opent Heike Visser hier onder de naam 'Aan de sluis' een winkel in kleding en woonaccessoires. Heike Visser is een geboren Vlielandse die haar hart verpand heeft aan Muiden. Ze werkte heel lang in de bediening bij Floris V en zat ook een tijdje in het management van de toenmalige Muiderhaven.
+ Het honderdjarige Naardermeer heeft een hoge Europese onderscheiding gekregen. Die moet prompt weer ingeleverd worden als de verbinding door de Aetsveldsepolder van de A6 naar de A9 werkelijkheid wordt, maar óók als de ecologische verbinding van het Naardermeer naar het IJmeer door grootschalige bebouwing in gevaar komt.
+ Er is al zoveel gezegd en geschreven over het uit de mottenballen opgeviste plan voor deze verbindingsweg dat ik me beperk tot drie opmerkingen. 1. Het is een illusie is te denken dat Muiden erop vooruit zou gaan, omdat er bij aanleg van de verbinding tussen de A6 en de A9 minder verkeer over de A1 komt – dit zal hooguit de eerste tijd het geval zijn. 2. Als de A6-A9 er komt, wat een natuurramp zou zijn, kunnen we het aquaduct wel helemaal vergeten, want dan blijft er domweg geen cent over voor de aanleg. 3. Het is tekenend voor het autisme van Rijkswaterstaat dat de inspraak in Muiden gehouden werd, terwijl overduidelijk is dat met name Weesp de dupe dreigt te worden. Ook het feit dat elke gedachte die niet binnen de plannen past als een aanval werd beschouwd, zegt veel over Rijkswaterstaat.
+ Wie nog een gift op giro 555 wil storten wordt niet meer door de Rabobank in Muiden doorverwezen naar het postkantoor in Weesp. Men kan hiervoor nu ook bij de bank terecht. Deze eenmalige uitzondering geldt alleen voor de eigen klanten.
+ B&W heeft begin januari besloten om de beslissing over de kapvergunning voor de KNSF met acht weken te verdagen. Het wachten is op een fax van de Explosieven Opruimings Dienst, die beloofd heeft de gemeente te laten weten of het hele Kruitbos omlaag moet om de eventueel nog aanwezige granaten van het ongeluk in 1947 op te sporen. Als dit niet nodig is, kan er nog maar één reden zijn om 80 tot 90% van de bomen te kappen, namelijk ruim baan maken voor massale woning - en kantorenbouw.
+ De vuurkorf op de sluiskade voor Floris V (beter bekend als de Leger des Heilspot) staat er nog steeds, maar er mag van de gemeente geen vuur meer in gestookt worden. Te onveilig.
+ Het parkeer - en verkeersplan dat donderdag in de commissievergadering komt, heeft reacties opgeleverd van verschillende bedrijven in Muiden. Ze hebben er problemen mee dat er niet meer dan vijf parkeervergunningen voor hun medewerkers worden uitgegeven. Ook kwam er een protestbrief binnen van bewoners van de Prinses Marijkestraat. Er zijn hier maar 12 parkeerplaatsen, terwijl er 24 vergunningen plus nog bezoekersvergunningen te verwachten zijn. Het gebrek aan parkeerruimte heeft er al toe geleid dat bewoners een proces verbaal kregen omdat ze hun auto noodgedwongen op de stoep hadden gezet.
+ Het wordt voetgangers op de Schulpen niet makkelijk gemaakt. Door de smalle stoep en de geparkeerde fietsen moeten ze vaak de rijweg op. Hier komt een eind aan, zodra er op het stuk Herengracht tussen Ome Ko en de artsenpraktijk eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd. Omdat de auto's elkaar dan niet meer passeren, kan de rijbaan smaller worden en de stoep een stuk breder. Een stap in de richting van Muiden als voetgangersgebied?
+ Het zat erin dat het vroeg of laat zou gebeuren en inderdaad, midden op de Naarderpoortbrug knalden in het aardedonker twee fietsers op elkaar. Niks onbesuisde jonge mensen, maar een oudere vrouw en een oudere man. Er moest een ambulance aan te pas komen.
+ Bij het agendapunt over de aanschaf van nieuwe geavanceerde brandweerhelmen, kwam Anna Waanders met het voorstel op de proppen om kinderen iets ludieks te laten doen met de oude helmen. Maar de brandweer was haar al vóór geweest. Bij zijn afscheid als commandant kreeg Martin Mager een bloemetje in een oude helm.
+ Uit de mailbox viste ik dit briefje van Hugo Jut: 'Wat moeten we nu met dit college? De burgemeester blaft iedereen af die het over de KNSF wil hebben. De wethouder werkt er hard aan om dat Capgemini rapport boven tafel te krijgen. Hoeveel weegt zo'n ding? Hebben we nu weer zo'n draaikontencollege? Zijn ze weer vergeten dat de raad van Muiden bepaalt wat er gebeurt en niet de burgemeester van Eemnes? Achter op het gemeentelijke infoblad wordt geadverteerd voor een cursus 'Bang om te vallen?' Misschien moet het college daar naar toe.' 
+ Even later volgde nog een rijm: 'Alleen bij een gemeente met een college zonder ballen, geven ze de cursus 'Bang om te vallen'. Vraag je je af, wanneer geven ze dat, kijk dan achter op het gemeentelijk infoblad'.
+ De nieuwe aflevering van Hopsalabopsa.nl verrast iedere surfer met een overrompelende invulling aan de 'verborgen tuin' van de Muiderbergse architect Kees Rijnboutt. De webmaster heeft tal van dieren van het Kruitbos ontdekt, die in de loop der eeuwen een bijzondere, heel eigen evolutie hebben doorgemaakt. Gaat dat zien.
+ Als u toch de kant van het gemeentehuis uit moet, is het beslist de moeite waard iets vroeger te gaan om op uw gemak de expositie in de hal van drie leden van het Kunstcollectief Muiden/Muiderberg te bezoeken. Het is het betere werk: collages van Bea Farenhorst, houtsneden van Tom Thijsse en sculptures en keramiek van Thea Thijssen.
+ Afgaand op de posters die overal in Muiden hangen, krijg je sterk de indruk dat Door Oevermans vijftig is geworden.
+ Kop in de Gooi – en Eemlander van 13 januari: 'Loosdrechts porselein uit Trompenburgh onder de hamer'. En nog een, in de krant van 15 januari: 'Naardense jongeren verbouwen eigen café'.
+ Gehoord: 'In Cambridge kwam ik een slanke den tegen, die beweerde dat ze Trudy ter Beek was'.
+ Mij gewerd een verontrustend bericht. Vanuit welingelichte kringen vernam ik dat de keutels niet meer leuk zouden worden gevonden. U begrijpt dat ik meteen een uitgebreid marktonderzoek hield. Het bericht blijkt helaas juist te zijn. Hoewel er momenteel meer dan ooit naar Muideninfo.nl gesurft wordt – de teller loopt op naar de vijfhonderd bezoeken per dag - knapt de ene na de andere bezoeker af op de keutels. Een verzachtende omstandigheid is, dat het hierbij vrijwel uitsluitend om politici en hun aanhang gaat.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: