terug naar het overzicht
25-april-2005

JOP's, Worm bits, Hans weg


Een impressie van de raadsvergadering van 21 april 2005



JOP's

De insprekers die zich meldden wilden het allemaal over één ding hebben: JOP's, die als heet hangijzer nu het KNSF-project hebben vervangen. Inderdaad, de op raadsvergaderingen altijd aanwezige directeur van KNSF, Ferry Holzhaus, was nu voor niets gekomen. Hoewel op de agenda geplaatst, had niemand iets te melden over het KNSF- terrein.

Harry Mock sprak het eerst. Hij uitte zijn verbazing over een zinssnede in het JOP's verslag (ook wel de Jopstijding genoemd) waarin stond dat JOP's de plaatsen waren waar de hangjeugd 'legaal' samen kon komen. 'Iedereen kan altijd overal in de openbare ruimte bijeenkomen', zo betoogde Harry, 'als je maar geen overlast veroorzaakt'. Het verslag werd opgesteld naar aanleiding van diverse bijeenkomsten over dit onderwerp.

Kees Vlaanderen vond dat de D in de meeste partijen in de raad niet voor 'Democratisch' stond maar voor 'Demagogisch' (Van Dale = het ophitsen van de massa door leugenachtige voorstellingen). Nu, opgehitst was hij zeker, door een wethouder (Jaap Meijer) die 'zo verblind is om iets voor de jongeren te doen dat hij uit het oog verliest dat de jongeren dit helemaal niet willen, evenmin als de burgers'. Burg. Worm vroeg hem zijn betoog af te ronden. Hij overschreed de toegestane vijf minuten.

Mark Hoeberegts (?) bevestigde ook nog eens in niet mis te verstane bewoordingen dat de Jopstijding (Van Dale = slecht bericht) ondeugdelijk was en niet waarheidsgetrouw. Om dit te betogen had ook hij meer dan vijf minuten nodig.

Om de deugdelijkheid van het verslag vast te stellen hebben enige burgers samen met Henk Bökenkamp de band van de bijeenkomsten afgeluisterd. Wegens het chaotische verloop van de avond en de kwaliteit van de band was daar echter geen touw aan vast te knopen, zodat Mark zijn bewering niet kon bewijzen.

Toen dit punt later in de vergadering aan de orde kwam pleitte Hans van der Steen voor 'aandacht en liefde voor de jeugd', merkte Dick Schulp op de het in de eerste plaats de ouders waren die hier een steekje hadden laten vallen, en achtte Henk Bökenkamp het nodig 'de vertrouwensrelatie met de burgers te herstellen'. Jan Hylkema wenste géén JOP's omdat niemand daar behoefte aan leek te hebben – ook de jeugd niet . Anna Waanders merkte op dat ondanks dat het verslag uiterst negatief was wethouder Meijer toch wilde weten of de JOP's moesten doorgaan. Zij was tegen. Uiteindelijk werd besloten het punt in de commissie van 28 april verder te behandelen, en ook de datum van 10 mei vrij te houden voor een raadsvergadering.

Worm bits

Toen Jaap Meijer het woord voerde reageerde Mark Hoeberegts(?) daar emotioneel op. Hij smeet zijn papieren op de grond, en verklaarde dat de wethouder leugens verkocht. Burg. Worm had daar maar weinig begrip voor: toen Mark nog even nasputterde vond zij het nodig op koele toon Mark op te dragen de zaal te verlaten mocht hij blijven doorsputteren. Naar de inschatting van velen een onnodige daad van gewichtigdoenerij.

Hans weg

Van ons verlatende raadsleden niets dan goeds. Ook zo van Hans van der Steen, die zijn raadswerk opgeeft om meer tijd te kunnen besteden aan zijn bestuurswerk bij de KNSF, volgens onze burgemeester. Zij corrigeerde zich: pardon: KNSB natuurlijk (Koninklijke Nederlandse Schaatsbond). Hans gaf zelf een emotionele maar eerlijke verklaring van zijn motieven: hij voelde zich verraden als wethouder, en bleek als raadslid niet de inspiratie te kunnen vinden, ondanks alle steun die hij ondervond. Hij heeft nu een nieuwe passie gevonden: zijn nieuwe full-time baan (op de van Houtenschool in de Bijlmer - een school voor speciaal onderwijs) en bestuurder bij de schaatsbond. Hans is voorzitter van de van de afdeling Shorttrack van de KNSB. Zij zoon Diederik doet aan shorttrackschaatsen. Hij adviseerde, niet geheel humorloos, de op hem uitgespaarde vergoeding te besteden aan de jeugd in de gemeente Muiden. Dick Schulp sprak, als nestor van de raad, een afscheidswoord. Hij zei Hans het succes van de JOP's te hebben gegund, en betreurde het dat hem dat niet gelukt was.
Daarna hield de voormalig wethouder Van der Steen een presentatie over natuurbehoud die door velen als een gotspe (Van Dale = wel zeer grote brutaliteit) werd ervaren. Als wethouder en raadslid is hij immers verantwoordelijk voor het opofferen van de natuur op het KNSF-terrein ten bate van woning- en kantoorbouw, zo vond men.


terug naar het overzicht

U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: