terug naar het overzicht

PTT-Postkantoren en de Tweede Kamer


Van een politicus én muideninfo-fan ontvingen wij het verslag dat het D66-Tweede kamer-lid Bert Bakker maakte over de behandeling van de sluiting van de postagentschappen in het Parlement.



Kamer wenst 'pas op de plaats' en verbetering dienstverlening.


Het verslag van Bert Bakker, D66

Datum: maandag 18 maart 2002

Naar aanleiding van vragen, het volgende over de postkantoren. Eerst een kort overzicht van de geschiedenis, vervolgens de huidige stand van zaken en onze opvatting (en onze activiteiten).

Reeds twee jaar geleden bereikten ons signalen dat er iets te gebeuren stond rond de postagentschappen. Deze kantoren hadden voorheen geregeld 5-jaarscontracten, en dat werden ineens tweejaarscontracten. Ik heb toen ogenblikkelijk een overleg aangevraagd met de verantwoordelijke staatssecretaris, Monique de Vries. Volgens haar was er echter niets aan de hand. gebeuren.

Begin 2001 bleek er toch een belangrijke verandering aan te komen. Postkantoren B.V. (een samenwerking van TPG en de Postbank) wilde het aantal kantoren met een 'volledig, of nagenoeg volledig' assortiment in aantal terugbrengen, en daarna het aantal 'servicepunten' (displays met postzegels en telefoonkaarten) fors uitbreiden. De Kamer zag de bui hangen, want de goede spreiding van postkantoren en postagentschappen is natuurlijk van wezenlijk belang voor de leefbaarheid van platteland en stad. De Kamer voelde dus breed niet voor de gedachte aanpak. De Vries werd op pad gestuurd, en kwam met een aanmerkelijk beter pakket terug: nauwelijks nog terugloop van het aantal postagentschappen, en heldere, kwalitatieve minimumnormen voor bereikbaarheid. Op mijn voorstel is bovendien met Postkantoren B.V. afgesproken dat postagenten niet langer gebonden zouden zijn aan louter de diensten/produkten van Postbank en TPG, maar dat zij ook andere diensten zouden mogen aanbieden, om zo hun levensvatbaarheid -ook op langere termijn- te vergroten. Denk dan aan telefoonkaarten, ook van de concurrentie, een eigen agentschap van de Staatsloterij (in plaats van in opdracht van de Postbank), gemeentelijke diensten en wat dies meer zij. Postkantoren b.v. gaf haar 'exclusiviteit' op (het recht om als enige via de postagenten produkten en diensten aan te bieden), en de plannen werden gemaakt.

Toen kwam de Postbank langszij. De Postbank besloot -los van bovenstaand beleid- om het aantal kantoren waar men nog gelddiensten zou aanbieden, fors te beperken. En aangezien de meeste postagenten vooral aan de geldhandelingen verdienden (en veel minder aan de postzegels en de aangetekende stukken), dreigde de doodsklap voor veel kleine postagentschappen, en niet zelden ook voor de omringende sigarenzaak, kruidenier, etcetera. Gevolg: ernstige verschraling.
Niet alleen de Postbank vermindert trouwens haar dienstverlening, dat geldt ook voor de andere handelsbanken: steeds minder kantoren, loketten, steeds meer geldautomaten. Wat dus voor veel oudere mensen, en mensen die slecht ter been zijn, of mensen die advies willen bij het invullen van formulieren en dergelijke, geen alternatief was. Inmiddels bemoeit om deze reden ook minister Zalm zich met het probleem. Dat heeft zich nu dus verbreed tot een probleem van Verkeer en Waterstaat (post) en Financiën (banken).

Vorige week heeft een uitgebreid debat plaatsgevonden tussen de Kamer en staatssecretaris De Vries. En weer daarvoor al met minister Zalm.

Om kort te gaan:
- de Kamer steunt mijn idee om ogenblikkelijk te komen tot een 'time out': geen nieuwe sluitingen, houden wat je hebt, voor de komende paar maanden, ondertussen naar een oplossing zoeken.
-die oplossing kan uit een aantal elementen bestaan: Deze week is er waarschijnlijk een plenair kamerdebat over de postagentschappen. Kortom: er wordt volop gewerkt aan een oplossing, en alle druk uit gemeenten is welkom. Helaas te laat (twee jaar geleden was ik een roepende in de woestijn), maar wellicht nog net niet te laat.

Bert Bakker.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: