terug naar het overzicht

het GALM project, en MSV'68

Regelmatig komt het voor dat oudere sportievelingen door een hartstilstand worden getroffen. Niet sporten is geen optie, want dan is het risico voortijdig te overlijden nóg groter. Het wordt meer en meer gebruikelijk om daar waar er een verhoogd risico is, permanent een defibrillator beschikbaar te hebben. Dit apparaat dient bij hartstilstand een elektrische schok toe, waardoor het hart weer normaal gaat kloppen, en het leven gered wordt. Een verantwoordelijkheid van de overheid, zou men denken. MVS heeft echter haar eigen verantwoordelijkheid voor haar leden en de deelnemers aan het GALM-project genomen

inhoud:

MSV'68 schaft levensreddende apparatuur aan

MSV-ers en GALM-ers sporten nu veilig.

17-februari-2007
Op de bestuursvergadering van 14 november 2006 nam de Muider Sport vereniging MSV'68 het principebesluit een defibrillator aan te schaffen. Reden was de vergrijzing bij onze vereniging, niet een per definitie ongunstige ontwikkeling, omdat leden van middelbare leeftijd en ouder zeer trouw aan hun sportclub blijken te zijn. Maar zij lopen wel een meer dan gemiddeld risico door een hartstilstand te worden getroffen. MSV'68 neemt hier haar verantwoordelijkheid door er alles aan te doen om te vermijden dat hierdoor hun leden overlijden. Zij hebben dan ook een defibrillator aangeschaft. Doorslaggevend was het succes van het GALM-project, alsmede de bereidheid van RCM om óók deze levensreddende apparatuur aan te schaffen. De trainers van MSV'68 en/of een aantal leden hebben een korte opleiding reanimatie in combinatie met dit apparaat gehad. De aflevering van deze apparatuur, en de korte cursus, vond afgelopen vrijdag plaats in de gymzaal 't Anker.

Bezoekers en Personeel Gemeentehuis profiteren mee
Tijdens de opleiding waren vijf personeelsleden uit het gemeentehuis en brandweer aanwezig. De gymzaal ligt immers vlak naast het gemeentehuis en de defibrillator kan daar binnen een halve minuut aanwezig zijn, als tenminste de sleutel van de gymzaal in de receptie klaarligt. Het is dus van belang dat ook de gemeente bekend is met de aanwezigheid en het gebruik van de door MSV'68 aangeschafte AED (Automatische Externe Defibrillator). 112 bellen helpt niet, want de aanrijtijd van de ambulance is gemiddeld een kwartier, en dan is, bij hartstilstand, de patiënt allang dood. Eerder is er overleg geweest tussen het college van B&W en het bestuur van MSV'68 over de aanschaf van de AED maar, omdat volgens burgemeester Worm 'zo'n apparaat niet verplicht is' leidde dat tot niets. MSV'68 verzekert dus niet alleen de veiligheid van haar sporters, maar doet er ook alles aan dit te verzekeren voor het gemeentepersoneel, en de bezoekers van het gemeentehuis. Om personeel en bezoekers attent te maken op de mogelijkheid van redding bij hartstilstand hebben wij daar een sticker achtergelaten.

De namaak-patiënt ligt klaar, met de elektroden en het mondmasker op de juiste plaats.

De voorzitter van MSV reanimeert de namaak-patiënt.

De bediening van de AED is uiterst eenvoudig. Het apparaat geeft, na inschakeling, gesproken instructies, en verricht zelf een medische diagnose. Zonodig dient het een elektrische schok toe, en in ieder geval geeft het instructies voor reanimatie.

Het bestuur van MSV'68 liet eerder dit persbericht uitgaan:
Muiden, 13 februari 2007
MSV'68 en RCM nemen hun verantwoordelijkheid voor veiligheid sporters

Regelmatig komt het voor dat oudere sportievelingen door een hartstilstand worden getroffen. Niet sporten is geen optie, want dan is het risico voortijdig te overlijden nóg groter. Het wordt meer en meer gebruikelijk om daar waar er een verhoogd risico is, permanent een defibrillator beschikbaar te hebben. Dit apparaat dient bij hartstilstand een elektrische schok toe, waardoor het hart weer normaal gaat kloppen, en het leven gered wordt. Een verantwoordelijkheid van de overheid, zou men denken.
De Muider Sport Vereniging MSV'68 heeft, samen met het Recreatie Centrum Muiden, in deze zelf zijn verantwoordelijkheid genomen: wij beiden hebben een defibrillator aangeschaft. Doorslaggevend is het succes van het GALM-project waarbij ouderen worden aangemoedigd (weer) te gaan sporten. Er zijn 80 inschrijvingen, en de ervaring leert dat daar er heel veel van blijven 'hangen' bij de organiserende vereniging.
En MSV'68 wil haar leden een veilige omgeving bieden. Ook aan de Volleyballers en Badmintonners van MSV'68 - en andere gebruikers - die in het RCM sporten wordt deze nu geboden.

De aflevering en de installatie van één van de defibrillators zal vrijdag 16 februari plaats vinden in de gymzaal 't Anker, gelijktijdig met een korte opleiding.

het GALM project

De gemeente Muiden, Versa Sportbureau en de omni-sport vereniging MSV'68 stimuleren samen 55-plussers die niet (meer) sportief zijn (weer) te gaan bewegen. De eerste stap hierin is de fitheidstest, die op zaterdag 3 februari in de naast het gemeentehuis gelegen gymzaal wordt afgenomen.
Aanleiding voor de ontwikkeling van dit programma is de kwetsbaarheid van deze groep voor chronische ziekten die met een ongezonde leefstijl, waaronder te weinig bewegen, samenhangen. Bewegen is van groot belang voor een goede gezondheid en dus om gezond oud te worden.

GALM-project gaat goed van start


Anne Marie neemt de maat voor de schouder-lenigheidstest.
Zaterdag 3 februari werd de aftrap voor ons GALM project gegeven door burgemeester Anne-Marie Worm. Anne-Marie gaf het startschot met een toespraakje, en verrichtte daarna meteen de eerste testhandeling: de circumductietest, waarbij de soepelheid van het schoudergewicht gemeten wordt. Haar man Ed doorliep het testprogramma.

Voor de fittest hadden zich 129 Muiers en Muiderbergers aangemeld. De test bestaat uit het invullen van een vragenlijst, het meten van lengte en gewicht, het meten van de bloeddruk, een handvaardigheidstest, een reactiesnelheidmeting, het meten van de knijpkracht, de flexibiliteit van de rug (lenigheidtest, met de vingers de tenen proberen te raken, of verder..), het meten van de flexibiliteit van de schouders (circumductietest) en tenslotte: de uithoudingstest, door middel van een wandelcircuit. Na deze testen bespraken deelnemers het resultaat met een advies team. Indien nodig of gewenst kon ook advies van een arts ingewonnen worden. Er waren er twee aanwezig: een jonge, die door wilde leren voor internist, en een wat oudere, die doorgeleerd had voor forensische geneeskunde. Gelukkig kwam dat laatste niet van pas.
Na de advisering besloten kon men besluiten tot deelname aan het introductieprogramma (12 lessen) over te gaan. De meesten wilden dat wel, uiteindelijk gaven 76 'plussers' zich op, of moesten daar nog even over nadenken (6). Omdat niet alle 129 aanmeldingen kwamen opdagen, is dat een mooi resultaat (59%). Het was merkbaar dat de locatie in Muiden de Muiderbergers wat terughoudend stemde: slechts 44 van de 129 deelnemers kwamen uit Muiderberg (en 3 nog verder weg). En van deze 44 Muiderbergers gaven zich er 21 op voor het introductieprogramma (48%). Van de 82 Muiders gaven zich er 55 op (67%). Meer informatie vindt u op www.msv68.nl. Daar staan ook de tijden van het introductieprogramma, waar u zich, als u snel bent, nog voor op kan geven.
De handvaardigheidstest. Op de achtergrond de wachtenden op de reactietest.



Muiden stimuleert sportiviteit 55-plussers

Senioren uitgenodigd tot actief leven met GALM-project

De gemeente Muiden, Versa Sportbureau en de omni-sport vereniging MSV'68 pakken samen het project GALM op, waarmee 55-plussers die niet (meer) sportief zijn gestimuleerd worden (weer) te gaan bewegen. De eerste stap hierin is de fitheidstest, die op zaterdag 3 februari in de naast het gemeentehuis gelegen gymzaal wordt afgenomen.

GALM staat voor Groninger Actief Leven Model en is in 1994 ontwikkeld door het Instituut voor Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.

GALM is een landelijk bewegingsstimuleringsprogramma voor 55 tot 65 jarigen die niet, niet meer of te weinig bewegen. Aanleiding voor de ontwikkeling van dit programma is de kwetsbaarheid van deze groep voor chronische ziekten die met een ongezonde leefstijl, waaronder te weinig bewegen, samenhangen. Bewegen is van groot belang voor een goede gezondheid en dus om gezond oud te worden.
Onze burgemeester, Anne-Marie Worm-de Moel, zal zaterdag om 9.00 uur de aftrap van de fitheidstest geven.

De gemeente Muiden heeft rond de 1000 inwoners van Muiden en Muiderberg van 55 tot 65 jaar uitgenodigd om aan het programma deel te nemen. 115 inwoners hebben zich voor de fitheidstest aangemeld bij Versa Sportbureau. Een tweede onderdeel is een bewegingsintroductieprogramma van 12 weken. In deze periode wordt kennis gemaakt met verschillende vormen van sport, bewegen en spel. Daarna is er de mogelijkheid om gedurende 30 weken door te gaan met een vervolgprogramma. Beide programma's worden door docenten van de omni-sport vereniging MSV'68 gegeven. Na afloop van deze periode vindt er een tweede fitheidstest plaats om een indruk te krijgen van de vorderingen.

De ervaring leert dat deelnemers van het GALM-project ook op langere termijn actief blijven; 65% van hen doet dat binnen de GALM-groep, 15% is actief bij een sportvereniging en 10% is zelfstandig bezig. Slechts 10% van de deelnemers is na verloop van tijd niet meer aan het sporten.

De gemeente Muiden, Versa Sportbureau en MSV 68 worden bij de uitvoering van het project ondersteund door de Provincie Noord Holland, die op haar beurt weer wordt ondersteund door het landelijk GALM-projectteam. De kosten voor de deelnemers zijn beperkt. Op landelijk, regionaal en lokaal niveau wordt nauw samengewerkt met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.

Meer informatie over GALM is hieronder te vinden, op www.msv68.nl en op www.galm.nl.


Wat is GALM?


Het volgende is een samenvatting van een uitgebreid document, dat u hier kunt downloaden.

ALGEMEEN
Het GALM-project start met een eerste fitheidstest, gevolgd door een gevarieerd bewegingsintroductieprogramma speciaal voor senioren die lange tijd niet of nog nooit sportief actief zijn geweest. Na dit 12 weken durende sport- en spelprogramma evalueert u uw ervaringen met de lesgever, waarna de mogelijkheid bestaat deel te nemen aan een 30 weken durend vervolgprogramma. Afsluitend vindt een tweede fitheidstest plaats en kunnen de activiteiten voortgezet worden met dezelfde groep, dan wel in een vereniging van uw keuze.

VOOR WIE?
Het project richt zich op mensen die niet (meer) sportief zijn en dit wel willen worden. Aangezien veel senioren aangeven wel sportief te willen worden, maar dat het liefst samen met bijvoorbeeld buren, een kennis, of familielid te doen, is het mogelijk dat u samen met één van hen komt. Als deze persoon niet in de leeftijdscategorie 55 tot en met 65 jaar valt of deze informatie niet heeft ontvangen, dan is het toch geen probleem hem/haar mee te nemen.

DE FITHEIDSTEST
De Groninger Fitheidstest voor Ouderen (GFO) bestaat uit een zestal onderdelen, die onder meer knijpkracht, lenigheid, reactiesnelheid en uithoudingsvermogen voor wandelen meten. Deze metingen worden aangevuld met meting van bloeddruk en lengte en gewicht. Een arts zorgt ervoor dat u veilig aan de test kunt deelnemen en voorziet u (indien gewenst) van advies over het sporten en bewegen. Aan het einde van de eerste fitheidstest kunt u zich inschrijven voor het bewegingsintroductieprogramma. De duur van de test is +/- 1.5 uur.

HET BEWEGINGSINTRODUCTIEPROGRAMMA
Aansluitend op de fitheidstest wordt u uitgenodigd deel te nemen aan een bewegingsintroductie-programma. U kunt hierbij een keuze maken uit de verschillende tijdstippen en dagen waarop de lessen worden aangeboden. In 12 weken maakt u wekelijks gedurende een uur kennis met verschillende vormen van sport, bewegen en spel. Deskundige leiding zorgt voor een veilig verloop van de lessen.

HET VERVOLGPROGRAMMA
Na afloop van het bewegingsintroductieprogramma wordt er de mogelijkheid geboden om gedurende 30 weken min of meer op dezelfde manier door te gaan in een vervolgprogramma. Ook hierbij staat plezier in bewegen voorop, daarnaast zal meer aandacht besteed worden aan het aanleren van sportieve sportvaardigheden.

DE TWEEDE FITHEIDSTEST
Na het vervolgprogramma vindt een tweede fittest plaats, waarin nogmaals de onderdelen van de fitheidstest worden afgenomen, zodat u een indruk van uw vorderingen krijgt. Dit is zo'n anderhalf jaar na de eerste meting.

IEDEREEN KAN MEEDOEN
De Groninger fitheidstest voor Ouderen is speciaal ontwikkeld voor de leeftijdsgroep 55+. Uiteraard willen wij er zo zeker mogelijk van zijn dat geen onnodige risico's worden genomen.

Daarom vult u voorafgaand aan de test een formulier in met een aantal vragen over uw gezondheid. Aan de hand van dit formulier en eventueel een gesprek met de aanwezige arts wordt bepaald of mogelijk één of meer testonderdelen voor u minder geschikt zijn. Ook als u één of meerdere chronische aandoeningen heeft, kunt u meedoen met de test en met het bewegingsprogramma.

Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente. Gezien het persoonlijke belang vragen wij u een tegemoetkoming voor de fittest van € 3,00 en voor het gehele bewegingsintroductieprogramma € 36,-- (€ 3,- per les).

Meer weten? Download uitgebreide informatie.



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: