- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Muier keutels: profiteer ervan zolang het nog kleinschalig kan.

01-feb-2005

+ Als je afgaat op de reacties in de raadscommissie, hoeft Ad van der Vliet weinig tegenstand te vrezen bij zijn plannen voor de bouw van vijftig koopwoningen op het Schoutenterrein. Vanaf de publieke tribune was geen enkel protest te horen. Uit de commissie kwamen wel kritische vragen, met name over de bouwhoogte. Vooral Rietje Rijnja was niet gerust over het uitzicht. Hoewel De Doelen altijd als maatstaf voor Muiden wordt aangehouden, is er aan het water een appartementencomplex van een verdieping hoger dan dit restaurant gepland. Dat komt omdat de architect, teneinde in de sfeer van de oorspronkelijke werf te blijven, in zijn ontwerp het profiel en daarmee ook de hoogte van de huidige loodsen heeft aangehouden. Petra Nell betoogde, dat hogere gebouwen ook mooi kunnen zijn. Ze verwees naar de pakhuizen langs de Amsterdamse grachten.
+ Alleen als de huizen samen met een ligplaats aan de Vecht verkocht kunnen worden, heeft het plan een kans van slagen, zo heeft Ad van der Vliet steeds laten weten. Flip de Groot streeft er als wethouder van havenzaken echter naar om zoveel mogelijke ligplaatsen voor eigen inwoners en passanten te verkrijgen, dus de belangen botsen. Van der Vliet wil wel rekening houden met inwoners en passanten, alleen komen beide groepen op de tweede plaats. Het zou wel eens kunnen zijn dat de grootste problemen waar hij bij realisatie van zijn plannen voor komt te staan van technische aard zijn, zoals de waterkering, de grondsanering, en de complexe bekabeling die de bouw in de weg zit.
+ Architect Cees Nagelkerke, die in zijn presentatie voor de raadscommissie Ad Van der Vliet een opdrachtgever met visie noemde, zei kleinschaligheid niet als iets truttigs te ervaren, maar als een heel eigen charme. Uitgangspunt bij zijn ontwerp was het creëren van een sfeertje, zoals je dat in oud Hollandse steden aantreft, waar de wandelaars soms twijfelen of ze nu op openbaar of particulier terrein zijn. Dat Nagelkerke zich geen moment bediende van het hoogdravende jargon, dat zo menig architect kenmerkt, wilde nog niet zeggen dat het een goede presentatie was. U heeft op de kabelkrant kunnen zien hoe hij, als bij een toneelstukje tussen de schuifdeuren, samen met de stedenbouwkundig adviseur Pieter van Zijl vanaf een keukentrap de kartonnen met de tekeningen toelichtte.
+ Dat het nog primitiever kon, bleek in het begin, toen de architect met zijn rug naar de publieke tribune gekeerd uitleg gaf aan de commissie. De bezoekers konden niet alleen niets zien, maar bij gebrek aan een loopmicrofoon, ook niets horen. Raadslid Dick Schulp greep in door met een routinegebaar het snoer naar zich toe te zwiepen, waarbij hij de stekker er uit trok. Dat was natuurlijk lachen. Ad van der Vliet heeft aangekondigd zich te revancheren door snel met een betere presentatie te komen. Maar hij laat nog geen maquette maken. Dat is te kostbaar zolang er geen 100% zekerheid is of de plannen doorgaan.
+ Een van de raadsleden vroeg wethouder Eric Mackay, die in tegenstelling tot zijn voorganger vaart heeft gezet achter het Schoutenterrein, zodat er eindelijk iets van de grond kan komen, of Monumentenzorg het wel eens was met de plannen. Alsof de grondeigenaar en de projectontwikkelaar daar niet aan hadden gedacht! Mackay reageerde op een manier die onbekend is in de Muider politiek. In plaats van het betreffende raadslid af te katten, prees hij hem met zijn 'terechte vraag'. En het raadslid maar glimmen van trots. Een tacticus, die wethouder nieuwe stijl.
+ Slim is Mackay ook. Natuurlijk was het belachelijk, dat de KNSF het Kruitbos wilde vellen om naar mogelijk nog aanwezige granaten van de explosie van 1947 te kunnen zoeken. In plaats van te protesteren, besloot Mackay de Explosieven Opruimings Dienst advies te vragen. Zoals te verwachten was, liet de EOD liet weten dat er geen boom hoefde te sneuvelen voor de oppervlaktedetectie. Hooguit zal hier en daar wat bosschage uitgedund moeten worden om doorgang te verkrijgen.
+ Mackay weet onderhand beter dan wie ook wat voor vlees hij in de kuip heeft met de KNSF en de provincie. 'Het ene moment denk je dat je er bent en het andere moment lig je mijlenver uit elkaar verwijderd', zo vertrouwde hij de commissie toe. Het is de strategie van de aanhouder wint – niet te verwarren met de aandeelhouder wint.
+ Commissielid Gregor Heemskerk (PvdA) stribbelde tegen toen de wethouder een extra commissievergadering op dinsdag 8 februari aankondigde, die geheel gewijd zal zijn aan het KNSF-terrein en de Bloemendalerpolder. Wellicht kunnen dan in de raadsvergadering van twee dagen later spijkers met koppen worden geslagen. Vanwaar die haast, wilde Gregor Heemskerk weten. Zou het niet verstandiger zijn de uitslag van de MER en de behandeling van de Nota Ruimte in de Tweede Kamer af te wachten? Je hebt de neiging om Heemskerk, die evenals Mackay deskundig is op het gebied van grote projecten, gelijk te geven, maar van de andere kant: Mackay is beter op de hoogte van de stand van zaken dan wie ook.
+ Er ligt een alternatief plan waar Rolf Visser mogelijk oren naar heeft, namelijk om 1700 – 500 = 1200 woningen van het KNSF-terrein over te hevelen naar de Bloemendalerpolder. Het zou voor de KNSF wel eens aantrekkelijker kunnen zijn om in deze polder te bouwen. Ook veengrond, maar geen moeras. Dit maakt de huizen minder duur en dus beter verkoopbaar. Als ze nu maar rond het station bij Weesp komen, want in het Muider deel van de Bloemendalerpolder, zo hebben de raadsleden elkaar plechtig beloofd, mag alleen gebouwd worden als het aquaduct er komt.
+ De hele kazernezaal veerde op van de schrik toen Gregor Heemskerk mededeelde dat 190.000 m2 kantoorbouw, de bovengrens van het KNSF-plan voor een kantoorwand annex geluidswal van zeven verdiepingen, omgerekend een bouwvolume van zo'n 1500 woningen inhoudt. Dat hadden zelfs de felste voorstanders van grootschaligheid zich niet gerealiseerd. Er dreigt een werkelijk gigantisch kantorencomplex in Muiden te komen, dat vele duizenden auto's zal aantrekken. Alleen wie in de buurt woont zal misschien de fiets of de bus nemen. Met de trein naar kantoor is er niet bij. Overigens wordt er gefluisterd dat het massale kantorenplan al weer afgeserveerd is. Er schijnen plannen te zijn voor villa's met kantoor aan huis.
+ Professor dr. ir. D. Schulp, woonachtig te Muiden, weet het beter dan alle landelijke milieuorganisaties bij elkaar. Zij mogen dan het moerasbos op het KNSF-terrein beschouwen als een waardevol, bijzonder natuurgebied met een eigen flora en fauna, de even bescheiden als befaamde bioloog uit Muiden beweert dat het slechts om 80% productiehout en opschort gaat.
+ Behalve het Schoutenterrein stond ook het bouwplan van de aanstaande buurman Van der Vliet, Cor de Wit, op de agenda van de commissievergadering. Architect Nagelkerke zei te hebben geprobeerd het nieuwe stadswijkje op het Schoutenterrein te verweven met de bestaande bebouwing van de Hellingstraat, maar die vlieger gaat niet op voor het riante huis van Cor de Wit, dat vlakbij de sluis zal verrijzen. Voor de raadscommissie is dit geen reden de bouw tegen te houden. Men vond dat je dit De Wit niet kunt aandoen na al die jaren die hij heeft moeten wachten eer er eindelijk groen licht kwam.
+ Op de kabelkrant kon je kiezen uit Jop, Job en Sob. De Jops zijn de Jongeren Ontmoetingsplaatsen, Job is de bijbelse figuur, voor wie speciale aandacht was in de kerk, en de Sop is de senioren ontmoetingsplaats, waartoe een drietal oudere Muiers het initiatief heeft genomen. Woensdag komt de Sop voor de eerste keer bijeen in de kantine van de voetbal.
+ Na de afgang met het Jopproject van de vorige wethouder, heeft de nieuwe wethouder van Jopzaken het pamperen van de Muidense en Muiderbergse hangjeugd opgepakt.'Verkennend onderzoek' noemt Jaap Meijer zijn pogingen om voorzichtig manoeuvrerend via gesprekken met buurtbewoners achter gesloten deuren tot een oplossing te komen voor dit hete hangijzer. Het is natuurlijk allemaal goed bedoeld, maar of dit de manier is? Iedereen heeft het erover en overal heerst onrust.
+ Als het aan de gemeente ligt, komt in Muiderberg de ontmoetingsplek van de jeugd niet buiten het dorp bij de Joodse begraafplaats (er was even niet aan gedacht dat de muur een monument is), maar bij de Rijver. De omwonenden staan op scherp. In Muiden is, naar wordt beweerd door verzet van de buurt, afgezien van een Jop bij de PC Hooftschool. Er is teruggrepen naar een plaats die eerder in beeld was, namelijk het stuk keienkade langs de Singelgracht tegenover het betaald parkeerterrein tussen de Amsterdamsepoortburg en de kantoren van makelaar Streefkerk. Daar woont niemand, is de redenering, dus is er geen verzet te verwachten. Zou het? Arkbewoners uit de buurt waren niet uitgenodigd voor de geheime bespreking en hebben zwaar de pest in.
+ Lang niet iedereen leeft met de jeugd mee op de manier van bestuurders en jeugdleiders, die één en al begrip zijn. Dat de jongelui zich vervelen mag geen reden zijn om zich te misdragen, en als ze dat wel doen, moeten ze net als iedereen gewoon gestraft worden, is de veelgehoorde mening, zo goed als: laat de politie de raaddraaiers eruit pikken. En als je geld uit wilt trekken voor een ontmoetingsplek, laat die jongens en meiden dan met een goed plan komen om het zelf te bouwen en betaal het materiaal. Een zelfgebouwd honk zullen ze niet snel vernielen.
+ Dit soort oplossingen klinken allemaal eenvoudiger dan het waarschijnlijk is, maar in elk geval hebben de omwonenden hier meer oor voor dan voor de wezenloze prietpraat van figuren, die het beste met de jeugd voor hebben en een eind met ze mee kunnen gaan. Een ongevraagde tip voor de wethouder: trap niet in de val van je voorganger die alleen maar met de buurt over de plááts van de Jop's wilde praten, en niet over het nut ervan, omdat de raad er al over gepraat had en hij zijn opdracht moest uitvoeren. Dat heeft-ie geweten.
+ Nog onverminderd rossen er personenauto's door de bussluis op de Amsterdamsestraatweg alsof deze er niet ligt. Volgens wethouder Meijer komt daar een eind aan. De sluis gaat eruit en wordt vervangen door een betere.
+ Noteer maar alvast in uw agenda: op maandag 21 februari neemt het burgemeestersechtpaar Harry en Fenje Smith – van der Molen na ruim dertien jaar afscheid. Iedereen is welkom op de receptie van 17.00 tot 19.00 uur in de Kazerne. Voor genodigden, onder meer uit het maatschappelijk en verenigingsleven van Muiden en Muiderberg, vindt 's middags in de Grote Kerk een speciale raadsvergadering plaats, gevolgd door een receptie in het Muiderslot. Er staat een intrigerend zinnetje in de uitnodiging: 'Tijdens de receptie wordt u verzocht geen rij te vormen'. Nadere informatie leert dat dit niet inhoudt dat de burgemeester en zijn vrouw zelf rondlopen (wat als voordeel zou hebben, dat ze per ongeluk bepaalde gasten over kunnen slaan), maar dat dit bedoeld is om een lange sliert wachtenden te voorkomen. Je kunt als je binnenkomt eerst op je gemak een drankje nemen. Zodra je ziet dat er maar een paar mensen staan te wachten, sluit je snel met je lege glas in je hand aan voor je prevelementje.
+ Er wordt in Muiden al decennia lang geen cadeau van de bevolking meer ingezameld voor vertrekkende burgemeesters. Daar is een goede reden voor. Ik herinner me dat burgemeester Th. C.D. Coops (1937-1965) in alle bescheidenheid had laten weten dat hij genegen was in dank een Peugeot van zijn onderdanen te aanvaarden. Er werd een collecte gehouden. De opbrengst was net genoeg voor een automatje.
+ Onlangs kreeg ik een nummer van het Parool aangereikt met daarin een artikel onder de kop 'Miljonair in ontwikkelingshulp'. Rolf Visser, de eigenaar van KNSF -Vastgoed wordt erin opgevoerd als initiatiefnemer van 'Nots', een hulporganisatie voor de derde wereld, die cadeaubonnen uitgeeft, waarvan de opbrengst in zijn geheel naar een hulpproject gaat. Nots wil dit jaar ook horloges op de markt brengen voor prijzen tussen de 150 en 250 euro. Daarvan is een deel voor ontwikkelingshulp bestemd.
+ Het is een warrig verhaal. Omdat ik aan mijn eigen financiële deskundigheid begon te twijfelen, liet ik het lezen aan een gerenommeerd expert op dit gebied, maar die kon er al evenmin een touw aan vastknopen. Wel valt uit de tekst op te maken dat Visser het beste met de mensheid voor heeft. Dat siert de man. Ik heb een advies voor onze vastgoedmagnaat. Sta ook eens stil bij het lot van Muiden. Breng het aantal op het KNSF-terrein geplande woningen terug naar vijfhonderd, zodat we kleinschalig blijven, want dat willen we graag. Er blijft dan nog genoeg geld over om weg te geven. Verbeter de wereld, begin bij het KNSF-terrein.
+ Ik heb een donkerbruin vermoeden dat het onverwachte optreden van Visser als weldoener hem ingegeven is door zijn P.R.- adviseur met de bedoeling een tegenwicht te creëren, sinds Visser dankzij een artikel in het blad Quote als 'de Parasiet' door het leven gaat. Maar of het ook een goed advies was? Visser voert als drijfveer aan, dat er bij de grote hulporganisaties geen zicht op is waar het geld blijft. Dat moet hìj nodig zeggen: alsof hij met zijn geheime open begroting voor het KNSF-terrein soms wèl iedereen een blik in zijn boeken gunt. De pot verwijt de keutel. Daar komt nog bij, dat als ik het goed begrepen heb, binnen zijn filantropische organisatie het geld door derden wordt opgebracht. Het valt dus nogal mee met dat weldoenerschap. En dan nog iets: de ware weldoener geeft in stilte. Niemand weet het, zelfs niet de dankbare ontvanger.
+ U vindt het vast niet aardig wat ik allemaal over Rolf Visser schrijf. U heeft gelijk. Ik zou de vastgoedmagnaat te kort doen als ik hem niet zou prijzen om zijn goedgeefsheid. Neem zijn bouwplannen voor het KNSF-terrein. Hij heeft steeds bij hoog en bij laag beweerd dat hij naast een enorm kantorencomplex 1700 woningen moet neerzetten om kostendekkend te kunnen bouwen. Maar wat doet de goeierd? Hij gaat zomaar ineens akkoord met minder woningen, alleen omdat de Muiers dat zo graag willen. Dit betekent dat hij er uit eigen zak geld op toe moet leggen. Als dát niet getuigt van een mooi karakter!
+ De raad van Muiden heeft € 15.000 uitgetrokken voor onderzoek naar de 'bestuurskracht'. Dit onderzoek wordt samen met een aantal andere gemeenten in de Gooi - en Vechtstreek gehouden. De achtergrond is dat veel meer, veel grotere en veel complexere bestuurlijke en ambtelijke vraagstukken op een gemeente af komen dan je in je eentje kunt behappen. Er wordt gekeken of men in staat is de taken en voornemens alleen of in samenwerking met anderen op te pakken en te realiseren. Het zal zeker op samenwerken uitdraaien, maar in welke vorm? Misschien zal de conclusie zijn dat bepaalde gemeenten toch het best kunnen worden samengevoegd. Muiden en Weesp bijvoorbeeld. En Muiderberg en Naarden.
+ CDA-fractievoorzitter Dirk Jan Methorst in een laaiende discussie met PvdA -fractievoorzitter Jan Hylkema: 'Het was toevallig wèl wethouder Leupen van de PvdA die vond dat er 4500 woningen in de Bloemendalerpolder moesten komen!'. Dat is een valse beschuldiging. Leupen wilde er 5000.
+ In de Singelgracht ligt aan de oever van het plantsoen een woonboot. Het is de bedoeling dat er een gesprek plaatsvindt tussen de eigenaar, de gemeente Muiden en DWR over het verwijderen van de boot, want deze ligt hier illegaal. Al sinds tientallen jaren trouwens.
+ De gemeente Muiden heeft de jacht ingezet op illegale bouwsels. Bouw en woningtoezicht controleert scherp en treedt streng op. Zo moest er een tuinhuisje verdwijnen aan de Googweg en ook een in Muiderberg zelf. Dat er niet eerder werd ingegrepen, is vooral te wijten aan het tekort aan ambtenaren op het gemeentehuis en aan tijdsgebrek. Tot voor kort stond bijna alles in het teken van de ambitieuze uitbreidingsplannen bij Muiden, met name op het KNSF-terrein. Het vrat tijd, man – en vrouwkracht, aandacht en energie. Met de komst van het nieuwe college is op het gemeentehuis de draad weer opgepakt.
+ Dat er in Muiden een achterstand moet worden ingehaald bleek ook de redactie van de Gooi - en Eemlander tijdens het voorbereiden van het jaarlijks terugkerende overzicht van het woonlastenonderzoek. Zo was Muiden samen met Blaricum en Naarden een van de zestien gemeenten in het verschijningsgebied van de krant, die nog geen gemiddelde woonwaarde konden aanleveren, reden waarom de redactie het regionale gemiddelde hanteerde. Hetzelfde gold voor de OZB tarieven. In de gemeenten Naarden, Soest én Muiden waren deze nog niet voorhanden. Er werd daarom een rekentarief op basis van de gemiddelde daling in de regio gehanteerd.
+ 'Burgers dupe van huizenprijs en gemeentekas' stond als kop boven het overzicht. Het blijkt dat de woonlasten in de gehele regio stijgen met 7,5 procent tot gemiddeld 850 euro per gezin. De verschillen in woonlasten tussen de verschillende gemeenten is groot. Dit geldt ook voor de stijging. In Blaricum wonen is nog steeds het duurst. De woonlasten bedragen hier in 2005 ruim € 1600, –, de stijging is 12 %. Muiden staat net vóór Naarden op de vijfde plaats met € 892,04 (stijging 8,4%). De woonlasten in Weesp bedragen dit jaar ruim 670 euro.
+ Muiden staat ook dit jaar weer regionaal aan kop met het huisvuiltarief: € 382,68 (was € 350,16), zo goed als met het gemiddelde trouwtarief (€ 309,75). Wat hondenbelasting betreft staat Muiden met € 70,32 op plaats drie (de hondenbezitters in Blaricum, Huizen en Weesp hoeven niets te betalen), met het rijbewijs (€ 38,40) op plaats vijf en met de rioolrechten (€ 139,-) in de middenmoot. Bij de OZB, die overal sterk daalde, soms zelfs tot een derde, staat Muiden op de elfde plaats (daling 28,9%).
+ Een hoofdstuk apart wordt gevormd door de gemiddelde woningwaarde, volgens de laatste peildatum van 1 januari 2003. De gemiddelde stijging vanaf 1999 was bijna vijftig procent, ruim boven het landelijk gemiddelde. Scoorde Blaricum vorig jaar met € 360.000 het hoogst, dit jaar staat Laren aan kop met € 541.000. Muiden neemt binnen de regio de vijfde plaats in met € 301.990 (was € 202.000). De woningen in Weesp en Almere zijn het minst waard: gemiddeld respectievelijk € 197.000 (was € 127.000) en € 182.000 ( was € 122.000).
+ Ter gelegenheid van de opening van het winkelcentrum Maxis, inmiddels al weer anderhalf jaar geleden, kreeg de gemeente Muiden een bedrag van € 10.000 cadeau. Over de bestemming ervan hoefde niet lang gedubd te worden. De Historische Kring Stad Muiden koesterde al jaren de wens om een stadswandeling door het oude Muiden nog aantrekkelijker te maken door bordjes met informatie aan te brengen op de monumenten in de vesting.
+ Verwacht wordt dat vooral de 'betere' bezoekers (de bezoekers met culturele en historische belangstelling) deze service hogelijk op prijs zullen stellen. Voor de ondernemers, zoals horeca, winkeliers, scheepsverhuur, Muiderslot en Pampus is het een voordeel dat deze categorie bezoekers, die zich door de bank genomen financieel iets meer kan veroorloven, langer in Muiden 'blijft hangen'. Ze zullen dankzij de bordjes tijdens hun wandeling door de vesting de nodige tijd stilstaan bij de historische plaatsen om kennis te nemen van allerlei bijzonderheden.
+ Als het zou liggen aan ongeboren Ouwe Muier Joop Lahnstein, de voorzitter van de Historische Kring, verlaat geen bezoeker Muiden zonder op te hoogte te zijn waar de panden voor staan. De teksten die hij schreef voor de bordjes van de eerste twintig bezienswaardige plekken en panden liggen klaar om naar de graveur te gaan. Op de bordjes met een formaat van twintig bij vijftien centimeter staan tal van interessante wetenswaardigheden. Wat erop staat is vrij uitvoerig, maar leest prettig. De informatie zal niet alleen nieuw zijn voor de bezoekers, ook menig Muier zal dingen lezen, waar hij van opkijkt.
+ Een voorbeeld. Op het informatiebordje over de Stenen Beer, dat een plaatsje zal krijgen op de Schulpen komt te staan: 'De Stenen Beer is het gevolg van het besluit van de Staten van Holland in februari 1673 om in het midden van Muiden een sluis aan te leggen. Deze sluis moest dienen om de inundatie van de landerijen rond Muiden te regelen. De toestand van de dijken was echter zeer slecht. Bij een zware storm in november 1675 braken ten westen en ten oosten van Muiden de zeedijken door. De straten van Muiden stonden blank. Er moest iets gebeuren. In 1676 besloten de Staten, dat de dijken moesten worden verhoogd en dat ook een stenen muur zou worden aangelegd 'soo hoogh als de dijcken sullen leggen' en zo geschiedde. In 1916 is er weer een zware overstroming en blijkt 'de beer' te laag. Op de beer wordt nu een schuine betonnen kap gezet. In 1992 wordt de beer geheel gerestaureerd en krijgt zijn huidige aanzien'.
+ Het bordje van de Stenen Beer zal als eerste van de twintig bordjes worden onthuld door Harry Smith, die samen met de Historische Kring het initiatief nam. Dat moet vóór 1 maart gebeuren, want daarna is Smith geen burgemeester van Muiden meer. Het zal waarschijnlijk zijn laatste officiële handeling zijn.
+ De andere bordjes volgen zo spoedig mogelijk. Als de eerste toeristen van het zomerseizoen komen, moeten ze allemaal op de gevels zijn geschroefd. Er komen bordjes op de Grote Kerk, het witte Sluishuis, de Kazerne, Het Muizenfort, Het Weeshuis (aan het vroegere Spakenburg op het eind van de Herengracht), de Ossenmarkt, De Gouden Leeuw (Herengracht 54/55), De Gooyse Boer (Ome Ko), Floris V , Florishaven ( het 'Zusterhuis'), de smederij van Melis, De Jonge Prins (het eerste huis aan de Naarderstraat van Nico en Corry Wolf), De Doelen, De Weesperstraat, De Hoek, De Twaalf Apostelen (de rij kleine huisjes aan het eind van de Weesperstraat), de Weesperpoortsluis (bij het Kippenbruggetje), De Bruinvisch (het pand waar Piet Logchies zit en waar het seniorencomplex in Mariahoeve naar is vernoemd) en ook op een nader te bepalen plaats tussen de tussen de Weesperstraat en de Singelstraat.
+ Er zijn natuurlijk meer panden en plekjes die een bordje waard zijn. Deze komen later aan de beurt. Men wil het in eerste instantie bij de genoemde twintig houden. De Historische Kring gaat trouwens niet over een nacht ijs. Er is een speciaal boekje afgegeven bij bewoners en gebruikers van de betreffende historische panden, met het verzoek te checken of de tekst wel helemaal klopt en eventuele onjuistheden door te geven, voordat de graveur aan de slag gaat.
+ Een oude Muidense, die door omstandigheden gedwongen was te verhuizen van het eind van de Herengracht waar ze geboren en getogen was naar een woning aan de andere kant van de vesting, protesteerde luidkeels: 'Ik wil niet uit Muiden weg'.
+ Oproep. Komt allen naar raads – en commissievergaderingen in de kazerne, want alleen als zich op de publieke tribune een menselijke geluidswal vormt, zijn de discussies te volgen. Hoe leger de publieke tribune, hoe slechter de akoestiek. Aangezien er de laatste tijd steeds minder publiek verschijnt en er dus steeds meer galm ontstaat, nadert de dag dat Ouwe Muier de moed opgeeft. Dan maar de notulen afwachten, ook al geven die het besprokene in gekuiste vorm weer en al duurt het een week of wat eer ze verschijnen. Dus óp naar de kazerne als de keutels u lief zijn!
+ Dienstmededeling: de voorgaande oproep is komen te vervallen. De betreffende keutel wordt met onmiddellijke ingang ingetrokken, aangezien alles onverwacht goed is gekomen. Daar leek het aanvankelijk allerminst op, want ondanks de volle publieke tribune tijdens de eerste commissievergadering van donderdagavond was er slechts zacht gemummel van de sprekers hoorbaar, plus een snerpende pieptoon. Toen geschiedde het wonder. Een onzichtbare hand leidde mij naar Dirk Jan Methorst, die op de tribune zijn beurt afwachtte om aan te schuiven voor de tweede commissievergadering. Dirk Jan (Dick zoals ik hem ken uit een vorig leven) voldeed spontaan aan mijn verzoek. Hij verdween in het apparatuurkamertje om daar zijn gouden handjes te laten wapperen. Toen hij even later weer plaatsnam, was het geluid perfect. Naarmate de avond voortschreed, werd de tribune leger en leger. Op het laatst waren er niet meer dan drie toehoorders. Maar nu komt het: ondanks het gemis van een menselijke geluidswal bleef het geluid perfect. Ik denk dat Dick de keutels niet kan missen.
+ Een Muider moeder, die voor haar dochtertje schoentjes heeft gekocht bij Van Haren, gaat de volgende dag terug naar het Maxis winkelcentrum. De ene schoen bleek maat 31 te zijn en de andere maat 32. Bij de kassa krijgt ze te horen dat het paar niet geruild kan worden, want er is al op gelopen. Gelukkig staat in de rij voor de kassa een andere moeder, met een dochtertje van de dezelfde leeftijd met precies dezelfde schoentjes en exact hetzelfde probleem: de ene schoen bleek bij thuiskomt maat 32 te zijn en de andere maat 31. Ruilen mocht, graag zelfs.
+ Bij een winkel in Muiden werd uit een fietsmandje een lap vlees gejat. Gelukkig had de dief alles om het vlees lekker te maken, zoals basilicum en mozzarella, over het hoofd gezien.
+ Nadat haar buitendeurmat voor de vierde keer was verdonkeremaand, besloot een bewoonster van de Broshuizen een foeilelijke knalgele mat van Ikea voor de deur te leggen. Het heeft geholpen. Totnogtoe.
+ De Grote Zeesluis wordt pas op 2 juli tijdens het Spieringfestival officieel geopend, maar er staan nu al grote feesttenten.
+ In het Kruitbos mogen alleen de bomen worden omgehakt, waarvan de granaten nog in de takken hangen.
+ Aanbieding bij Van der Vliet Maritiem: bij aankoop van een boot een huis cadeau.
+ Het is een klein kunstje om van iedere Muier een ambassadeur van het Muiderslot te maken. Ze hoeven alleen maar de Muider dag op het kasteel in ere te herstellen.
+ Een ernstige inwoner van Muiden betrapte een ambtenares van de gemeente Muiden erop dat zij gierend van het lachen de keutels zat te lezen. 'Er wordt strikte neutraliteit van u verwacht', zei hij streng. 'Ik lach om het lettertype', was haar verweer.
+ Surf voor de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein naar de besluitenlijst van B&W op de gemeentesite www.muiden.nl. Hier staat te lezen dat het college als reactie op de startnotie MER aandacht zal vragen voor punten als de Groene Variant, al dan niet in combinatie met een van de andere varianten, en daarnaast voor een nieuwe haven in Muiden ter grootte van één tot vier hectare, plus de stroomlijnvariant van de A1, maar dan wel mét aquaduct. Ook wil B&W aandringen op de variant met 1200 woningen op het KNSF terrein, blijkt uit het lijstje. Het is niet duidelijk bij wíe, maar B&W zal wél de raad mee moeten krijgen.
+ Met alle respect voor de inspanningen en doortastendheid van Mackay: 1200 woningen krijg je waarschijnlijk wel langs de raad, maar niet langs de bevolking, temeer omdat er al vóór de wethouderswisseling sprake was van dat aantal. Ik word niet moe het te herhalen: Muiden wil niet meer dan 500, hooguit 600 woningen op het KNSF-terrein.
+ Hoe de inwoners zullen reageren is wel duidelijk, maar wat vinden de leden van Tweede Kamer, met wie onafgebroken gelobbyd wordt vanuit Muiden, ervan? Ze zullen het zien als een knieval voor de KNSF en zich afvragen waarom zij als parlementariërs zich uit moeten sloven voor kleinschaligheid en het sparen van de natuur, wanneer het Muidense gemeentebestuur zelf zich op voorhand gewonnen geeft en een twee keer zo grote stad accepteert (en dan hebben we het alleen nog maar over de invulling van het KNSF-terrein en nog niet over die van de Bloemendalerpolder).
+ Het uur der waarheid nadert met rasse schreden. Mackay wil eind volgende week weten waar Muiden met de provincie en de KNSF aan toe is. Het dreigt een strijd te worden tussen de inwoners van de stad Muiden en de door hen zelf gekozen volksvertegenwoordigers van het CDA, D66 en de VVD. Wat deze laatste partij betreft: Janneke Knijn heeft altijd achter kleinschaligheid gestaan, en zal dan ook mogelijk met de oppositie meestemmen, tenzij zij er gezien de ontwikkelingen niet meer in gelooft en/of wanneer het de VVD naar de kiezers toe goed uitkomt wanneer beide stromingen binnen de partij zich in de raad manifesteren. Maar ook als Janneke Knijn de kleinschaligheid trouw blijft, komen de voorstanders een stem te kort. Het is raar, maar waar: ondanks alle niet mis te verstane signalen vanuit de bevolking is er nog steeds geen meerderheid binnen de raad om het gevaar af te wenden.
+ Bracht het verijdelde plan voor een nieuw gemeentehuis in de vestingwal indertijd een politieke aardverschuiving teweeg, een frontale aanval op de kleinschaligheid van Muiden belooft nog veel meer spanning en sensatie. Gaat Muiden het verliezen van de politiek? Bij de verkiezingen begin volgend jaar zullen we het weten.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: