terug naar het overzicht
15-april-2002

Jubileum zonder vreugde


Guus Kroon viert een jubileum zonder vreugd en schrijft open brief aan leden HKSM: een sombere brief met een stukje bestuursgeschiedenis.


OPEN BRIEF AAN DE LEDEN VAN DE HISTORISCHE KRING STAD MUIDEN

De Historische Kring Weesp bestaat op 23 mei 2002 25 jaar en viert dat op zaterdagavond 5 oktober 2002 in de Hervormde Kerk aan de Nieuwstraat.

De Historische Kring Stad Muiden bestaat op 14 april 2002 15 jaar en viert dit feit niet, want er is weinig reden tot vreugde. De HKSM verkeert namelijk in de ernstigste crisis sinds het overlijden van de toenmalige voorzitter, Tom de Jonge, op 22 december 1995.

Op 18 januari 2002 legde ondergetekende met onmiddellijke ingang zijn functie neer als voorzitter van de HKSM uit protest tegen het voorgenomen accommodatiebeleid van de gemeente Muiden, met betrekking tot het Muizenfort en de Kazerne. Het ontbreken van ieder overleg en het gebrek aan waardering van de kant van het college van b. en w. maakten deze stap onvermijdelijk.

Vijf jaar lang heeft het bestuur van de HKSM geprobeerd om in het Muizenfort een eigen onderkomen op te bouwen. De eerste bestuursvergadering in het fort was op 16 mei 1997. Ad Nipius nam het voorzitterschap op zich, Henk van Ginkel jr. was secretaris en Bas van Diest sr penningmeester. Overige bestuursleden waren Tom Akerboom, Joop Lahnstein en onder-getekende. Kees van den Brink was in naam nog bestuurslid, maar had op de ledenvergade-ring van 26 april 1996 zijn functie als secretaris overgedragen aan Henk van Ginkel.

Met geleend, gekregen en soms gekocht meubilair werd de kale ruimte in het Muizenfort ingericht. Van Diest nam bij stukjes en beetjes vrijwel zijn hele archief mee. Giften en andere donaties lieten de collectie van de HKSM groeien. Eindelijk kon men het in de afgelopen jaren (sinds 1987) opgebouwde archief centraal onderbrengen in een eigen ruimte. Jarenlang deed een achterafzaaltje in de sporthal van Van Diest dienst als vergaderruimte. Nu kon men trots en tevreden elkaar ontmoeten in het centrum van Muiden.

Twee maanden later, in juni 1997, gaf de beheersstichting van het Muizenfort er de brui aan, wegens onvrede over de contacten met de gemeente, de huisbaas van het fort. Het grotendeels leegstaande Muizenfort mocht niet worden verhuurd aan inwoners van Muiden voor feestjes e.d. Ook mocht het schoonmaken niet door een goedkoper schoonmaakbedrijf gedaan wor-den. De toenmalige VVD-wethouder Hans van Esveld liet weten dat hij het fort op een commerciële manier wilde verhuren. De HKSM mocht 'tijdelijk' gebruik maken van de caponniere, de ronde uitbouw aan de westgevel van het fort.

Henk van Ginkel legde op 5 november 1997 zijn bestuursfunctie neer. Joop Lahnstein nam het secretariaat waar. Ondertussen bleek de voorzitter, Ad Nipius, vanwege zijn drukke ICT-werkzaamheden nauwelijks nog tijd voor de HKSM te hebben. Op 2 januari 1998 werd er op verzoek van ondergetekende eindelijk weer eens een bestuursvergadering gehouden in het Muizenfort. Daarbij aanwezig waren: Bas van Diest, Tom Akerboom, Henk van Ginkel, Joop Lahnstein, Alex Stend, Joop van der Pouw en ondergetekende. In deze vergadering werd ondergetekende verzocht door de aanwezigen om het voorzitterschap waar te nemen. Op dat moment was er nog steeds geen duidelijkheid over de voorwaarden voor het huren van het Muizenfort. Op 20 april 1998 blijkt de HKSM een huurovereenkomst te hebben met de gemeente Muiden. De huur bedraagt f 1000,- per jaar. Het aantal leden van de vereniging bedraagt 160. Ondergetekende zegt te streven naar minstens 200 leden. In juni 1998 vraagt de HKSM het college om een huurcontract voor minstens 5 jaar. Joop Lahnstein zal verder overleggen met het college. Dat wil nog steeds een multifunctioneel gebruik van het fort.

Op 30 september 1998 deelt A. Nipius schriftelijk mede dat hij zijn functie als voorzitter neerlegt. Op 10 oktober 1998 wordt bekend dat Kees van den Brink, die in feite nog steeds bestuurslid is, maar allang niet meer als zodanig functioneert, ernstig ziek is. Henk van Ginkel wil wel weer deel uitmaken van het bestuur. Op 2 november 1998 wordt ondergetekende officieel voorzitter, Alex Stend 2e secretaris en Henk van Ginkel 2e penningmeester. Tom Akerboom deelt op 8 februari 1999 mee te stoppen als bestuurslid van de HKSM.

Henk van Ginkel neemt op 28 oktober 1999 het penningmeesterschap over van Bas van Diest, die na 12 ½ jaar trouwe dienst wordt beloond met een vulpen met inscriptie. Er wordt een 'codex Villa Amuda' uitgebracht en van half oktober tot half december is er de Tentoon-stelling van de Eeuw in het Muizenfort en op andere plaatsen. Ruim 2000 bezoekers komen een kijkje nemen in het fort. Er is een batig saldo en heel veel publiciteit voor de HKSM.

In januari 2000 biedt de Kabelkrant aan te ruilen van ruimte met de HKSM in het Muizenfort. Het bestuur gaat er niet op in. Joop Lahnstein wordt in maart 2000 plotseling wethouder als het college van samenstelling verandert. Hij beëindigt zijn bestuurslidmaatschap maar blijft wel hand- en spandiensten verrichten voor de HKSM. Op 8 mei 2000 stapt Henk van Ginkel voor de eerste keer op als penningmeester na een conflict over het vergoeden van gemaakte kosten voor het bestuur. Jan van der Heijden en Ayla Blum wonen dan net de eerste bestuurs-vergadering bij. Een week later krijgt Bas van Diest een hartstilstand en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Na bemiddeling van Joop Lahnstein worden er nieuwe afspraken gemaakt met Henk van Ginkel en ondergetekende. Van Ginkel zal in het najaar een begroting presenteren op de ledenvergadering. Hij kondigt aan te gaan verhuizen naar Katwijk maar wel in het bestuur te blijven. Op 4 september 2000 is er geen begroting en op de volgende bestuursvergadering geen Henk van Ginkel. Op 2 oktober 2000 wordt besloten het formaat van Villa Amuda te wijzigen van A5 naar A4 formaat. Op de ledenvergadering van 15 oktober 2000 komt ondergetekende zelf met drie voorstellen om de contributie aan te passen aan de nieuwe vorm van Villa Amuda. Hierop deelt Van Ginkel mee opnieuw op te stappen. Ayla Blum wordt 2e penningmeester. Jan vd Heyden treedt aan als bestuurslid. Op 11 december 2000 benoemt het bestuur A. Blum tot 1e en enige penningmeester. Op 7 april 2001 bevestigt H. van Ginkel schriftelijk dat hij geen deel meer wenst uit te maken van het bestuur. Jan van der Heyden heeft ondertussen besloten zich terug te trekken als bestuurslid.

Op de ledenvergadering van 24 oktober 2001 worden de ereleden Van Diest en De Jonge geëerd met een speld en een oorkonde. Ereleden Moelker en Kuiper zijn niet aanwezig. Er wordt een voorlopige begroting gepresenteerd.

In december 2001 wordt Ayla Blum aan haar hart geopereerd. Oud-bestuurslid en wethouder Joop Lahnstein belt ondergetekende op met de mededeling dat de HKSM uit het fort moet en kan verhuizen naar de Singelkerk, vanwege een nieuw accommodatiebeleid. Van Diest en ondergetekende vinden dit onaanvaardbaar en dreigen op te stappen. Op 18 januari 2002 neemt de gemeenteraad van Muiden unaniem de voorstellen van het college over, voor commerciële exploitatie van het Muizenfort en de Kazerne. Ondergetekende legt vervolgens zijn functie neer. Er zijn nog twee actieve bestuursleden over. Bedankt gemeentebestuur.

Guus Kroon


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: