KNSF richt zich tot raad.


Aan de fractievoorzitters van de politieke partijen te Muiden
Amstelveen, 22 December 2004

Geachte dames en heren,

Graag brengen wij het volgende onder uw aandacht, omdat wij ons grote zorgen maken over de voortgang van de ontwikkeling van het KNSF-project.

KNSF heeft onder voorwaarden ingestemd met een contra-expertise op de Open Begroting zoals opgesteld door Arcadis. Belangrijke voorwaarde was een juiste opdrachtformulering richting Capgemini. Een en ander is naar tevredenheid van alle betrokken partijen enkele weken geleden in gang gezet. Het onderzoek diende duidelijkheid te verschaffen of de Open Begroting (kosten en opbrengsten). Destijds correct is opgesteld.

Inmiddels staat vast dat de opdrachtformulering fundamenteel is gewijzigd. Hieraan is geen enkel vorm van overleg voorafgegaan met betrokken partijen, waarvan wij toch niet een onbelangrijke vormen. De wijziging in opdrachtformulering heeft tot gevolg dat Capgemini alternatieve voorstellen aandraagt die onder andere afbreuk doen aan het veilig maken en schoonmaken van terrein en opstallen. Immers: iedereen (ook B&W van Muiden, ook de provincie Noord-Holland) heeft in een eerder stadium gekozen voor een oplossing waarin geen concessies aan de veiligheid en schoonmaak worden gedaan en tevens verschaft de open begroting de benodigde deugdelijke basis voor totale ontmanteling en schoonmaak van het terrein en realisatie van het KNSF-project.

KNSF draagt uiteindelijk het volledige risico voor de kwaliteit van het terrein. Ook later indien woningen op of naast niet geheel schone/veilige locaties worden gerealiseerd. KNSF acht varianten daarom inhoudelijk niet aanvaardbaar, omdat deze kunnen leiden tot aansprakelijkheid jegens KNSF als het terrein niet deugdelijk schoon en veilig wordt gemaakt. In die ongewenste situatie draagt KNSF tevens het commerciele risico. Daarenboven is deze situatie nimmer uitgangspunt geweest in afspraken en nader overleg met de Gemeente Muiden en andere betrokkenen.

Mede daar de ontmanteling van de kruitfabriek al meer dan een halfjaar in volle gang is en de voortgang kritisch, is het belang voor KNSF groot. Vertraging in die ontmanteling en het veilig maken van het terrein dient geen enkel belang, zoals ook verwatering van de oorspronkelijke uitgangspunten dat niet doet. Helaas zijn wij dan ook genoodzaakt formeel te verlangen dat ook de Gemeente Muiden zijn afspraken nu nakomt. Concreet betekent dit dat de toetsing van de Open Begroting door Capgemini dient plaats te vinden overeenkomstig hetgeen is afgesproken: duidelijkheid te verschaffen over de vraag of de eerdere open begroting(kosten en opbrengsten) destijds correct is opgesteld.

Het bovenstaande betekent niet dat KNSF niet bereid zou zijn constructief mee te denken over een mogelijke vermindering van het woningaantal op het KNSF terrein. Zo is tijdens een overleg met de Provincie Noord-Holland en de wethouder Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Muiden van gisteren door ons een realistisch voorstel op tafel gelegd.

KNSF verzoekt u als verantwoordelijke politici in uw gemeente dringend om te blijven zorgen voor voortgang van dit proces, waarin we gezamenlijk zo'n eind op streek zijn gekomen.

KNSF-Vastgoed II B.V.
Drs. F.A. Holzhaus
sluit venster