'Voorbeeld project' verzwakt positie Muiden

Aan de vooravond van de raadsvergadering van 19 februari 2004 maken Muiders zich zorgen over het al te lichtvaardig accepteren van geschenken van de Rijks- en Provinciale overheid

Het lijkt aardig dat de Provincie het KNSF/Bpolder-project voordraagt als 'voorbeeldproject'. Ook lijkt het aardig als 't Rijk zou ingaan op 't verzoek de granaten op het terrein op te ruimen, en de Provincie subsidie zou verlenen op het schoonmaken van het terrein. Maar zij zullen een tegenprestatie verwachten. En zo wordt de onderhandelingspositie van Muiden nóg verder verzwakt mocht de raad willen kiezen voor een kleinschaliger project dan dat wat voorlag.
Het eindresultaat zou best weleens kunnen zijn dat de oorspronkelijke plannen gewoon doorgaan, maar dat de KNSF niet hoeft te betalen voor het ruimen van de achtergebleven munitie, en subsidie krijgt op het opruimen van de vervuiling. KNSF-vastgoed is schaterlachende derde en vergroot zijn winst met de kosten die hiervoor in de geheime begroting waren opgenomen. De huizen worden immers tóch door de projectontwikkelaar tegen marktwaarde verkocht. Of, Cees, ga je nu een aanzienlijk deel 'sociale woningen' bouwen?
(Overigens pleit ik hier niet voor het één of het ander, maar wens wél uitdrukkelijk dat Muiden zo veel mogelijk de handen vrijhoudt tijdens het lopende proces.)
JB De provincie Noord-Holland heeft het project Bloemendalerpolder/KNSF-terrein bij het Ministerie van VROM voorgedragen als voorbeeldproject voor ontwikkelingsplanologie in Noord-Holland. Dit biedt in principe gunstige perspectieven voor Muiden. Toch begeeft de gemeenteraad zich in de gevarenzone als er vanavond in de raadsvergadering voetstoots akkoord wordt gegaan met deze voordracht. Hierin wordt namelijk een aantal van 4500 woningen genoemd, terwijl de raad eerder via een motie heeft laten weten niet gebonden te willen zijn aan een aantal, maar de structuurvisie voor dit gebied te willen afwachten. Akkoord gaan zonder voorbehoud wat het genoemde aantal woningen betreft, is dan ook niet alleen inconsequent, het betekent tevens dat men zeer waarschijnlijk geen been heeft om op te staan wanneer hierdoor het door de overgrote meerderheid van de bevolking gewenste behoud van kleinschaligheid bedreigd wordt.

Vanavond komt in de gemeenteraad ook de samenstelling ter sprake van de klankbordgroep uit de bevolking, waaruit adviezen verwacht worden over de toekomst van Muiden en de structuurvisie Bloemendalerpolder/KNSF-terrein. De actiegroep de Nee-meermin die een uitnodiging ontving om deel uit te maken van deze klankbordgroep, heeft te kennen gegeven de uitnodiging niet te aanvaarden. De Nee-meermin wil de schijn vermijden dat zij meewerkt aan een plan, dat gezien de gestelde randvoorwaarden niet voldoet aan hetgeen via diverse moties door de gemeenteraad is aangenomen.
OH
sluit venster