- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Dag bomen, dag Muiden, dag keutels.

20-feb-2005

+ Oer-Muier Guus Kroon had voor de aanvang van de historische raadsvergadering van donderdag 17 februari 2005 in de hal van de kazerne een galg geplaatst, waaraan de Muider meermin bungelde. Even later hield hij in de bomvolle kazernezaal een toespraak, waar de raadsleden het mee konden doen. Niet dat zijn waarschuwing ook maar één van hen aan het twijfelen bracht. Bij iedereen stond al ruim van tevoren vast wat hij of zij zou stemmen. Of ze nu uit kortzichtigheid of zelfgenoegzaamheid of uit (aantoonbaar ongerijmde) angst voor een aanwijzing door de provincie voor het voorstel van B&W waren: negen van de dertien raadsleden negeerden de wens van hun kiezers door te besluiten om het KNSF-terrein uit te leveren aan vastgoedmagnaat Rolf Visser.
+ Guus Kroon schetste voor de aanwezigen een toekomstbeeld van Muiden dat ik hierbij letterlijk citeer: 'Als u stemt voor de bouw van 1350 of meer woningen op het KNSF-terrein en de aanleg van de kantorenwand met 100.000 m2 vloeroppervlak, zal dat er op korte termijn toe leiden dat de kapvergunning aan de KNSF wordt verleend en dat dan in een recordtijd het hele Kruitbos tegen de vlakte gaat. Daarna zal het voormalige fabrieksterrein worden ontdaan van de laatste gebouwen en worden volgestort met zand. Vervolgens kan er na verloop van tijd worden begonnen met het aanleggen van bruggen en wegen. De bewoners van het laatste stuk van het Kruitpad zullen moeten verhuizen en er zal een grote glazen wand met kantoorgebouwen verrijzen langs de Amsterdamsetrekvaart. Als de sportvelden van SC Muiden op hun plek mogen blijven, kijk je daar straks tegen hoogbouwwoningen aan'.
+ Hij vervolgde: 'Er komt een rondweg over het derde veld en de tuinders langs de Zeedijk worden verbannen naar een uithoek bij de Maxis. Langs de dijk wordt een asfaltweg aangelegd met daarnaast een brom - en fietspad. De weilanden van de familie Oudshoorn worden volgebouwd of voor een deel onder water gezet. De Westbatterij zal er dan weliswaar gelikt uitzien, maar de inwoners van Muiden hebben er niets meer te zoeken. Een parkeerplaats op de plek van de boerderij van Oudshoorn staat vol met blik. Alleen toeristen of andere bezoekers van Muiden zijn er welkom. Wie bij het fort over het IJsselmeer uitkijkt, ziet een zee van jachten langs de voormalige Westpier liggen in de nieuwe haven van de Koninklijke. Het strandje voor de opa's en kinderen is verdwenen en het prikkeldraad van de botenbezitters is hoger dan ooit. De nieuwe verbindingsweg van Almere door het IJmeer sluit ter hoogte van de voormalige Ballasthaven aan op de A1. Pampus is een wegrestaurant geworden met een MacDonalds menu en een broodje Zeekameel.
+ Guus Kroon besloot met: 'In de Bloemendalerpolder is geen koe of schaap meer te vinden. Een groot deel van de weilanden staat onder water en ruime villa's op palen staan her en der verspreid in de omgeving van het station. De A1 is 16 rijbanen breed en het aquaduct dat voor honderden miljoenen is aangelegd blijkt bij een brand een onbereikbare grafkelder voor honderden automobilisten te zijn. Gelukkig is er dan nog de doorgetrokken A6-A9 langs het Naardermeer waar de tien miljoen auto's van Nederland ongehinderd door de tunnel kunnen rijden op weg naar een stralende toekomst. Het oude Muiden wordt overdekt met een grote glazen koepel en in het Muiderslot is een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de bouw van Groot-Kruitburg. Bij de poort van het slot zitten een paar verwarde bejaarden, die soms praten over die goede oude tijd, over keutels en zeemeerminnen…'
+ Ik ben blij dat ik Guus Kroon aan het woord kan laten in deze slotaflevering. Niet alleen had ik het zelf niet beter kunnen uitdrukken, zoals ik al eerder liet weten is de lol er voor mij van af – na Zwarte Donderdag helemaal. Ik ben uitgekeuteld.
+ Voor wie een beetje thuis is in de lokale politiek, was het niet moeilijk te voorspellen dat er slechts vier raadsleden, nota bene alle vier uit Muiderberg, op de bres zouden blijven staan voor een kleinschalig Muiden. Daar was ik dus helemaal op voorbereid. Ik werd vooral moedeloos en verdrietig door de vliesdunne argumentatie van de voorstemmende fracties, het gebrek aan feitenkennis en het blinde vertrouwen in de KNSF en de verschillende overheden. Daar bovenop kwam het zwaailichtgedrag van sommige raadsleden en het aandragen van allerlei doekjes voor het bloeden – om de aandacht af te leiden, uit schuldgevoel of gewoon uit pietluttigheid. U mag het erop houden dat deze Ouwe Muier niet tegen zijn verlies kan. Ik trek het zelf iets breder: ik kan niet tegen het verlies van Muiden. Het verlies en het verraad. En het verdriet.
+ Het zal u niet verbazen dat ik bewondering heb voor de combinatie van scherp inzicht en speelse humor van met name Guus Kroon en Marjan Britstra - zo goed als ik het opvallend hoge niveau van vrijwel alle insprekers zeer kan waarderen. Zouden de dames en heren raadsleden, zo vraag ik me af, terwijl ze bij verschillende gelegenheden zaten te ginnegappen om Guus en Marjan, zich hebben gerealiseerd dat ze getuige waren van waarschijnlijk de allerlaatste keer dat Muiden zich echt op zijn Muidens in de raadszaal heeft gemanifesteerd? Immers, tenzij het fatale besluit op juridische gronden kan worden teruggedraaid, iets waar de Nee-meermin zich voor inspant, is het gedaan met Muiden. Het lijkt er althans niet op dat er in de Tweede Kamer voldoende steun is te verwachten voor het groen houden van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein.
+ We kunnen dus de dagen gaan aftellen tot het moment komt, dat Muiden jarenlang aan de rand van een gigantische bouwput zal staan. Het bouwverkeer zal onafgebroken over zowel de Maxisweg als de Weesperweg en de Amsterdamsestraatweg daveren - tenzij er iemand andere ontsluitingswegen voor Kruitburg weet. Als ik de gemeente was zou ik het 'ontwerpatelier' (dat is gewoon het KNSF bouwbureau), dat ondergebracht wordt in het voormalige postkantoor, voorzien van gewapend glas. Dat deze raad zich van alle kanten, en voor een deel zelfs van harte, heeft laten inpakken en intimideren, wil nog niet zeggen dat dit ook geldt voor de bevolking.
+ Het massaal opgekomen publiek gedroeg zich, net als bij de voorgaande commissie - en raadsvergaderingen over de KNSF-plannen, ook donderdag weer ongelooflijk beheerst. Burgemeester Smith was in zijn laatste raadsvergadering zo verstandig om niet in te grijpen bij tekenen van bijval of afkeuring. Enthousiast applaus werd afgewisseld met bescheiden boegeroep. Het zal me allerminst verbazen als het stelletje wasverzachters, dat tot volgend jaar maart de dienst uitmaakt, de ingehouden woede heeft uitgelegd als 'wie zwijgt stemt toe'.
+ Toen de coalitiepartijen, waartoe ik ook de kersverse fractie Hoetmer reken, met allerlei uitvluchten de motie voor een referendum afwees, trilde de hele kazerne van verontwaardiging. Ook kwamen de emoties los toen bij de uiteindelijke stemming de strop om de hals van de meermin werd aangetrokken. De spanning ontlaadde zich in een massaal protest: het publiek stond op stommelde luidruchtig de zaal uit. Het was vijf voor twaalf.
+ Ere wie ere toekomt. Uitgerekend Hans van der Steen, de ex-wethouder die Ouwe Muier maar niet serieus kon nemen, was de enige van de hele coalitie die karakter toonde door voor een referendum te zijn. Van der Steen was daarmee de enige van de voorstemmers, die naar de bevolking wilde luisteren. Te laat helaas.
+ Doordat Eric Hoetmer zich van zijn partij heeft afgescheiden, kon de PvdA unaniem tegen de plannen zijn, en vóór de moties om te proberen de waarheid boven tafel te krijgen en een referendum te houden. Unaniem wil in dit geval zeggen: alleen Jan Hylkema. De PvdA die drie jaar geleden nog vier zetels bezette, heeft nu nog maar één vertegenwoordiger in de Muider raad. Maar wel eentje die geen blad voor zijn mond neemt en zich daarbij keer op keer gesteund wist door het publiek dat hem luid bijviel. Een zaal vol potentiële PvdA en VIB - stemmers. Dat belooft wat voor de raadsverkiezingen begin volgend jaar.
+ Iemand op het gemeentehuis heeft nagedacht. Ingewijden gingen ervan uit dat het extra informatieblad dat was aangekondigd met als enig onderwerp de KNSF, wel weer een poging zou zijn om met de gebruikelijke betuttelde babbels de inwoners de zegeningen van de KNSF-plannen te 'verkopen'. Maar de tekst beperkte zich tot het attenderen op en het uitnodigen van de inwoners voor de extra vergaderingen, plus een verwijzing naar nadere informatie. Zo hoort het ook. We zijn volwassen mensen. Ook al moest Muiden niets van het KNSF-voorstel weten, het nieuwe college maakte er een goede beurt mee.
+ Maar toch. In het extra informatieblad stond bij 'spreektijd burgers' de volgende zin te lezen: 'Na de opening van de vergadering kunnen burgers gezamenlijk gedurende maximaal dertig minuten het woord voeren over de geagendeerde onderwerpen'. Gezamenlijk? Dan hadden er donderdagavond honderdvijftig insprekers tegelijk aan het woord mogen zijn. Ik bedoel maar: als zo'n simpele mededeling al verkeerd uit te leggen is, hoe makkelijk moet het dan niet zijn voor een jurist, bijvoorbeeld eentje van de KNSF, om onduidelijke en dubbelzinnige afspraken op papier in het voordeel van de opdrachtgever te buigen. Dat wil zeggen: voor zover er afspraken op papier staan, wat niet altijd het geval is - terwijl men toch onderhand kan weten dat de KNSF een bikkelharde onderhandelaar is.
+ Ik had nog wat keutels op de plank liggen, zowel politieke als leuke, vers en belegen. Omdat ik weet dat er naast de nodige politici die met vreugde kennisnemen van mijn keutelmoeheid, ook een trouw publiek bestaat, dat uitkijkt naar elke volgende aflevering, heb ik er een keus uit gemaakt. Hopelijk verzacht het dit afscheid.
+ Toen Eric Mackay wethouder werd, mailde ik hem dat de inwoners van de stad Muiden niets moeten weten van een compromis met de KNSF over het aantal woningen op het KNSF -terrein. Ik voorspelde dat als er aantallen genoemd zouden worden van pak weg 1000 of 1200 woningen, hier gegarandeerd de boot aan zou zijn, maar dat de bevolking met een gefaseerde aanpak, met om te beginnen zo'n 500 woningen in de komende tien jaar, aanzienlijk minder moeite zou hebben. Eric Mackay schreef terug: 'Je tip om het via een fasering voor elkaar te krijgen, is mij uit het hart gegrepen'.
+ Je zou Mackay kunnen verwijten dat hij niet eerder naar de raad toe kwam toen hem bleek dat een kleinschalige aanpak niet haalbaar zou zijn. Nu voelde iedereen zich voor het blok gezet, ook al nam een raadsmeerderheid, in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de inwoners van Muiden, dan genoegen met het uiteindelijke resultaat.
+ Een wethouder is ook maar een mens. Mackay, voor de TV geïnterviewd door RTV Noord - Holland, kon de verleiding niet weerstaan terug te trappen naar de PvdA, die het voorstel van het college 'om te huilen' vond. Hij meldde nadrukkelijk dat zijn voorganger, de man die zulke vergaande afspraken had gemaakt dat hij nauwelijks nog een kant uitkon, een PvdA wethouder was. Mackay maakte het meteen weer een beetje goed door zijn voorganger een ervaren bestuurder te noemen, maar toen was het al te laat. De nieuwe wethouder vroeg in de laatste commissievergadering excuus voor zijn uitlating, omdat het hele college en niet alleen de portefeuillehouder verantwoordelijk is. Conclusie: je kunt van Eric Mackay zeggen wat je wilt, desnoods dat zelfs híj er ondanks zijn ervaring in projectenland in zou zijn getuind - maar dat hij een fatsoenlijk man is, zal vrijwel niemand betwijfelen. Muiden zou heel wat minder in de nesten hebben gezeten, wanneer deze wethouder een jaar of wat eerder al collegelid was geweest.
+ Jongeren die zich een huis in Muiden kunnen veroorloven, hoeven niet te wachten op de nieuwbouw op het KNSF-terrein. Ze kunnen naar hartelust kiezen in zowel de vesting als de buitenwijken. Er zijn hier genoeg huizen te koop. Alleen is de prijs pittig. Veel hoger dan bijvoorbeeld in Weesp. Maar waarom zou je driehoog op een piepklein flatje in Kruitburg gaan zitten, als je voor hetzelfde geld een ouder, maar ruimer huis met tuin in Muiden kunt krijgen?
+ Bij een woningbouwcorporatie die een project ontwikkelt, heb je nog enig houvast wat de kosten betreft. Daarbij geldt immers: hoe meer woningen er tegelijk gebouwd worden, hoe lager de verkoop - of huurprijs. Dat de kostprijs bij massale bouw lager is, geldt natuurlijk ook voor een projectontwikkelaar. Alleen betekent dit niet per se dat daardoor ook de huizenprijs lager is. Die wordt bepaald door de marktwaarde. Tel uit je winst.
+ Een pijnstillende keutel, die het verdriet van Muiden wellicht enigszins verlicht voor de ouders, leerkrachten, kinderen en omwonenden van de Jozefschool: de uitbreiding van deze school op de huidige locatie gaat gewoon door. B&W speelt met de gedachte om een nieuw schoolgebouw voor de PC Hooftschool op het KNSF terrein te krijgen. Een nieuwe school was een 'bovenwijks' cadeautje van de KNSF, ofwel een van de sigaren uit eigen doos, weet u nog?
+ Eric Hoetmer kwam met het idee om op de plaats van de af te breken PC Hooftschool sociale woningbouw te laten verrijzen. Het leverde hem een aai over de bol op van de slimme vos Mackay, zo goed als ook Sandra Deuling complimenten van Mackay kreeg, nadat ze zo ongeveer alles waar D'66 voor staat, had ingeleverd om mee te kunnen werken aan 1350 woningen 'in een park'. Wat de bouwplaats PC Hooftschool betreft: Eric Hoetmer zal het niet leuk vinden te lezen dat Joop Lahnstein en Vera den Hartog al in 1992 hetzelfde idee hadden, zij het dat het toen ging om zeven bejaardenwoningen op de plaats van het gymnastieklokaal, dat er overigens nog steeds staat.
+ Het NCRV TV-programma Andere Tijden is dinsdagavond 22 februari gewijd aan Lou de Palingboer. Geïnterviewd werden onder anderen de auteur Wim Zaal en Jan Voorthuizen, de zoon van Lou. Beiden zijn bekende Muiers. Zegt Jan: 'Ik doe het voor mijn vader, de mensen hebben een verkeerd beeld van hem'. Zegt een Muier tegen de het reportageteam: 'Jullie boffen, dat mag lang niet iedereen, de zoon van god interviewen'.
+ Muiden liet op grote schaal gratis de lege actie patatzakken vullen, die Richard Kiers en Joyce de Haan, de nieuwe snackbarhouders van de Loper huis aan huis hadden laten bezorgen. Er waren over de honderd reacties, dat was het dubbele van wat gangbaar is bij deze beproefde methode om nieuwe afnemers te trekken. De meeste klanten die met hun lege zak aan kwamen zetten, kochten een kroket of iets anders bij de gratis portie frites. Sommige kinderen kwamen twee, drie keer terug met dezelfde lege zak. Maar Richard en Joyce mogen dan pas in Muiden staan, daar trapten ze niet in. Ze pikten hun Pappenheimers er feilloos uit.
+ De belangstelling voor de eerste bijeenkomsten van de SOP, de senioren ontmoetingsplaats in de kantine van SC Muiden viel tegen. Niet meer dan rond de tien, twaalf personen. Wel was het mooi verdeeld: de helft jongens, de helft meisjes. Vraag aan Willem Zevering, een van de initiatiefnemers: 'Waarom de SOP, je hebt toch al de kazernekring? Willem: 'Wij hebben geen doorlopende competities en je mag bij ons roken'.
+ Hoewel zijn voorganger in Muiderberg kompleet af was gegaan, had de nieuwe wethouder van JOP-zaken daar kennelijk weinig van geleerd. Ook hij ving bot, zij het dat hij het een ietsje tactischer aanpakte. Niettemin ging het ook in Muiden mis. De pogingen in stad en dorp om de naaste omgeving mee te krijgen, eindigden in handtekeningacties, omdat de buurt zich gepasseerd voelde. Bij de oriënterende verkenningen voor een eventuele JOP bij de Amsterdamsepoortburg waren welgeteld drie omwonenden uitgenodigd. Een arkbewoonster, die gehoord had van de bijeenkomst en erheen ging, kreeg 'van een vreemde meneer uit Muiderberg die wethouder bleek te zijn', te horen dat hij 'een vreemd gezicht' zag. Het JOP-potje zal en moet blijkbaar opgemaakt worden, maar dit is niet de manier om tot iets te komen - temeer omdat menigeen ervan overtuigd is dat jongeren zich niet naar een vaste plaats laten sturen. Anders gezegd: een JOP is weggegooid geld.
+ De bussluis in de Amsterdamsestraatweg is niet meer nodig wanneer het sluipverkeer eindelijk eens echt uit Muiden geweerd wordt. Momenteel bezorgt de bussluis de aanwonenden alleen maar overlast van eigen wijkbewoners. Half Klapwijk vermijdt de horde immers en rijdt keurig 'de verkeerde kant' op om via de Amsterdamsestraatweg en de Weesperweg op de Maxisweg te komen. Eigenlijk slaat die omweg nergens op, want je kunt de bussluis probleemloos met de meeste merken personenauto's passeren. Dat mag natuurlijk niet, maar de verleiding is groot. Je bent dan immers sneller op de A1.
+ De snelste route vanuit de vesting naar de A1 is pas legaal wanneer de bussluis opgeheven wordt. Alleen gaat sluipverkeer dan waarschijnlijk massaal over de Amsterdamsestraatweg rossen. Rest de conclusie dat de gemeente Muiden er niet in gelooft dat Muiden ooit verlost wordt van sluipverkeer - anders zou men de huidige bussluis niet vervangen.
+ Voor wie het zich nog niet realiseert: het sluipverkeer uit Muiden weren is onbegonnen werk, zolang er geen drastische, afdoende maatregel komt. Er is maar één manier waar het sluipverkeer niet van terug heeft en dat is het radicaal afsluiten van de sluisbrug voor gemotoriseerd verkeer tijdens de ochtend – en de avondspits.
+ De peperdure doseerinstallatie aan de Naardertrekvaart, waar de vorige wethouder zulke hoge verwachten van had, is geen oplossing, dat is nu wel duidelijk. Deze anti-sluipinstallatie, die maandenlang buiten gebruik is geweest, was onlangs nog maar amper voor de zoveelste keer hersteld, of een dag later was de boel wéér stuk. De automobilisten, die 'treintjes' vormen om met een hele sliert auto's van het groene licht te profiteren, lachen om alles wat er geprobeerd wordt om ze tegen te houden. Het kost de gemeente (lees de gemeenschap) handenvol geld en het levert niets op. Maar volgens de krant schijnt B&W te denken dat een nieuwe bussluis in de Amsterdamsestraatweg het sluipverkeer zal weren. Het wordt tijd dat ze eens op het kaartje van Muiden kijken. Kunnen ze zien dat je met je auto de vesting al weer uit bent bij de Amsterdamsepoortbrug. Zucht.
+ Het Muiderslot zoekt vrijwilligers voor het winkeltje dat 1 mei van start gaat. De laatste jaren beperkte de verkoop van Muiderslotartikelen, zoals boekjes en prentbriefkaarten, zich tot de kassa en een standje dat bij speciale gelegenheden in de taveerne stond. Het winkeltje komt in de ruimte naast de huidige taveerne waar nu nog de grote oliestookketel staat. Deze ketel verdwijnt uit het stookhok, zodra er een nieuw, milieuvriendelijk CV systeem voor het slot is geïnstalleerd, wat binnenkort gaat gebeuren. De winkel is het eindpunt van de Wachtersroute, die volgend jaar als tweede rondleidingsmogelijkheid wordt ingevoerd. Er wordt een muur uitgebroken om net als vroeger via een binnendeur in de taveerne te kunnen komen.
+ In de winkel komt ook een bloembinderij. De bezoekers kunnen er de vrijwilligsters, die muzen genoemd worden en geen kabouters, aan het werk zien met geurige verse boeketjes of droogbloemen, de zogeheten tussiemissies, die de dames vroeger in heur boezem staken om andere middeleeuwse luchtjes te verdrijven. De winkel is bedoeld als dienstverlening en heeft geen winstoogmerk, zoals dit wel het geval was onder eerdere slotbeheerders. Het ligt voor de hand dat dit tot uitdrukking zal komen in de prijzen. Er zijn in ons land trouwens maar twee musea met winstgevende winkels, te weten het Rijksmuseum en het Van Gogh museum.
+ Ook de taveerne, waarin vanaf 1 mei een bedieningsteam komt van 'Service culinair', is niet bedoeld als winstobject. Hopelijk zal dit blijken uit de prijslijst voor broodjes en dranken, en ook uit de prijzen van het snoepgoed, want die waren zo hoog voor de dagjesmensen, dat het de reputatie van het Muiderslot heeft geschaad - terwijl het slot zelf er geen greep op had.
+ Een ander hoofdstuk is de kassa van het Muiderslot. Dit gebouwtje wordt uitgebreid. Er komt een de hele dag door verschillende medewerkers bemand kantoor. Verder zijn er ingrijpende veranderingen in de poort van het poortgebouw gepland. Hier komen grote vitrines met allerlei wapentuig. De huidige ramen zullen voor dit doel worden uitgebroken. Aan één kant komt zelfs een diepe etalage vol intrigerende attributen, om weifelaars over de streep te trekken voor een bezoek aan het slot.
+ Ouwe Muier wordt op zijn wenken bediend. Liet hij in de vorige keutels weten dat iedere Muier een ambassadeur van het Muiderslot is als de Muider Dag weer in ere wordt hersteld, heden bereikt hem de blijde mare dat deze hoogtijdag inderdaad weerkeert. Dit als resultaat van vruchtbaar overleg tussen het COF, de MOR en de directie van het slot.
+ Speciaal van de Weesper Kabelkrant geplukt voor wie heilig gelooft in de zegeningen van Groot Muiden voor de Muider middenstand: 'Pas als de grootschalige woningbouw in de polder doorgaat, kan er in Weesp een Hema komen'. Bedoeld wordt de Bloemendalerpolder. In het bericht staat ook: 'De WDO wil met een Hema klanten uit de regio naar Weesp lokken'. WDO staat voor de georganiseerde Weesper winkeliers.
+ De Gooische Partyvloot is van de Herengracht nummer 67 verhuisd naar Amsterdam Noord. In het pand dat nu nog leeg staat, zal de Muider Compagnie van Menno Hoekstra zich vestigen. Het is een groot pand; er is nog ruimte over voor een ander kantoor. Menno kon kiezen uit verschillende mogelijkheden om zich in het hart van Muiden te vestigen. De Muider Compagnie, die vanuit Muiderberg opereert, exploiteert De Egelantier, de Rederijker en het Statenjacht de Utrecht.
+ Anna Waanders maakte in de commissievergadering de wethouder erop attent dat het raadsvoorstel om akkoord gaan met de intentieverklaring over het KNSF-terrein op formele gronden wel eens ongeldig zou kunnen zijn. Ze gaf aan wat er moest worden veranderd. Dank je wel, zei de wethouder verheugd, waarna de VIB in de raadsvergadering tegen stemde.
+ Als je naar de zelfpromotie website van Hooijmaijers surft en zijn zelfpromotie spotjes op radio Noord-Holland hoort, weet je wat voor vlees je in de kuip hebt met deze gedeputeerde. IJdelheid kent geen tijd. Een typisch geval van Peli Eikelglans heet dat in het reclamevak. Ik denk dan ook dat Hooijmaijers een beetje aan het bluffen is geweest en interessant heeft staan doen nadat hij ergens gelezen had wat side letters zijn. Zo'n figuur heb je hier ook.
+ Normaal neem je dergelijke opgeblazen babbels met een korrel zout, maar gezien het gevaar dat Muiden bedreigt, hebben zoals bekend raadslid Jan Hylkema en Statenlid Hette Zijlstra zijn uitspraken naar buiten gebracht. Omdat er hoogst waarschijnlijk niets aantoonbaar zal zijn van de beweringen van de gedeputeerde (het is nauwelijks denkbaar dat de KNSF het risico's van side letters zou hebben genomen - zeker in Muiden, waar zoveel gekletst wordt) zal het wel met een sisser aflopen. Toch wond Hylkema zich terecht op over de eis vanuit de raad om iets te bewijzen, wat niet hij, maar een ander, namelijk de gedeputeerde, heeft beweerd. De PvdA kwam met een motie voor 'waarheidsvinding'. Deze werd niet begrepen en verworpen. Jan Hylkema heeft aangekondigd door te gaan tot het gaatje, als het moet tot aan de Raad van State.
+ Het was een lust om Sylvia Bazuin aan het werk te zien in de commissievergaderingen. Zo riep ze als een kleuterjuf een paar bengels die elkaar bijna aanvlogen tot de orde met een vermanend 'Jongens!'. Dat ze het voorzitterschap zelf als een last ervoer, bleek toen ze in de kleine uurtjes hartgrondig verzuchtte 'Ik ben het zat'. Dat mag een voorzitter eigenlijk niet laten blijken, maar ze maakte het helemaal goed, door zich niets aan te trekken van de drammers, die de plannen er door wilden jassen. Sylvia besloot kordaat de vergadering te schorsen tot de bijeenkomst van maandag, die ze eveneens perfect voorzat. Een voorzitter om te zoenen.
+ In een oogverblindende CDA huis aan huis folder met vele goede voornemens voor de jeugd en de ouderen - en met plaatjes van hartveroverende kindjes, een lieve oma en een vaderlijke wethouder, staat te lezen dat, áls er op het KNSF-terrein gebouwd wordt, er goedkope woningen komen met seniorenwoningen als belangrijk segment. Meteen uitgeknipt!
+ D66 heeft voor grootschaligheid gestemd, zo blijkt uit een artikel in de Gooi – en Eemlander, omdat anders Amsterdam 8000 woningen in de Bloemendalerpolder zou plempen. Hoe weten ze dat? Side letters gelezen? Misschien is het nog een staartje van de flater die de Amsterdamse stadsplanners een jaar of wat geleden sloegen, door deze polder vol te tekenen met huizen. Er volgend excuses: ze dachten dat het Amsterdams grondgebied was. Wat D66 beweert is ook al zo raar, omdat ze kunnen weten dat de minister pas heeft gezegd dat tweederde van de Bloemendalerpolder groen moet blijven.
+ Een uitspraak van de Muider wethouder Ruimtelijke Ordening voor RTV Noord-Holland in de zaak gedeputeerde Hooijmaijers: 'Hij heeft zwart op wit gezegd: dat heb ik niet gezegd'. Een typisch geval van mondelinge side letters.
+ In ons politieke wereldje vlogen de laatste tijd de vertrouwelijke mails heen en weer. Wat weten B&W en de tegenstanders van kleinschaligheid wat Muiden niet mag weten? Graag een antwoord vóór de komende raadsverkiezingen.
+ Anne Marie Worm is onlangs officieel benoemd als de nieuwe burgemeester van Muiden. Op 1 maart treedt ze aan. Ik raad haar aan uit de buurt te blijven van de openbare vergaderingen van commissie en raad. Ik ben bang dat ze gillend terug naar Heiloo vlucht.
+ Gehoord: 'Die arme nieuwe burgemeester. Was op slag verliefd op Muiden. Iedereen is er zo hartelijk. Maar straks is ze een worm in een slangenkuil'.
+ Krijg je een Koninklijke Onderscheiding. Denk je dat je dus wel uitgenodigd zal worden voor de bijzondere raadsvergaderingen in de Grote Kerk, die voor het afscheid van de oude en die voor de installatie van de nieuwe burgemeester. Mooi naks.
+ De Historische Kring Stad Muiden kreeg een mail met de blijde boodschap dat ze vijfhonderdduizend dollar hadden gewonnen. Toen de leden van de Kring, zoals van de ware historici mag worden verwacht, de kleine lettertjes lazen, bleken ze blij te zijn gemaakt met een dooie mus. Ze keken er niet van op. In Muiden raak je wel gewend aan instinkers.
+ In plaats van de bekende bedankkaarten kregen de belangstellenden die bij de begrafenis van 'Tante Aart' Boersma van Ome Ko waren, een mooi verzorgd boekje met de verschillende gedichten en toespraken die waren uitgesproken. Deze verrassende vorm om aan de overledene te herinneren, maakt ongetwijfeld kans een nieuwe trend te worden.
+ Nee, de grote zandbak die achterbleef nadat de tijdelijke politiepost (het pak Blueband) aan de Weesperweg was afgevoerd, is niet bestemd voor de jeugd. De bedoeling is dat de lieverdjes elkaar verderop ontmoeten, óf bij de keienkade aan de Singelgracht tegenover het betaald parkeerterrein óf bij de P.C. Hooftschool.
+ Gezien in de etalage van Piet Logchies: een reclameposter met 'Fiets van het jaar 2004 – maak hier een proefrit'. Zeker op een oude fiets!
+ Ex-wethouder Schulp ontvouwde, speciaal met het oog op de komende verkiezingen, zijn brede visie op de toekomst van Muiden. Hoogtepunt, en doorslaggevende bijdrage aan het debat, was zijn even uitvoerige als gloedvolle betoog, waarin hij de noodzaak bepleitte van een kleinschalig strandje bij de Westbatterij, dat uitsluitend betreden mag worden door kindjes, vaders, moeders, opa's en oma's uit Muiden. Dat zou mooi zijn, maar er moet wel een bordje bij met de tekst 'Slegs fir Muiers'.
+ Als de PvdA nu eens een speciale onderafdeling oprichtte voor Muider christen-democraten, dan kunnen die bij de gemeenteraadsverkiezingen toch nog een beetje het gevoel houden dat ze CDA stemmen.
+ Een troost voor jongeren die dolgraag vanuit Almere en Hilversum terug willen naar Muiden: als de yuppenstad Kruitburg er in volle omvang staat, wil je niet meer terug.
+ Dat zijn geen feesttenten op de sluis, dat is een complete jaarmarkt. Of anders het laatste inpakproject van de bekende kunstenaar Christo.
+ 'Wat gaat er met de Erekeutels voor wethouder MacKei gebeuren?' mailt architect Wiebe Hofman uit Muiderberg, naar aanleiding van de kop boven een van de laatste keutelafleveringen. Hij mag ze houden, Wiebe. Het is me toch wat. Volg je een keer het advies van je vrienden om de stroopkwast te hanteren in plaats van de zweep, krijg je dit.
+ Een fanatiek voorvechter van kleinschaligheid: 'Ik vind het puin van de Groote Zeesluis veel mooier dan het puin van de kruitfabriek'.
+ Wipt Ouwe Muier traditiegetrouw even bij Pietje Kooij langs. 'Nog nieuws Pietje?' Pietje: 'Er komen 1350 woningen bij, Ot'.
+ Gezien? Een futenpaar peddelt met drie jongen rond in de Singelgracht. De kleintjes vechten om een plekje op moeders rug. Inmiddels zijn het er nog maar twee. Ik hoop dat ze het redden. Ze zijn nog zo klein.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: