terug naar het overzicht
maart-2007

Nieuwe Vergaderstructuur Gemeente

Bij het gemeentebestuur bestaat er onvrede over het resultaat van de commissievergaderingen. Het gemeentebestuur het vergaderen van "de politiek" voor de inwoners interessanter te maken en die inwoner op een goede wijze te betrekken in het besluitvormingsproces. De voorgestelde wijzigingen van de structuur van commissie en raadsvergaderingen zijn bedoeld om dit te bewerkstellingen.



Duidelijke definitie functie Commissie en Raadsvergadering

In Muiden is intensief met deze materie gestoeid. Met name de werkgroep De Ommekeer is met dit onderwerp aan de gang geweest en heeft plannen gepresenteerd die in de raad en commissie aan de orde zijn geweest. Maar op de een of andere wijze wil het niet lukken om met elkaar te komen tot een effectieve en constructieve manier van vergaderen.
In werkgroepverband is met vertegenwoordigers van alle politieke partijen gediscussieerd over een mogelijk nieuwe structuur. Daar is als belangrijkste doelstelling uit naar voren gekomen dat het echte politieke debat daar gevoerd waar het thuis hoort, namelijk in de gemeenteraad. De commissievergaderingen moeten dienen tot beeldvorming, door middel van gesprekken met burgers, portefeuillehouder, ambtenaar of externe deskundige. Deze geven informatie over een onderwerp; geeft een visie en een waardering. Een debat vindt niet plaats.

De nieuwe Commissievergaderingen : Beeldvorming

Maximaal twee avonden in de maand worden gewijd aan deze ''beeldvorming''. De bedoeling van de beeldvormende gesprekken is tweeledig: het verzamelen van informatie voor de raadsleden, die uiteindelijk in hun functie de plicht hebben met elkaar de beslissingen te nemen, en het bieden van ruimte voor inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven om hun informatie (meningen en ideeën) te geven. Er op die avonden geen ruimte voor een politiek debat, wel voor een open en informatief gesprek, teneinde rond belangrijke thema's voor raadsleden een volledige beeld te verkrijgen. Het is vooral een inventariserende ronde van meningen, ideeën, voor- en nadelen of argumenten pro en contra.

Aan het eind van de bespreking wordt vastgesteld of de raadsleden in voldoende mate een beeld hebben kunnen krijgen om over te gaan tot de meningsvormende ronde in de raad. Als er nog nadere informatie nodig is kan het onderwerp opnieuw op een nader te bepalen tijdstip voor de beeldvorming geagendeerd worden. Als er wel voldoende beeld is opgebouwd volgt de volgende fase: het meningsvormende deel van een raadsvergadering.

Het beeldvormende gesprek zou niet de enige plaats is voor raadsleden om met inwoners van gedachten te wisselen en informatie te vergaren in de rol van volksvertegenwoordiger. Op fractieniveau zou aan die rol wellicht ook meer aandacht kunnen worden besteed.

De avonden beginnen om 20.00 uur en per onderwerp wordt in principe maximaal één uur uitgetrokken. Van 21.00 tot 21.15 uur wordt gepauzeerd en het tweede gesprek duurt uiterlijk tot 22.15 uur.

Omdat de beeldvormende gesprekken specifiek aan één onderwerp en/of thema verbonden zullen zijn zal er op die avonden – in tegenstelling tot de huidige commissievergaderingen – geen ruimte meer zijn voor de rondvraag en de voortgangspunten over verschillende onderwerpen. Die vindt nu plaats in de Raadsvergadering.

Debat in de Raadsvergadering

Op basis daarvan kan dan in een politiek debat in de raadsvergadering tot een gewogen oordeel worden gekomen. Tijdens het eerste deel van een raadsvergadering debatteren de fracties voornamelijk met elkaar over die onderwerpen, waarover politieke meningsverschillen zijn. De fracties laten hun standpunten horen, trachten elkaar te overtuigen en zoeken naar steun voor eventuele pogingen voorstellen te amenderen.
Het spreekrecht burgers wordt in de raad gehandhaafd op de wijze zoals we dat nu ook al kennen (gekoppeld aan agendapunten en kort).

Besluitvorming in de Raadsvergadering

De derde fase is de besluitvorming die plaatsvindt na de meningsvormende raadsvergadering. In deze fase vindt geen discussie meer plaats. Er wordt besloten over de zogenaamde hamerpunten en er vinden stemmingen plaats over de voorstellen, over moties en amendementen.
Raadsleden kunnen hierbij desgewenst nog een korte stemverklaring afleggen.
Aan het begin van de vergadering kan geïnventariseerd worden over welke voorstellen de raad geen debat wil of hoeft te voeren. Die punten kunnen dan direct worden doorgeschoven als hamerstukken naar het besluitvormende deel van de raadsvergadering. Na het debat over de overige punten wordt per punt de conclusie getrokken of het door kan naar het besluitvormende deel van die raadsvergadering of dat het bijvoorbeeld moet worden naar een volgende of andere vergadering.

Meer hierover vindt u in dit raadsvoorstel (pdf-67 kb), en de bijlagen op de gemeentelijke website. Het voorstel wordt dinsdag 3 april 2007 in de commissie besproken.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: