terug naar het overzicht

Nieuwjaarstoespraak van de Burgemeester
heeft persoonlijk karakter


In plaats van te memoreren welke prestaties het gemeentelijk apparaat in 2001 geleverd had, en de plannen voor dit jaar te presenteren meende de heer Smith een persoonlijk getinte filosofische toespraak te moeten houden over de verwording van normen en waarden, waarbij hij zich aansloot bij de woorden van onze Koningin. Hier volgt - met excuses vooraf als ik het niet allemaal zo goed onthouden heb - een korte samenvatting van zijn speech.



"Vrijheid van meningsuiting" heet dat, aldus de Burgemeester. "Insinuaties, onwaarheden, schofferen lijken de huidige omgangsregels, de moraal is zoek: informeer u maar eens op Internet".

Mensen blijven elkaar kwetsen en kleineren op de elektronische snelweg

Na een welkomstwoord, en complimenten voor de muziek, memoreerde de Burgemeester de rampen in de Verenigde Staten, Volendam en Enschede.
Hij vergeleek deze momenten met een nieuwjaarsbijeenkomst of een verjaardag, waarbij men elkaar huichelend het allerbeste wenst, en vroeg zich af welk spel we nu eigenlijk spelen. "Dat raadt je de koekoek, je gaat toch niet naar zo'n feestje om elkaar te verwensen!", sprak de Burgemeester, en constateerde dat het voor het overige heel gewoon is om iemand achter zijn rug om te belasteren.
"Vrijheid van meningsuiting" heet dat, aldus de Burgemeester. "Insinuaties, onwaarheden, schofferen lijken de huidige omgangsregels, de moraal is zoek: informeer u maar eens op Internet".
Ironisch vermeldde de Burgemeester dat we wat dat betreft er wel "op vooruitgegaan zijn", maar dat daar toch wel "journalistieke bekwaamheden" als "ingetogenheid" en "respect" centraal horen te staan. Anders is het puur amateurisme.

Het gaat niet goed

"Als ik hoor hoe er over u en mij gesproken en geschreven wordt concludeer ik dat het niet goed gaat. Burgemeesters, en andere overheidsdienaren zijn hardwerkende mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die beter verdienen". De Koningin citerend: "Bij het aanzetten tot onverdraagzaamheid houdt de verdraagzaamheid op" (o.i.d) en "respect vereist het eigen gelijk niet voorop te stellen".
Tenslotte anticipeerde de Burgemeester mogelijk op een voor de hand liggende reactie op deze speech: "Men zou zeggen dat hij beter en korter had gekund, maar met deze reactie starten we het nieuwe jaar dan toch weer met verwijten."

Daarna riep de Burgemeester ons op om op 6 maart vooral te gaan stemmen, en hoopte dat de gekozenen rekening gaan houden met zijn zojuist uitgesproken woorden. "Burgers houden niet van machtsspelletjes".

Aansluitend presenteerde de Burgemeester enige statistische gegevens, die u hier aantreft.

Het gaat wel goed

Dat het ook wel anders kan bleek toen Harry Smith namens de Muider gemeenschap aan Hans Kliphuis een cheque van 4545 Euro (10.000 gulden) overhandigde ten bate van de VOMM. Nu was er wél applaus.



terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: