terug naar alles over het KNSF-terrein

De Bodemsanering van het KNSF terrein

Muideninfo heeft in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur bij de Provincie Noord Holland de contra-expertise van de geheime 'open begroting' van KNSF opgevraagd en verkregen. Uit deze contra-expertise bleek dat de omvang van de verontreinigingen beschreven werd in het vertrouwelijke rapport van Bodemkundig Adviesbureau Edelman uit 1995. Op aanvraag van Muideninfo bleek de provincie bereid om deze vertrouwelijkheid op te heffen. Uit het rapport blijkt dat het KNSF terrein nagenoeg schoon is: bij een natuur of recreative bestemming zijn de saneringskosten nihil, bij de bestemming wonen en werken gering of ook nihil. De details:

inleiding

De verontreinigingen op het KNSF terrein die in het rapport van Bodemkundig Adviesbureau Edelman uit juni 1995 beschreven worden betreffen ftalaten, aromaten en zware metalen. Wat niet beschreven wordt is de eventuele verontreiniging met asbest, en de mogelijke verontreinigingen op de zgn. brandplek, waar kruitafval verbrand werd. We gaan deze vijf mogelijke bronnen van verontreiniging één voor één kort bespreken.

inventarisatie

Ftalaten (weekmakers)
Deze zijn zeker niet gezond, maar in geringe hoeveelheden ook niet bijzonder schadelijk, zover muideninfo na dagenlange speurtochten op het internet kon nagaan. Ze komen voor in kinderspeelgoed (tot 35%! in de Scoudibou-touwtjes) en electriciteitkabels om ze zacht en buigzaam te maken, maar ook in natuurproducten als Maggi en Selderij.
De Toelaatbare Dagelijkese Inname is 150 microgram per kg lichaamsgewicht, de hoogst aangetroffen concentratie is 30 microgram per liter, zodat je per dag vijf maal je lichaamsgewicht aan grondwater moet drinken om (acuut) gevaar te lopen. Deze verontreiniging is zeer lokaal, in de directe omgeving van gebouwen. Gezien de bodemopbouw en grondwaterhuishouding zal de verontreiniging zich niet of nauwelijks hebben verspreid.
Het advies van Bureau Edelman luidt: niets doen en in de gaten houden bij een recreatieve of natuur bestemming, saneren (= verder verdunnen door middel van 'open bemaling') bij een woonbestemming.

Oplosmiddelen
Toen het rapport opgesteld werd was de Kruitfabriek in bedrijf. Het is dan ook voor de hand liggend dat de oplosmiddelen die bij de productie met tonnen gebruikt werden in het grondwater zijn aangetroffen. De concentraties zijn echter lager dan de interventiewaarden. Bij uitzondering werd lokaal de interventiewaarde overschreden. Het gaat hier om vluchtige aromaten, en mogelijk zijn deze vanzelf uit het grondwater verdwenen. Mocht dat niet het geval blijken te zijn dan kan voor die ene lokatie sanering plaats vinden door middel van 'open bemaling'.

Zware Metalen
Zware metalen zijn aangetroffen in de wegverhardingen, en naast de wegen. De omvang van deze verontreinigingen is zodanig, dat de materialen voldoen aan cat. 1 en 2 van het bouwstoffenbesluit. Zij mogen gewoon blijven zitten, of ter plekke hergebruikt worden. Dat geldt ook voor de verontreinigingen naast de wegen: afhankelijk van de wijze van bouwrijp maken kunnen deze gewoon blijven zitten. Bij een recreatieve bestemming hoeft men zeker niets te doen.

Asbest
Eventuele verontreiniging met asbest is niet genoemd. Hoewel daarover nogal wat spookverhalen de ronde doen, is dat logisch: asbest werd niet gebruikt in de gebouwen. De gebouwen hadden allen een plaatstalen dak, en soms een houten dak met mastiek dakbedekking. Alleen het gebouw van de bedrijfsbrandweer en een pomphokje hadden een eterniet dak. In de contra-expertise van Oranjewoud wordt de mogelijkheid genoemd dat asbest in het milieu zou zijn gekomen met de ontploffingen. Dat is dus pertinent onmogelijk.
Hoogstens komt asbest voor in afdichtingen. De leidingisolatie's zijn van glaswol, niet van asbest. Ook de vloerbedekking is asbestvrij. De vloerbedekking in de kantine is een uitzondering: deze bestond uit asbesthoudende colovinyl tegels.

Overig: de brandplek
De verontreiniging op de brandplek, waar kruitafval verbrand werd, is niet onderzocht.
Het ligt voor de hand hier nog aanvullend onderzoek te verrichten.

Conclusie:

In het voorgaande zijn alle verontreinigingen opgesomd. Het slib is niet of nauwelijks verontreinigd en behoeft niet gesaneerd te worden.
Het grondwater is plaatselijk, in de directe omgeving van de gebouwen, verontreinigd met ftalaten. De aanbeveling van Bodemkundig Adviesbureau Edelman dienaangaande luidt: in de gaten houden, en zonodig verdunnen. Op één plaats zijn vluchtige aromaten in het grondwater aangetroffen. Als deze er nog zitten, verdwijnen ze simpelweg met een eenvoudige en goedkope 'open bemaling'.
Bodemsanering is onnodig. De aangetroffen zware metalen zitten in wegverhardingen. Zij logen niet of nauwelijks uit, en mogen volgens het bouwstoffenbesluit op hun plaats blijven.
De brandplek moet nader onderzocht worden.

KNSF beweert in de 'Open Begroting' dat bovenstaande sanering 43,5 miljoen euro gaat kosten.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: