terug naar het alles over het knsf-terrein
14-mei-2004

Dreigbrief en Enquete onderwerpen op Raadsvergadering

"Als een donderslag bij heldere hemel" zo noemde Anna Waanders de dreigbrief van Gedeputeerde Staten waarin de provincie dreigt de samenwerking op te zeggen als Muiden niet onverwijld uitvoert wat zij wensen: 4500 woningen in het 'zoekgebied'. En anders komt er een 'aanwijzing'.
Faciliteren van een enquete zoals voorgesteld door de klankbordgroep is voor de meeste raadsleden bespreekbaar, mits de enquete 'objectief' en 'opportuun' is.


een verslagje

Burg Smith verlaat Muiden in 2005

Aan het begin van de raadsvergadering kondigde burgemeester Harry Smith aan dat hij per 1 maart 2005 Muiden wil verlaten. De burgemeester (62) wil gebruik maken van een regeling om vervroegd met pensioen te gaan. Smith is dan 14 jaar burgemeester van Muiden geweest. Vorig jaar werd hij nog herbenoemd

de insprekers

Aan het begin van iedere raadsvergadering kunnen burgers nog even hun ei kwijt over de zaken die geagendeerd staan. Er waren slechts drie burgers die van het spreekrecht gebruik maakten, die dus ieder de volle vijf minuten kregen:

Siem Rozendaal kwam eerst aan het woord. Hij bleek zijn standpunt over de KNSF-plannen niet gewijzigd te hebben, en was op z'n zachtst gezegd uiterst kritisch. Nu ook t.a.v. de sloopplannen, zogenaamd vanwege de veiligheid: ingewijden weten dat schoonmaken met een hogedrukspuit genoeg is om die veiligheid te waarborgen.

Vaste inspreker Bovenlander wees de raad erop hoe het college de opdrachten van de raad negeert: "Uw voorzitter zegde namens B&W in eerste instantie alleen toe 'de motie naar het gemeentehuis 'mee te zullen nemen''. Hij kon niet uit z'n mond krijgen dat hij de motie zou uitvoeren, en zie: uw motie wordt dan ook niet uitgevoerd.
Uw opdracht was immers "Op korte termijn een klankbordgroep uit de bevolking in te stellen, die met het oog op een visie op gemeente Muiden 2030 inbreng zal leveren op het opstellen van de structuurvisie". De opdracht was niet zoals de klankbordgroep-informatie luidt: "adviezen uit te brengen over de inrichting van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein".
Naar verluidt werd op de bijeenkomst van de klankbordgroep te verstaan gegeven dat het er eigenlijk alleen maar om gaat wáár die 4500 woningen komen, en niet óf ze er komen.
Kenmerkend is de opmerking in de "besluitenlijst" dat het "kernteam" beslist of de "adviezen al dan niet verwerkt worden".
Dit kernteam bestaat nota bene uit dezelfde mensen die de plannen smeden voor deze 4500 woningen. "

De niet minder vaste inspreker Jacob Veenhuysen overhandigde de raad een foto van het voorland van Muiden: het verwoeste landschap van het KNSF-terrein in Ouderkerk aan de Amstel, waar volgens Jacob de KNSF eerder huishield.

De Dreigbrief van de Provincie

Juist nu, perfect getimed voor de raadsvergadering, ontving B en W deze brief. Kort gezegd komt deze erop neer dat wanneer Muiden niet spoorslags meewerkt aan het bouwen van 4500 woningen in het 'zoekgebied' de provincie ze er toe zal dwingen. Een statenlid liet muideninfo weten dat in dat geval gedeputeerde Meijdam wél het één en ander uit te leggen zou hebben. Immers, tot nog toe liet Meijdam weten dat wat hem betreft de gemeenten aan zet waren. En met het maken van de 'structuurvisie' werkte Muiden toch loyaal mee, vonden veel raadsleden.

Anna Waanders (VIB) vroeg zich af wat juist nu tot deze brief geleid zou hebben. Immers, "getuige hun brief van 12 maart waren ze nog reuze blij met ons". Flip de Groot (D66) vroeg zich dat ook af, en vond het proces dat in gang gezet was noodzakelijk voor het creëren van draagvlak voor de uiteindelijke oplossing. Jan Hylkema noemde de brief chantage en begreep niet waarom er een taakstelling zou zijn voor 4500 woningen voor het KNSF-terrein en Bloemendalerpolder (en Weesp): "de taakstelling is 180.000 woningen voor Noord-Holland en de wens van de provincie om er hier 4500 te bouwen." "Als we kunnen aantonen dat dit gebied dat kan hebben, gaat dat gewoon door" reageerde wethouder Leupen flink.

Henk Bökenkamp zag in een reactie op Hylkema de brief als een legitieme aankondiging van wettelijke maatregelen om een door de provincie gewenst resultaat te bereiken. Dat verbaasde vele aanwezigen: was tot voor kort de VVD niet de kampioen van de kleinschaligheid?

Meijdam

Muideninfo vindt deze actie van gedeputeerde Meijdam op z'n minst opmerkelijk. In een reactie op een voorstel voor het KNSF-terrein mailde deze eerder aan uw redactie: "Allereerst wil ik opmerken dat ik het zeer waardeer dat inwoners van Muiden zich inspannen om na te denken over de toekomstige inrichting van hun woonomgeving." en later: "De raad van de gemeente Muiden is aan zet om te bepalen wat zij een goede ontwikkeling vindt voor Muiden. Ik ben van oordeel dat ik daar nu eerst ruimte aan moet bieden". Die ruimte is nu zeker op. We hebben hem gevraagd hoe dat komt. Provinciale Staten zullen daar ook wel nieuwsgierig naar zijn. Overigens moet zo'n art. 37 procedure waarvan sprake is ook nog eens langs diezelfde statenleden, en zelfs onze gemeenteraad (lid 4 ev., art 37 wet RO) en het ziet er niet naar uit dat er daar voldoende steun zal zijn.
Download hier de volledige tekst van de wet op de ruimtelijke ordening in pdf-format

8-juni-2004:

Inmiddels heeft de heer Meijdam gereageerd. Hij schrijft:
"Bedankt voor uw mail van zaterdag 15 mei jl. U vraagt mij wat de aanleiding van de brief is die het college van gedeputeerde staten op 13 mei jl. heeft gestuurd aan de gemeenten Muiden en Weesp.
Het college van gedeputeerde staten is van mening dat het onverstandig is om onduidelijkheid te laten bestaan over de opgave, gezien het intensieve proces dat nog doorlopen moet worden in de komende periode."

Wat hij daarmee bedoelt maakte de heer Meijdam duidelijk op de gemeenschappelijke vergadering van de raden van Weesp en Muiden op 25 mei jl. "4500 woningen en minder niet - dit land gaat kapot aan bestuurders die bij hun burgers de illusie wekken dat er nog van alles bespreekbaar is. Die illusie haal ik hier van tafel." Jan Hylkema, fractievoorzitter van de PvdA in de Muider gemeenteraad noemde in deze vergadering de houding van GS nogmaals chantage.
De PvdA fractie informeerde ook de minister van VROM.
En Jacob Veenhuysen schreef de Commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Holland(pdf-file: 23 kb)

Sloopvergunning

Wethouder Leupen verzekerde dat de aanvraag voor de sloopvergunning zorgvuldig bekeken gaat worden, inderdaad, door een adviesbureau. Op de mogelijkheid de veiligheid te waarborgen door alleen maar schoon te maken - wat toch moet gebeuren - ging hij niet in.

Enquete

Over de wenselijkheid van een enquete, georganiseerd door de klankbordgroep, en gefaciliteerd door de gemeente verschilden een raadsmeerderheid en het college van mening. "De klankbordgroep behoort geen opinierend onderzoek te verrichten, en mag alleen 'reflecterend' optreden", sprak Leupen, en: "De klankbordgroep mag alleen adviseren over de aangedragen alternatieven. Een enquete past daar helemaal niet in".
De meeste raadsleden dachten echter dat een objectieve en wetenschappelijk verantwoorde enquete weldegelijk nuttig kan zijn. Anna Waanders wilde de enquete breder trekken dan alleen de ontwikkeling van het KNSF terrein en Bloemendalerpolder: ook zaken als bereikbaarheid zouden aan de orde moeten komen. Gea Heijnen (CDA) en Henk Bökenkamp (VVD) zagen niets in een enquete. Flip de Groot (D66) en Jan Hylkema(PvdA) wél: mits opportuun en objectief.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: