terug naar alles over het knsf-terrein

Verscheidene Organisaties Schrijven Brief aan Tweede Kamer


18-nov-2004
Verscheidene organisaties, namelijk de Milieufederatie Noord Holland, Stichting Groene Hart, Stichting Stad Muiden, Tuindersvereniging West Batterij, Actiegroep de Nee-Meermin, en Burgerleden van de Klankbordgroep Muiden zonden op 18 november 2004 een brief aan de vaste commssie voor VROM van de Tweede Kamer. Deze behandelt op 6 december 2004 de 'Nota Ruimte'. Het behoud voor het 'Groene Hart'van KNSF-terrein en Bloemendalerpolder komt dan aan de orde. De genoemde organisatie's pleiten ervoor dit gebied in het 'Groene Hart' te laten. Daarmee zijn grootscheepse bouwplannen van de baan:
aan: De Vaste Commissie voor VROM van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA 's-Gravenhage

uw kenmerk:
ons kenmerk: tweedekamer041118.doc
onderwerp: Nota Ruimte
Muiden, 18 november 2004
Mijne dames en heren,

Op 6 december aanstaande behandelt u de Nota Ruimte. Daarbij komt het 'uit het Groene Hart halen' van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein (Rietpolder) nabij Muiden aan de orde, ten behoeve van woning- en kantorenbouw.
Een dergelijke beslissing raakt niet alleen direct het belang en toekomstperspectief van de gemeente Muiden, maar er zijn ook op nationaal niveau goede redenen om dit gebied in het Groene Hart te houden.

Het KNSF-terrein bestaat voor het grootste deel uit een uniek moerasbos met een rijke fauna en flora, en ligt volgens velen aan het mooiste stukje natuurboulevard van het Markermeer.
Eerder antwoordde minister Dekker op kamervragen dat (grootscheepse) woning- en kantoorbouw op dit terrein onontkoombaar zou zijn. De 'afspraken' van de overheid met de grondeigenaar om tot een kostendekkende bedrijfsbeëindiging van de Kruitfabriek door middel van vastgoedontwikkeling te komen, waarop de minister haar antwoord baseerde, blijken slechts een inspanningsverplichting te betreffen die per 20 december aanstaande opzegbaar is.
Daarnaast blijken de uitgangspunten van de begroting waarop deze 'afspraken' zijn gebaseerd volstrekt imaginair en onjuist. De ontmanteling van de Kruitfabriek tezamen met het sociale plan voor de werknemers blijkt, volgens gegevens afkomstig van de grondeigenaar zelf én door evaluatie van de contra-expertise van de begroting van dit project, bij een natuur/recreatieve bestemming minder dan 6 miljoen euro te kosten. Kernpunt is: er is geen enkele belemmering om het KNSF terrein (en Bloemendalerpolder) voor het Groene Hart te behouden.

De provincie pleit er voor om in dit gebied 4500 woningen en 100.000 tot 190.000 m2 kantoorruimte te bouwen. Hoewel wij de noodzaak tot een gematigde groei van de gemeenten Weesp en Muiden erkennen, vinden wij dit aantal veel te veel. Wij zijn van mening dat op deze manier een uniek natuurgebied wordt verwoest, en dat de historische haven- en vestingstad Muiden van zijn karakter wordt beroofd door er een nieuwbouwwijk en kantorenwand naast te bouwen die meer ruimte in beslag nemen dan de huidige historische kern. Wij zijn akkoord met de binnensteedse uitbreidingen die in het plan van de Provincie genoemd worden, en bouw nabij het dichtbijgelegen NS-station, maar kunnen ons niet verenigingen met grootschalige woningbouw in de Bloemendalerpolder - die trouwens destijds bij de ontwikkeling van IJ-burg werd aangewezen als gebied voor 'natuurcompensatie' - en al helemaal niet met de geschetste ontwikkelingen in het Kruitbos.

Beide gebieden vormen een robuuste verbinding tussen de kern van het Groene Hart en het Markermeer, en maken als zodanig deel uit van de Ecologische hoofdstructuur. Wij menen dat deze behouden dient te worden. Er zijn echter meer argumenten tegen de voorgenomen ontwikkelingen, zoals: Een onbetwistbaar representatieve enquête door de Burgerleden 'Klankbordgroep Muiden' (een vertegenwoordiging van de lokale bevolking en organisaties, ingesteld door de Muidense gemeenteraad, met het doel over deze problematiek adviezen uit te brengen aan de raad) toonde aan dat 96% van de bevolking geen grootschalige woningbouw in het Kruitbos wenst. Uit dezelfde enquête blijkt dat men de ruime groene buffer rond Muiden wenst te behouden. Wanneer de regering haar eigen beleid serieus neemt om gemeenten zelf te laten beslissen over ruimtelijke ordeningsvraagstukken op lokale schaal dan dient zij daartoe ook de ruimte te geven.

Het gebied heeft unieke actuele en potentiële natuurwaarden, die het bij uitstek geschikt maken voor het behoud van de ecologische waarden, en het benutten van de potentiële recreatieve waarden. Het betreft hier de Parel aan de zuidelijke IJsselmeerkust.

Wij pleiten ervoor deze te behouden.

met vriendelijke groet,

Milieufederatie Noord-Holland, dr H.P. Gallacher, directeur,
Stichting Groene Hart, drs Ron Gast, voorzitter,
Stichting Stad Muiden, J. Veenhuysen, voorzitter,
Tuindervereniging West Batterij, A. Vedder, voorzitter,
Actiegroep de Nee-Meermin, F. Winnubst, G. Kroon,
Burgerleden Klankbordgroep Muiden, P. Dinant, J. Muller, M. van Beek
terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: