terug naar het overzicht

De Muider Compagnie

19 april 2008

Winderige relatiedag

Op vrijdag 18 april hield rederij 'de Muider Compagnie' een 'relatiedag' voor haar huidige en toekomstige relaties. Daarvoor waren twee schepen van de vloot ingezet: de 'Rederijker' en de 'Egelantier'. Na een tocht naar Pampus zouden we terug varen naar de thuishaven waar een gastronomisch onthaal op het programma stond.

Het was vooral winderig, en het programma werd dan ook grotendeels bepaald door de krachtige noordoosten wind. Na een schipperbitter moesten we een keuze maken tussen de 'Egelantier' en de 'Rederijker'. Op uitnodiging van gastvrouw en sales manager Joke scheepten we in op de grootste van de twee: de 'Rederijker'. De gastvrouw die ons zou ontvangen op het forteiland Pampus, Maartje, scheepte zich in op de 'Egelantier'. Pampus is zojuist gerestaureerd, en een bezoek meer dan waard. Op Pampus zouden de gasten desgewenst van schip wisselen maar dat liep anders.

Even buiten de haven werden de gasten geronseld om de zeilen te hijsen. Dat was zwaar werk, waarvoor een twee ploegen van ieder zo'n drie man nodig waren. De twee ploegen hezen, in eendrachtige harmonie, en onder bekwame leiding van de scheepsmaten, de gaffel: dat houtje aan de bovenkant van het grootzeil. Toen dat zeil gehesen was verlegden we nauwelijks onze koers: in de straffe en krachtige noordoosten wind voeren wij een bijzonder scherpe koers. Om zo scherp te kunnen varen had schipper Janto de motor bijgezet. Nadat de zeilen weer gestreken waren kwamen wij bij Pampus aan en verrichtte schipper Janto een tweetal pogingen om tegen die straffe wind in langszij aan de kade af te meren. Dat mislukte, en intussen was de 'Egelantier' aangekomen op Pampus. Deze was afgemeerd door achteruit tegen de wind in te varen. Schipper Janto wilde dat trucje ook uit halen, en daarna langszij de 'Egelantier' afmeren. Reder Menno Hoekstra vreesde echter voor zijn keurig gelakte schepen, en zond de schipper heen. Kortom, het bezoek aan Pampus viel in het water.

In de haven wachtten er 'happen en dranken': een buffet met koude hapjes en een barbecue aan de kade, in de kajuit van de 'Egelantier' warme spijzen, en in de kajuit van de 'Rederijker' pasta's en quiches: een heerlijke representatie van wat u te wachten staat mocht u bij deze rederij boeken. In zijn toespraak bedankte reder Hoekstra iedereen voor zijn of haar aanwezigheid, en verontschuldigde hij zich voor de mislukking van het afmeren bij Pampus: 'het gaat 9,99 van de 10 keren wl goed' zei hij. Daarmee bent u er de komende jaren van verzekerd dat een landing op Pampus succes zal hebben, mocht dit in het programma opgenomen zijn. Overigens was het de bedoeling dat de VOC-replica de 'Utrecht' aanwezig zou zijn, maar door het slechte weer van de laatste tijd was dat niet gelukt.
Meer op www.muidercompagnie.nl


U ziet hoe scherp aan de wind we varen

Schipper Janto

De 'Egelantier' legt wl aan op Pampus

Janto probeert het voorbeeld van de 'Egelantier' te volgen en achteruit aan te leggen

Op de terugweg is het voor de wind goed toeven aan boord

Menno bedankt ons allen, en geeft een woordje uitleg

De kajuit van de 'Egelantier'

De kajuit van de 'Rederijker'terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: