terug naar het overzicht

POLITIE BERICHTEN 2009


politie nieuws met betrekking tot Muiden en Muiderberg.



Ouwe Muier beledigt politieagent

Muiden, Herengracht, vrijdag 30 oktober, 23.00 uur.
Een agent sprak in een horecagelegenheid met de uitbater. Een van de aanwezige gasten schold de agent uit. De agent negeerde de man. Korte tijd later begon de man opnieuw te schelden. Een andere gast vloog de man hierop aan. De agent haalde de twee uit elkaar en bracht de scheldende man naar buiten. Hij kreeg een waarschuwing, maar de man bleef schelden. Hierop werd hij aangehouden. De man, een 74-jarige Muider, verzette zich hevig. Met een dagvaarding is de Muider de volgende dag heengezonden.

Muidenaar vlucht voor alcoholcontrole

21 aanhoudingen bij alcoholcontroles

Het verkeershandhavingsteam van Politie Gooi en Vechtstreek heeft afgelopen weekeinde bij alcoholcontroles in Laren, Naarden en Loosdrecht 21 bestuurders aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Twee van de aangehouden bestuurders hadden nog geen vijf jaar hun rijbewijs (beginnend bestuurder). Er werden in totaal 1.377 bestuurders gecontroleerd.

De alcoholcontrole op vrijdagavond/nacht werd gehouden in de Torenlaan in Laren en de Amersfoortsestraatweg in Naarden. Hier werden twaalf van de 765 bestuurders aangehouden.
Zaterdagnacht werd gecontroleerd op de Oud-Loosdrechtsedijk en de Nieuw-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht en op de IJsselmeerweg in Naarden. Hier werden negen van de 612 gecontroleerde bestuurders aangehouden.

Een 26-jarige automobilist uit Muiden probeerde aan de controle te ontsnappen door een zijstraat in te rijden. Deze bleek doodlopend te zijn. Toen de man terugreed stuitte hij op een motorrijder. Hierop reed hij weer hard achteruit en botste hij tegen een betonnen weg-ornament. Hij blies 700 ug/l (1,59 promille). Hij was niet (meer) in het bezit van een rijbewijs; anders zou dit zijn ingevorderd. Zijn auto werd aan het bureau in Huizen geplaatst voor een onderzoek naar de rij-technische staat.

Een 69-jarige automobiliste uit Naarden slaagde er niet in de ademtest naar behoren uit te voeren. Daarom is er een bloedmonster afgenomen. Na onderzoek door het NFI zal duidelijk worden of zij te veel gedronken heeft.

Ook nu we bleek dat een aantal bestuurders zich niet kan legitimeren met een rijbewijs of ander identiteitsbewijs. Dit levert de betrokkenen niet alleen een bekeuring op maar het kost hen ook veel tijd en energie om een geldig legitimatiebewijs naar het bureau te laten komen en zijn worden in afwachting van de komst van de documenten ook ingesloten in een politiecel.
Daarom het advies: neem altijd een rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs mee.

Inwoner van Muiden bestolen

Muiden, Schoolstraat, donderdag 13 augustus, rond 17.05 uur.
Een 76-jarige inwoner van Muiden wilde wegrijden toen hij werd aangesproken door een man die vroeg of hij geld kon wisselen voor de parkeerautomaat. De 76-jarige man stapte uit zijn auto om zijn portemonnee te pakken. Tijdens het wisselen heeft de man kans gezien een aantal bankbiljetten uit de portemonnee te grissen. Toen de inwoner van Muiden hier achter kwam, rende hij de man achterna maar deze stapte in een groene auto en reed weg richting de Maxisweg. Twee getuigen zijn achter de auto aangereden, maar verloren het voertuig uit het oog.

Signalement: man met een lichtgetint uiterlijk van ongeveer 1.70 meter lang met een mollig postuur en een bol gezicht. Hij had kort donker haar, droeg een wit overhemd, donkere broek en had een klein donker hand/heuptasje. Hij had een verzorgd uiterlijk.

Aankondiging alcoholcontroles Koninginnedag

Het alcoholgebruik in het verkeer in de regio Gooi en Vechtstreek blijft onveranderd onaanvaardbaar hoog, zo laat de politie ons weten. Afgelopen weekeinde nog werden tijdens alcoholcontroles rond Hilversum 52 bestuurders aangehouden en negen rijbewijzen ingevorderd. En de resultaten van een 'beleg' van Muiden logen er ook niet om.

Reden voor het verkeershandhavingsteam van Politie Gooi en Vechtstreek om op Koninginnedag alcoholcontroles te gaan uitvoeren in de regio. Ze vertellen niet op welke tijdstippen en op welke locaties, maar elke weggebruiker loopt duidelijk een verhoogde kans om gecontroleerd te worden.

Nog even de regels op een rijtje:
- ervaren bestuurders (meer dan vijf jaar in het bezit van een geldig rijbewijs) mogen 0,5 promille alcohol in het bloed hebben.
- Beginnend bestuurders (bestuurders die minder dan vijf jaar een rijbewijs hebben, of als het eerste rijbewijs een bromfietsrijbewijs was: minder dan zeven jaar) mogen slechts 0,2 promille alcohol in het bloed hebben. Dat is vaak minder dan één pilsje.
En de gevolgen:
- Binnen bepaalde limieten blijft het bij een proces-verbaal wegens het MISDRIJF rijden onder invloed. Je hebt dan wel meteen een strafblad.
- Boven wettelijk bepaalde grenzen (0,80 of 1,30 promille) wordt het rijbewijs ingevorderd.
- Beginnend bestuurders boven de 0,50 promille moeten de LEMA (lichte Educatieve Maatregel Alcohol) volgen. Deze cursus bestaat uit twee dagdelen van 3,5 uur en kost momenteel 362 euro.
- Bestuurders met meer dan 1,30 promille moeten de EMA (Educatieve Maatregel Alcohol) volgen. Deze cursus duurt drie dagen en kost 696 euro.
- Bij recidive kan een verdachte worden onderworpen aan een medisch of psychologisch onderzoek en kan het rijbewijs ongeldig verklaard worden.
- Bij recidive kan de politie het voertuig van de verdachte in beslag nemen, ongeacht van wie het voertuig is.

Het verkeersmisdrijf Rijden onder invloed is al snel gepleegd. De gevolgen kunnen desastreus zijn voor de verdachte, maar ook voor de verkeersveiligheid. Bij meer dan 25% van de verkeersongevallen is alcohol in het spel. De politie adviseert daarom: Rij altijd alcoholvrij of rij niet.

Meer informatie over de alcoholwetgeving is te vinden op www.verkeershandhaving.nl en op www.cbr.nl.

Foute fietser aangereden

Muiden, Weesperweg, donderdag 16 april, 17.10 uur.
Een 47-jarige fietser uit Almere reed op de rotonde Weesperweg/Amsterdamsestraatweg. Komende uit de richting Amsterdam wilde hij rechtdoor in de richting van Almere. Een 57-jarige automobilist uit Muiden, komend van de Weesperweg, kon op de rotonde de fietser niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. De fietser is met heupletsel overgebracht naar een ziekenhuis in Almere.
terug naar het overzicht
terug naar de startpagina

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: