terug naar het overzicht
Muiden, 15 juli 2003

PERSBERICHT


Grootse entree VOC schip in vestingstad Muiden verwacht.


Naar verwachting zal op 25 juli 2003 het Utrechts Statenjacht officieel in zijn nieuwe thuishaven Muiden arriveren. Tientallen vrijwilligers bouwden de afgelopen jaren in de Domstad aan de VOC replica 'De Utrecht' aan de hand van originele tekening uit 1746. Nu het schip af is, krijgt het een vaste ligplaats naast het Muiderslot. De Utrecht is het enige VOC schip in Nederland dat dagelijks voor zeiltochten te huur is. Voor zeilliefhebbers is dit een uitgelezen kans om zelf in de voetsporen te treden van Michiel Adriaanszoon de Ruijter.

De komst van De Utrecht naar Muiden is niet toevallig. Van oudsher vormt de rivier de Vecht een belangrijke handelsroute tussen Utrecht en Muiden. De band tussen beide steden is vereeuwigd in machtige beeldhouwwerken aan beide zijden van het schip. Statenjachten zijn gedurende twee eeuwen een opvallende verschijning geweest op de Nederlandse wateren. Het statenjacht is voortgekomen uit het oorlogsjacht dat o.a. in de 80-jarige oorlog met succes werd gebruikt tegen de grotere Spaanse oorlogsschepen.

De Utrecht is op en top een VOC schip. Aan het oorlogsjacht herinneren nog de platte achterspiegel met de grote lantaarn en de gekroonde leeuw op de voorsteven. De Spartaanse inrichting heeft echter plaats gemaakt voor een gerieflijk interieur dat plaats biedt aan 27 gasten en zelfs nog meer wanneer het schip is afgemeerd. In tegenstelling tot de grote VOC replica's is De Utrecht in het zomerseizoen te huur voor zeiltochten met familie, vrienden, bekenden en collega's.

De exploitatie van De Utrecht is in handen van Muider schipper Menno Hoekstra, bekend als eigenaar van de historische tjalken De Egelantier en De Rederijker. "De Utrecht is aantrekkelijk voor het bedrijfsleven om relaties te trakteren op een onvergetelijke zeiltocht en voor mensen die iets bijzonders te vieren hebben. Zeker voor trouwerijen is zo'n VOC schip een unieke locatie", aldus Hoekstra. Muiden is wat dat betreft gunstig gelegen. Het oude vestingstadje ligt aan het IJsselmeer en is vanuit het hele land goed te bereiken.

De Utrecht is voor schipper Hoekstra het begin van een volgende fase. De nieuw opgerichte Muider Compagnie moet de herinnering aan de VOC levend houden. De vlag van de Muider compagnie wappert niet alleen op de achtersteven van het Utrechtse statenjacht, maar siert ook De Egelantier en De Rederijker. "Een van de doelstellingen van de Muider Compagnie is het instandhouden van dit historische schip en de ontwikkeling van Muiden als toeristische attractie. Want ook in de toekomst hopen we nog veel gasten aan boord te mogen begroeten", besluit Hoekstra.
terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: