terug naar het overzicht

POLITIE BERICHTEN 2003


politie nieuws met betrekking tot Muiden en Muiderberg.


Radarcontrole op Korte Muiderweg

Bedreiging snelheidscontroleur

Weesp, Hogeweyselaan, donderdag 27 november 2003 om 10.56 uur:
Tijdens een radarsnelheidscontrole werd een politievrouw van bureau Verkeershandhaving van de politie Gooi en Vechtstreek bedreigd door een passerende automobilist. Hoewel hij niet werd betrapt op te hard rijden maakte hij uit het geopende autoraam met zijn hand een gebaar alsof hij de haar wilde neerschieten. Zij voelde zich door het gebaar van de automobilist ernstig bedreigd en deed aangifte. Een onderzoek naar de automobilist wordt ingesteld.
Bedreigend en beledigend gedrag tegen politieambtenaren wordt niet getolereerd. Degenen die dat doen zullen worden aangehouden.

Snelheids controle in Muiderberg:

week 18-25 nov 2003
Binnen bebouwde kom Muiderberg (50 k/u). Gecontroleerd werd op de Googweg. Gecontroleerd werden 352 passanten waarvan 8 te snel reden. Hoogst gemeten snelheid 77 k/u. Buiten bebouwde kom Muiden (80 k/u) werd gemeten op de Weesperweg. In totaal werden 1497 passanten gecontroleerd. Daarvan reden 5 te snel. Hoogst gemeten snelheid was 101 k/u.

Auto in de sloot

Muiden, Weesperbinnenweg, ma. 20 okt. 2003 17.37 uur.
Een 41 jarige automobilist uit Muiden reed de sloot in. Later bleek dat hij met te veel drank op achter het stuur had gezeten. De ademanalyse wees plm. 2.2 promille uit. Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 12 uur.

Snelheidsovertreder

Muiden, Rijksweg, woensdag 27 augustus, 15.00 uur.
Op de A1 is een 40 jarige automobilist uit Muiden aangehouden. Voor kleven en het overtreden van de maximumsnelheid ontving hij een pv. De man reed 156 km/uur.

100% score!

Muiden, Zuidpolderweg, 18.00 - 22.00 uur, 25 september
Werden 17 passanten gecontroleerd. 17 reden te hard en kregen een pv.

PERSBERICHT

Datum : 6 augustus 2003

Brandstichter politieauto's aangehouden

Met de aanhouding van een 23 jarige inwoner van Weesp heeft de politie Gooi en Vechtstreek twee brandstichtingen van politieauto's in respectievelijk Muiden en Weesp opgelost.

In de nacht van maandag 14 juli 2003 omstreeks 03.00 uur stak de verdachte een opvallende politieauto van het merk Ford Focus in de brand nabij het politiebureau aan de Weesperweg te Muiden. De auto raakte daarbij aan de rechterachterzijde zwaar beschadigd. Even later deed hij hetzelfde bij een opvallende Ford Focus politieauto die geparkeerd stond nabij het politiebureau aan de Hoogstraat te Weesp. Deze politieauto brandde, inclusief de in de auto aanwezige kostbare apparatuur, geheel uit. Een naast de politieauto geparkeerd staande Volkswagen Golf van een buurtbewoner vatte ook vlam en brandde eveneens geheel uit en een derde geparkeerd staande auto raakte licht beschadigd. De totale schade bedraagt tienduizenden euro's.

De verdachte, die na overleg met de officier van justitie te Amsterdam, op dinsdag 5 augustus 2003 in zijn woning werd aangehouden, verklaarde uit boosheid te hebben gehandeld omdat zijn onverzekerde bromfiets bij een verkeerscontrole door de politie Gooi en Vechtstreek in beslag was genomen. De verdachte is ingesloten en zal worden voorgeleid bij de officier van justitie te Amsterdam.

Niet roken, geen open vuur in de natuur:

Augustus 2003:
In deze periode van extra droogte deelt de Regionale Brandweerorganisatie in de regio Gooi en Vechtstreek mede dat het maken of houden van open vuur in of nabij de vrije natuur verboden is. Er vindt een strengere handhaving van het Verbod Open Vuur plaats om bosbranden te voorkomen. Medewerking van inwoners Gooi en Vechtstreek wordt gevraagd.

In de gemeentelijke 'Algemene Plaatselijke Verordeningen' is reeds met betrekking tot het hebben van Open Vuur vastgelegd dat dit verboden is tenzij men vergunning of ontheffing heeft verkregen. Gezien de huidige droogte worden geen vergunningen/ontheffingen afgegeven voor het maken van open vuur in of nabij de vrije natuur (bos, heide etcetera).

De Regionale Brandweerorganisatie vraagt de inwoners van Gooi en Vechtstreek dringend hun medewerking om in de vrije natuur geen vuur te gebruiken, aan te leggen en ook niet te roken. Bij deze droogte is de kans op brand in de vrije natuur erg groot en dit moet voorkomen worden. In de gemeente Huizen is een verbod afgekondigd voor het gebruik van een vuurkorf in de tuin.

Gezien de droogte kunnen zij, die een doorlopende toestemming hebben voor het hebben van open vuur, van deze toestemming geen gebruik maken. Het hebben van open vuur is verboden.

Zowel brandweer als politie zullen optreden tegen overtredingen van het Verbod Open Vuur. De brandgevaarlijke gebieden in de regio worden in de politiesurveillance meegenomen.

Voor uitzonderingen en/of vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke brandweer.

Ontploffing aan boord van zeilboot

Muiden, Herengracht, donderdag 7 augustus, 09.45 uur.
Wilde een 84 jarige inwoner van Hilversum de motor starten. Hij ontluchtte echter de motorruimte niet waardoor een gas ophoping ontstond. Na meerdere startpogingen volgde er een knal en een steekvlam waardoor de boot in brand vloog. Omwonenden schoten direct met brandblussers te hulp. De brandweer kwam ook ter plaatse. De brand was snel onder controle. De man is met brandwonden ter controle overgebracht naar ziekenhuis Gooi Noord.

Muiderbergers rijden niet erg hard:

Snelheidscontrole op de Googweg 11 augustus van 13.30 tot 15.45 uur.
Van de 198 passanten kregen er 4 een bekeuring.
Hoogste was 67 km/uur.

Politieauto's in brand

Weesp, Hoogstraat in de nacht van zondag op maandag 14 juli 2003.
Kwam de melding dat een politieauto Ford Focus van de politie Gooi en Vechtstreek op de Hoogstraat in brand stond. Ter plaatse bleek deze auto en twee ernaast staande auto's ( Volkswagen en een Jeep) in brand te staan. Brandweer heeft de branden geblust.
De politieauto en de Volkswagen zijn verloren gegaan en de Jeep heeft brandschade opgelopen. De Volkswagen en de Jeep zijn eigendom van inwoners van Weesp. Kort voor de melding in Weesp was er ook een melding van een politieauto in brand in Muiden op de Weesperweg. Hier heeft de Ford Focus schade aan de achterzijde opgelopen. In alle gevallen is er sprake van brandstichting. Het onderzoek loopt.

Muier beledigt en bedreigt

Laren, Hoefloo, wo. 18 juni 09.35 uur.
Een 44 jarige man uit Muiden werd aangehouden omdat hij tijdens een verkeerscontrole de agenten begon uit te schelden, te beledigen en te bedreigen. Naar aanleiding van deze beledigingen en bedreigingen werd hij aangehouden. Tijdens deze aanhouding pleegde hij hevig verzet waarbij hij fysiek geweld gebruikte. Hij reed als passagier mee in een auto en droeg geen veiligheidsgordel. De man is overgebracht naar het politiebureau Huizen.

Muier automobiliste onder invloed

Muiden, Weesperstraat, do. 19 juni 03.07 uur.
De politie werd getipt dat een dronken automobiliste wegreed met een auto met een lekke band. Surveillerende agenten troffen de automobiliste aan op genoemde weg. Bij de ademanalyse bleek zij een alcoholpromillage te hebben van 2,5 promille. Het rijbewijs van de bestuurster, een 33 jarige inwoonster van Muiden, is ingevorderd en zij kreeg een proces-verbaal.

Toeristen beroofd.

Muiden, A1, parkeerplaats Honswijck 12 juli om 03.07 uur.
Lagen in een camper op deze parkeerplaats vier Italianen te slapen. Eén van hen werd wakker toen hij geluiden hoorde in de cabine van de camper. Bleek een onbekende man in de camper te staan, die inmiddels twee mobiele telefoons en een tas had gepakt. Toen hij betrapt werd dreigde hij met een mes en verliet de camper. Vervolgens stapte de onbekende man in een rode auto en verdween. De politie heeft de geschrokken Italianen opgevangen.

Paard te water

Muiderberg, Tesselschadelaan, donderdag 29 mei, 12.20 uur.
Was er een paard in de sloot gekomen. In samenwerking met de brandweer is het uitgeputte dier op de kant gehaald. Een dierenarts kwam ter plaatse en heeft de zorg over het dier op zich genomen

Poort in brand

Hilversum, Vinkenstraat, maandag 26 mei, 23.00 uur.
Stond de poort van een achtertuin van een woning in brand. Ook had de kliko brand gevat. De brandweer kwam ter plaatse en heeft de brand geblust. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Te hard

Naarden, A1 Amersfoort - Amsterdam, 20 mei 00.19 uur.
Reed een 34 jarige automobilist uit Naarden met zijn Audi TT roadster over de A1. De man wist een snelheid te bereiken van 200 km per uur. (max. snelheid ter plaatse 100 km per uur) Een surveillanceauto haakte aan. De man werd staande gehouden en overgebracht naar bureau Huizen voor het afleggen van een verklaring. Het rijbewijs is ingevorderd en pv wordt opgemaakt.
Na correctie werd de snelheid vastgesteld op 185 km per uur.

Autogordelcontrole in Muiden!

22 april 2003 van 14.30 tot 16.00 uur.
Van de 533 passanten kregen er 40 een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel. Tevens kregen 8 automobilisten een bekeuring voor het bellen tijdens het rijden.

Auto in brand

Muiderberg, Dijkweg, maandag 24 maart 2003, 19.00 uur.
Werd op bovengenoemde weg, op nog onbekende wijze, een auto in brand gestoken. De 47 jarige eigenaresse uit Amsterdam heeft de brand zelf geblust door er scheppen zand in te gooien. De brandweer kwam nog wel voor controle ter plaatse. Een deel van de kofferbak is verbrand en de achterbank heeft schade opgelopen.

Flitspalen op Gooilandseweg

Op de Gooilandseweg (onderdeel van de N236) onder de gemeente Weesp werden op 21 maart 2003 vier flitspalen geplaatst.
De locaties zijn: Op deze plaatsen zouden de meeste ongevallen gebeuren. Tevens staan de flitspalen op de locaties waar geen ruimte is voor controles met radarwagens. Na analyse van de ongevallen is gebleken dat snelheid een oorzaak is.
Tijdens de werkzaamheden voor het plaatsen van de flitspalen zal met radarauto's snelheidscontrole plaatsvinden. Zoals bekend wordt het overschrijden van de max. snelheid tijdens wegwerkzaamheden extra gestraft.

De N236 (Weesp - Bussum) bestaat uit de weggedeelten Gooilandseweg (Weesp), Loodijk (Ankeveen) en Frans Kampweg (Bussum)

Reden van deze toezicht- en handhavingsverhoging is dat op deze provinciale weg N236 een te groot aantal aanrijdingen met gewonden en doden plaatsvindt.
Van 1999 tot en met 2001 zijn totaal 226 ongevallen geweest, waarbij 52 personen letsel opliepen en 4 zijn er overleden.
Volgens de huidige norm voor een verkeersveilige weg een te hoog aantal. Deze norm is: meer dan 6 letselongevallen in 3 jaar. Reden om op deze weg tot actie over te gaan om de verkeersveiligheid op deze weg te verhogen. Daarbij is dus voor flitspalen gekozen.
Om de verkeersveiligheid te verhogen op de Gooilandseweg (met een mogelijk gedragsverandering voor de gehele N236) worden de flitspalen gezien als een ondersteuning bij het Verkeershand-havingsplan van de politie Gooi en Vechtstreek. Naast de flitspalen zullen de controles met radarwagens op de Gooilandseweg (op andere locaties) worden voorgezet.

(Onze verkeerdeskundige voegt hier aan toe: Inderdaad is snelheid vaak een oorzaak van ongevallen. Stilstaande voertuigen veroorzaken zelden aanrijdingen. Echter, de Gooilandseweg is niet bijzonder overzichtelijk, en geeft aanleiding tot grote snelheidsverschillen tussen geroutineerde, over-geroutineerde, en niet zo geroutineerde chauffeurs. Bijvoorbeeld onoverzichtelijkheid en snelheidsverschillen zijn een voornamere oorzaak dan een hoge snelheid op zich. Voor de positie van de Nederlandse schatkist is het echter beter het huidige wegprofiel te handhaven, en tot plaatsing van de flitspalen over te gaan)

Googweg nodigt ook al uit tot hardrijden

Muiderberg, Googweg, 9 april 2003 - 07.45 tot 10.15 uur.
Van de 962 passanten kregen er 38 een bekeuring.
Muiderberg, Googweg, 18 maart 2003 - 18.30 – 20.45 uur.
Werden er 175 passanten gecontroleerd. 33 overschreden de maximum snelheid.

Wetswijziging binnenschepenwet van toepassing in Gooi- en Vechtstreek

Op 19 december 2002 is een wetswijziging van de Binnenschepenwet ingegaan. De wijziging houdt in dat het IJmeer en het Markermeer tot de wateren worden gerekend die buiten de gewone binnenwateren vallen. De aanpassing van de wet heeft gevolgen voor het varen met een schip op het IJmeer en Markermeer. Door de wetswijziging heeft een schipper nu ook op het IJmeer en het Markermeer een Klein Vaarbewijs II nodig. Het Waterteam van de politie Gooi en Vechtstreek zal hier scherp op toezien.

In de Binnenschepenwet werd voorheen altijd alleen over het IJsselmeer gesproken. Dit gaf onduidelijkheid en verwarring over de geldigheid van de vaarbewijzen I en II. Met deze wetswijziging wordt nu duidelijkheid geschept over het vaargebied waarin het Klein Vaarbewijs deel II nodig is; het IJmeer en Markermeer vallen hier dus ook onder. Het Klein Vaarbewijs I is nodig voor het varen op rivieren, kanalen en meren.

Handhaving regeling
Het waterteam van de politie Gooi en Vechtstreek zal de regeling handhaven. De boete op het varen als schipper van een schip op binnenwateren zonder geldig Klein Vaarbewijs bedraagt € 115. Vanaf de Hollandse brug richting Muiden/Amsterdam/Volendam is een Klein Vaarbewijs deel II nodig en op het Gooimeer kan worden volstaan met Klein Vaarbewijs deel I. Op een boot met een lengte van 15 meter of meer of die sneller kan dan 20 km/uur is altijd een vaarbewijs nodig; met vaarbewijs II kan met diezelfde boot ook op andere binnenwateren dan rivieren, kanalen en meren gevaren worden.

Zinloze actie brandweer?

Naarden, A1, vrijdag 21 februari 2003, 07.20 uur.
Stopte de autoradio van een 39 jarige automobilist uit Amsterdam met spelen en kwam er rook uit het dashboard. De man zette zijn auto direct aan de kant en stapte uit, waarna de auto in brand vloog. De brandweer kwam ter plaatse en heeft de brand geblust. De auto is compleet uitgebrand.

Brievenbus in brand

Muiderberg, Waterhoen 1 februari 2003, 02.52 uur.
Werd de zoon des huizes wakker omdat hij een brandlucht rook.
Hij ontdekte dat de brievenbus in de voordeur in brand stond. Een onbekend heeft een brandend stuk papier in de bus gegooid. De brand werd uitgemaakt en erger werd voorkomen. In de omgeving van de woning werden geen verdachte personen aangetroffen.

Babbeltruc met pinpas

Muiderberg, Kocherplantsoen, 23 januari 2003, tussen 12.30 en 13.00 uur.
Kreeg een 66 jarige inwoonster van Muiderberg een man aan de deur die zich uitgaf voor een medewerker van de bank. Hij vertelde dat hij haar bankpas kwam innemen en de volgende dag een nieuwe zou bezorgen. De vrouw gaf hierop haar bankpas en pincode aan de man. Nadat de man vertrokken was kreeg ze argwaan en nam contact op met de bank. Het bleek dat er een bedrag van 900 euro was opgenomen.

Uitglijer in Muiderberg

Muiderberg, Erfgooierslaan, donderdag 16 januari, 08.11 uur.
Gleed een 17 jarige bromfietster uit Muiderberg onderuit. Ter controle werd zij overgebracht naar ziekenhuis Gooi Noord.

Radarcontrole

(of: hoe goed helpen verkeersdrempels? red.)

Weesp, Korte Muiderweg, 15 april van 20.20 tot 22.15 uur.
Van de 831 passanten kregen er 124 een bekeuring. Hoogste was 81 km/uur.
Weesp,Korte Muiderweg, 13 april 2003, van 20.00 – 21.30 uur
Werden 640 passanten gecontroleerd, 105 overtraden de maximumsnelheid van 50 km/uur en ontvingen een bekeuring.
Weesp, Korte Muiderweg, 14 januari 2003, van 09.35 tot 11.20 uur.
Van de 1200 passanten kregen er 87 een bekeuring.
Hoogste was 75 km/uur.
terug naar het overzicht
terug naar de startpagina

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: