terug naar het overzicht

Wanprestatie van Bureau Metafor


De commissievergadering van 22 oktober 2002:
rapport Metafor vormt nu nog onvoldoende basis voor beleid
en: bijval voor Harry





Het gemeentelijk accomodatiebeleid

De kersverse wethouder van welzijn was niet blij met het rapport van het bureau Metafor over het gemeentelijk accomodatiebeleid. Het leek er op dat nogal wat conclusies uit het rapport slecht onderbouwd waren. Met name waren de belangen van de huidige gebruikers van het Muizenfort - en ook van de Kazerne - niet voldoende dor het bureau geinventariseerd. Met deze gebruikers heeft Metafor niet of onvoldoende gesproken, ook nadat Wethouder Hans van der Steen hen daar op gewezen had. Omdat Hans zijn opvattingen over redelijke verhoudingen tussen lokale overheid en lokale verenigingen onvoldoende op Metafor bleek over te kunnen brengen heeft Hans - zich plaatsvervangend schamend - toen zelf maar gesprekken gevoerd met deze gebruikers.
Overigens was zeker niet alles slecht aan het Metafor rapport: met name de onderbouwing van de commerciële mogelijkheden is goed. Toch verlangde Hans keer op keer dat zij hun werk over zouden doen. Het definitieve rapport wordt nu binnen een maand verwacht.
Dan heeft ook jeugd- en jongerenwerker Sjoerd, die door Van der Steen wordt aangestuurd, samen met de politie hun gesprekken met de ouders van de "hangjongeren" gehad. Hans is daarbij als gast uitgenodigd. Ook heeft Hans eind oktober een gesprek met de Rijvercommissie en met de "hangjongeren" zelf.

Hans zal zorgen voor een rapport dat op zijn beleidsgebied - welzijn - een behoorlijke basis zal vormen voor het verder uitwerken van het beleid. Dat zal dan voornamelijk gebeuren onder de Wethouder die voor 'gebouwen' verantwoordelijk is, de heer Dick Schulp. Hans en Dick zullen nauw samenwerken, en volgens Hans de raad optimaal bij dit beleid betrekken.

Bijval voor Harry

Harry sprak in zijn functie van voorzitter van de Stichting Swing op de Brink; de stichting die elk jaar het jazzevenement op de Brink in Muiderberg organiseert.
Het stichtingsbestuur is niet gelukkig met het huidige gemeentelijke beleid ten aanzien van reclameborden. In dit beleid is slechts plaats voor drie sandwichborden in Muiden en twee in Muiderberg, alle te plaatsen bij de invalswegen.

Harry vervolgde: "Wij begrijpen niet dat voor een Muiderbergse culturele, non-profit activiteit slechts twee sandwichborden in het dorp mogen worden geplaatst, terwijl spandoeken geheel taboe zijn. Wij hebben ervaren dat ook inwoners van Muiderberg daar weinig begrip voor kunnen opbrengen.
Wij pleiten daarom voor een verruiming van het borden- en spandoekenbeleid en kunnen ons voorstellen dat in dit nieuwe beleid een onderscheid wordt gemaakt tussen plaatselijke activiteiten enerzijds en regionale of landelijke activiteiten anderzijds. Ook zou gedifferentieerd kunnen worden naar de aard van de activiteit, waarvoor de promotie is bedoeld: een cultureel evenement, een sportgebeurtenis, een commerciële bijeenkomst of bijv. verkiezingen."
En Harry besloot met: "Ons standpunt en onze wensen zijn bekend bij het college van B & W via een plezierig gesprek dat wij recent op het gemeentehuis met de burgemeester hebben gehad. Wij wachten een eventuele bijstelling van het borden- en spandoekenbeleid met belangstelling af. "

In hun reactie lieten alle commissieleden blijken dat zij Harry Mock zeker tegemoed wilden komen, en een gedifferentieerd borden- en spandoekenbeleid willen opzetten met dat de belangen van de Stichting Swing op de Brink rekening houdt.


Harry Mock spreekt staande de commissieleden toe: liever had hij het "inspreektafeltje" teruggehad, om "de commissieleden op gelijk niveau aan te spreken". Bovendien kan je dan op die tafel je papieren kwijt.
Zo begon de vergadering van Commissie A uiterst plezierig, een stemming die vast gehouden werd tijdens de behandeling van de volgende punten op de agenda, waarvan het krediet voor de aanschaf van diverse brandweermaterialen het voornaamste was. Het enige waarover men het niet eens kon worden was of het dragen van een snor een onoverkomelijk beletsel vormt voor de aanmelding bij de vrijwillige brandweer: het persluchtmasker zou weleens kunnen lekken. De heer Mock betwijfelde dat, want hij "doet zijn snor ook niet uit tijdens het scuba-duiken"

Toch een wanklank?

Deze prettige stemming kwam wel even onder druk te staan toen de heer Bovenlander namens deze website de burgemeester vroeg wanneer nu antwoord te verwachten is op het verzoek om raadsstukken (zoals voor abonnementhouders) te ontvangen.
Dit verzoek is op 3 september 2001 mondeling gedaan, en op 19 november 2001 schriftelijk herhaald in een brief die uitsluitend aan de burgemeester gericht was. Muideninfo vindt dit verzoek billijk, omdat andere electronische media, zoals muider.nl en de kabelkrant deze informatie gratis van de gemeente krijgen, en verlangt gelijke behandeling. De burgemeester vroeg zich in een mondelinge reactie op 29 april 2002 af of "muideninfo wel echte pers is" en zegde toe dit uit te zoeken. Daarna is niets meer van de gemeente gehoord.
De meeste commissieleden vonden dat deze kwestie in het communicatiebeleid geregeld moest gaan worden.
De kwestie zou overigens niet bestaan als de gemeentelijk website gebruikt zou worden om deze raadstukken te publiceren. Dan kan iedereen ze inzien!

Tenslotte nog dit:

Wethouder Van de Steen wees op het belang van het goed scheiden van afval: dus Dit is niet alleen verstandig uit zorg voor het milieu, maar ook financieel: een niet optimale scheiding levert de gemeente (en dus de burgers) een boete op (hoewel niet duidelijk werd hoeveel). Dus mensen : scheiden dat afval!


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: