terug naar het overzicht
10-juli-2004

Wethouders leggen verantwoording af, Raad verwerpt startdocument

Op de raadsvergadering van 9 juli 2004 werd het startdocument door alle partijen verworpen. Na de commissievergadering van 24-juni-2004, de intimidatie van de zijde van de KNSF, en de steun vanuit het parlement voor een open polder, was dat natuurlijk voor de hand liggend. Maar je weet nooit. Toch was de druk bezochte vergadering de moeite waard, want de afgetreden wethouders deden enige interessante onthullingen. Zo had Hans van der Steen spijt. En liet Dick Schulp weten zin te hebben zich te verhangen. De enige wethouder die zijn waardigheid wist te behouden was Cees Leupen. Die liet weten de eer aan zich zelf te willen houden, toen bleek dat de hele raad hem zou doen aftreden. Er waren verscheidene insprekers die ook nu weer zinvolle bijdragen leverden waar de raad ook nu weer nauwelijks op inging.
Inhoud: De insprekers, Wethouders leggen verantwoording af, De behandeling van het Startdocument

De insprekers

Vanuit de klankbordgroep maakten Paul Dinant en Jan Bovenlander gebruik van het spreekrecht. Op persoonlijke titel voerden Roy Hesterman, Jacob Veenhoven, Guus Kroon en Marjan Hooman het woord.

Paul lichtte het 'alternatieve startdocument' dat de klankbordgroep de raad aanbood, nog eens toe. Zijn betoog kwam in grote lijnen overeen met wat hij al eerder had laten weten.
Ook Jan Bovenlander voerde het woord namens de Klankbordgroep. Hij leverde kritiek betreffende de procedure rond de sloopvergunning (de klankbordgroep zal bezwaar aantekenen), had geen goed woord over voor de recente brief van KNSF-vastgoed, die de Klankbordgroep al misleidend en intimiderend beschouwt, en gaf de visie van een deskundige over de aard en ernst van de op het terrein aanwezige verontreinigingen, die volgens deze deskundige als minimaal kunnen worden beschouwd. Tenslotte raadde de Klankbordgroep de Raad aan het startdocument te verwerpen, temeer daar waarschijnlijk het Parlement in oktober toch zal besluiten dat het 'zoekgebied' een groene verbinding tussen het 'groene hart' en het IJmeer moet blijven. De volledige inbreng namens de klankbordgroep leest u
hier.

Roy Hesterman is ook klankbordgroeplid, namens de St. Behoud Vesting Muiden. Hij stelde een drietal korte vragen aan de Raad, waarop hij uiteraard antwoord verwachtte: Op de tweede vraag wist het publiek wel antwoord. 'Geen hart voor Muiden' werd er gemompeld. Het volledige betoog van Roy vindt u hier. Roy kreeg geen antwoord van de Raad.

Ook Guus Kroon en Marjan Hooman zeiden zinnige dingen. Guus vertelt in zijn eigen rubriek 'de digitale Sluiz' wat hij ter berde bracht.

Wethouders leggen verantwoording af.

Het 'Pièce de Résistance' van de avond werd de verantwoording die de wethouders over hun aftreden aflegden. Enige citaten: Anna Waanders had daar een beslist antwoord op: Nee, meneer van der Steen, we willen u beslist niet terug. Ook zijn eigen partij, D66, bevond de wethouder te licht. De andere fractie's onthielden zich beleefd van een rechtstreekse beantwoording van de vraag, maar uit alles werd duidelijk dat Hans van der Steen ook daar onvoldoende vertrouwen geniet.
Anna Waanders wilde nog weten hoever de formatie gevorderd was. Dirk-Jan Methorst, formateur, wilde daar geen antwoord op geven. Daarop liet Henk Bökenkamp weten voor meer openheid én deskundigheid te zijn. Later bereed hij dit laatste stokpaardje door te pleiten voor een deskundig onderhandelaar die het college zou moeten bijstaan.

De behandeling van het Startdocument

PvdA (Jan Hylkema) legde de brief van KNSF-vastgoed naast zich neer: "Deze bevat pertinente onwaarheden". Hij kondigde een eigen écht open begroting aan. Daaruit zou blijken dat ca. 500 woningen voor het KNSF-terrein kostendekkend zijn. Deze hoeven natuurlijk niet in het KNSF-bos. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Milieufederatie beschouwen het terrein in ecologisch opzicht als 'een parel'. De sloopvergunning is ten onrechte verleend, en kon eenvoudig geweigerd worden. Alles zal in het werk gesteld moet worden om de werkzaamheden op te schorten, om de unieke flora en fauna te redden. Voordat er van sloop sprake kan zijn moeten daartoe maatregelen worden getroffen. Uiteraard betekent dit alles dat de PvdA het startdocument verwerpt.
In tweede termijn bleek Jan Hylkema ook het startdocument van de Klankbordgroep niet te kunnen accepteren, omdat dit document zou uitgaan van 4500 woningen. Dat is echter een misverstand. De klankbordgroep liet hem weten dat zij de beslissing van Weesp om accoord te gaan met 600 woningen binnen-stedelijk en 1000 woningen in hun deel van de Bloemendalerpolder, nabij het station, respecteren.
Voor Muiden volgt de Klankbordgroep de enqueteuitslag en stelt als mogelijke uitwerking 100 woningen binnen-stedelijk voor, en 200 woningen als uitbreiding van de wijk Noord West, rond of op de sportvelden. Alléén als dat niet voldoende blijkt, kunnen in dat gebied, op lange termijn, er nog wat (maximaal 365) woningen bij.
Als het dan tóch, tégen alle verwachting in, nodig blijkt dat er 4500 woningen in het zoekgebied komen, en alleen dan, kan de aanvulling tot 4500 woningen het best in de Gemeenschapspolder komen. De klankbordgroep beschouwt dit als een doem-scenario.
Anna Waanders (VIB) deelde de kritiek van de PvdA, en keurde zowel het Startdocument als het verlenen van de sloopvergunning af.
Dirk-Jan Methorst (CDA) was weliswaar tegen dit startdocument wanneer dit onvoorwaardelijk zou worden aangenomen, maar maakte ook van de gelegenheid gebruik zich te beklagen over 'dat er alleen maar naar tegenstanders geluisterd wordt, en voorstanders verdacht gemaakt worden'. Als onze formateur deze bewering hard gemaakt heeft, dan is dat uw redactie ontgaan.
Flip de Groot (D66) wenste vast te houden aan het raadsbesluit van 18 december 2003, en verwierp het Startdocument dientengevolge.
Henk Bökenkamp (VVD) wenste wél gebruik te maken van deze gelegenheid om het 'voorzieningen niveau op te krikken' maar vond het startdocument wel 'een beetje veel van het goede'.

Er volgde nog een motie, waarin drie verschillende varianten, afwijkende van het startdocument, gepresenteerd werden. Ook hier weer bleek dat de Raad ten onrechte veronderstelde dat de Klankbordgroep 4500 woningen acceptabel vindt. De motie zullen we publiceren zodra hij aan ons beschikbaar is gesteld.
Bij deze ( 6 december 2004)

Eenvoudig het startdocument afwijzen, op grond van het raadsbesluit van 18 december 2003, en aankondigen later een doordacht alternatief te presenteren kwam kennelijk niet op bij de meerderheid van onze raadsleden.


Lees ook het artikel in de Gooi-en Eemlander: Muiden zegt nog geen ja tegen bouw
terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: