terug naar het overzicht
Muiden, 17 september 2003

PERSBERICHT


GroenLinks Weesp is absoluut geen voorstander van de plannen die B & W van Weesp en Muiden gesmeed hebben. Zij zonden ons het volgende persbericht, met hun brief aan de gemeentebesturen en provincie, en uitgebreide toelichting:


GroenLinks wil eerst structuurvisie KNSF en Bloemendalerpolder

De gemeenteraden van Weesp en Muiden kunnen niet instemmen met de afspraken die gedeputeerde Meijdam onlangs met de colleges van Burgemeester en Wethouders van beide gemeenten heeft gemaakt. Eerst moet een structuurvisie voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein worden opgesteld zodat niet alleen de woningbouw, maar ook ecologie, natuur en de open ruimte worden gegarandeerd. Dit heeft de ledenvergadering van GroenLinks Muiden/Weesp dinsdagavond in een verklaring vastgesteld.

'De gemeenteraden en Provinciale Staten moeten geen overhaaste, zwakonderbouwde besluiten nemen', stelt de gemeenteraadsfractie van GroenLinks Weesp in een notitie over de 'deal' tussen Meijdam, Muiden en Weesp. Ook worden grote vraagtekens geplaatst bij de bouw van een nieuwe woonwijk van bijna 2000 woningen ten westen van Muiden. De bebouwing van dat KNSF-terrein ('Kruitburg') wordt donderdagavond besproken door de gemeenteraad van Muiden. Volgende maand bespreekt de raad van Weesp de bebouwing van 1000 woningen in het zuidelijke deel van de Bloemendalerpolder.

In de notitie wijst GroenLinks er op dat er vergevorderde plannen zijn voor verbreding van de A1, inclusief een aquaduct bij Muiden onder de Vecht. In dat geval moet de snelweg enkele honderden meters naar het zuiden worden verlegd, ten koste van de noordkant van de Bloemendalerpolder. Als Weesp bij het NS-station te veel met woningbouw naar het noorden oprukt, moet eerst gegarandeerd zijn dat het resterende deel van de polder en de Vechtoevers een open gebied blijven.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Dick Spel moet de oorspronkelijke provinciale afspraak worden nagekomen om eerst een structuurvisie op te stellen voordat bindende uitspraken over locaties en aantallen woningen worden gedaan. Zolang zo'n ruimtelijke basisstructuur niet is vastgelegd, is er volgens hem geen enkele garantie voor een groene invulling van de rest van de Bloemendalerpolder. Ook vindt GroenLinks dat er eerst garanties moeten komen voor een natuurboulevard langs de IJmeerkust en voor ecologische verbindingen tussen Bloemendalerpolder en IJmeer.

Het nieuwe provinciebestuur (VVD, CDA, GroenLinks, D66) heeft onlangs in het collegeakkoord vastgelegd dat er in Noord-Holland eerst binnenstedelijk gebouwd gaat worden. Om de groene gebieden open te houden, komen nieuwbouwwijken vooralsnog niet in beeld. GroenLinks vindt dat juist met de Vechtstreek uitermate zorgvuldig moet worden omgesprongen. De Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein liggen op het kruispunt van botsende ruimtelijke en ecologische verbindingen en zware infrastructuur.

Uit de vele reacties op de nu voorgestelde plannen blijkt volgens de GroenLinksers dat er geen draagvlak voor is. De afspraken stroken ook niet met het woningbouwbeleid van Weesp en Muiden, dat uitgaat van een geleidelijke groei, vooral voor de eigen woningbehoefte. GroenLinks heeft aan de gemeenteraden van Muiden en Weesp een motie voorgelegd waarin beide colleges van burgemeester en wethouders wordt opgedragen de onderhandelingen met de provincie te heropenen, een structuurvisie te laten opstellen en op basis daarvan pas uitspraken te doen over locaties, aantallen en het tijdpad voor woningbouw in de Vechtstreek.

Brief

JA, MAAR MEERMINDER

AAN:
Het college van Gedeputeerde Staten en de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland en Burgemeesters en Wethouders en de gemeenteraadsleden/commissieleden Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Milieu van Weesp en Muiden


Geachte dames en heren,

Sinds de vaststelling van het streekplan Noord-Holland-Zuid, februari dit jaar, is er nogal het één en ander veranderd, wat een aantal provinciale en gemeentelijke beleidsafspraken opnieuw ter discussie stelt of op z'n minst aan verandering onderhevig maakt.

Zo is dit voorjaar na de provinciale verkiezingen een nieuw college van Gedeputeerde Staten samengesteld, op basis van een beleidsplan van een nieuwe Noord-Hollandse coalitie. Die coalitie heeft nadere afspraken gemaakt over het zo veel mogelijk open houden van de groene gebieden en over het zoveel mogelijk 'binnenstedelijk' bouwen van woningen (en wanneer binnenstedelijk niet meer haalbaar is pas daarna eventueel in uitleggebieden).

Bij de vaststelling van dat streekplan is onder meer de Bloemendalerpolder (inclusief KNSF-terrein) aangewezen als 'zoekgebied', en is afgesproken dat er een 'structuurvisie' voor het gebied zou worden opgesteld. Daar waren het Gewest Gooi en Vechtstreek, Muiden en Weesp al enige tijd mee bezig. In zo'n structuurvisie kan de samenhang worden aangebracht tussen de verschillende 'lagen' in de onderbouwing van het gebied (zie toelichting).

Bovendien heeft het dagelijks bestuur van de gemeente Muiden dit voorjaar met het Rijk, de kruitfabriek en KNSF-vastgoed afspraken gemaakt over een mogelijk vervroegde sluiting van de kruitfabriek, inclusief plannen voor herontwikkeling die veel verder gaan dan eerdere plannen.

Daarnaast heeft een aantal (regionale) overheden en organisaties begin september plannen gepresenteerd voor verbetering van de wegverbinding tussen Almere en Amsterdam/Schiphol ('De Uitweg'), waarin wordt uitgegaan van de aanleg van een aquaduct onder de Vecht bij Muiden en een verschuiving van de A1 (3x4 rijstroken) in zuidelijke richting, alsmede een by-pass van A1 naar A9 in de Gemeenschapspolder. Overigens zou dat ook kunnen leiden tot het ontstaan van een nieuwe bouwlocatie aan de noordelijke zijde van een mogelijk opgeschoven A1 (zie varianten Craag studie).

Ook heeft een aantal maatschappelijke instellingen onlangs een rapport gepresenteerd waarin wordt benadrukt dat het aantal te realiseren woningen in Noord-Holland tot 2030 niet 190.000 maar 150.000 bedraagt, en dat toe nu toe in de Noordvleugeldiscussies van een fors hogere taakstelling wordt uitgegaan.

De dagelijks besturen van Noord-Holland, Weesp en Muiden hebben recentelijk afspraken gemaakt over het realiseren van minimaal 4.300 woningen op het KNSF terrein, in de Bloemendalerpolder en in Aetsveld. In het streekplan Noord-Holland Zuid wordt gesproken over het zoeken naar 5.000 woningen in de Bloemendalerpolder en op het KNSF terrein.
De besturen hebben met deze afspraken een uitspraak gedaan over de omvang van het groen in de Bloemendalerpolder en Gemeenschapspolder: 350 ha. De ruimtelijke 'claims' zijn echter nu reeds hoger dan het totale oppervlakte van beide polders.

Een aantal van bovengenoemde recente ontwikkelingen heeft binnenkort de goedkleuring/ instemming nodig van Provinciale Staten en van de gemeenteraden van Muiden en Weesp.
Wij, de gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Weesp en de afdeling Muiden/Weesp, vinden dat geen overhaaste, zwak-onderbouwde besluiten moeten worden genomen, en (zie bijgaande concept-motie) komen tot de conclusie dat op een aantal onderdelen de onderhandelingen moeten worden heropend c.q voortgezet.
Volgens ons zijn heronderhandelingen nodig om te komen tot een beter (aanvaardbaar) resultaat op verschillende onderdelen. Die geven wij u hierbij slechts in een enkel trefwoord aan:

- de raad en de bevolking van Muiden heeft overgrote bedenkingen tegen het feit dat niet de eigenaar van de vervuilde KNSF-grond voor het opruimen van de bodemvervuiling betaalt, maar dat die kosten worden afgewenteld op de gemeenschap.
- In Muiden (1850 woningen) bestaat absoluut geen draagvlak om het stadje uit te breiden met 2000 woningen (meer dan verdubbeling).
- In Muiden wordt ook al jarenlang gesproken over andere mogelijkheden voor (kleinere) bouwlocaties.
- De Bloemendalerpolder en KNSF waren aangewezen als 'zoekgebied' voor 5000 woningen. Als bij het zoeken blijkt dat dit niet haalbaar is, moeten aantallen worden bijgesteld, zeker in het licht van het nieuwe provinciale regeerakkoord.
- In Weesp bestaan nog steeds mogelijkheden voor binnenstedelijke bebouwing die in het streekplan als PM staan vermeld.
- Eerdere plannen voor het 'volbouwen' van de Bloemendalerpolder waren altijd zeer omstreden, terwijl nu alsnog het gevaar dreigt dat Muiden, de A1 en de 500 woningen op 'landgoederen' naar het zuiden afzakken, en de zogeheten 'afronding'van de Weesper bebouwing achter het NS-station naar het noorden oprukt.
- De dagelijks besturen van Muiden en Weesp geven nogal verschillende uitleg en betekenis aan de mogelijke aanleg (en de locaties!) van '500 landgoederen' in de Bloemendalerpolder.
- Er bestaat nog geen enkele garantie voor 'de groene inrichting' van het overblijvende deel van de Bloemendalerpolder.
- Er is nog steeds geen structuurvisie, waardoor de samenhang tussen verkeer, blauw, groen en rood geheel ontbreekt, en er geen enkele garantie over een eventuele haalbaarheid of wenselijkheid is over onderdelen ervan.
- Provinciale Staten hebben in een amendement op het streekplan uitgesproken dat Aetsveld geen bouwlocatie is.
- Te verwachten valt dat na deze streekplanperiode de regio definitief 'op slot' gaat. Daarom moet een woningbouwtaakstelling voor andere regio's kritisch worden afgewogen.
- Weesp gaat uit van een zeer geleidelijke groei van 200 woningen tot 2006 en in de daaropvolgende vier jaar 300 woningen.

Op grond van bovenstaande komen wij, de gemeenteraadsleden en de afdeling van GroenLinks Muiden/Weesp tot de conclusie dat Provinciale Staten en de gemeenteraden van Muiden en Weesp vooralsnog niet moeten overgaan tot instemming met de 'Meijdam-Weesp-Muiden-deal', en de 'Muiden-Rijk-KNSF-deal), maar dat partijen en belanghebbenden eerst dienen te zorgen voor betere afspraken (verkeer, blauw, milieu, groen, rood). Wij zijn bereid mee te werken aan (en in te stemmen met) aanvaardbare plannen voor een duurzame Gooi en Vechtstreek, inclusief woningbouw, mits daarbij ook de andere belangen goed tot hun recht komen. Ook als dat betekent dat wij moeten instemmen met een (gedeeltelijke) woonbebouwing in een deel van de Bloemendalerpolder. Wij denken dat daarvoor eerst een structuurvisie voor de Vechtstreek moet worden opgesteld.

Wij geven u in overweging de besluitvorming in uw organisatie daar toe te leiden.

Met vriendelijke groet,

GroenLinks Weesp
Dick Spel
fractievoorzitter

TOELICHTING:

Het streekplan kent een drie-lagen benadering. Het ruimtelijk beleid in het streekplan Noord-Holland Zuid gaat uit van drie denkbeeldige lagen. De basis is de blauwgroene laag die primair de duurzame kwaliteit bepaalt. Samen met de tweede laag, de infrastructuurlaag, vormt dit de ruimtelijke basisstructuur. De derde laag, de occupatielaag, staat voor een aantrekkelijk woon-, werk- en leefklimaat. Dat laatste is alleen te realiseren als de basisstructuur goed functioneert.

Passend in de lagenbenadering is het uitgangspunt dat er voor de Bloemendalerpolder een structuurplan wordt ontwikkeld. Dit bepaalt de basisstructuur, waarna kan worden vastgesteld op welke wijze en in welke mate er een aantrekkelijk klimaat voor wonen, werken en recreëren kan worden gerealiseerd. In de huidige 'afspraken op hoofdlijnen' wordt deze situatie omgekeerd: Het aantal woningen wordt als hoofdlijn gepresenteerd voor de uit te werken structuurvisie. Hiermee wordt niet alleen het streekplan Noord-Holland Zuid geweld aangedaan, maar ook de afspraken in provincie Noord-Holland, gewest Gooi en Vechtstreek en met de gemeenteraden van Weesp en Muiden, dat het richtinggevende streekplan Noord-Holland Zuid in een structuurvisie uitgewerkt zal worden voor de Bloemendalerpolder.

GroenBlauwe laag
De Bloemendalerpolder is grotendeels agrarisch, met een rafelrand van bedrijfsmatige activiteiten. De snelweg A1 vormt de noordelijke grens. Het gebied ligt ten westen van de Vecht, maar een drukke verkeersweg vormt een barrière tussen polder en rivier. De bodem bestaat uit een veenlaag op klei en is zeer gevoelig voor inklinking. Vergroting van de waterberging van de polder is een belangrijk na te streven doel in het waterbeheer. Verder dient de polder een groen karakter te behouden en dient er een ecologische verbinding te worden gerealiseerd, over of onder de A1, vanuit de polder naar het IJmeer/PEN-eiland. De polder maakt deel uit van de Natte As en de Provinciale Ecologische HoofdStructuur. Het KNSF terrein kan in één adem genoemd worden met de Bloemendalerpolder, met als verschil dat het tamelijk geïsoleerd ligt, een bosachtige inrichting kent, deel uitmaakt van de natuurboulevard langs de IJsselmeerkust en een ernstige bodemverontreiniging kent.

Cultuurhistorisch is een open karakter van het veenweidegebied van belang. Vanuit de polder dient er vrij zicht te zijn naar de Vecht. Dit betekent dat bijvoorbeeld lintbebouwing langs de Vecht niet als passend kan worden beschouwd.
Voor de blijvend kwalitatief hoogwaardige groene invulling van 350 ha in de Bloemendalerpolder en Gemeenschapspolder die wordt nagestreefd is nog geen beheersstructuur voorgesteld. Organisaties als Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer zijn gespecialiseerd in duurzaam beheer van dit soort gebieden.

Infrastructuurlaag
De Infrastructuur in het gebied wordt gedomineerd door de A1. Deze snelweg zal in de toekomst, volgens de plannen van de Uitweg, met een aquaduct onder de Vecht door lopen en nog in het plangebied aftakken, onder het Amsterdam-Rijnkanaal (ARK) door, richting A9. De spoorlijn Schiphol/Amsterdam-Gooi/Almere grenst aan het zuiden van het gebied. Het KNSF terrein ligt tamelijk geïsoleerd tussen IJmeer en Muider trekvaart. Belangrijkste ontwikkelingen in de infrastructuur zal het naar het Zuiden verleggen van de A1 zijn. Samen met de by-pass naar de A9 zal hiermee ongeveer 35 ha van de Bloemendalerpolder verdwijnen, waarvoor ten Noorden van de A1 een klein gedeelte terug komt.
De wens om de barrière tussen de wijk Leeuwenveld en het centrum van Weesp te slechten door een nieuwe verbinding van het Industrieterrein Noord van Weesp langs het ARK naar A1 zal een andere belangrijke stap zijn in de aanpassing van de infrastructuur.
Verder biedt het verleggen van de A1 (aquaduct) de mogelijkheid voor Muiden om een ontsluiting om het centrum te realiseren.
Aandachtspunt is hoe een aansluiting op de A1 van Muiden en Weesp kan worden gerealiseerd, hoe de ontsluiting van het KNSF terrein kan plaatsvinden, en waar de by-pass A1-A9 exact komt te liggen. In relatie tot de blauwgroene laag is het ecoduct bij het aquaduct onder de Vecht van belang en de verbindingszone Bloemendalerpolder-PEN-eiland.

Occupatielaag
Het is duidelijk dat de basisstructuur van het KNSF-terrein en met name de Bloemendalerpolder nog geen definitieve en eenduidige invulling heeft gekregen. Over de wenselijkheid om te wonen en te werken in de Bloemendalerpolder kan daarom slechts in algemene bewoordingen worden gesproken. Het KNSF-terrein zal langs de IJmeerdijk een onbebouwd karakter dienen te behouden. In verband met de ecologische verbinding Bloemendalerpolder-IJmeer zal het westelijk gedeelte ook zeer extensief bezet moeten worden.
De bodemgesteldheid brengt een forse sanering met zich, maar ook een zorgvuldige afweging onder welke omstandigheden er op drassig veen kan worden gebouwd.
Dit laatste geldt ook voor de Bloemendalerpolder. Het bouwen in laaggelegen polders, die in extreme situaties water moeten kunnen bergen, is een beperking voor bebouwing. Maar ook de veengrond zelf brengt overlast in de vorm van bodemdaling en vocht met zich mee.

Het open karakter van het veenweidegebied dient behouden te blijven. Dit betekent dat de Vechtzone in ieder geval gevrijwaard moet blijven van nieuwe bebouwing, en dat verstoring van zichtlijnen door nieuwe bebouwing in de polder zo veel mogelijk voorkomen moet worden. Dit gaat in de richting van geconcentreerde bouw zo dicht mogelijk tegen het bestaande Leeuwenveld aan, in hoge dichtheden, en extensieve bebouwing in het overige deel. Bebouwing aan de noordrand is in verband met geluid afhankelijk van de ligging (in een bak of op maaiveldniveau) van de verlegde A1 en in verband met veiligheid van de positie van bebouwing ten opzichte van hoogspanningslijnen. In de afspraken op hoofdlijnen wordt ook Aetsveld genoemd (300 à 400 woningen). Provinciale staten van Noord-Holland hebben hierover bepaald dat de Aetsveldsepolder in het streekplan Noord-Holland Zuid niet wordt opgenomen als locatie voor een woningbouwtaakstelling.

Vierde laag
In de lagenbenadering wordt ook vaak gesproken over een 'vierde laag': de cultuurlaag. Hiervan heeft Muiden reeds een sterk staaltje laten zien. De inwoners hebben zich massaal uitgesproken tegen een 'stadje met een waterhoofd'. De bouw van 2.000 woningen tegen een kern die uit een paar duizend inwoners bestaat, wordt als te ingrijpend, te omvangrijk en te bedreigend gezien. Weesp heeft zich in de 'structuurvisie 2030' uitgesproken voor een geleidelijke groei. In deze structuurvisie wordt aan de Bloemendalerpolder voornamelijk een recreatieve, groene rol toebedacht, de zogeheten 'Parkpolder'. Bij een woonwijk aan de rand, bij het station, kan worden gedacht aan 'maximaal 1000 woningen'. Hiervan zijn er reeds 150 gerealiseerd. Primair is het zaak, zo is in Weesp de algemene gedachte, om in de eigen woningbehoefte te voorzien, hoewel het deel uitmaken van het gewest Gooi en Vechtstreek een gegeven is. Het collegeprogramma gaat uit van de bouw van 200 woningen in de periode 2002-2006 en 300 woningen in de periode hierop volgend.

Woningbehoefte in de Vechtstreek
De woningbehoefte in de gehele Gooi en Vechtstreek bedraagt tot 2030 10.000 woningen. Dit aantal is gebaseerd op de eigen woningbehoefte, gebaseerd op een redelijke welvaartsgroei en hoge immigratiecijfers. De bestaande capaciteit bedraagt 6.000 woningen. Dit betekent dat er gezocht moet worden naar ruimte voor 4.000 woningen, waarvan de helft binnenstedelijk gevonden kan worden. Er resteert daarmee 2.000 woningen in nieuwe uitleglocaties, om zo de autonome groei tot 2020 in de gehele Gooi en Vechtstreek op te kunnen vangen. Het uitgangspunt daarbij is een geleidelijke groei van de vraag. Binnenstedelijk wonen is hierbij dé opgave van de toekomst. Vergrijzing, een toenemend aantal alleenstaanden en vermindering van het aantal gezinnen zorgt ervoor dat steeds meer mensen kiezen voor binnenstedelijk wonen. De woonmilieus die nu gebouwd worden moeten gebaseerd zijn op de woonwensen van 2030 en later.
Het is daarmee zaak de 4.000 benodigde woningen binnenstedelijk in de Gooi en Vechtstreek te vinden. De 2.000 woningen op uitleglocaties dienen zo dicht mogelijk tegen binnenstedelijke voorzieningen te worden gebouwd. Muiden heeft een bestaande binnenstedelijke capaciteit van 200 woningen. Een hoger aantal zal op uitleglocaties moeten worden gevonden.
In het streekplan Noord-Holland Zuid is de binnenstedelijke capaciteit van Weesp als PM post opgenomen. Dit betekent dat de aantallen woningen die binnenstedelijk kunnen worden gerealiseerd nog niet in de berekeningen zijn opgenomen.
De woningbehoefte in de Gooi en Vechtstreek tot 2020 is min of meer vastgelegd. Ook staat vast dat het Gooi wat uitbreidingslocaties betreft 'op slot' zit. Dit betekent dat de uitbreiding voor de gehele Gooi en Vechtstreek (2.000 woningen) binnen de Vechtstreek gezocht zal moeten worden.
Het streekplan Noord-Holland Zuid geeft voor de Bloemendalerpolder een zoeklocatie aan voor 5.000 woningen. Dit houdt niet alleen de gehele benodigde capaciteit voor de Gooi en Vechtstreek in, maar ook nog een zoekopdracht voor de naastgelegen regio. De enige naastliggende regio met een tekort in het te zoeken aantal woningen is Amsterdam.

Conclusies en aanbevelingen
Tussen de besturen van de provincie Noord-Holland en gemeenten Weesp en Muiden zijn afspraken op hoofdlijnen gemaakt over de uitwerking van de structuurvisie voor de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein. Nu de basisstructuur van dit gebied nog niet in een structuurvisie is vastgelegd is het voorbarig om aantallen woningen als hoofdlijn vast te leggen. Dit zet de lagenbenadering van het streekplan Noord-Holland Zuid op zijn kop. Het streven van de provincie is primair gericht op de ontwikkeling van binnenstedelijke woningbouwlocaties. Pas wanneer op termijn blijkt dat dit onvoldoende soelaas biedt, komen uitleglocaties in beeld. Door nu in Muiden vanaf 2006 een uitleg van 2.000 woningen te willen realiseren en 1.800 woningen op uitleglocaties in Weesp wordt dit streven doorkruist.
Het verdient daarom aanbeveling om een visie uit te (laten) werken voor de ruimtelijke basisstructuur voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, in relatie tot het Vechtoevergebied, de bestaande bebouwing Weesp en Muiden en de natuurboulevard IJmeer. En op basis hiervan met voorstellen aan de raad te komen voor locaties, aantallen en het bijbehorende tijdpad voor woningbouw die primair bijdraagt aan de woningbehoefte in de Gooi en Vechtstreek
terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: