terug naar "alles over het KNSF-terrein"
27-augustus-2003

Brief aan de fractievoorziters


Hier volgt de letterlijke tekst van de brief van B&W waarin van de raad gevraagd wordt dat zij nogmaals beloven de "open begroting" geheim te houden.



Aan: De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Muiden (en in kopie aan de overige raadsen commissieleden)

Onderwerp:"open begroting KNSF-terrein"

Geachte fractievoorzitters,

In uw brief van 24 augustus heeft u aangegeven de verstrekte informatie over de "open begroting" van het KNSF-terrein volstrekt onvoldoende te vinden om als raad over dit onderwerp tot besluitvorming te kunnen komen. U geeft aan niet in deze situatie te willen berusten en juridisch advies te willen hebben over de vraag hoe u als raad - ondermeer op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) en de intentieverklaring - de benodigde informatie kunt verkrijgen en zonodig de verkrijging juridisch kunt afdwingen.

Na uitvoerig overleg over uw vragen en ingewonnen juridisch advies delen wij u het volgende mee.

Zoals al eerder aan de fractievoorzitters is meegedeeld, heeft de KNSF ons bij brief van 19 augustus geschreven, dat naar haar mening de "open begroting" geheel, dan wel op onderdelen dient te worden aangemerkt als "bedrijfsgegevens die vertrouweiijk zijn meegedeeld" als bedoeld in artikel 10 lid 1 sub c van de WOB, dan wel voorzover vaststaat, dat gegevens niet zijn aan te merken als vertrouwelijke bedrijfsgegevens, openbaarmaking van deze gegevens een onevenredige bevoordeling van derden als bedoeld in artikel 10, lid 2 sub g van de WOB tot gevolg heeft. Daarnaast constateert de KNSF, dat de "open begroting" eveneens - niet openbare - interne beleidsafwegingen bevat.

In de brief aan de fractievoorzitters hebben wij aangegeven het standpunt van de KNSF voor wat betreft het vertrouwelijke karakter van de bedrijfsgegevens te onderschrijven. Na ingewonnen juridisch advies en bestudering van jurisprudentie daaromtrent is ons standpunt niet gewijzigd. Het openbaar worden van informatie uit de "open begroting" en/of andere stukken kan grote (financiële} gevolgen voor de KNSF hebben. Bovendien kan dit niet te overziene risico’s in de vorm van bijvoorbeeld schadeclaims voor deze gemeente met zich met zich meebrengen. U moet hierbij bijvoorbeeld denken aan kostenramingen, waarmee aannemers - indien deze ramingen openbaar worden - hun voordeel kunnen doen.
Om die reden is in de tussen Rijk, provincie en gemeente gestoten intentieovereenkomst met de KNSF onder andere ook de volgende bepaling opgenomen:
" 5.2. De door KNSF verstrekte informatie die in deze intentieverklaring is verwerkt, aismede de reeds door KNSF verstrekte en nog te verstrekken (mondelinge) informatie, zijn door de KNSF als bedrijfsgegevens vertrouwelijk verstrekt".

Blijft de vraag of de leden van uw raad en van de commissies recht hebben op inzage in de "open begroting" en de second-opinion van Oranjewoud, teneinde een afgewogen oordeel over onze voorsteilen aan uw raad te kunnen maken. Wederom na ingewonnen juridisch advies menen wij deze vraag bevestigend te moeten beantwoorden, met name omdat de Gemeentewet voldoende waarborgen biedt ten aanzien van het opleggen van geheimhouding enz. Wij gaan echter niet zover, dat de stukken aan u in kopie worden verstrekt. Het is in deze gemeente - maar ook in andere gemeenten - gebruikelijk, dat vertrouwelijke stukken op één centrale plaats voor raads- en commissieleden ter inzage liggen en dat van deze stukken geen kopieen mogen worden gemaakt. Wij achten de risico’s te groot en kunnen de gevolgen niet overzien indien wij van deze gebruikelijke handelwijze afstappen.

Het voorgaande betekent concreet, dat u onder oplegging van geheimhouding de "open begroting" en de second-opinion van Oranjewoud bij de gemeentesecretaris kunt inzien, maar dat u van deze stukken geen kopieën mag maken. De geheimhouding wordt opgelegd op basis van artikel 25, lid 2 van de Gemeentewet voorzover het de leden van uw raad betreft en op basis van artikel 86, lid 2, voorzover het de commissieleden betreft.
In de eerstkomende raadsvergadering zullen wij uw raad voorstellen deze geheimhouding te bekrachtigen. (vet-cursief redactie Muideninfo)

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders,
G. Aalten, C.J. Leupen
secretaris loco-burgemeester



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: