- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
In Plaats Van Keutels.

14-feb-2005

Het spijt me, maar ik breng het even niet op om monter keutelend de draak te steken met wat er momenteel in en om Muiden speelt. Onze leefomgeving wordt bedreigd. Het is met Muiden zoals een Muier zei op de begrafenis van een andere Muier die altijd zonder jas liep: 'Muíden was zijn jas'. De mensen voelen zich hier lekker. Dat is dé verklaring waarom de inwoners zich massaal verzetten tegen de KNSF- plannen. Toch staat een meerderheid van de raad op het punt om toe te staan dat Muiden, nog wel ten koste van het natuurgebied het Kruitbos, ruim tweemaal zo groot wordt - om te beginnen, want er is ook nog een groot contingent woningen in de Bloemendalerpolder gepland. Hoe is dit mogelijk, de raadsleden zijn toch zeker gekozen om hun kiezers te vertegenwoordigen?

Ik weet wel zeker dat het merendeel van de raadsleden, net als trouwens de nieuwe wethouder van wie zoveel verwacht werd, wel degelijk voorstander zijn van kleinschaligheid. Alleen schrikken ze terug van de mogelijke gevolgen als ze 'nee' tegen de plannen zeggen. Dan zou Muiden overgeleverd zijn aan de provincie en geen greep hebben op de uitvoering van het vonnis. Deze raadsleden zijn er van overtuigd dat het tij niet meer te keren is en dat je er dus maar het beste van moet maken. Niet voor niets hoorde je tijdens de commissievergadering van dinsdag, wanneer de aantallen ter sprake kwamen, meer dan eens de verzuchting 'Het is wèl veel.'

Het is inderdaad veel, heel veel. Zo veel dat het de ondergang van Muiden, zoals we het stadje kennen en koesteren, zal betekenen. De beloofde 'bovenwijkse' voorzieningen, zoals de school (uitbreiding van de Jozefschool hoeft niet meer, dus maar weer wachten) en ook de buitengaatse haven, verzachten de pijn niet, zomin als de verkoop van de Westbatterij voor één euro en het aanhouden van de sportvelden en de volkstuinen, temeer omdat dit laatste slechts een voornemen van B&W is. Hoe denkt de KNSF erover? Er staat niets vast, behalve dan dat Muiden een 'stadsuitbreiding' te wachten staat van (vrijwel zeker) 1475 woningen en 75.000 m2 kantorenwand van zeven verdiepingen. Er mag dan alom waardering zijn voor de nieuwe wethouder van ruimtelijke ordening, hij kwam bij de KNSF en de provincie niet verder dan een uiteindelijke vermindering met zo'n tweehonderd woningen. Wat is dat nu helemaal op het totaal? Er resten nog bijna 1500 woningen, wat goed is voor maar liefst vijf keer Mariahoeve (en dan ik zwijg nog over de ondragelijke verkeersdruk en levensbedreigende uitlaatgassen van duizenden extra auto's). Het zou Muiden enige troost bieden als er ook betaalbare woningen bij zouden zijn, met name voor de eigen jongeren en senioren, maar daar wordt geen enkele garantie voor gegeven. En helaas is de marktprijs van een woning in Muiden, oud of nieuw, heel hoog. Ook een flatje drie hoog in Kruitburg gaat meer kosten dan menigeen kan opbrengen. Een ander punt waar Muiden tegenaan hikt, is de onverklaarbare vaart die ineens achter het project gezet wordt. Het maakt de mensen heel wantrouwig.

Naast de aarzelende raadsleden, zijn er leden van de raad die niets liever willen dan 'Muiden op de kaart' zetten, zoals twee van de falende drie ex-wethouders, die in de raad terugkeerden. Maar die twee komen hier tenminste eerlijk voor uit, anders dan een aantal raadsleden dat pas voorzichtig van zich zal laten horen nadat de kogel door de kerk is en de opstand onderdrukt. Dit onder het motto: 'Als het niet meer terug te draaien valt, moeten we er maar het beste van maken, nietwaar? En het heeft ook heel goede kanten voor Muiden, zoals meer leden voor de verenigingen en meer klanten voor de middenstand'.

De lachende derde is natuurlijk KNSF-vastgoed. Betaalbare woningen voor jullie eigen jongeren en ouderen? Sorry hoor, maar onze bedoeling is dat we winst maken. De nieuwe wethouder kan er over mee praten. Hij droomde ervan de KNSF mee te krijgen met vijf - tot zeshonderd woningen voor de eerste tien jaar om daarna weer verder te kijken, maar al gauw werd hem duidelijk dat hij dit helemaal kon vergeten. Voor RTV Noord-Holland verklaarde hij dat er door zijn voorganger afspraken waren gemaakt met de andere partijen, die zo ver gingen dat er voor hem nauwelijks onderhandelruimte overbleef. Zo bezien is het door hem behaalde resultaat niet eens zo slecht, het is alleen absoluut niet goed voor Muiden. De uitspraak van de wethouder over de afspraken van zijn voorganger, afspraken die indertijd de raad niet bereikten, laat staan de inwoners, sloot aardig aan op de ervaring van een Muider raadslid. Deze voerde samen met een Statenlid, eveneens uit Muiden, in het provinciehuis in Haarlem een informeel gesprek met de nieuwe Gedeputeerde voor ruimtelijke ordening. Deze gedeputeerde zit, evenals de Muider wethouder, met de erfenis van zijn voorganger. Ook hij had een trieste boodschap voor onze woonplaats. Er zouden door de verschillende partijen afspraken met de KNSF zijn gemaakt, waar voor Muiden niet meer onderuit valt te komen. Het ministerie van VROM, de provincie en het opgestapte college van B&W hadden vergaande toezeggingen gedaan. Kortom, er was geen weg terug. Er zouden zelfs zogeheten side letters zijn ondertekend (vertrouwelijke documenten die alleen boven tafel komen als partijen het oneens dreigen te worden). 'Muiden hangt', zei de nieuwe gedeputeerde.

Nu had de nieuwe wethouder al eerder bevestigd dat de aanvechtbare open begroting, waaruit zou moeten blijken dat er 1700 woningen en 10 ha kantoor nodig was om kostendekkend te kunnen bouwen, er niet toe deed. Provincie, Rijk en KNSF wilden gewoon dat die gebouwd zouden worden. Niets meer en niets minder. Hoezo gemeentelijke autonomie? Het Muider raadslid kon zijn oren niet geloven toen hij de gedeputeerde hoorde. In het bijzijn van een getuige probeerde deze hem te intimideren en onder druk te zetten, anders kon hij het niet interpreteren. Zouden er inderdaad side letters zijn? Hoe zou het nu toch zitten? Hij raapte zijn moed bijeen. En dat is veel moed, want hij heeft een leidinggevende functie in een organisatie die opdrachten van de provincie Noord-Holland uitvoert, dus hij steekt zijn nek uit.

In de raadsvergadering van donderdagavond moest het raadslid ervaren dat in Muiden net als vroeger bij de Meden en Perzen de boodschapper wordt onthoofd. Een collega raadslid in Muiden had meteen toen hij van de zaak hoorde, contact met de gedeputeerde opgenomen. De gedeputeerde ontkende alles. Hij hield het, ook toen een krant erop dook, op een misverstand. Wat er toen gebeurde was niet leuk meer. Het deed mij de laatste lust om te keutelen vergaan: het collega raadslid ging er voetstoots van uit dat het betreffende raadslid, en kennelijk ook het Statenlid, die hij beiden jaren kent, en die in Muiden en Muiderberg bekend staan als integere politici, beiden een potje hadden staan fantaseren om politiek te scoren en het oude college en de nieuwe gedeputeerde te blameren.
Het werd er niet beter op toen hij uit de raad van verschillende kanten bijval kreeg. Het betreffende raadslid moest zijn excuses aanbieden vond men, of anders de eer aan zichzelf houden en opstappen. Dat er side letters zouden zijn ontkenden de burgemeester en de ex-wethouders om het hardst.

Reken er maar op dat dit onverkwikkelijke muisje een staartje zal hebben. Zowel het raadslid als het Statenlid zijn van harte bereid onder ede te bevestigen wat ze uit de mond van de gedeputeerde vernomen hebben. Het zou dan ook bijzonder verstandig zijn als de raad nog heel even wacht met het nemen van het belangrijkste besluit ooit voor de toekomst van Muiden. Wanneer je nog even wacht, kan je niet alleen achteraf niets verweten worden wanneer de waarheid aan het licht komt (wat overigens wel eens consequenties kan hebben voor de rechtsgeldigheid van de afspraken), ook heb je, als nu 'ja' zegt tegen grootschalige bouw op dubieuze gronden, straks als gemeente Muiden geen poot om op te staan zodra de KNSF met juridische stappen dreigt en met miljoenenclaims zwaait – en we weten inmiddels hoe snel de heren daarmee zijn, wanneer er ook maar iets niet naadloos binnen hun plannen past. Maar misschien wel het belangrijkste is dat de gemeenteraad en de burgers het democratische recht hebben om op z'n minst te weten hoever de verschillende partijen gegaan zijn met hun al dan niet ondertekende afspraken, die over het hoofd van de raad en de bevolking heen gedaan zijn. Het is de vraag of deze nu nog duistere gang van zaken wel zo onontkoombaar en wettelijk is als wordt voorgesteld. Niks aan de hand? Er stijgt een moeraslucht op uit het KNSF-terrein.

Het zal u opgevallen zijn dat ik geen namen heb genoemd. Dat ga ik nu doen. Ik noem de namen van alle raadsleden, plus hun adres, hun telefoonnummer en eventuele e-mail adres. Het is mijn ultieme poging om u, ook al stel ik er geen keutels tegenover, zover te krijgen, dat u er bij de leden van de gemeenteraad, ongeacht of ze voor - of tegenstander zijn van een kleinschalig Muiden, persoonlijk op aandringt de beslissing uit te stellen tot er gerechtigheid geschiedt. Spreek, bel of mail met:
Ouwe Muier (Otto Holzhaus)



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: