terug naar het overzicht
30-juni-2003

van AMUTHON tot MUIDEN


In Soest schreef de lokale pers enthousiast over dit boekje. Lees maar:


Ruurd Kleuver (Bestuurslid Stichting Muiden 1050) zond ons dit stukje uit de Soester Courant:

Soester schrijft boek over 1050 jaar Muiden

Als het met om een algemeen of specifiek onderwerp gaat, beperkt het terrein van de amateur-historicus zich meestal tot de plaatselijke, hooguit de regionale geschiedenis. Onze plaatsgenoot Jan van Steendelaar, journalist/auteur, heeft zich buiten die grens begeven door te schrijven over een gemeente die voor die tijd niet anders dan in toeristische zin zijn belangstelling had: Muiden.

Ter gelegenheid van het 1050-jarig bestaan van dit stadje is met als titel 'Van Amuthon tot Muiden' van zijn hand een boekje verschenen dat daar huis-aan-huis is verspreid. Na het jubileumboek 'Ons Paardenkamp, hun paardenparadijs' is dit het tweede boek van dezelfde schrijver dat binnen een maand uitkomt. De opdracht voor bet boek over Muiden, een uitgave met hard kaft en veel schitterende kleurenfoto's van de Soester fotograaf Patrick van Ernst, kreeg hij van het organisatiecomité dat de feestelijkheden in Muiden op touw heeft gezet, variërend van een kunst- en oude ambachtenmarkt tot een muziekfestival, van een opstelwedstrijd tot sportevenementen, van een gondelvaart tot een middeleeuwse kerkdienst. Het is slechts een greep uit de talrijke festiviteiten die het hele jaar door in Muiden plaatsvinden.
Het comité koos voor buitenstaanders als schrijver en fotograaf om eens een andere kijk op Muiden te krijgen dan in de talrijke boeken die in de loop der jaren over de bekende onderwerpen betreffende Muiden zijn verschenen: Floris de Vijfde en het Muiderslot, de Muiderkring, het eiland Pampus, het Toerisme, de kruitfabriek en de Schipperbitter, om er maar eens een paar te noemen.
Weliswaar komen in Van Amuthon tot Muiden deze onderwerpen ook aan de orde, maar niet als een geschiedkundig en chronologisch overzicht van gebeurtenissen waarin Muiden in meer of mindere mate een rol speelde. Het boek bevat willekeurige verhalen, weliswaar ook met historische gegevens, maar dan in korte hoofdstukken beschreven op een wijze die uitnodigt om verder te lezen. Volgens drs. Martin Stam van de Rabobank Weesp, Muiden en omstreken, die bet eerste exemplaar aan burgemeester H.J. Smith overhandigde, 'verdient dit boek als aanvulling op wat at over Muiden is verschenen, een plaats in elk huishouden in Muiden en Muiderberg.' Daarom is voor huis-aan-huis verspreiding gekozen. De reacties op het boek waren zonder uitzondering zeer positief. Schrijver en fotograaf kregen dan ook veel complimenten. Inmiddels is Van Steendelaar met uitgevers in onderhandeling over nieuwe uitgaven.

De andere kijk op Muiden van de heer Van Steendelaar:

(citaat van blz.68 en 69 uit het boekje):

"Overigens profileert Muiden zichzelf nauwelijks als toeristische gemeente, terwijl een uitgebalanceerde presentatie juist steeds belangrijker wordt om een plaats op de recreatieve markt te behouden. Afgaande op het verleden lijkt de wil daartoe niet erg groot. Er is in de afgelopen tientallen jaren in Muiden nauwelijks geïnvesteerd in het toeristisch product. Hierdoor is op dat punt een situatie ontstaan van ‘achterstallig onderhoud’, met alle gevolgen van dien.

Dat verbaast temeer omdat de recreatie en het toerisme voor Muiden wel degelijk van economische betekenis zijn voor Muiden. Jaarlijks komen er tussen de 450.000 en 500.000 bezoekers. Zij vormen een niet te verwaarlozen bron van inkomsten, terwijl er bovendien zo’n 120 werknemers hun inkomen uit de toeristisch-recreatieve sector halen.

Afgezien van de als negatief ervaren effecten, staat wel vast dat Muiden zonder het toerisme een heel ander aanzien zou hebben. Dat is echter nauwelijks voor te stellen. Muiden is van oudsher onverbrekelijk met het water verbonden. De stad heeft er zelfs haar bestaan, haar groei en haar bloei aan te danken. Ook in de toekomst zullen watertoeristen Muiden blijven bezoeken. Zelfs in toenemende mate, want het botenbezit en de omvang van de boten in Nederland nemen jaarlijks toe - en daarmee groeien ook intensivering van het watergebruik en de noodzaak tot uitbreiding van de havenvoorzieningen.

Als Muiden de nu al niet gemakkelijk op te lossen knelpunten niet op korte termijn en adequaat aanpakt dan zullen de problemen groter worden en in aantal toenemen. Dat zal ook economiscbe gevolgen hebben. Het niet treffen van maatregelen zal er ook toe leiden dat het kwaliteitsbeeld van Muiden terugloopt, en daarmee de kwaliteit van de bezoeker. De overlast door verkeer en geluid zal daardoor zeker niet afnemen.

Het lijkt geen optimistisch toekomstbeeld voor Muiden. De ‘verwaarloosde’ recreatieve sector zal daarom meer aandacht moeten krijgen dan tot nu toe het geval is geweest. Niet alleen voor de middenstanders, niet alleen voor de toeristen, maar vooral en in de eerste plaats voor de inwoners van Muiden zelf!"

U kunt uw reactie over dit boekje kenbaar maken door op de onderstaande envelop te klikken:
Graag zelfs!


uw opmerkingen over deze website graag naar:

Webmaster Muideninfo