terug naar het overzicht

Provincie overweegt preventief toezicht Muiden

Zoals al eerder tijdens de algemene beschouwingen gemeld zond de gemeente Muiden haar begroting te laat in bij Gedupeerde Staten van Noord Holland. GS ging daar bij wijze van uitzondering mee accoord, mits de begroting onmiddellijk - dwz. voor 8 december 2003 - goedgekeurd werd. Dit tot ongenoegen van de VIB, die daarmee de mogelijkheid voor de raad om wijzigingen aan te brengen geblokkeerd zag. Anders zou Muiden onder preventief toezicht worden gesteld. Dat gevaar is echter nog niet gewezen, getuige deze brief die GS aan de gemeentraad zond:

Structureel tekort zou gemeente Muiden onder preventief toezicht doen stellen.

De brief van de provincie aan de gemeenteraad

Raad van de gemeente Muiden
Postbus 3
1398ZG MUIDEN

Afdeling Algemene en Bestuurszaken
Behandeld door R.W. Timmers

Geachte raad,

Vóór bet begin van elk kalenderjaar beslissen wij of een gemeente onder het preventief financieel toezicht moet komen. Wij kunnen hiertoe onder meer overgaan als wij vinden dat het evenwicht op de begroting ontbreekt en ook niet op korte termijn zal worden hersteld of als de termijnen van inzenden voor de begroting of jaarrekening worden overschreden.

Conform gemaakte afspraken hebben wij de begroting 2004 van uw gemeente verlaat mogen ontvangen. Wij benadrukken nogmaals dat wij hiertoe bij wijze van uitzondering hebben ingestemd en er zonder meer vanuit gaan dat u in de toekomst tijdig aan uw inzendverplichtingen zult voldoen.

Voor wat betreft de financiële positie van uw gemeente hebben wij het volgende geconstateerd. In uw gemeente vertonen de begroting 2004 en de daarbij behorende meerjarenraming tot en met 2007 tekorten. Blijkens de bij de begroting behorende aanbiedingsbrief wordt in de loop van 2004 onderzocht hoe vanaf 2005 weer een reëel sluitende begroting kan worden overgelegd.

Wij rekenen er echter op, dat u uiterlijk bij de vaststelling van de perspectiefnota 2004 maatregelen treft die leiden tot een daadwerkelijk meerjarig materieel evenwichtsherstel. Indien u hierin niet slaagt, zullen wij ons toezicht aanscherpen en zonodig voor 2005 overgaan tot het instellen van preventief toezicht. Van uw besluitvorming terzake worden wij graag op de hoogte gehouden.
Een en ander betekent dat uw gemeente voor 2004 onder het repressieve toezicht kan blijven vallen.

(…)

Hoogachtend,
Gedeputeerde Staten
van Noord-Holland

T.Kampstra, provinciesecretaris

P.J.M. Poelman, voorzitter

(…)

(de tussen haakjes staande teksten vermelden de naam van de behandelend ambtenaar, en het adres waar de gemeenteraad haar eventuele beroepsschrift kan inzenden)


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: