terug naar het overzicht
Muiderberg, 22 maart 2004

PERSBERICHT


De Initiatiefgroep Muiderberg 725 heeft particuliere sponsors gevonden. Daarmee is haar subsidieverzoek aan de gemeente Muiden van de baan. Tevens kwam men tot de ontdekking dat Muiderberg waarschijnlijk véél ouder is dan Muiden. 1500 jaar geleden bestond er reeds een nederzetting op de plaats van de Zeemeeuw. De vraag of de ontdekking dat Muiderberg ouder blijkt te zijn dan Muiden geen grandioos dorpsfeest waard is wordt besproken op een bijeenkomst in de gerenoveerde Zeemeeuw. Alle Muiderbergers zijn daar van harte welkom!

Brief aan B en W van de Initiatiefgroep Muiderberg 725 i.o.

College van B & W van Muiden
Gemeentehuis
Het Anker 2
1398 ES Muiden.

Betreft: onze brief d.d. 19 januari 2004, uw registratienummer 2004/0000003994

Geacht college,

Zoals uit de bijlage blijkt, hebben zich de afgelopen periode enkele nieuwe ontwikkelingen voorgedaan. Op grond hiervan delen wij u mede, dat wij ons subsidieverzoek ad € 34.033,52 intrekken.
Hoogachtend,

Jan Bruurs, Harry Mock, Hette Zijlstra

Bijlage bij brief d.d. 22 maart 2004 aan de gemeente Muiden

In de commissievergadering van 24 februari j.l. heeft de Stichting Muiderberg 725 i.o. bij monde van Harry Mock laten weten in gesprek te zijn met een serieuze sponsor, die eventueel bereid zou zijn volledig garant te staan voor de te maken kosten ten behoeve van de viering van het 725-jarig bestaan van Muiderberg. Wij kunnen thans meedelen dat de gesprekken met deze sponsor (de Horecagroep Muiderberg in combinatie met de Stichting Vrienden van De Zeemeeuw) positief zijn verlopen.

Tegelijkertijd hebben de initiatiefnemers voor de viering van Muiderberg 725 de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de precieze ontstaansdatum van Muiderberg, aangezien twijfels waren gerezen of Muiderberg volgend jaar nu 725 jaar of slechts 700 jaar bestaat. Tijdens dit onderzoek heeft zich een ontwikkeling voorgedaan, die een geheel nieuw licht op de ontstaansgeschiedenis van Muiderberg werpt.

Zoals bekend is strandpaviljoen De Zeemeeuw ernstig aangetast door waterschade, mede als gevolg van de verlaagde aanleg van de nieuwbouw in 2003. Teneinde de grond onder het paviljoen op te hogen, is de totale Zeemeeuw onlangs van zijn plaats getild. Bij het ingraven van de nieuwe riolering net onder het dijklichaam zijn potscherven te voorschijn gekomen, die ongeveer 1500 jaar oud blijken te zijn. Dit betekent dat op deze plek toen al een nederzetting moet zijn geweest en dat Muiderberg (het vroegere Werinon) aanzienlijk ouder is dan Muiden, dat vorig jaar zijn 1050-jarig bestaan vierde.

Met deze vondst is de bodem weggeslagen onder de viering van het 725-jarig bestaan van Muiderberg. Wel rijst de vraag of de ontdekking dat Muiderberg ouder blijkt te zijn dan Muiden geen grandioos dorpsfeest waard is. Hierbij speelt eveneens een rol, dat de sponsor zijn toezegging in principe gestand wil blijven doen. Ron Bot van de Horecagroep Muiderberg wil hiermee het vijfjarig bestaan van Restaurant-Brasserie 't Lagerhuys en het tienjarig bestaan van strandpaviljoen De Zeemeeuw luister bijzetten.

De beslissing over het al dan niet organiseren van een groots feest laat de Stichting Muiderberg 725 i.o. graag over aan de inwoners van Muiderberg. Deze worden dan ook opgeroepen aanwezig te zijn bij de inspraakavond in De Zeemeeuw, die door hoofdsponsor Ron Bot als hoofdkwartier ter beschikking wordt gesteld. De beste gelegenheid hiervoor lijkt hem de vooravond van de heropening van De Zeemeeuw, die op vrijdag 2 april plaatsvindt.

Wij verwachten onze dorpsgenoten op donderdagavond 1 april a.s. om 20.30 uur in het geheel gerenoveerde en verhoogde strandpaviljoen De Zeemeeuw. Daar zal onder het genot van een drankje en een hapje worden gebrainstormd over de eventuele viering van ModM (Muiderberg ouder dan Muiden) en de invulling ervan. De eerder door de Stichting Muiderberg 725 i.o. aangekondigde bijeenkomst op donderdagavond 25 maart in De Rijver komt hiermee te vervallen.

Een en ander is voor de Stichting aanleiding het subsidieverzoek aan de gemeente ad € 34.033,52 (f 75.000) - het bedrag dat ook Muiden voor haar feestviering ontving – in te trekken.

De initiatiefnemers: Jan Bruurs, Harry Mock en Hette Zijlstra
terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: