terug naar het overzicht

U mag niet liegen, meneer de Wethouder!


gemeente beschuldigd van onbehoorlijke bestuur
en: het gemeentelijk accomodatiebeleid


gemoederen lopen hoog op bij commissievergadering 18 dec 2001

Het was behoorlijk druk op de commissie vegadering van 18 december 2001, waar onder meer een voorstel van B&W aan de orde was om een drietal lichtmasten te plaatsen op het speelterrein in Buitendijke. Onze wethouder Joop Lahnstein, die de beminnelijkheid zelve bleef, had het hard te verduren. En dat terwijl de inspraak over het speelterrein in Buitendijke al helemaal niet door hem geregeld was. De vroegere wethouder van openbare werken (en lantaarnpalen) had de inspraak moeten regelen, maar omdat zij nog maar kort in functie was, had destijds Cees Leupen dat voor haar gedaan. Daarbij was met de buurtbewoners afgesproken dat het speelterrein niet verlicht zou worden. De buurtbewoners vreesden anders meer overlast. B&W kwam daar nu plotseling op terug met een voorstel om toch maar drie lichtmasten te plaatsen. De Buitendijkers vonden dat buitengewoon onbehoorlijk, en lieten dat blijken. De wethouder, Joop Lahnstein, wilde graag overleggen, maar hield vast aan het standpunt dat verlichting noodzakelijk is voor 'de sociale veiligheid'. Als wethouder van sociale zaken kan hij dat weten.
Toen er een discussie ontstond over wat de wethouder eerder beloofd of gezegd zou hebben werd het debat zelfs een beetje onparlementair....Wordt vervolgd, na overleg.

Het voorstel van B&W:

1. Een krediet beschikbaar stellen van 5.445,36 euro ( f 12.000) voor het aanbrengen van verlichting op het speelterrein in Buitendijke.
2. De bijgevoegde ontwerp-begrotingswijziging vaststellen.

Inleiding
Medio 2000 is het speelterrein aan de rand van Buitendijke gereed gekomen. Op dit speelterrein is geen verlichting aangebracht.
Argumenten
Er is behoefte om het speelterrein ook in de avonduren te gebruiken.
Met name in de winter is de tijd dat er op het speelterrein gespeeld kan worden door het ontbreken van verlichting beperkt. Ook in de periode dat het terrein gebruikt kan worden als ijsbaan is er behoefte aan verlichting.
Het aanbrengen van verlichting zal de sociale controle op het terrein verhogen.
Er wordt een tijdklok gefristalleerd zodat de te plaatsen verlichting op het terrein onafhankelijk van de overige openbare verlichting kan worden uitgeschakeld. Om te voorkomen dat er tot in de nachtelijke uren gebruik gemaakt gaat worden van het speelterrein kan het tijdstip van uitschakelen apart worden geregeld. Hierdoor kan overlast voor aanwonenden worden voorkomen.
Kanttekeningen
Tijdens de inspraakavonden die zijn gehouden over de inrichting van het speelterrein is er vanuit gegaan dat er geen verlichting op het speelveld komt.
Uitvoering
De uitvoering bestaat uit het aanleggen van voedingskabel en het plaatsen van drie lichtmasten.
Financiële toelichting
De kosten, ad. 5.445,36 (f 12.000,--) kunnen worden gedekt door te beschikken over een deel van de "reserve onvoorziene financiële risico's".

Zie ook de verslaggeving in de Gooi- en Eemlander.


het gemeentelijk accomodatiebeleid

De gemeentelijke accomodaties (het Muizenfort, de Kazerne, de drie gymnastiekzalen (PC Hooftschool, 't Anker, en de Rijver), de gemeenschapsruimte de Rijver, kazemat Ton Kootsingel, het Kruisgebouw (pas aangekocht) en het Postkantoor (pas aangekocht) leveren bij elkaar een verlies op van zo'n half miljoen gulden per jaar. Een wijziging van het gemeentelijk accomodatiebeleid moet daarin verandering brengen, en B&W stellen het volgende voor, na een extern bureau 'Metafoor' een studie te heben laten verrichten:

Voorstel van B&W:

In te stemmen met herziening en nadere uitwerking van het accommodatiebeleid volgens de hierna aangegeven beleidsrichting:
  • in gebruik geven van het Muizenfort en "de kazerne" voor commerciële doeleinden op nog nader te bepalen wijze;
  • huur van het kerkgebouw aan de Singelstraat voor het in gebruik geven aan sociaal-culturele instellingen en beschikbaarstelling van een voorbereidingskrediet van 22.689 euro (f 50.000) voor nadere planuitwerking door Metafoor en deze lasten te activeren en te betrekken bij het verbouwingskrediet voor de kerk;
  • kostendekkend in gebruik geven van het voormalig PTT-kantoor voor locale (para-)medische voorzieningen op met in overleg met belanghebbenden te bepalen wijze;
  • afstoten van het Kruisgebouw en nadere planuitwerking voor deze locatie;
  • tijdelijke bestemming van Kazerneruimten in medegebruik voor naschoolse opvang en dekking van de voor enkele aanpassingen benodigde middelen van 4.538 euro (f 10.000,) uit de Rijksbijdrage kinderopvang en buitenschoolse opvang;
  • afstoten van één van de gymzalen en planuitwerking in verband met nadere besluitvorming op dit onderdeel van het accommodatiebeleid.

Twee van de getroffen verenigingen zijn de Historische Kring Muiden (die gebruik maakt van het Muizenfort) en de sportveriging MSV68 (die gebruik maakt van de Kazerne en de gymnastiekzaal van het Anker).
Namens de Historische Kring Muiden voerde Guus Kroon het woord. Guus kon niet goed begrijpen hoe men kan voorstellen een met gemeenschapsgeld gerestaureerd gebouw niet door de gemeenschap te laten gebruiken, maar commercieel te exploiteren. Lees hier de volledige toespraak van Guus.
De woordvoerder van MSV68 stelde dat afstoten van de gymzaal het Anker niet acceptabel is. De andere gymzaal, in de PC Hooftschool voldoet namelijk niet aan eisen die men redelijkerwijs kan stellen; zo past er bijvoorbeeld geen volleybalveld in. Ook de gymnatiekafdeling komt in deze zaal ruimte tekort.
Wegens de voorgestelde naschoolse kinderopvang moet op korte termijn de balletafdeling van MSV68 de ruimte delen met deze kinderopvang. Afgesproken werd echter dat deze ruimte op donderdagmiddag, wanneer de balletafdeling daarvan gebruik maakt, beschikbaar is voor MSV68, en uiteraard schoon is.
Op langere termijn zou de balletafdeling uit de Kazerne verdwijnen. De Singelkerk lijkt geen goede oplossing, onder meer wegens parkeerproblemen. Een oplossing in combinatie met de gymzalen is misschien mogelijk, zo stelde de woordvoerder van MSV68. Daarmee is de gymzaal nog beter benut. Daarnaast raadde hij aan ook eens te kijken naar de energiekosten van de gymzaal; er wordt onnodig hoog gestookt. Hier kan op bespaard worden.

Zie ook: Nieuwe Weesper: Muiden wil Muizenfort en Kazerne verhuren


Ook behandeld: extra lokalen Jozefschool
En: Muiden heeft nieuwe brandweercommendant
terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: