terug naar het overzicht

Wie, wat, waar; Muidenaar? Enquete.


De volgende gegevens zijn geciteerd uit het Muider Maandblad 'DE SLUIZ' nr. 01/01,
voor slechts één piek te verkrijgen bij 'de Hoek'



Op 31 december 2000 verspreidde het historisch archief Muiden in de vesting Muiden huis aan huis (alleen adressen zonder sticker op de brievenbus) 425 exemplaren van de enquête:

Wie, wat, waar; Muidenaar?


Doel van deze enquete was om door middel van een steekproef een beeld te krijgen van de meningen, ideeen en eigenschappen van de inwoners van de Muider vesting. Tot en met 15 januari 2001 zijn er 66 enqueteformulieren ingeleverd. Hieronder volgt de uitslag.



Demografische gegevens, leeftijds samenstelling van de ondervraagden


Let op: de verwerking van de enquete formulieren heeft niet toegestaan verbanden te leggen tussen bijvoorbeeld leeftijd en de beantwoording van de overige vragen. De enquête mocht ingevuld worden door ieder gezinslid, maar per adres werd slechts 1 exemplaar verstrekt

Geboortejaar en plaats: Deze personen waren afkomstig uit 25 verschillende plaatsen. Er waren evenveel geboren Muidenaren als Amsterdammers (11 x). De andere plaatsen werden slechts 1 of 2x genoemd. Verste geboorteplaatsen waren Oranje, Texas, U.S.A. en Kaapstad, Zuid Afrika.

Geboortejaar en plaats ouders: Hier wonnen de Amsterdammers het zelfs van de Muidenaren; 20x werd Amsterdam genoemd als geboorteplaats van de ouder(s), tegen 13 keer Muiden. Verste plaatsen waren hier Tjimalin en Surabaja (Indonesie.)

Geboortejaar en plaats grootouders: In de 45 genoemde plaatsen van oorsprong was opnieuw Amsterdam (16x) de koploper, gevolgd door Muiden (8x) en verrassend genoeg Haarlem (6x.). Andere plaatsen waren bijvoorbeeld Den Haag(4x) en Deventer (3x). Chiribon in Indonesie was de verste geboorteplaats van grootouders.

Waar hebt u eerder gewoond?
Hoelang woont u in Muiden?
Hoe vaak bent u binnen Muiden verhuisd:
Waar woont U? Uit de andere straten waren 1 of 2 reacties. Ook waren er formulieren verstuurd vanuit De Pauw en de Lange Gangh in de wijk Mariahoeve. Deze zijn wel meegeteld.

Gezinssamenstelling:
Waar werkt of studeert u?
van de 66 Muidenaren werkten of studeerden er 25 in de hoofdstad. Toch bleken ook nog 21 mensen in hun eigen woonplaats (Muiden dus) te werken. Verder ging men naar Hilversum(7x), Bussum(4x) en Weesp(Sx), plus nog 14 andere plaatsen.


Autobezit, parkeerbeleid


Heeft u een auto? Ja, ik heb een auto, antwoordden 58 personen in deze enquête.
Er waren dus nog 8 mensen die er geen een hadden. Deze voertuigen parkeerde men doorgaans voor de deur(l5x), in de straat(14x), in de buurt(12x), in de garage(9x) op eigen terrein(7x) of op overige plaatsen (op vergunningshoudersplaatsen, in de vesting, het terrein van Van der Vliet).

Bent u tevreden met het parkeerbeleid? Enkele reacties van de tevredenen waren: De ontevredenen gaven het volgende aan:

Verdere opinie's


Wat vindt u van Muiden?
Wat vindt u van de huidige voorzieningen (winkels, verenigingen, openbare bibliotheek e.d.)? Er werd 11x geschreven dat men de voorzieningen 'goed' vond, l0x achtte men het voldoende, 8x redelijk, 6x prima, maar ook 6x 'te weinig winkels' en 3x 'matig'. De overige reacties liepen uiteen van 'er valt mee te leven' en 'je mag niet meer verwachten' tot 'minimaal' ,'aan de magere kant' en 'het is hier behoorlijk saai' Iemand vermeldde dat hij de bibliotheek prima vond en een ander schreefverontwaardigd "dat het groene kruisgebouw dicht is, is belachelijk!" Ook vonden enkele mensen wel dat meer winkels welkom waren in Muiden.

Moet er een aquaduct in de Vecht bij Muiden komen? Argumenten en 'mitsen' van voorstanders: Argumenten van tegenstanders: Vragen en opmerkingen:
Wat denkt u over de vergrijzing (zie ook eerste vraag) Oplossingen in dit verband:

Sociaal leven:


Bent u lid van een vereniging? details: 6x zegt men RK te zijn, ook 6x is men NH, 6x is men lid van SC Muiden, 5x noemt men zich lid van de 'Samen-op-weg-kerk' 6x betaalt men contributie aan de KNZRV, 3x doet men aan gym en verder is men lid van de ijsclub Eendracht, TV de Hakkelaars, de HKSM, de bibliotheek, de zangvereniging, het zeevrouwenkoor, de bridgesoos, de Nederlandse Huisvrouwen, warmoezenier van bet Muiderslot, ballet, hockey, bet C.O.F. V.V. de Kwartel, muze van het Muiderslot of lid van crescendo.

Leest u lokale kranten en bent u betroken bij Muiden?
Slechts 9 mensen interesseren zicb niet voor wat er hier gebeurt. Hier volgt een opsomming van de meest gelezen bladen: Twee mensen beweren de Muider Post te lezen, terwijl die tocb al vele jaren geleden is opgegaan in de Nieuwe Weesper, een grote groep (l3x) leest alles wat in de deur gegooid wordt. De meesten lezen dit dan lx per week of zoals het uitkomt.

Hoe ziet u uzelf?
Bezoekt u weleens lokale festiviteiten in Muiden en zo ja, welke? Waar gaat men dan naar toe? en verder bevrijdingsdag, de vrijmarkt, de feestweek, het Muiderslot e.a.

Laatste vraag: Wat wilt u verder?
Zoveel dat uw webmaster geen zin had om dat ook nog eens over te tikken. Gaat u 'DE SLUIZ' maar halen bij Angélique.

terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: