terug naar alles over het knsf-terrein

Woningbouw op oude kruitfabriek moet en zal er komen

artikel in het dagblad voor de bouw Cobouw van 13 mei 2005

muiden - Het college van Muiden viel medio vorig jaar over de omstreden nieuwbouw op het KNSF-terrein. Bewoners schakelden de Tweede Kamer in om vragen en moties in te dienen. Toch lijkt de bouw van 1350 woningen op het terrein van de voormalige kruitfabriek onontkoombaar.

Van onze medewerker Martijn Schuring

Binnen korte tijd 1700 woningen erbij. Het was de gemeenteraad van Muiden vlak voor de zomer van 2004 toch iets te gortig. Het middeleeuwse stadje telt slechts 1500 huizen en 3400 inwoners. Met een dergelijke nieuwbouw zou het zomaar verdubbelen. De raad ging alsnog dwars liggen en vooral om die reden stapten de drie wethouders op voordat ze naar huis zouden worden gestuurd.
Maar nu lijkt de weg voor woningbouw op het terrein van de voormalige kruitfabriek KNSF alsnog vrij. Grondeigenaar KNSF Vastgoed en de gemeente hebben opnieuw onderhandeld en zijn uitgekomen op 1350 huizen. De gemeenteraad is inmiddels schoorvoetend akkoord gegaan. Het wachten is op Provinciale Staten die het streekplan moeten vaststellen en op de uitkomsten van de milieu-effectrapportage.

De in oktober vorig jaar nieuw aangetreden wethouder E. Mackay kon na zijn beëdiging niet anders dan de onderhandelingen heropenen. "De provincie heeft openlijk gezegd met een aanwijzing te komen als we niet mee zouden gaan. Dan heb je niets meer in te brengen. Daarom ben ik weer rond de tafel gaan zitten."

Volgens Mackay is de bouw van de woningen van essentieel belang voor Muiden. De helft van het te realiseren aantal huizen is bedoeld voor de eigen bevolking. "Muiden heeft al jaren een tekort. Jonge mensen zijn daardoor naar bijvoorbeeld Almere verhuisd." Hij benadrukt dat de woningen er ook niet allemaal in een keer staan. "We hebben een maximum van 170 woningen per jaar afgesproken."

acceptabel

Het nu overeengekomen aantal van 1350 woningen acht Mackay mede daarom alleszins acceptabel. "Volgens onderzoek bleek in 2001 al dat Muiden ongeveer 1100 woningen nodig heeft om het voorzieningenniveau in stand te houden. Het zijn er iets meer geworden, maar 900 was bijvoorbeeld weer te weinig geweest."

Als tegenprestatie voor de ontwikkeling van de woningen had KNSF Vastgoed van projectontwikkelaar R. Visser toegezegd het terrein volledig te saneren en een sociaal plan te betalen voor de 85 werknemers van de in 2003 gesloten kruitfabriek. Dat kost volgens de begroting van de eigenaar alles bij elkaar 76,5 miljoen euro. Een hoop geld dat moet worden terugverdiend met huizenverkoop.

Zowel de provincie als het Rijk vond het voorstel van Visser in 2001 meer dan aantrekkelijk. De provincie vanwege haar aangegane verplichting tot woningbouw en de zoektocht naar geschikte locaties. Het Rijk omdat het na de vuurwerkramp in Enschede in 2000 blij was dat er een potentieel gevaarlijke fabriek zou sluiten.

Maar niet iedereen accepteert de hoge saneringskosten en de daarbij nodig geachte woningbouw. Ir. J. Bovenlander twijfelt aan de resultaten van de verschillende onderzoeken en stelt een contra-expertise op. Als inwoner van Muiden en beheerder van de website Muideninfo.nl meent hij dat de burgers "recht hebben op de waarheid". Nadere bestudering van de documenten en andere berekeningen brengen hem tot een opzienbarende conclusie.

De beoogde, noodzakelijke sanering zal volgens Bovenlander maximaal 15 miljoen euro in plaats van 76,5 miljoen euro kosten. De grond is volgens hem "nagenoeg schoon" en de sloop kan veel goedkoper dan voorgerekend. De ontwikkelaar heeft volgens Bovenlander "Mickey Mouse-posten" in zijn begroting opgenomen. Met 1700 en ook met 1350 woningen maakt Visser volgens hem een "vette winst" die "richting de 100 miljoen euro gaat". Bovenlanders conclusie: Visser heeft de zaak bedot en de overheden hebben zich laten bedotten.

'De burgers hebben recht op de waarheid'

Volgens wethouder Mackay valt er over de hoogte van de totale saneringskosten niets te zeggen. "Het is nattevingerwerk. Niemand heeft er een duidelijk beeld van. Er zitten blinde vlekken in de geschiedenis van het terrein. Wel had men vier jaar geleden volgens mij moeten afspreken dat het woningaantal op basis van nacalculatie zou worden bepaald. Maar een aantal overheden was zo blij met de garanties van de ontwikkelaar dat ze akkoord zijn gegaan met cijfers uit voorcalculatie. En natuurlijk heeft de ontwikkelaar zijn marge in zijn begroting verwerkt en de kosten ruim genomen."

Aantijgingen

KNSF Vastgoed blijft bij de indertijd afgegeven begroting. Directeur F. Holzhaus zegt nog altijd achter de berekeningen te staan. "Het is jammer dat er steeds weer op de deal wordt teruggekomen", meent Holzhaus. "Van alle aantijgingen houd ik me verre. Er zijn maar weinig projecten zonder tegenstand. Het lijkt bij het ontwikkelingsproces te horen."

Holzhaus is "vol vertrouwen" dat de woningen op het KNSF-terrein er komen. "We moeten nog wel een aantal schijven passeren, maar we zijn er positief over. Zeker na het belangrijke besluit in de gemeenteraad." Het lijkt hem niet verstandig om "gezien de complexiteit" een termijn te noemen waarop de eerste bewoners hun woning kunnen betrekken. "We hopen de opgelopen achterstand te beperken."



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: