terug naar het overzicht
2-mei-2005

Mackay vergist zich, KNSF vragen aan de wethouder,
de 'Wegman' is het zat.


Een impressie van de raadscommissievergadering van 28 april 2005



Vooraf

legde de schrijver van dit artikel een verklaring af betreffende de notulen van raadscommissievergadering C dd. 14 februari 2005:
Geachte Voorzitter,

Ik hecht er aan bij punt 3 (vaststellen vergaderverslagen) de volgende verklaring af te leggen. Deze korte verklaring zie ik graag opgenomen in de notulen van deze vergadering, en niet als bijlage daarbij:

"Tijdens de commissievergadering van 14 februari 2005 beantwoordde wethouder Mackay een aantal vragen van mij en ging daarbij ook in op mijn rol in het KNSF-dossier. Daarbij heeft de wethouder foute voorstellingen van zaken gegeven, waarvan ik enkele, omdat deze mijn persoon betreffen, niet anders dan als grievend kan ervaren. Op dit moment wil ik het bij deze verklaring laten. Mocht de raad behoefte aan een nader toelichting dan ben ik uiteraard daar toe bereid."

Jan Bovenlander
Toen het commissielid Dick Schulp over deze verklaring begon te pruttelen beveelde ik een gemeentelijke enquete aan om betrokkenen te kunnen horen. "Wat let u", reageerde Dick.

Mackay vergist zich

Ook waren er vragen over de huidige en toekomstige rol van de Klankbordgroep Muiden, die door de raad ingesteld werd om (o.a) adviezen uit te brengen over de inrichting van het KNSF-terrein. De wethouder Eric Mackay dacht de rol van de Klankbordgroep binnenkort weer op te pakken. De klankbordgroep bestaat uit zeven organisaties en vier betrokken burgers, die in zijn geheel een afspiegeling vormen van de Muider gemeenschap en buitengewoon degelijk geinformeerd is over wat in deze gemeenschap leeft tav. het KNSF-terrein.
Toen Mackay er mee geconfronteerd werd dat desondanks de Klankbordgroep niet uitgenodigd was bij het werkbezoek van minister Dekker aan dit project, beweerde Mackay dat dat weldegelijk in de persoon van Roy Hesterman het geval is geweest.

De heer Hesterman distantieert zich nadrukkelijk van deze veronderstelling. Hij is noch door de provincie, noch door de gemeente benaderd als Klankbordgroeplid, maar wél expliciet als bestuurslid van de St. Behoud Muiden Vesting. In de documentatie van het bezoek komt het woord Klankbordgroep niet voor, en al evenmin op het naamplaatje dat de heer Hesterman droeg tijdens het bezoek van de minister. Het bestaan van de Klankbordgroep, en haar opvattingen (die representatief zijn voor de opvattingen zijn van de Muider gemeenschap) zijn niet aan de orde gekomen tijdens het bezoek van de minister aan de 'ronde tafel'.

Eric Mackay vergist zich dus.

KNSF vragen aan de wethouder

Maar er is meer: vragen aan de wethouder toen het punt KNSF aan de orde kwam. De vragen betreffen opheldering over de gang van zaken rond het Capgeminirapport, en het daarop volgende raadsbesluit. De vragen zijn gesteld namens een groot aantal betrokken burgers, te weten: Joop Lahnstein, Louk Gotjé, Guus Kroon, Fred Winnubst, Hette Zijlstra, Jacob Veenhuysen, Diederik de Bruin, Herman Wetselaar, Paul Dinant, Roy Hesterman, Hugo Jut en de opsteller, Jan Bovenlander. Ze werden, om een beantwoording op de commissievergadering mogelijk te maken reeds de zondagavond daaraan voorafgaand gemaild aan de wethouder. De vragen (klik hier pdf - 12kb) betreffen zaken die de wethouder allang bekend moeten zijn. Desondanks werd op de collegevergadering besloten de vragen als een normale brief van een aantal burgers af te doen, waarvoor een termijn staat van zes weken - in de praktijk duurt het vaak een half jaar voordat de gemeente een brief beantwoordt. De vragen werden op de commissievergadering rondgedeeld. Daarna drong Anna Waanders namens het VIB aan op een vlotte beantwoording in de volgende commissievergadering.


en verder:

Wegrestaurant 'de Wegman'

Al sinds 1951 ijvert de familie Ter Beek voor een wegrestaurant bij verzorgingsplaats 'de Wegman' aan de A1, zo bleek op de commissievergadering. Eerst de vader van Johan ter Beek, daarna hijzelf, daarbij de laatste vijf jaar bijgestaan door Kees van Rooijen. Deze betoogde dat het project 'door overdreven zorgvuldigheid wordt doodgeknuffeld'. Ter Beek wil nu wel eens weten waar hij aan toe is, en verlangt voortvarendheid. Anna Waanders (VIB) sloot zich hierbij aan.

Wethouder Mackay betoogde in zijn beantwoording dat de verzorgingsplaats in het gebied van de Hollandse Waterlinie ligt. De plannen voor een wegrestaurant staan hier op gespannen voet mee. Muiden heeft bij de Provincie al aangedrongen op duidelijkheid; de Provincie zal haar oordeel sterk laten afhangen van de adviezen van de organisatie die de belangen van de Hollandse Waterlinie behartigt. Geduld oefenen, dus.

Er ontstond een geschil tussen Johan ter Beek en Commissielid Dick Schulp over het al dan niet opgenomen zijn van een loopbrug, die zou toelaten dat ook automobilisten die de Amsterdam verlaten van het wegrestaurant gebruik kunnen maken.

Ditjes en datjes

En verder:

De commissie stond kritisch tegenover het vervangen van de verlichting in de Kazerne. Dat gaat € 17.000 kosten, en in deze barre tijden van bezuiniging is dat wel wat veel. Gevraagd werd naar andere oplossingen te kijken, die tenminste de veiligheid waarborgen.

Al even kritisch stond men tegenover het crediet van € 136.000 (ex. BTW!) dat nodig zou zijn om het gemeentehuis van een Airco te voorzien. Volgens wethouder Mackay was het er voor de ambtenaren niet uit te houden als de zon schijnt. Nu, in april, is dat al het geval. De commissie hield het op een ontwerpfout van het gebouw, en vroeg zich af of de daardoor ontstane schade te verhalen zou zijn. De wethouder gaf dat weinig kans, en vreesde een aanmerkelijke teruggang van de arbeidsproductiviteit mocht de gevraagde voorziening niet getroffen worden.
terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: