terug naar alles over het knsf-terrein

Verviervoudiging omvang Muiden niet referendabel

Miljardenproject met ex-beursfonds KNSF ruimt restanten kruitfabriek op maar bedreigt de Meervleermuis

door VASCO VAN DER BOON

MUIDEN — De gemeenteraad van Muiden besloot vorige week met 9 tegen 4 stemmen dat er geen referendum komt over een plan dat het vestingstadje van 1500 huizen uitbreidt met 4500 nieuwe woningen in de omgeving.

Restanten van de Muidense kruitfabriek op het 70 hectare grote terrein tussen IJsselmeer en snelweg A1 (deze foto is niet uit het artikel maar gemaakt door Muideninfo tijdens de "safari")
'Een heel logisch besluit,' reageert directeur Ferry Holzhaus van projectontwikkelaar KNSF Vastgoed desgevraagd. 'Zelfs de fractie in Muiden van D66, toch zo'n beetje de partij die het referendum heeft uitgevonden, vindt met coalitiepartners CDA en VVD in Muiden het onderwerp niet referendabel. De provincie, niet de gemeente, is namelijk het bevoegd gezag in de huidige fase van het plan.'
Vorig jaar struikelde het Muider college, met toen PvdA, nog over de plannen. Een enquête onder de bevolking wees op grote weerzin tegen het plan. 'Die enquête was suggestief,' vindt Holzhaus. 'De vraag was of men voor of tegen hoogbouw is, terwijl in ons plan geen sprake is van hoogbouw. Als ik u vraag of u een flat in uw achtertuin wilt, zegt u ook nee.'
'De heer Holzhaus jokt,' riposteert Muidenaar Jan Bovenlander die als lid van de Klankbordgroep het plan volgt. 'In de enquête komt het woord hoogbouw niet voor.'
Op bezwaren die afgelopen jaren uit 'de oppositie', zoals Holzhaus hen aanduidt, tegen de plannen zijn geuit, heeft de KNSF-directeur geen zin meer om in te gaan. 'Dat is een gepasseerd station. We hebben een intentieverklaring metde landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden en een raadsbesluit dat er gebouwd kan worden.'
Holzhaus beseft dat grote projecten — 'en dit is met alles er op en er aan een miljardenproject' — in Nederland 'een zaak van lange adem zijn' . Hij hoopt 'in 2007, 2008 te kunnen gaan bouwen', maar de besluitvorming is nog niet afgerond. Er moeten nog een milieueffectrapportage, streekplan en bestemmingsplan komen.
Het debat over de plannen bevat een paradoxaal conflict tussen milieubelangen en natuurbelangen. Natuurbeschermers vinden het terrein ('gewoon productiebos', volgens Holzhaus,) zo bijzonder dat het beschermd deel van de Ecologische Hoofdstructuur moet zijn.
Maar het voormalige beursfonds Koninklijke Nederlandse Springstoffen Fabriek (KNSF) zegt het bos te moeten kappen om een milieuprobleem op te lossen. KNSF zit daar met wat Holzhaus een 'maatschappelijk ongewenste situatie' noemt. Op de 70 hectare aan het IJsselmeer naast rivier de Vecht, waar sinds 1702 een kruitfabriek stond, 'liggen bommen en granaten, asbest, en het terrein is vervuild', zegt Holzhaus.
Na de vuurwerkramp in Enschede sprak KNSF met de overheid af dat de kruitproduktie in de bij de stad gelegen fabriek te beëindigen. Holzhaus: 'De fabriek dient te worden ontmanteld en gesloopt. Het terrein moet worden gesaneerd.'
Om dit door KNSF te kunnen laten bekostigen stemt de overheid in met nieuwbouw: 1475 woningen en 75.000 m² kantoren. Met plannen van andere ontwikkelaars in aanpalende Bloemendalerpolder komen er dan 4500 nieuwe huizen.
'Het plan berust op een Mickey Mouse begroting van KNSF” vindt criticus Jan Bovenlander. 'Ze overdrijven vervuiling om woningbouw in een natuurgebied mogelijk te maken. In 1996 reserveerde KNSF €5 mln voor sanering van Muiden plus een ander terrein. Nu doet KNSF alsof ontmanteling van Muiden € 76,5 mln kost.' Bovenlander schat dat de overheid KNSF-eigenaar Rolf Visser 'een winst van €140 mln tot €200 mln op de nieuwbouwplannen' in de schoot werpt. Zijn gegevens verkreeg hij door een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.
Holzhaus: 'Ik doe niet mee aan het oprakelen van achterhaalde kritiek. De gemeenteraad heeft alle informatie gehad, ook over de begroting, en heeft een besluit genomen.' De KNSF-directeur zegt financiële lijnen van de plannen niet te kunnen openbaren omdat KNSF nog aanbestedingsonderhandelingen moet voeren.
De directeur van KNSF Vastgoed wijst op de grotere context. 'Dit terrein ligt vlak bij Amsterdam, langs een van de belangrijkste snelwegen. Dit is een van de weinige plaatsen waar de provincie zijn woningbouwdoelstelling kan realiseren. Voorwaarde is wel dat het mobiliteitsvraagstuk wordt opgelost. Het rijk moet op zo kort mogelijke termijn besluiten over ligging, ondertunneling, verdieping en verbreding van de A6/A9 en A1. Niet voor niets heeft de rijksoverheid dit aangewezen als een van de voorbeeldprojecten waar geprobeerd wordt de besluitvorming te versnellen. Er wordt gedacht aan een ecoduct, een aquaduct en een verdiepte aanleg van de snelweg A1 om het plan groen te maken. Maar uiteindelijk zitten we hier wel in de Randstad. Voor natuurontwikkeling kunnen we bijvoorbeeld beter naar de Veluwe kijken, waar ruimte is.'
KNSF-geheim?

Provinciale Staten van Noord-Holland buigt zich vandaag over de verplichte milieu-effectrapportage voor het KNSF-terrein.
In een hoorzitting zal vertegenwoordiger Jan Timmer namens natuurbeschermingsorganisaties de provincie wijzen op 30 wettelijk beschermde dier- en plantensoorten die op het terrein voorkomen. Timmer citeert daarvoor uit een volgens hem 'geheim gehouden inventarisatierapport', opgesteld door bureau Van der Goes en Groot in opdracht van KNSF.
Directeur Hans van der Goes van het onderzoeksbureau bevestigt 'dat wij de onderzoeksresultaten niet mogen verspreiden van onze opdrachtgever'. Andere rapporten die Van der Goes en Groot voor bedrijven en overheden heeft opgesteld, zijn wel beschikbaar voor het publiek.
KNSF-directeur Holzhaus: 'Als opdrachtgever is dat rapport wel ons intellectueel eigendom. Maar het rapport is niet geheim. Het ligt bij de gemeente ter inzage. We gaan het alleen niet overal in de boekhandel te koop leggen.' Volgens het rapport komen er Meervleermuizen op het KNSF-terrein voor. Dit is een streng beschermde soort waarvan 80% van de wereldpopulatie in Nederland zit. Het rapport noemt voorts beschermde soorten als Waterspitsmuis en de Kleine Modderkruiper.



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: